Κυριακή 18 Ιουνίου 2023

Η "Εταιρεία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις ελευθερίες", ζητάει επανεξέταση της μεταναστευτικής πολιτικής!


Μετά το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, η "Εταιρεία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις ελευθερίες" (ΜΕDEL), σε ανακοίνωση της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι, επιβάλλεται "επανεξέταση της μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρώπης, προκειμένου να διαφυλαχθούν οι ανθρωπιστικές αξίες, πάνω στις οποίες η Ευρώπη – ως ιδέα - κυρίως δημιουργήθηκε"!.

Στην ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν η νεοπροαχθείσα Πρόεδρος Εφετών Μαρία Παπαδημητρίου ως Πρόεδρος της MEDEL και η Ειρηνοδίκης Νίκη Μεθενίτου ως Γενική Γραμματέας αναφέρεται:

"18 Ιουνίου 2023

H Εταιρεία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις ελευθερίες, μετά το πρόσφατο τραγικό ναυάγιο στα διεθνή ύδατα, δυτικά της Ελλάδας, επισημαίνει:

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 15.6.2023, η Ελλάδα και η Ευρώπη ολόκληρη συγκλονίστηκαν από το πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου, που στοίχισε τη ζωή σε 80 αλλοδαπούς, ενώ δεκάδες είναι ακόμα οι αγνοούμενοι, μεταξύ αυτών μητέρες με τα παιδιά τους, παγιδευμένες στα αμπάρια ενός αλιευτικού σκάφους.Οι τραγικές εικόνες των ναυαγών δεν μπορεί και δεν πρέπει να χαθούν από τη μνήμη μας. Εάν αυτό συμβεί μαζί με αυτές θα έχει χαθεί και η ανθρωπιά μας.

Ο θάνατος των ανθρώπων αυτών, ανεξαρτήτως του αν ήταν πρόσφυγες ή οικονομικοί μετανάστες, επιβάλλει επιτακτικά πλέον, τη συνολική επανεξέταση της μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρώπης, προκειμένου να διαφυλαχθούν οι ανθρωπιστικές αξίες, πάνω στις οποίες η Ευρώπη – ως ιδέα - κυρίως δημιουργήθηκε.

Μια πραγματικά ενωμένη Ευρώπη, ως ήπειρος αλληλεγγύης, οφείλει να παρέχει νόμιμες οδούς μετανάστευσης, οι οποίες θα καθιστούν λιγότερο ελκυστικά τα παράνομα δίκτυα διακίνησης. Οφείλει να σεβαστεί την υπογραφείσα στη Γενεύη, στις 28 Ιουλίου 1951, Σύμβαση για το Καθεστώς των Προσφύγων, όπως ισχύει, τον θεμέλιο δηλαδή λίθο του δικαίου των προσφύγων, όπως οφείλει και να παρέμβει αποφασιστικά, ώστε να αντιμετωπιστούν οι εστίες των προβλημάτων στις χώρες προέλευσης.

Η Ελλάδα καλείται πλέον να επιλέξει τον ρόλο της στην ιστορία.

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος

Μαρία Παπαδημητρίου

Η Γεν.Γραμματέας

Νίκη Μεθενίτου