Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

Θέμα μη νόμιμης σύνθεσης του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου έθεσαν οι συνήγοροι Παπαγγελόπουλου - Τουλουπάκη!


Με υποβολή ενστάσεων, γιά το εάν είναι νόμιμη η σύνθεση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, που δικάζει τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την πρώην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, ξεκίνησε πριν από λίγο η διαδικασία.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του πρώην Υπουργού υποστήριξαν ότι, δεν μπορεί να συγκροτηθεί νόμιμα το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, καθώς ο εκ των Αρεοπαγιτών Γεώργιος Κοκκόρης, που έχει κληρωθεί στη 13μελή σύνθεση τη έδρας ως ένα από τα έξι αναπληρωματικά μέλη (σ.σ. τρία από τον Αρειο Πάγο και τρία από το ΣτΕ), απουσιάζει τους τελευταίους μήνες, με αναρρωτική άδεια, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης της Εισαγγελέα Εφετών Ελένης Τουλουπάκη, Γιάννης Μαντζουράνης, έθεσε ευθέως θέμα μη νόμιμης σύνθεσης του δικαστηρίου.

Ο συνήγορος της κ. Τουλουπάκη, ζήτησε να εισφερθεί έγγραφο σχετικά με την αναρρωτική άδεια του Αρεοπαγίτη Γεωργίου Κοκκόρη και τη νομιμότητα τις κλήρωσης.

«Θέλω να θέσω ένα ζήτημα που άπτεται της νόμιμης ή μη σύνθεσης του δικαστηρίου. Το δικαστήριό σας αποτελείται από 7 μέλη του Αρείου Πάγου που είχαν το βαθμό του αρεοπαγίτη πριν την υποβολή της πρότασης για άσκηση δίωξης. Υπάρχει πάγια νομολογία ότι οποιαδήποτε παράβαση κατά την κλήρωση δημιουργεί ακυρότητα σχετική που πρέπει να προταθεί πριν την έναρξη αποδεικτικής διαδικασίας» σημείωσε ο κ. Μαντζουράνης.

Και συνέχισε ο κ. Μαντζουράνης:

νόμος περί ευθύνης υπουργών προβλέπει ότι τακτικά και αναπληρωματικά μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου και του Ειδικού Δικαστηρίου μπορούν να κληρωθούν από την Ολομέλεια της Βουλής μόνο δικαστές (από Αρειο Πάγο και Συμβούλιο της Επικρατείας) με την προϋπόθεση να έχουν διοριστεί ή προαχθεί στον βαθμό πριν από την υποβολή της πρότασης για την άσκηση δίωξης, δηλαδή πριν από την 26η Σεπτεμβρίου 2019.

Eνώ κατέληξε:

«Ο πρόεδρος της Βουλής κατά τη γνώμη μας εξαπατήθηκε. Ποιοι μπαίνουν στην κλήρωση όμως; Μόνο όσοι μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντα τους. Είναι γνωστό ότι ο συγκεκριμένος δικαστής (σς: είχε κληρωθεί αναπληρωματικός και απουσιάζει λόγω ασθένειας) είχε άδεια λόγω δυσίατης ασθένειας. Μπορούσε να μπει το όνομα του λοιπόν στην κλήρωση; Δεν μπορεί να αγνοούσε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου ή ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ο άνθρωπος στερούνταν και στερείται ακόμα και των πνευματικών του ικανοτήτων. Ο μόνος που εξαπατήθηκε είναι ο πρόεδρος της Βουλής. Αυτή η βάναυση παρανομία δε μπορεί να θεραπευτεί παρά μόνο εάν το κρίσιμο χρονικό διάστημα δεν είχε αναρρωτική άδεια. Υποβάλλουμε αίτημα να ζητηθούν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και να προσκομιστούν στο δικαστήριο όλα τα έγγραφα που φανερώνουν από ποτέ μέχρι πότε βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια για να διαπιστωθεί αν τηρήθηκαν ή όχι οι νόμιμες διαδικασίες και να κρίνουμε αν θα καταθέσουμε ένσταση για σχετική ακυρότητα».

