Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023

Πολύωρη σύσκεψη Εισαγγελέων, για τα κακουργήματα και τους εμπλεκόμενους στο πολύνεκρο ναυάγιο!


Με ποινές ισοβίων απειλούνται οι 9 συλληφθέντες Αιγύπτιοι, που κατηγορούνται για το πολύνεκρο ναυάγιο έξω από την Πύλο, ενώ δεν αποκλείεται να μεγαλώσει ο κύκλος των κατηγορουμένων από την πορεία της έρευνας του ανακριτή!

Στις 3 τα ξημερώματα οδηγήθηκαν οι κατηγορούμενοι στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας, όπου ασκήθηκε εναντίον τους ποινική δίωξη, σε βαθμό κακουργήματος, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, παράνομη διακίνηση μεταναστών σε διεθνή και ελληνικά χωρικά ύδατα, πρόκληση ναυαγίου, που είχε αποτέλεσμα το θάνατο και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.

Προηγήθηκε πολύωρη σύσκεψη των Εισαγγελέων Καλαμάτας με τον Αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου Γιώργο Οικονόμου, που εποπτεύει τις έρευνες, προκειμένου να καταλήξουν στα παραπάνω αδικήματα, που αποτελούν τον κορμό της ποινικής δίωξης, χωρίς να αποκλείεται στη συνέχεια να επεκταθεί η δίωξη από τον ανακριτή, όπως επίσης ενδέχεται να μεγαλώσει ο κύκλος των κατηγορουμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχε σκέψη στις Δικαστικές Αρχές να ασκηθεί επιπλέον ποινική δίωξη, για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, αδίκημα που καλύπτει ενδεχομένως και ευθύνες εμπλεκομένων πέρα από τους συλληφθέντες κατηγορούμενους και αναφέρεται στο ότι, οι κατηγορούμενοι ή τυχόν άλλοι εμπλεκόμενοι μπορούσαν να προβλέψουν το θανατηφόρο αποτέλεσμα των πράξεων ή των παραλείψεων τους και το αποδέχτηκαν.

Ωστόσο επικράτησε η άποψη ότι, οι υπάρχουσες κατηγορίες "απορροφούν" το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και τελικά δεν επεκτάθηκαν και σε αυτό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, οι κατηγορούμενοι Αιγυπτιακής υπηκοότητας (ηλικίας 26, 21, 40, 36, 32, 26, 22, 29 και 20 ετών), αποτελούσαν πλήρωμα του πλοίου και είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των υπολοίπων.

Θα απολογηθούν τη Δευτέρα στον ανακριτή Καλαμάτας και μέχρι τότε παραμένουν κρατούμενοι.