Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Ενταση και συνεχείς διακοπές στη δίκη της Χρυσής Αυγής


Με ένταση ανάμεσα στο κοινό, που βρίσκεται στη δικαστική αίθουσα και έχει χωριστεί σε υποστηρικτές του Ηλία Κασιδιάρη και των υπόλοιπων κατηγορουμένων Χρυσαυγιτών και σε συμπαραστάτες της Μάγδα Φύσσα και των θυμάτων της Χρυσής Αυγής, εξελίσσεται από το πρωί η διαδικασία το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας, που δικάζει σε δεύτερο βαθμό την πολύκροτη υπόθεση.

Εξι φορές έχει διακοπεί από το πρωί η δίκης, για να αποφασίσει το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, για το αιτήματα κατηγορουμένων, με κυριότερο των συνηγόρων του Νίκου Μιχαλολιάκου, που έθεσαν θέμα νομιμότητας της κλήτευσης του.

Ο εκ των συνηγόρων του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Δημήτρης Παπαδέλης, υποστήριξε στο δικαστήριο ότι, είναι πλαστή η υπογραφή στο αποδεικτικό της κλήτευσης, που εστάλη στο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν ο Νίκος Μιχαλολιάκος μετά τη διασωλήνωση του, λόγω κορωνοϊού.

Ο συνήγορος υποστήριξε ότι, ήταν αδύνατον ένας άνθρωπος, μετά
τη διασωλήνωση του στη ΜΕΘ, να μπορέσει να κρατήσει μολύβι και να βάλει υπογραφή.

Η Εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την απόρριψη του αιτήματος, λέγοντας ότι, ο κατηγορούμενος πρέπει να κατονομάζει τον πλαστογράφο και τα αποδεικτικά μέσα.

Το δικαστήριο ταυτίστηκε με την πρόταση της Εισαγγελέα και απέρριψε το αίτημα, ενω προηγουμένως ο συνήγορος αντιπρότεινε να κληθούν οι γιατροί του νοσοκομείου και να το βεβαιώσουν.

Στη συνέχεια, η συνήγορος υπεράσπισης του Ηλία Κασιαδιάρη, Βάσω Πανταζή, υπέβαλλε ένσταση απαραδέκτου της εφέσεως, που είχε ασκήσει αυτεπαγγέλτως ο Εισαγγελέας Εφετών κ. Κωσταρέλος, ως προς το μέγεθος των ποινών, που είχαν επιβληθεί στους κατηγορούμενους πρωτόδικα.

H συνήγορος ζήτησε να απορριφθεί η έφεση, κάνοντας λόγο, για παντελή έλλειψη επιχειρημάτων και ανεπαρκή αιτιολογία.

Γιά την ένσταση του πήρε το λόγο και μίλησε και ο ίδιος ο Ηλίας Κασιδιάρης, που μεταξύ άλλων είπε:

Κασιδιάρης: Οπως ορίζει ο νόμος πρέπει, να υπάρχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία. Υπάρχει μόνο μια αναφορά στο πρόσωπο μου από τον εισαγγελέα, για μία δήλωση, που είχα κάνει ως εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος τότε. Η δήλωση αητή δεν ήταν δική μου. Είχε πάρει επιλεκτικά φράσεις από δηλώσεις μου ο εισαγγελέας. Εκείνη την ημέρα είχα κάνει πολλές δηλώσεις. Ολες ήταν καταδικαστικές για το συγκεκριμένο έγκλημα. Ποτέ δεν έκανα τη δήλωση, που αναφέρει ο εισαγγελέας. Το κατηγορητήριο βρίθει ψευδών και ανακριβειών. Η έφεση του Εισαγγελέα βασίζεται σε ψεύδος.

Την ίδια ένσταση υποστήριξαν και οι συνήγοροι των υπόλοιπων κατηγορουμένων και το δικαστήριο διέκοψε εκ νέου, για να αποφανθεί.