Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Την ενοχή του ψευτογιατρού πρότεινε ο εισαγγελέας


Καταπέλτης ο Εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, ζήτησε την ενοχή του ψευτογιατρού, που παρίστανε τον διακεκριμένο ογκολόγο και πωλούσε σε καρκινοπαθείς βότανα και άλλες «θεραπείες» δικής του εμπνεύσεως, δίνοντας τους ψεύτικες ελπίδες, που απέβησαν μοιραίες, για τη ζωή τους.

Στην πολύωρη αγόρευσή του ο εισαγγελέας ανέλυσε καρέ - καρέ τις κατηγορίες, που αντιμετωπίζει ο 50χρονος, ο οποίος συστηνόταν ως Dr Kontos και, μέχρι τώρα, έχει προτείνει την ενοχή για έξι περιπτώσεις θανάτων ασθενών, από τις 12 ανθρωποκτονίες και τις 14 απόπειρες ανθρωποκτονίας, γιά τις οποίες κατηγορείται.

Μεταξύ αυτών των θυμάτων είναι δύο ανήλικοι, ο 16χρονος Θεοδόσης και η 14χρονη Δέσποινα.

Με δάκρυα στα μάτια άκουσαν οι χαροκαμένοι συγγενείς τον Εισγαγγελέα, να "κτίζει" την πρόταση του, για την ενοχή του ψευτογιατρού, και φορτίστηκαν ιδιαίτερα, όταν μεταξύ άλλων είπε: «Ο κατηγορούμενος χρησιμοποιούσε τους ασθενείς και τους συγγενείς του ως όργανα. Τους έδινε την ελπίδα και εκείνοι έσπευσαν να την αδράξουν. Τα θύματα τόνισαν ότι εκείνος ήταν ιδιαίτερα χειριστικός. Όπως μας είπε ο πατέρας του Θεοδόση το στήσιμο του ήταν τέτοιο που δεν έδινε το περιθώριο να αμφισβητήσεις τον ρόλο του. Τους έλεγε ακριβώς αυτά που ήθελαν να ακούσουν»

Και συμπλήρωσε:

"Παραπλάνησε συγγενείς και οικείους ως δήθεν έμπειρος ογκολόγος να μην ακολουθήσουν ή να διακόψουν την θεραπεία ενώ οι ασθενείς αγνοούσαν την πραγματική του ιδιότητα».

Σύμφωνα με την πρόταση του Εισαγγελέα, ο κατηγορούμενος προκάλεσε πλάνη στα θύματά του, από τα οποία κατάφερε μέσα σε 13 χρόνια δράσης να αποσπάσει σχεδόν 700.000 ευρώ.

Ειδικά, για τον 16χρονο Θεοδόση και τη 14χρονη Δέσποινα, ο εισαγγελέας τόνισε:

«Ο Θεοδόσης είχε τη δυνατότητα να υποβληθεί σε δεύτερη χειρουργική επέμβαση ενω είχε στη διάθεση του κι εναλλακτικές θεραπείες. Η Δέσποινα θα μπορούσε να συνεχίσει τη θεραπεία της ή να κάνει άλλες» είπε χαρακτηριστικά για τα δυο ανήλικα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους ακολουθώντας τις θεραπείες του.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, ο εισαγγελέας έχει αναφερθεί σε 21 περιπτώσεις απάτης από τις οποίες ο ψευτογιατρός απεκόμισε 687.104 ευρώ, ενώ για 11 συγκατηγορούμενους του, μεταξύ των οποίων ιατροί, μέλη διοικητικών συμβουλίων κλινικών, μία μοναχή, ένας ιδιοκτήτης καταστήματος βοτάνων, εξήγησε ότι δεν προκύπτει ο απαιτούμενος διπλός δόλος για την καταδίκη τους.

Σε άλλο σημείο της αγόρευσης του ο εισαγγελέας τόνισε:

«Ο Νικολαος Κοντοστάθης συστήνεται σχεδόν σε όλους ως γιατρός. Οι ειδικότητες δεν είναι όλες ίδιες αλλά σχετίζονται σχεδόν όλες με τον καρκίνο. Ο ισχυρισμός του ότι δεν συστηνόταν ως γιατρός δεν ισχύει. Χρησιμοποιούσε ηλεκτρονική διεύθυνση με ψευδή στοιχεία ταυτότητας και ιδιότητας. Έφερε μαζί του ελβετική ιατρική ταυτότητα και ταυτότητα διεθνούς ερυθρού σταυρού. Φρόντιζε να δείχνει ότι διαθέτει μεγάλη οικονομική επιφάνεια, φορώντας ακριβό κουστούμι και έχοντας ακριβό αυτοκίνητο. Άφηνε να εννοηθεί ότι έχει γνωριμίες και στενές επαφές με έτερους γιατρούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έδειχνε να επέχει επαφές με εξέχοντα άτομα του τόπου όπως Μαριάννα Βαρδινογιάννη».

Η αγόρευση του εισαγγελέα συνεχίζεται.