Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Μάθημα αξιοπρέπειας από ανώτατους δικαστές!


Δεν έχει προηγούμενο αυτό, που συμβαίνει στην "Εταιρεία Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες"!

O ένας μετά τον άλλον παραιτήθηκαν από το νεοεκλεγέν Δ.Σ. της Εταιρίας ακόμη πέντε Ανώτατοι Δικαστικοί Λειτουργοί, μετά τις βαριές καταγγελίες, γιά παρατυπίες στον τρόπο, που διεξήχθησαν οι τελευταίες αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των νέων οργάνων διοίκησης και οι οποίες φέρονται να προήλθαν από συγκεκριμένη ομάδα υποψηφίων.

Μετά την ηχηρή παραίτηση της νεοεκλεγείσας πρώην Προέδρου της Εταιρίας Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών, για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες», Αρεοπαγίτη ε.τ. Διονυσίας Μπιτζούνη, η οποία ήταν αυτή που άνοιξε το χορό των αποχωρήσεων καταγγέλοντας ότι, ψήφισαν νέα μέλη της Εταιρείας – Δικαστές, χωρίς να έχουν καταβάλει οι ίδιοι τις απαιτούμενες συνδρομές, τις οποίες ανέλαβε να πληρώσει υποψήφια και μέλος του απερχόμενου Δ.Σ (!) και τα επόμενα πέντε εκλεγέντα αναπληρωματικά μέλη, που κλήθηκαν να συμπληρώσουν το Δ.Σ. υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, καθώς και οι ίδιοι ήταν μάρτυρες αντικαταστατικών διαδικασιών.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από την επανεκλεγείσα Αρεοπαγίτη ε.τ. Διονυσία Μπιτζούνη, που εξήγησε σε επιστολή της τους λόγους, που την ανάγκασαν να επιλέξει το δρόμο της αξιοπρεπούς φυγής, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι "...δεν επιθυμώ πλέον, υπό τις διαπιστωθείσες κατά τη γνώμη μου προαναφερθείσες συνθήκες, να εκπροσωπώ πρόσωπα (και μάλιστα δικαστές) που ενεργούν ως ανωτέρω, αλλά και πρόσωπα που ψηφίζουν υποψήφιο, στον οποίο έχουν υποχρέωση ή που δέχονται να εγγραφούν στην εταιρεία και τη συνδρομή τους αναλαμβάνει να την καλύψει υποψήφιος" και οι υπόλοιποι παραιτηθέντες δικαστές και εισαγγελείς αντέδρασαν με παρόμοιο τρόπο.

Σε επιστολές τους, που αποτελούν ηχηρό ράπισμα σε ανεπιθύμητες καταστατικές διαδικασίες, στις οποίες μετέχουν δικαστικοί λειτουργοί, κάνουν λόγο για αθρόες εγγραφές νέων μελών ενώ διεξήγετο η ψηφοφορία, λίστα για σταυροδοσία συγκεκριμένων προσώπων με την υπόσχεση της κάλυψης των εξόδων εγγραφής και ετήσιας συνδρομής, υπεράριθμες εξουσιοδοτήσεις, ενώ εκφράζουν την αντίθεση τους σε αντιδημοκρατικές πρακτικές, που δεν συνάδουν με το ήθος, την αξιοπρέπεια και το κύρος που απαιτεί η ιδιότητα ενός δικαστικού λειτουργού.

Mετά τις παραιτήσεις της κ. Μπιτζούνη και των πέντε αναπληρωματικών μελών του ΔΣ. η «Εταιρεία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες», παραμένει μετέωρη, καθώς έχουν απομείνει οκτώ μέλη, ενώ το καταστατικό απαιτεί 9μελές ΔΣ.


