Τρίτη 5 Μαρτίου 2024

Υπόθεση Τεμπών: Εγινε αυτό που... φοβόταν ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός!


ΠΗΓΗ: "ΑΔΕΚΑΣΤΟΣ" στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Ακόμη πιο… σκούρα έγιναν τα πράγματα, για τον πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, που πλέον είναι κατηγορούμενος, για το μπάζωμα στο χώρο του πολύνεκρου εγκλήματος των Τεμπών.Ο πρώην περιφερειάρχης της ΝΔ, που κλήθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, αλλά αρνήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας, επικαλούμενος το δικαίωμα της σιωπής, επειδή ταυτόχρονα είναι κατηγορούμενος μετά από άσκηση ποινικής δίωξης από την Εισαγγελία Λάρισας, έχει να αντιμετωπίσει πλέον τον ειδικό εφέτη ανακριτή Λάρισας Σωτήρη Μπακαίμη, καθώς σε αυτόν θα δώσει την απολογία του και όχι σε απλό ανακριτή, ή σε πταισματοδίκη, όπως – ενδεχομένως - πίστευε εξ αρχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εφέτης ανακριτής κ. Μπακαίμης ζήτησε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας τη συνένωση της δικογραφίας, στην οποία είναι κατηγορούμενος ο κ. Αγοραστός, με τη μεγάλη δικογραφία, για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, με τους 57 νεκρούς και τους 180 τραυματίες.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας είπε «ΝΑΙ» στο αίτημα του ανακριτή και η δικογραφία Αγοραστού διαβιβάστηκε ήδη στον κ. Μπακαίμη, που χειρίζεται το σύνολο της υπόθεσης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας θα κληθεί να απολογηθεί στον ανώτατο βαθμό της Δικαιοσύνης, καθώς το μπάζωμα των στοιχείων του δυστυχήματος, θεωρείται πλέον αναπόσταστο κομμάτι της υπόθεσης, για την οποία διενεργείται αναβαθμισμένη ανάκριση.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο κ. Αγοραστός, που δεν είπε λέξη στην Εξεταστική της Βουλής για τα Τέμπη, καθώς από το νόμο είχε αυτή την επιλογή, αφού δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα και μάρτυρας και κατηγορούμενος στην ίδια υπόθεση, απολογούμενος στον ανακριτή κ. Μπακαίμη, θα ερωτηθεί εάν η απόφαση για το τσιμέντωμα των στοιχείων στον τόπο του εγκλήματος ήταν δική του ή ήταν εντολή άνωθεν.

Και θα πρέπει να απαντήσει, καθώς προανακριτικά, με την υποβολή υπομνήματος μέσω δικηγόρου, είχε υποστηρίξει ότι, η απόφαση για τις εργασίες δεν ήταν δική του και πως το μόνο που του ζητήθηκε ήταν η παραχώρηση των μηχανημάτων.

Εκτός εάν επιλέξει ο κ. Αγοραστός, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο, την τακτική… στρίβειν δια του συμβουλίου εφετών, προκειμένου να προσπαθήσει να απεμπλακεί από την αναβαθμισμένη ανάκριση, που διερευνά αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος.

Πως μπορεί να γίνει αυτό?

Με προσφυγή στο συμβούλιο εφετών, όπου ενδέχεται να υποστηρίξει ότι, δεν είναι αρμόδιος ο εφέτης ανακριτής, καθώς το αδίκημα, που ο ίδιος αντιμετωπίζει είναι σε βαθμό πλημμελήματος και όχι σε βαθμό κακουργήματος.

Ο κ. Αγοραστός κατηγορείται για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, με αφορμή το «μπάζωμα» στον τόπο όπου σημειώθηκε το δυστύχημα.

Η παραπομπή του στη Δικαιοσύνη, έγινε στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας, που ξεκίνησε από μήνυση, που κατέθεσαν εναντίον του, το καλοκαίρι του 2023, συγγενείς θυμάτων της τραγωδίας.

Επισημαίνεται πως η μήνυση στρέφεται επίσης και κατά παντός υπευθύνου, με το σκεπτικό περί αλλοίωσης του τόπου του δυστυχήματος.

Οταν κλήθηκε στην προκαταρκτική εξέταση ο κ. Αγοραστός, είχε απαντήσει με την υποβολή υπομνήματος, μέσω δικηγόρου, με βάση το οποίο, η απόφαση για τις εργασίες δεν ήταν δική του και πως το μόνο που του ζητήθηκε ήταν η παραχώρηση των μηχανημάτων.