Επιπλέον, οι συνήγοροι υπεράσπισης του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, έθεσαν θέμα νομιμότητας της παράστασης Πολιτικής Αγωγής στη δίκη, καθώς η ε.τ. Εισαγγελέας Εφετών, η οποία έχει καταγγείλει τον πρώην Υπουργό ότι, ασκούσε πιέσεις εναντίον της, για την υπόθεση Βγενόπουλου, δήλωσε ότι, επιθυμεί να εκπροσωπηθεί στη δίκη.

Το δικαστήριο έχει διακόψει αυτή την ώρα, για να διασκεφτεί επί των ενστάσεων.

Η δίκη ξεκίνησε σε πολύ φορτισμένο κλίμα, με παρόντες στην ιστορική αίθουσα της Ολομέλειας εκτός από τους κατηγορούμενους και τους δικηγόρους, κορυφαία πρόσωπα της Δικαιοσύνης, που θα καταθέσουν ως μάρτυρες.

Παρόντες στο δικαστήριο, καθώς αναμένεται να καταθέσουν ως μάρτυρες είναι, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής, η πρώην Εισαγγελέας Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ο Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου, πρώην επόπτης των Εισαγγελέων Διαφθοράς, Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο αντεισαγγελέας Εφετών, πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος, οι άλλοτε επίκουροι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης, ο πρώην υπουργός Υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός και ο εκδότης- δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης.

Στη δικαστική αίθουσα επίσης είναι παρόντες η Εισαγγελέας Εφετών Ελένη Ράικου, όπως και ο ε.τ. Αντεισαγγελέας ΑΠ Παναγιώτης Αθανασίου, που κατήγγειλαν τον πρώην Υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ότι, τους ασκούσε πιέσεις.

Γιά την ιστορία, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης θα δικαστεί για το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας και της πλημμεληματικής παράβασης καθήκοντος ενώ η Ελένη Τουλουπάκη για κατάχρηση εξουσίας.

Η παραπομπή τους σε δίκη, δεν αφορά την επονομαζόμενη “σκευωρία Novartis”, καθώς με βούλευμα του δικαστικού του Αρείου Πάγου απαλλάχτηκαν από αυτή την κατηγορία.

Ο πρώην υπουργός κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός σε κατάχρηση εξουσίας, με φερόμενη ως αυτουργό την εισαγγελική λειτουργό η οποία «ενώ ήταν Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς, δεν διαβίβασε εν γνώσει της αμελλητί στη Βουλή το φάκελο δικογραφίας που σχηματίστηκε κατόπιν της από 21-2-2017 μηνυτήριας αναφοράς και συμπληρωματικών στοιχείων που προσκόμισαν στις 8-3-2017 και 13-4-2017 στην Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, Βασίλης Κεγκέρογλου και Έφη Χριστοφιλοπούλου σχετικά με τη μη τιμολόγηση φαρμάκων δυο φορές για το έτος 2015, από τον Υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανδρέα Ξανθό, που αποσκοπούσε στη μείωση των τιμών αυτών, η οποία (τιμολόγηση), κατά το νόμο, έπρεπε να γίνεται μία φορά κάθε εξάμηνο και ειδικότερα για τη μη τιμολόγηση στη διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2015, συνεπεία της οποίας καταγγελλόταν ότι ευνοήθηκαν οι φαρμακευτικές εταιρίες κατά πολλά εκατομμύρια ευρώ, αφήνοντας να αποσβεσθεί η προθεσμία της Βουλής να εφαρμόσει το νόμο περί ευθύνης Υπουργών…”

Στον δε κ. Παπαγγελόπουλο αποδίδεται ότι την παραπάνω δικογραφία δεν την διαβίβασε η κ. Τουλουπάκη «κατόπιν των δικών του προτροπών, παραινέσεων, συμβουλών, παρακίνησης, πίεσης, πειθούς και φορτικότητας, στις οποίες προέβη εκμεταλλευόμενος την επιρροή που ασκούσε σε αυτήν (σ.σ. Τουλουπάκη), λόγω της ιδιότητάς του ως Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης αλλά και ως πρώην συνάδελφός της και Προϊστάμενός της στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και της θέσης του στη ΕΥΠ.»

