Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

Μάτι: Αποζημίωση 310.000 ευρω σε συγγενείς θύματος!


Μία ακόμη απόφαση, όπου επιδικάζει αποζημίωση 310.000 ευρώ σε συγγενείς θύματος της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, εξέδοσε το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο με την υπ’ αριθμό 8941/2023 απόφασή του επιδίκασε αποζημίωση 310.000 ευρώ, ως χρηματική ικανοποίηση, γιά την ηθική βλάβη λόγω ψυχικής οδύνης από την πυρκαγιά στο Μάτι.

Οι συνήγοροι των συγγενών του θύματος, Κωνσταντίνο Φύσσας και Δημήτρης Σκύδρας χαρακτήρισαν " κομβική και πολύ σημαντική την απόφαση", καθώς για πρώτη αφορά θύμα, που πνίγηκε στη θάλασσα στην προσπάθειά του να σωθεί από τον όλεθρο της φωτιάς. Επίσης, η συγκεκριμένη απόφαση επιρρίπτει ευθύνες, όχι μόνο στο Πυροσβεστικό Σώμα και στην Πολιτική Προστασία, όπως οι προηγούμενες, αλλά, σύμφωνα με την απόφαση, και στην Περιφέρεια Αττικής και στον Δήμο Μαραθώνα για σημαντικές παραλείψεις τους, που οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα".

Η υπόθεση αφορά γυναίκα, που πνίγηκε στην προσπάθεια της να ξεφύγει από τη φωτιά, ενώ οι συγγενείς της υποστηρίζουν ότι, οι "οι παραλείψεις των οργάνων του κράτους είχαν ως αποτέλεσμα τον βασανιστικό και επίπονο θάνατο της συγγενούς τους, η οποία παρά την ηλικία της ήταν υγιής και αυτοεξυπηρετείτο".

Στο μεταξύ συνεχίζεται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας η δίκη, γιά τις ποινικές ευθύνες της τραγωδίας.

Στο δικαστήριο κατέθεσε ο αξιωματικός που υπηρετούσε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Μιχάλης Αυγουλέας, ο οποίος είπε ότι, ενημερώθηκαν για τη χαώδη κατάσταση που επικρατούσε στην περιοχή μετά το σήμα που έφτασε από τη Δανία. «Η πρώτη πληροφορία ήρθε από το ελικόπτερο για τους τουρίστες της Δανίας. Κάποιος από αυτούς πάτησε το 112 στο κινητό του, ενημερώθηκε το δανέζικο δίκτυο και από εκεί ζήτησαν συνδρομή από τον αντίστοιχο φορέα στην Ελλάδα» , όπως ανέφερε.