Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023

Πύρρειος νίκη ή νίκη Ελπίδας ;

Γράφει ο ομότιμος καθηγητής Ψυχοφυσιολογίας ΕΚΠΑ και
πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ Γιάννης Παπαδάτος

Η αύξηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, ενώ δημιουργεί
συναισθήματα ελπίδας, συνυπάρχουν ταυτόχρονα με φαινόμενα
εξοστρακισμού βουλευτών του «αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου».

Τα φαινόμενα εξοστρακισμού δεν αντανακλούν, όπως με σαφήνεια οι εκλογές έδειξαν, τις αντιΣΥΡΙΖΑ διαθέσεις του εκλογικού σώματος.

Γι’ αυτό, αν αυτά οφείλονται σε επιθυμίες της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, τότε διαγράφεται στον ορίζοντα η δυσάρεστη εικόνα μιας Πύρρειας νίκης. Οι προγραφές του Μάριου και του Σύλλα στην αρχαία Ρώμη, δεν είναι καλό ιστορικό παράδειγμα.

Από χρόνια εκφράζω την γνώμη ότι, η νικηφόρα πορεία του ΠΑΣΟΚ μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μία αναντικατάστατη παραδοχή ότι «Η ΝΔ είναι ιδεολογικός αντίπαλος ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπαρξιακός αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ». Η λογική του διμέτωπου αγώνα της Ενώσεως Κέντρου το 1963 συνέβη σε εποχές «Ψυχρού Πολέμου» και δεν μπορεί να επαναληφθεί σήμερα. Ο αντιμνημονιακός αγώνας επέφερε δεινά στη χώρα, δημιούργησε νέες πολιτικές διαιρέσεις κλονίζοντας το δημοκρατικό πολίτευμα και ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ σε ρόλο πυρπολητή της
δημοκρατικής ομαλότητας – ας θυμηθούμε τα θύματα της MARFIN- και αδίστακτο διώκτη του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, το ιστορικό κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου, αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομά του σε Κίνημα Αλλαγής, για να χρειαστεί να δώσουμε σκληρούς εσωκομματικούς αγώνες για την επιστροφή του ονόματος.

Το όνομα ΠΑΣΟΚ έχει ισχυρές καταγραφές στην συλλογική μνήμη και αποτελεί ισχυρό σύμβολο επανόδου στην εξουσία.

Η λαφυραγώγηση του ΠΑΣΟΚ από το ΣΥΡΙΖΑ, δεν περιορίστηκε στην κακέκτυπη αντιγραφή πολιτικών θέσεων και συνθημάτων, αλλά επεδίωξε συστηματικά να εξαφανίσει από το πολιτικό προσκήνιο της χώρας κάθε πολιτικό πρόσωπο που αντιστέκετο στα σχέδιά του.

Η σκευωρία NOVARTIS απέτυχε γιατί απεδείχθη ότι «υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας».

Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συνομιλητές του, κατάφεραν να θέσουν εκτός Βουλής τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Ανδρέα Λοβέρδο, την
Χαρά Κεφαλίδου και άλλους που πρωτοστάτησαν σε αγώνες εναντίον του.

Θα είναι στρατηγικό λάθος, να θεωρηθεί ότι η αύξηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ οφείλεται στην «αντιδεξιά» προεκλογική του τακτική. Το ΠΑΣΟΚ είχε 14,1% μετακίνηση ψηφοφόρων προς τη ΝΔ ενώ αντίθετα μετακινήθηκαν 3,7% από τη ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ. Η νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές είναι δευτερογενές αποτέλεσμα του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου, που διατρέχει την ελληνική κοινωνία και εξέφρασε με επιτυχία ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η νίκη της ΝΔ επέφερε την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Και
τώρα πλέον, ελπίζω, η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος
Ανδρουλάκης να έχουν αντιληφθεί, ότι η κατάκτηση της θέσης της
αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ως αναγκαία και αναντικατάστατη
προϋπόθεση, τη μετωπική, υπαρξιακή σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ , χωρίς ψευδεπίγραφες επικλήσεις για δήθεν «Προοδευτική Διακυβέρνηση», εφόσον δεν συμμετέχει ο Βαρουφάκης και πιθανόν ο Πολάκης.

Θα πρέπει να είναι σαφές ότι, η μεγάλη πορεία του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να επιτευχθεί με εσωκομματικούς αποκλεισμούς και χωρίς τη συμμετοχή στη Βουλή πολιτικών προσώπων, που πρωταγωνίστησαν στον αγώνα ενάντια στον επικίνδυνο τυχοδιωκτισμό του ΣΥΡΙΖΑ για άλωση των κρίσιμων «αρμών» της εξουσίας , αλλοιώνοντας τους θεσμικούς κανόνες λειτουργίας της Δημοκρατίας στη χώρα μας.