Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

Υποκλοπές: Πειθαρχική έρευνα του ΑΠ κατά της Εισαγγελέως της ΕΥΠ - Το παρασκήνιο!


Ισχυρές αναταράξεις ενδέχεται να προκαλέσει η πειθαρχική προκαταρκτική έρευνα, που διατάχτηκε από τον Αντιπρόεδρο Αρείου Πάγου και Πρόεδρο της Επιθεώρησης του Ανωτάτου Δικαστηρίου Χρήστο Τζανερίκο, σε βάρος της Εισαγγελέα στην ΕΥΠ Βασιλικής Βλάχου, για τον τρόπο, που χειρίστηκε την υπόθεση των υποκλοπών σε βάρος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και γιά το εάν υπέγραφε αφειδώς τις εντολές, για παρακολουθήσεις.

Την πειθαρχική έρευνα, που διερευνά το αδίκημα της προσβολής του κύρους της Δικαιοσύνης, θα διενεργήσει προσωπικά ο Αντιπρόεδρος ΑΠ Χρήστος Τζανερίκος και όχι κάποιος Αρεοπαγίτης, όπως συνήθως συμβαίνει.

Η κ. Βλάχου θα κληθεί, να παράσχει ανωμοτί εξηγήσεις στον Πρόεδρο της Επιθεώρησης Αρείου Πάγου κ. Τζανερίκο, ενώ, όπως τονίζουν δικαστικοί κύκλοι, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, καθώς υπάρχει και έντονο παρασκήνιο...

Ενα από τα κορυφαία θέματα, που ανακύπτουν είναι ότι, η πειθαρχική διερεύνηση σε βάρος της κ. Βλάχου, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, να καταστεί και ποινικά ελεγχόμενη, για αδικήματα που αφορούν το πως λειτουργούσε με τις εντολές, για τις επισυνδέσεις.

Η υπόθεση φέρεται ότι, έχει διχάσει τους κόλπους της Δικαιοσύνης, καθώς είναι πολλοί αυτοί, που θεωρούν ότι, έπρεπε να έχει ήδη ξεκινήσει πειθαρχική διερεύνηση, γιά την Εισαγγελέα ΕΥΠ, αντίθετα με άλλους, που ισχυρίζονται ότι, αυτό θα έπρεπε να γίνει μεταγενέστερα και όχι τώρα, που είναι ζέουσα η έρευνα, για τις υποκλοπές στην Εξεταστική.

Στους διαδρόμους του Αρείου Πάγου και πίσω από τα γραφεία με τις δρύινες κλειστές πόρτες και τα βαριά έπιπλα, ακούγεται ότι, πολλοί είναι εκείνοι, που επικροτούν την ενέργεια του Προέδρου της Επιθεώρησης, Αντιπροέδρου Αρείου Πάγου Χρήστου Τζανερίκου, που κινήθηκε πειθαρχικά κατά της Εισαγγελέα Εφετών Βασιλικής Βλάχου, αφού ο Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων του δίνει το δικαίωμα, να κάνει, όποτε το κρίνει, πειθαρχική προκαταρκτική.

Από άλλους κύκλους, αντίθετα, εκφράστηκε η άποψη ότι, θα έπρεπε, ενδεχομένως, να το έχει γνωστοποιήσει στον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, καθώς ο Ανώτατος Εισαγγελέας θεωρείται αρμόδιος, να δώσει εντολή για πειθαρχικό έλεγχο σε εισαγγελείς, κάτι που ωστόσο δεν αναφέρεται στο νόμο.

Κατά τους ίδιους κύκλους, οι εξελίξεις στη Δικαιοσύνη, σε βάρος της κ. Βλάχου, υπήρξαν σημείο τριβής στα ενδότερα της, ενώ κάποιοι σχολιάζοντας με αιχμηρό τρόπο, ή διαστρεβλώνοντας τα γεγονότα, διέγνωσαν και προσωπικές πικρίες, κάτι όμως, που δεν ισχύει!

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τις ενέργειες της Εισαγγελέα ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου, έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά από όσα είπε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο των υποκλοπών ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος.

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ στην κατάθεσή του, σύμφωνα με τις πληροφορίες, που έγιναν γνωστές, «έδειξε» την εισαγγελέα Βασιλική Βλάχου και τον επικεφαλής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη για άρνηση πρόσβασης της ΑΔΑΕ στα στοιχεία που αφορούν τον φάκελο παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη.

Από την έρευνα του Αντιπροέδρου ΑΠ Χρήστου Τζανερίκου, τα ενδεχόμενα είναι τρία:

- Nα ασκηθεί πειθαρχική δίωξη σε βάρος της Εισαγγελέα ΑΥΠ.

- Να κληθεί για εξηγήσεις και σε ποινικό επίπεδο.

- Να οδηγηθεί η υπόθεση στο αρχείο.