Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022

Μετ΄εμποδίων η δίκη Παπαγγελόπουλου - Τουλουπάκη αύριο. Δήλωση αποχής από την Εισαγγελέα του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου!


Με ισχυρές αναταράξεις αναμένεται να ξεκινήσει αύριο η δίκη του πρώην Υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της πρώην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, καθώς η αναπληρώτρια εισαγγελέας της έδρας, Αντεισαγγελέας ΑΠ, Αριστέα Θοεδόση υπέβαλλε αίτηση αποχής από τη διαδικασία, για λόγους ευθιξίας.

Είχε προηγηθεί η αίτηση εξαίρεσης, που είχε υποβάλλει εναντίον της κ. Θεοδόση η πρώην Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, που είναι κατηγορούμενη στο αυριανό δικαστήριο.

Η κ. Τουλουπάκη επικαλείτο λόγους μεροληψίας και είχε ζητήσει την εξαίρεση της κ. Θεοδόση, από την πειθαρχική έρευνα, που διενεργείτο σε βάρος της, για τους χειρισμούς της στην υπόθεση της Novartis, για την οποία, ως γνωστόν, η πρώην Εισαγγελέας Διαφθοράς απαλλάχτηκε ποινικά, με βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου.

Η κ. Τουλουπάκη ανέφερε ότι, συντρέχουν στο πρόσωπο της Αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου "σοβαρότατες υπόνοιες έλλειψης αντικειμενικότητας και αμεροληψίας σε βάρος της".

Μεταξύ, άλλων η πρώην Εισαγγελέας Διαφθοράς υποστήριζε ότι, η κ. Θεοδόση ενώ είχε την πειθαρχική δικογραφία περίπου δύο χρόνια, την καλέσει σε εξηγήσεις μόλις ένα μήνα πριν αρχίσει η δίκη της στο Ειδικό Δικαστήριο, με πρόθεση και σκοπό "να δημιουργήσει δυσμενείς κρίσεις και εντυπώσεις σε βάρος της, οι οποίες είναι πιθανόν να επηρεάσουν την κρίση των δικαστών του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου".

Η κ. Τουλουπάκη υποστήριζε επίσης ότι, η Αντεισαγγελέας ΑΠ Αριστέα Θεοδόση της έδωσε προθεσμία λίγων ημερών για να μελετήσει 7.747 σελίδες δικογραφίας και να προετοιμάσει τις έγγραφες εξηγήσεις της.

Μάλιστα, όπως ανέφερε η προθεσμία αυτή έληξε και "η κα Θεοδόση απαραδέκτως και αδικαιολογήτως αρνήθηκε να της χορηγήσει νέα προθεσμία έως τις 12 Σεπτεμβρίου (...) με πρόθεση να με οδηγήσει στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο στις 19 Σεπτεμβρίου με νέα πειθαρχική δίωξη σε βάρος μου ώστε να επηρεάσει την έκβαση της δίκης".
Επιπρόσθετα, η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς στην αίτησή της τόνιζε ότι, η κ. Θεοδόση φέρει διπλή ιδιότητα, τόσο της διενεργούσας την συγκεκριμένη πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση όσο και ως αναπληρωματικού μέλους του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου για την ίδια υπόθεση, γεγονός που δημιουργεί υπόνοιες μεροληψίας σε βάρος της.

"Όφειλε να υποβάλει δήλωση αποχής από την πειθαρχική έρευνα και έχει υποπέσει τουλάχιστον στο πειθαρχικό παράπτωμα της αποσιώπησης νόμιμου λόγου αποκλεισμού ή εξαιρέσεως", ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Τουλουπάκη στο αίτημα εξαίρεσης που κατέθεσε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Τέλος, η πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς υποστήριζε ότι, η Αντεισαγγελέας ΑΠ την κάλεσε σε πειθαρχικές εξηγήσεις και για τις βασικές κατηγορίες που αντιμετώπιζε για την υπόθεση της Νovartis, για τις οποίες αμετάκλητα έχει απαλλαγεί με βούλευμα.

Την απόφαση για το εάν θα εξαιρεθεί ή όχι από τη σύνθεση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου η αναπληρώτρια Εισαγγελέας κλ Θοεδόση, θα τη λάβει αύριο το ίδιο το δικαστήριο.


Σε κάθε περίπτωση, εισαγγελέας της έδρας του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου είναι η Αντεισαγγελέας ΑΠ Ολγα Σμυρλή.


Εάν το δικαστήριο κάνει δελτή την αίτηση αποχής της κ. Θεοδόση, θα πρέπει να κληρώσει άλλο εισαγγελέα αναπληρωτή.