Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

Σε Βουλή και Αρειο Πάγο κρίνονται μεθαύριο οι δίκες Παπαγγελόπουλου - Παππά


Στη Βουλή και στον Αρειο Πάγο κρίνεται μεθαύριο Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου, η εξέλιξη των δύο Ειδικών Δικαστηρίων, με κατηγορούμενους τους δύο πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και Νίκο Παππά.

- Στη Βουλή αναμένεται να γίνει νέα κλήρωση, για την αντικατάσταση των πέντε από τα δεκατρία μέλη του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, που θα δικάσει τον πρώην Υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

Αιτία το πρωτοφανές νομικό αδιέξοδο, στο οποίο οδηγήθηκε η δίκη, καθώς πέντε από τους Ανώτατους Δικαστές, που κληρώθηκαν στη Βουλή, για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου Τουλουπάκη, κληρώθηκαν ταυτόχρονα ως μέλη της σύνθεσης του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, που αναμένεται να κρίνει τον πρώην Υπουργό Νίκο Παππά.

Το πρόβλημα προκλήθηκε, καθώς δεν υπάρχει νομικό προηγούμενο, αφού προφανώς δεν μπορούσε να προβλεφθεί ότι, θα διεξάγονταν σχεδόν ταυτόχρονα δυο Ειδικά Δικαστήρια και μάλιστα σχεδόν παράλληλα.

Ετσι, οι πέντε δικαστικοί λειτουργοί (τρεις από τον Αρειο Πάγο και δύο από το Συμβούλιο Επικρατείας), που κληρώθηκαν και στις δύο δίκες, ζήτησαν να εξαιρεθούν από τη δίκη του Νίκου Παππά και να συμμετέχουν στη δίκη Παπαγγελόπουλου, στην οποία δεν υπήρχε δυνατότητα κλήρωσης άλλων δικαστών.

Εξαίρεση αποτελεί η Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Όλγα Σμυρλή, η οποία παρά το γεγονός ότι, κληρώθηκε ως τακτική Εισαγγελέας και στα δύο Ειδικά Δικαστήρια, δεν ζήτησε να εξαιρεθεί.

Αίτηση αποχής υπέβαλλαν:

-Η νεοπροαχθείσα Αντιπρόεδρος ΑΠ Ανθή Γκάμαρη, που ως αρχαιότερη θα ήταν Πρόεδρος στο Ειδικό Δικαστήριο για τον Νίκο. Παππά, αλλά κληρώθηκε ως τακτικό μέλος και στη σύνθεση της δίκης του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της πρώην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

- Η νεοπροαχθείσα Αντιπρόεδρος ΑΠ Μυρσίνη Παπαχιού, που κληρώθηκε και στις δυο συνθέσεις , ως τακτικό μέλος

- Η Σύμβουλος Επικρατείας Ρωξάνη Γιαννουλάτου, που ήταν τακτικό μέλος και στις δυο συνθέσεις

- Η Αρεοπαγίτης Αικατερίνη Κρυσταλλίδου, όπως και ο Σύμβουλος Επικρατείας Παναγιώτης Τσούκας, που είχαν κληρωθεί ως αναπληρωματικά μέλη και στις δυο συνθέσεις.

Οι αιτήσεις εξαίρεσης τους έγιναν δεκτές και τώρα θα πρέπει να κληρωθούν από τη Βουλή, τρία νέα τακτικά και δυο νέα αναπληρωματικά μέλη, για την δίκη του Νίκου Παππά.

- Την ίδια ημέρα, μεθαύριο Πέμπτη, στις 3 το μεσημέρι, αναμένεται, να προτείνει η Εισαγγελέας του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου Ολγα Σμυρλή, εάν θα συνεχιστεί ή όχι η δίκη Παπαγγελόπουλου - Τουλουπάκη, καθώς τέθηκε θέμα νόμιμης συγκρότησης του δικαστηρίου από τους συνηγόρους υπεράσπισης.

Συγκεκριμένα, η Εισαγγελέας θα προτείνει επί των αιτημάτων που έθεσε ο συνήγορος της Ελένης Τουλουπάκη, Γιάννης Μαντζουράνης και ειδικότερα, στο εάν θα ζητηθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης έγγραφο στο οποίο θα αναγράφεται αν την περίοδο της κλήρωσης, ένας από τους τρεις αναπληρωτές δικαστές βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια και εάν ήταν νόμιμο, παρά το γεγονός αυτό, να μπει το όνομα του στην κληρωτίδα.

Ο συνήγορος υπεράσπισης Γιάννης Μαντζουράνης, που εκπροσωπεί την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη, όσο και ο ίδιος συγκατηγορούμενος της, πρώην υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος έθεσαν θέμα νομιμότητας της σύνθεσης του Δικαστηρίου, επικαλούμενοι την κλήρωση ενός μέλους, που βάσει των κριτηρίων επιλογής – όπως ανέφεραν – δεν θα έπρεπε να περιληφθεί.

Μάλιστα ο κ. Παπαγγελόπουλος τοποθετήθηκε με δήλωση του στο δικαστήριο, λέγοντας:

«Λόγω της παλιάς μου ιδιότητας και του αξιακού μου κώδικα, δεν θα εκφράσω κανένα υπαινιγμό κατά της προέδρου του Αρείου Πάγου, θα τονίσω όμως το γεγονός ότι κληρώθηκε 10ος. Δε στρέφομαι κατά της προέδρου του Αρείου Πάγου, αλλά μετά από τα όσα θα σας αποκαλύψω στη δίκη, αμφισβητώ την κλήρωση. Είναι σφόδρα πιθανό, η πλειοψηφία της Βουλής που με παρέπεμψε με πιέσεις, να χρησιμοποίησε ως «άλλοθι» την κλήρωση τον δικαστή».

Για "κακοποιητική εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης από τον Πρωθυπουργό και το περιβάλλον του" μίλησε ο συνήγορος της κ. Τουλουπάκη, Γιάννης Μαντζουράνης, που είπε:

"Σήμερα στο Ειδικό Δικαστήριο σύρεται από την κυβερνητική πλειοψηφία, με μια κακοστημένη κατηγορία, η έντιμη εισαγγελέας, που ερευνούσε την υπόθεση Νοβάρτις: η Ελένη Τουλουπάκη. Ταυτόχρονα όμως επιχειρείται να τρομοκρατηθούν όλοι οι έντιμοι δικαστές και να εξασφαλισθεί έτσι η ασυλία των ισχυρών του χρήματος και του καθεστώτος.
Είναι μια κακοποιητική εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης από τον πρωθυπουργό και το περιβάλλον του.
Είναι βαρύτατο πλήγμα για το κράτος δικαίου στην πατρίδα μας,
που έρχεται να συμπληρώσει τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων από το παρακράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν διέπραξε όμως μόνον ύβρι κατά της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας με τις επιλογές του. Συνάμα διέπραξε και μέγα σφάλμα.
Κι αυτό, γιατί από το Ειδικό Δικαστήριο δεν θα προκύψει μόνο η αθώωση της Ελένης Τουλουπάκη, αλλά και η αποκάλυψη των παράνομων μεθοδεύσεών του.
Το σκότος του καθεστώτος δεν θα τυφλώσει τους δικαστές.
Αν ο πολιτικός αυτουργός αυτής της ιλαροτραγωδίας είχε μελετήσει λίγο καλύτερα τους αρχαίους κλασσικούς θα ήξερε αυτό που έγραψε ο Ευριπίδης.
Αλλ’ η Δίκη γαρ και κατά σκότον βλέπει.
Αλλά η Δικαιοσύνη βλέπει και στο σκοτάδι".