Την παραίτηση της Αρεοπαγίτη ε.τ Διονυσίας Μπιτζούνη από την «Εταιρεία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες», ακολούθησε η παραίτηση του επίτιμου αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου Βασίλη Μαρκή, ο οποίος δεν έκανε δημόσια δήλωση ή καταγγελία,  για όσα έλαβαν χώρα στις αρχαιρεσίες της Ένωσης, ωστόσο  η δική του αποχώρηση δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας, για τα όσα κατήγγειλε πρώτη η συνάδελφος του.

Ο κ. Μαρκής ήταν ο εισαγγελέας στη δίκη της 17 Νοέμβρη και δραστήριο στέλεχος του ανεξάρτητου - προ Κ. Μητσοτάκη- ΚΕΘΕΑ. Σε όλη τη δικαστική του θητεία και ανεξάρτητα με τις όποιες απόψεις του, ήταν πάντα υπεράνω κάθε υποψίας στο θέμα υπεράσπισης της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.

Διαβάστε τις επιστολές παραίτησης των τριών από τους πέντε δικαστές:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αρετής Σκαφίδα, Αντεισαγγελέα Εφετών

Προς την κ. Μαρία Παπαδημητρίου, Πρόεδρο Εφετών

Αξιότιμη κ. Πρόεδρε,

Ευχαριστώ για την τιμή, που μου κάνετε, με την πρότασή σας, για τη συμμετοχή μου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας Ελλήνων
Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες μετά τις παραιτήσεις της κ. Διονυσίας Μπιτζούνη, Αρεοπαγίτη ε.τ. ως τακτικού μέλους και του κ. Βασιλείου Μαρκή, Συνταξιούχου Εισαγγελέα, ωστόσο δεν μπορώ να την αποδεχτώ για τους εξής λόγους:

Σχημάτισα τη γνώμη ότι, δεν συγκέντρωσα τις πραγματικές
προτιμήσεις των συναδέλφων μου για την εκλογή μου στη θέση αυτή.

Αυτό προκύπτει όχι μόνο από τον αριθμό των ψήφων που έλαβα, αλλά και από τη δημιουργία ισχυρής εντύπωσης ότι το εκλογικό σώμα δεν ήταν νομίμως εγγεγραμμένο και οικονομικά τακτοποιημένο τόσο κατά τη Γενική Συνέλευση όσο και κατά την ψηφοφορία. Η εντύπωσή μου αυτή δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι ενώ είχαν τελειώσει οι εργασίες της καταστατικής και της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, και περάσαμε στη διαδικασία της ψηφοφορίας συνέχιζαν να εγγράφονται μέλη, που δεν έλαβαν μέρος στη Συνέλευση.

Εξάλλου διαπίστωσα ότι, πολλά εκ των νέων μελών δεν
παρακολούθησαν τις εργασίες, παρά μόνο ενεγράφησαν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας και για το λόγο αυτό μου δημιουργήθηκε ισχυρή η πεποίθηση ότι, ήλθαν προφανώς μόνο για να ψηφίσουν συγκεκριμένα άτομα και όχι για να προάγουν τους σκοπούς της εταιρίας, τους οποίους ουδόλως γνωρίζουν.

Ως εκ τούτου αδυνατώ να τους εκπροσωπώ.

Εύχομαι κάθε πρόοδο στην εταιρία.

Αρετή Σκαφίδα , Αντεισαγγελέας Εφετών

ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ

Σοφίας Καρυστηναίου, Αρεοπαγίτου ε.τ.

Κλήθηκα προκειμένου να συμμετάσχω, ως τακτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Εταιρίας Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες», μετά από την παραίτηση τακτικού της μέλους και στη συνέχεια των
λοιπών αναπληρωματικών μελών αυτής, που κλήθηκαν ως τακτικά, ήτοι της κ. Διονυσίας Μπιτζούνη ε.τ. Αρεοπαγίτου, του κ. Βασιλείου Μαρκή, ε.τ. Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και Επίτιμου Προέδρου της «Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος», της κ. Αρετής Σκαφίδα Αντεισαγγελέα Εφετών και της κ.Αρετής Γρηγορίου Προέδρου Εφετών Διοικητικού Δικαστηρίου, που προηγήθηκαν .

