Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Η σιωπή είναι χρυσός


Ενας από τους πολιτικούς, που γνωρίζουν από πολύ κοντά τον Κώστα Καραμανλή, ο πρώην Κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, με αφορμή τα γενέθλια του πρώην Πρωθυπουργού, ερμηνεύει τις τελευταίες ηχηρές και σιωπηλές κινήσεις του.

Γράφει ο Ευάγγελος Αντώναρος στην προσωπική του ιστοσελίδα στο facebook:

"Σήμερα (σ.σ δηλ. χτες 14/9) ο Κώστας Καραμανλής έχει γενέθλια. Του εύχομαι, από την καρδιά μου, χρόνια πολλά κι ευτυχισμένα. Με υγεία, δύναμη και παρουσία, πάντα κατά τη δική του κρίση, στα δημόσια πράγματα της χώρας.Ο Καραμανλής έγινε σήμερα 66 ετών. Με ρώτησε κάποιος σήμερα, αν πιστεύω ότι έχει ακόμη διαδρομή μπροστά του στα δημόσια πράγματα του τόπου. Πιστεύω ακράδαντα πως ναι. Ειδικά τώρα. Ειδικά έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η πολιτική κατάσταση. Ειδικά όπως απειλείται η κοινωνική ισορροπία, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να πάει ένας τόπος μπροστά.
Πολλοί έχουν κριτικάρει -- κι εξακολουθούν να το κάνουν -- τον πρώην πρωθυπουργό για τον πολύ επιλεκτικό τρόπο με τον οποίο έχει αποφασίσει -- έτσι είναι η φύση του άλλωστε -- να παρεμβαίνει στα πράγματα. Τον αδικούν. Και, πιστεύω, τον διαβάζουν λάθος. Ο Καραμανλής που ξέρω εγώ είναι ενήμερος για όλα όσα συμβαίνουν. Και στην Ελλάδα. Και στο εξωτερικό. Ήταν και παραμένει όμως πάντα ένας άνθρωπος των μετρημένων λόγων.
Γι αυτό πιστεύω ότι η σιωπή του κι εύγλωττη είναι και πολιτική βαρύτητα έχει. Το τελευταίο διάστημα ο Κώστας Καραμανλής αποφάσισε == για λόγους που ξέρει ο ίδιος κι εμείς οι υπόλοιποι που τον γνωρίζουμε μόνο να εικάσουμε μπορούμε -- να είναι πιο παρεμβατικός. Φυσικά με τον τρόπο του.
Πριν λίγους μήνες τοποθετήθηκε με την ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής με ξεκάθαρο τρόπο για τα ελληνοτουρκικά αλλά και τις διεθνείς εξελίξεις. Πιο πρόσφατα, στα Ανώγεια, με αφορμή τα δέκα χρόνια από τον θάνατο του Γιάννη Κεφαλογιάννη δεν άφησε καμμία αμφιβολία τι σκέφτεται για τις παρακολουθήσεις και πως πρέπει/θα έπρεπε να είχε γίνει αντικείμενο χειρισμού το θέμα από την κυβέρνηση.
Το μήνυμα σαφές. Για όσους ήθελαν και θέλουν να ακούσουν. Οι υπόλοιποι δύσκολα θα πεισθούν να ξαναδούν το θέμα της -- πολιτικής -- ακοής τους.
Και μετά ήρθε η παρέμβαση δια του "μη λόγου".
Κλασικός Καραμανλής στην έκθεση της Θεσσαλονίκης πριν λίγες μέρες. Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε το καθήκον της παρουσίας του στα εγκαίνια ως βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης από το 1989. Αλλά τα χέρια του δεν παρακινήθηκαν σε χειροκρότημα. Το πρόσωπο του έμεινε βλοσυρά ανέκφραστο.
Λίγο μετά βρέθηκε με τον άλλο πρώην πρωθυπουργό από τις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας, τον Αντώνη Σαμαρά, σ' ένα ψαράδικο εστιατόριο της συμπρωτεύουσας. Ούτε λέξη δεν διέρρευσε από αυτή τη συνάντηση. Δεν χρειάστηκε.
Αν αυτό δεν είναι χειροπιαστή απόδειξη του ειδικού πολιτικού βάρους της εύγλωττης σιωπής, τότε τι είναι;".