Τρίτη 13 Ιουνίου 2023

Αύριο... κληρώνει στον Αρειο Πάγο, για τις εκλογές!


Κληρωτίδα στήνεται αύριο στον Αρειο Πάγο και αφορά την νέα κλήρωση, για την επιλογή δικηγόρων και ασκούμενων, που θα διοριστούν ως δικαστικοί αντιπρόσωποι στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου έχει λάβει ήδη τα ονόματα 28.402 δικηγόρων και 2.544 ασκούμενων δικηγόρων, που υπέβαλαν αιτήσεις προτίμησης, για το διορισμό τους στις βουλευτικές εκλογές, από τους οποίους και θα επιλεγούν, μέσω κομπιούτερ, ποιοί και πού θα διοριστούν.

Τα νούμερα δείχνουν ότι, και αυτή τη φορά οι αιτήσεις των δικηγόρων κινήθηκαν στα ίδια περίπου επίπεδα με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου, όπου είχαν δηλώσει συμμετοχή 28.445 δικηγόροι και 2.573 ασκούμενοι.

Θεωρείται απίθανο να διοριστούν εκ νέου όσοι (δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι, δικαστικοί λειτουργοί κλπ) διορίστηκαν ως δικαστικοί αντιπρόσωποι στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία της 21ης Μαΐου.

Μάλιστα, με επιστολή της προς το Αι Τμήμα Αρείου Πάγου, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων έχει ζητήσει να διοριστούν κατά προτεραιότητα ως δικαστικοί αντιπρόσωποι, όσοι δικηγόροι δεν διορίσθηκαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Κωλύματα διορισμού στις εκλογές, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του Αρείου Πάγου, έχουν όσοι:

α) έχουν υπερβεί το εξηκοστό έβδομο έτος της ηλικίας τους (άρθρο 68 παρ. 5 του π.δ. 26/2012),

β) έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν κατά το άρθρο 5 του π.δ. 26/2012, δηλαδή:

γ) βρίσκονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση και για όσο χρόνο διαρκεί αυτή,

δ) καταδικάστηκαν αμετάκλητα:σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα ή ii. σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης ή iii. σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα,

ε) όσοι προτίθενται να θέσουν υποψηφιότητα για να εκλεγούν βουλευτές (άρθρο 17 § 2 Ν. 3852/2010).