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός δικαιοσύνης κατηγορείται και για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος κατ΄εξακολούθηση καθώς φέρεται να έκανε παρεμβάσεις σε τρεις εισαγγελείς. Και συγκεκριμένα:

–Στην Ελένη Ράικου που είχε χειριστεί πριν την Ελένη Τουλουπάκη τη δικογραφία Novartis. Του αποδίδεται ότι «της άσκησε πίεση, απαιτώντας από αυτήν επιτακτικά να διαβιβάσει το φάκελο της Novartis στη Βουλή προς ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης των υπουργών, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία κατά πολιτικών προσώπων, που να δικαιολογούν την ενέργεια αυτή…»

–Στον Παναγιώτη Αθανασίου, τον οποίο φέρεται να παρότρυνε «να φτιάξει κάτι» εις βάρος του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου, όπως επίσης και να προχωρήσει σε φορολογικούς ελέγχους ιδιοκτητών ΜΜΕ, λίγο πριν τον διαγωνισμό του 2016 για τις τηλεοπτικές άδειες , και συγκεκριμένα να ελέγξει τους Ιωάννη Αλαφούζο και Ανδρέα Βγενόπουλο.

–Στην Γεωργία Τσατάνη την οποία φέρεται να «παρότρυνε με απειλές» και να της «υπέδειξε με φορτικότητα συγκεκριμένο δικονομικό χειρισμό» της υπόθεσης που αφορούσε τα δάνεια της τράπεζας Marfin Bank επί Ανδρέα Βγενόπουλου

Από την πλευρά των κατηγορουμένων, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να τεθεί αίτημα τηλεοπτικής μετάδοσης της διαδικασίας. Με βάση τον νόμο Ν.3090/2002 και συγκεκριμένα το άρθρο 8 που ψηφίστηκε ενόψει της δίκης για την υπόθεση της 17 Νοέμβρη, “η ολική ή μερική μετάδοση από την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο, καθώς και η κινηματογράφηση και μαγνητοσκόπηση της δίκης ενώπιον ποινικού, πολιτικού ή διοικητικού δικαστηρίου απαγορεύεται. Κατ’ εξαίρεση, το δικαστήριο μπορεί να επιτρέψει τις ενέργειες αυτές, εφόσον συναινούν ο εισαγγελέας και οι διάδικοι και συντρέχει ουσιώδες δημόσιο συμφέρον”.

Εν προκειμένω η πλευρά των κατηγορουμένων αναμένεται να ζητήσει την μετάδοση της δίκης, επικαλούμενη το δημόσιο συμφέρον , δεδομένου ότι η δίκη αφορά έναν πρώην υπουργό και μια εν ενεργεία εισαγγελέα. Σε αυτό όμως θα πρέπει να συναινέσει και η Εισαγγελέας της έδρας, ενώ μέχρι σήμερα σε ανάλογα αιτήματα κατηγορουμένων (σε όλα τα γνωστά τουλάχιστον) τα αιτήματα έχουν απορριφθεί.

Τα μέλη του δικαστηρίου, που έχουν κληρωθεί είναι τα εξής:

- Από τον Άρειο Πάγο (7 τακτικά μέλη και 3 αναπληρωματικά μέλη) είναι:

Τακτικά μέλη:

Μυρσίνη Παπαχίου, Μαρία Μουλιανιτάκη, Ανθή Γκάμαρη, Μαριάνθη Παγουτέλη, Ζαμπέτα Στράτα, Ελένη Φραγκάκη, Βασιλική Ηλιοπούλου

Αναπληρωματικά μέλη:

Αικατερίνη Κρυσταλλίδου, Μαρία Κουβίδου, Γεώργιος Κόκκορης

- Από το Συμβούλιο της Επικρατείας (6 τακτικά μέλη και 3 αναπληρωματικά μέλη) κληρώθηκαν οι:

Τακτικά μέλη:

Βασίλειος Αραβαντινός, Νικόλαος Σκαρβέλης, Σοφία Βιτάλη, Βαρβάρα Ραφτοπούλου, Όλγα Ζύγουρα, Ρωξάνη Γιαννουλάτου

Αναπληρωματικά μέλη:

Παναγιώτης Τσούκας, Χρήστος Λιάκουρας, Άννα Καλογεροπούλου

Τακτική Εισαγγελέας: Όλγα Σμυρλή

Αναναπληρώτρια Εισαγγελέας η Αριστέα Θεοδόση, της οποίας, η αίτηση αποχής, που είχε υποβαλλει δεν έγινε δεκτή.

Πρόεδρος του δικαστηρίου ως αρχαιότερη είναι η Αρεοπαγίτης Βασιλική Ηλιοπούλου.