Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023

Ναυάγιο της Πύλου: Ερωτήματα γιά την επιβολή σιωπής από τη Δικαιοσύνη!


Ερωτηματικά προκαλεί η επιβολή σιωπής στην εισαγγελική και ανακριτική έρευνα, την οποία επιβάλλει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, για το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, που οδήγησε στον θάνατο εκατοντάδες δυστυχισμένους ανθρώπους.

Με εγκύκλιο, που εστάλη προς τις δικαστικές και αστυνομικές Αρχές, που διενεργούν τις έρευνες, ο Ανώτατος Εισαγγελέας Ισίδωρος Ντογιάκος, ζητάει να τηρηθεί απόλυτη μυστικότητα λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης και την ανάγκη να διερευνηθούν τα αίτια της πρωτοφανούς τραγωδίας από τους αρμόδιους και μάλιστα δίνει εντολή γιά άμεση συμμόρφωση.

Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά, που η Εισαγγελία ΑΠ ενδιαφέρεται, για την τήρηση της μυστικότητας σε μία μεγάλη δικαστική έρευνα, γιά την οποία υπάρχει τεράστιο δημοσιογραφικό, κοινωνικό και πολιτικό ενδιαφέρον.

Οταν όμως ούτως ή άλλως ο νόμος προβλέπει και επιβάλλει τη μυστικότητα στις έρευνες και αυτό είναι κάτι, που καλύτερα από όλους γνωρίζουν αυτοί που τις χειρίζονται, γιατί χρειάζεται ο Εισαγγελέας ΑΠ να εκδόσει εγκύκλιο, για το προφανές και μάλιστα με εντολή γιά άμεση συμμόρφωση.

Εχουν προηγηθεί δικαστικές έρευνες και σε άλλες πολύ μεγάλες υποθέσεις, ειδικά τα τελευταία χρόνια, τις οποίες χειρίστηκαν οι Δικαστικές Αρχές.

Δεν συνέβαινε ωστόσο κάτι αντίστοιχο, σε κάθε τέτοια υπόθεση, να εκδίδεται εγκύκλιος μυστικότητας κάθε φορά. Και όποτε συνέβη, συνήθως είχαν προηγηθεί διαρροές στα ΜΜΕ.

Γιατί λοιπόν η Δικαιοσύνη τώρα, στην υπόθεση του ναυαγίου με τους εκατοντάδες νεκρούς, επιδεικνύει τέτοια... αντανακλαστικά και επιβάλλει μυστικότητα, πριν γίνει οποιαδήποτε διαρροή?

Μήπως αναμένονται σημαντικές αποκαλύψεις?

Παρεπιπτόντως, είχε προηγηθεί το αποκλειστικό ρεπορταζ του iEdiseis σήμερα το πρωί, που αποκάλυπτε ότι, πριν από την άσκηση ποινικής δίωξης για το ναυάγιο, με κατηγορούμενους τους 9 Αιγύπτιους διακινητές, είχε προηγηθεί πολύωρη και σχεδόν ολονύχτια σύσκεψη, μέχρι τις 3 τα ξημερώματα, των Εισαγγελέων που ασχολούνται με τις έρευνες, τις οποίες εποπτεύει - με εντολή Ντογιάκου - ο Αντεισαγγελέας ΑΠ Γιώργος Οικονόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο της σύσκεψης ήταν τα αδικήματα, που αποτελούν την ποινική δίωξη, η οποία ασκήθηκε βάρος των κατηγορουμένων, που προς το παρόν είναι οι 9 Αιγύπτιοι, χωρίς να αποκλείεται στη συνέχεια, οι κατηγορούμενοι να γίνουν περισσότεροι!

Το iEdiseis αποκάλυψε ότι, υπήρχε σκέψη στις Δικαστικές Αρχές να ασκηθεί επιπλέον ποινική δίωξη, για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, αδίκημα που καλύπτει ενδεχομένως και ευθύνες εμπλεκομένων πέρα από τους συλληφθέντες κατηγορούμενους.

Σύμφωνα με το νόμο το παραπάνω αδίκημα αναφέρεται στο ότι, οι κατηγορούμενοι ή τυχόν άλλοι εμπλεκόμενοι μπορούσαν να προβλέψουν το θανατηφόρο αποτέλεσμα των πράξεων ή των παραλείψεων τους και το αποδέχτηκαν.
Ωστόσο επικράτησε η άποψη ότι, η ποινική δίωξη με τις υπάρχουσες κατηγορίες "απορροφά" και το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, γι΄αυτό και ασκήθηκε δίωξη και γιά την πράξη αυτή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, οι κατηγορούμενοι Αιγυπτιακής υπηκοότητας (ηλικίας 26, 21, 40, 36, 32, 26, 22, 29 και 20 ετών), αποτελούσαν πλήρωμα του πλοίου και είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των υπολοίπων.

Θα απολογηθούν τη Δευτέρα στον ανακριτή Καλαμάτας.