Με τη παρούσα υποβάλλω την παραίτησή μου ως τακτικό μέλος του
εκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου της Ενώσεως αυτής.
Η εμπειρία μου από την μέχρι τώρα συμμετοχή μου στην Τακτική Δικαιοσύνη, την οποία υπηρέτησα σε όλους τους βαθμούς της, καθώς και στα συνδικαλιστικά της όργανα, δεν μου επιτρέπουν για λόγους δεοντολογίας και ηθικής να συνυπηρετήσω σε ένα Διοικητικό Συμβούλιο αυτής της ιστορικής Ενώσεως, κατά την εκλογή των μελών του οποίου, διαπιστώθηκαν από εμένα προσωπικώς πλήθος εκλογικών παραβάσεων (εκ του νόμου αλλά και εκ του Καταστατικού) κατά την διεξαγωγή τόσο της Τακτικής Γενικής Καταστατικής Συνέλευσης, όσον και κατά την εκλογή των
μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής.
Δεν επιθυμώ πλέον, σύμφωνα με τις διαπιστωθείσες και από εμένα συνθήκες, να εκπροσωπώ ούτε δικαστές που ενεργούν κατά τον τρόπο που έχει ήδη εκτεθεί και από άλλα παραιτηθέντα μέλη, αλλά ούτε και πρόσωπα που ψηφίζουν υποψήφιο στον
οποίο έχουν κάποια «υποχρέωση» ή που δέχονται να εγγραφούν στην εταιρία αλλά τη συνδρομή τους αναλαμβάνει να την καλύψει υποψήφια. Αυτά ανήκουν σε άλλες
εποχές που πίστευα, αφελώς, ότι έπρεπε να είχαν εκλείψει «ανεπιστρεπτί»

Θεσσαλονίκη 22 Μαρτίου 2023

Σοφία Καρυστηναίου

Αρεοπαγίτης ε.τ.

ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ

Γεωργίου Καφφέ, Εφέτη Δ.Δ..ε.τ.

Κλήθηκα προκειμένου να συμμετάσχω, ως τακτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Εταιρίας Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών, για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες», μετά από την παραίτηση τακτικού της μέλους και στη συνέχεια των λοιπών αναπληρωματικών μελών αυτής, που κλήθηκαν ως τακτικά, ήτοι της κ. Δ. Διονυσίας Μπιτζούνη ε.τ. Αρεοπαγίτου, του κ. Βασιλείου Μαρκή, ε.τ. Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και Επίτιμου Προέδρου της «Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος», της κ.
Αρετής Σκαφίδα Αντεισαγγελέα Εφετών , της κ. Αρετής Γρηγορίου Προέδρου Εφετών Διοικητικού Δικαστηρίου και της Σοφίας Καρυστηναίου ε.τ. Αρεοπαγίτου που προηγήθηκαν.

Με τη παρούσα υποβάλλω την παραίτησή μου ως τακτικό μέλος του εκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου της Ενώσεως αυτής. Η όλη εκλογική διαδικασία δεν ήταν σύννομη. Παραβιάστηκε το καταστατικό και η νομοθεσία που διέπει την εκλογική διαδικασία.

Μόνο το μέγεθος της παράνομης επιστολικής ψήφου,
αρκεί, κατά την άποψή μου, για την καθολική αλλοίωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας και να καταστήσει άκυρες της εκλογές.

Εργάσθηκα πάντοτε για διαφάνεια και δημοκρατικές διαδικασίες και αυτό αποτελεί τον λόγο για τον οποίο δεν μπορώ να δεχθώ να υπηρετήσω σε ένα συμβούλιο που θεωρώ ότι, δεν εκλέχθηκε νόμιμα.

Η επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας, με αυστηρή τήρηση των σχετικών κανόνων, είναι η λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε και αναμένω να κινήσετε την διαδικασία.

Γεώργιος Καφφές
Εφέτης δ.δ. ε.τ.