Κυριακή 10 Μαρτίου 2024

"Πονοκέφαλος'' για Βουρλιώτη το αρχείο των "πόθεν έσχες"!


ΠΗΓΗ: "AΔΕΚΑΣΤΟΣ" στη "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ"

Δεν του φτάνουν τόσοι… «πονοκέφαλοι» στα συρτάρια του, ο Πρόεδρος της Αρχής Ξεπλύματος, Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ε.τ Χαράλαμπος Βουρλιώτης, που δεν έχει αφήσει ούτε πέτρα ασήκωτη, τώρα έχει να αντιμετωπίσει έναν ακόμη…




Και θα εξηγήσουμε:

Με το νόμο 4557/2018 (ΦΕΚ Α’ 139, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές, Αρχή αποτελεί την εθνική μονάδα για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, της χρηματοδότησης της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής, και ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, συνεισφέροντας στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής, ενώ μέσα στις αρμοδιότητες της Αρχής συγκαταλέγεται και το «μαύρο χρήμα», το προερχόμενο από εμπορία ανθρώπων, το γνωστό ως “trafficking”.

Aπό την ημέρα, που ανέλαβε τα ηνία της Αρχής ο κ. Βουρλιώτης, πριν από περίπου τρία χρόνια δηλαδή, έχει «χτυπήσει» δεκάδες ίσως και εκατοντάδες σοβαρές υποθέσεις, με μαύρο χρήμα εγκληματικών οργανώσεων, ενώ έχει δεσμεύσει τεράστια ποσά, τα οποία αποδίδονται στο δημόσιο, εφόσον φυσικά ολοκληρωθεί η διαδικασία και γίνει αμετάκλητη η καταδίκη των εμπλεκομένων.

Λες και δεν του φτάνει, που η Αρχή ξεπλύματος λειτουργεί με σχεδόν το μισό προσωπικό από αυτό, που προβλέπεται, ενώ είναι η μοναδική από 172 ομόλογες Αρχές ανά τον κόσμο, που δεν έχει εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά αποσπασμένους υπαλλήλους από άλλες υπηρεσίες, τώρα θα πρέπει να ασχοληθεί και με το… πού θα αποθηκευτούν 350 ντέξιον, με έγγραφα πόθεν έσχες από το 2008 μέχρι το 2018, τα οποία βρίσκονται στα υπόγεια του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Αρχής κ. Βουρλιώτη, να μεριμνήσει ώστε να μεταφερθούν από τα υπόγεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου το ντέξιον με το αρχείο των πόθεν έσχες, που φυλάσσεται εκεί από το 2008.

Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι ετοιμάζεται ανακαίνιση των υπογείων και του υπόγειου πάρκινγκ του Αρείου Πάγου, με αποτέλεσμα τα έγγραφα, να πρέπει να απομακρυνθούν.

Κατά πληροφορίες, ο κ. Βουρλιώτης δήλωσε μάλλον αναρμόδιος, για τη μετακόμιση των εγγράφων, καθώς πλέον η Αρχή Ξεπλύματος δεν υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά στο Υπουργείο Οικονομικών

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι, στο χώρο που στεγάζεται η Αρχή (6ος όροφος του ΣΔΟΕ), όχι το αρχείο του Πόθεν Εσχες δεν χωράει, αλλά ούτε… καρφίτσα!

Αγνωστο παραμένει το εάν και πού θα μεταφερθούν τα έγγραφα Πόθεν Εσχες.

Θα έπρεπε ωστόσο η Πολιτεία να έχει μεριμνήσει, για τη φύλαξη τους, καθώς αποτελούν πολύτιμο αρχείο.

Η, θα έπρεπε – όπως σε όλα τα σύγχρονα ευρωπαικά κράτη – να έχει ήδη γίνει η ψηφιοποίηση τους.