Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

Απόφαση «βόμβα», για την απόφαση του Αρείου Πάγου υπέρ των funds – Έρευνα για «παραβίαση δικαστικού απορρήτου», ανοίγει μικρό «παράθυρο» ελπίδας, για τους χιλιάδες δανειολήπτες!


Κι όμως! "Υπάρχουν εισαγγελείς στην Αθήνα", κατά παράφραση της εμβληματικής φράσης του μυλωνά του Πότσνταμ: "Υπάρχουν δικαστές στο Βερολίνο".

Αυτό αποδεικνύει η απόφαση - "βόμβα" της Αντεισαγγελέα Εφετών Αικατερίνης Ρούμπη, που ζήτησε έρευνα, για “παραβίαση δικαστικού απορρήτου” για την απόφαση του Αρείου Πάγου υπέρ των funds, όταν η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, που έκρινε σε πρώτο βαθμό την υπόθεση, την είχε αρχειοθετήσει άρον - άρον!

Η παραγγελία για εκ νέου έρευνα της Αντεισαγγελέα Εφετών Αικατερίνης Ρούμπη, που διαφώνησε με την άποψη του εισαγγελέα Πρωτοδικών Απόστολου Ανδρέου, ο οποίος χειρίστηκε σε πρώτο βαθμό την υπόθεση και την αρχειοθέτησε - αστραπή, ανοίγει ένα μικρό παράθυρο ελπίδας, για τους χιλιάδες δανειολήπτες, που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια και τα ακίνητα τους από τα funds, καθώς ενδέχεται να φρενάρει τους πλειστηριασμούς!

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργο Μπέσκο, που μαζί με τον Πρόεδρο του ΔΣΑ Δημήτρη Βερβεσσό, έκαναν τη σχετική καταγγελία στη Δικαιοσύνη εκ μέρους όλων των δικηγόρων, η απόφαση της Αντεισαγγελέα Εφετών κ. Ρούμπη, που αρνήθηκε την αρχειοθέτηση, ενώ ζήτησε να διερευνηθεί εκ νέου η καταγγελία τους, ενδέχεται να επανακκινήσει διαδικασίες, που μπορεί να φτάσουν ακόμη και σε αναψηλάφιση της υπόθεσης των funds!

Οπως εξηγεί ο κ. Μπέσκος, η εκ νέου έρευνα, που ζήτησε η Αντεισαγγελέας Εφετών κ. Ρούμπη, σχετικά με την καταγγελία των δικηγόρων, για “παραβίαση δικαστικού απορρήτου” (άρθρο 251 ΠΚ), τον Νοέμβριο του 2022, σύμφωνα με την οποία η Τράπεζα Ελλάδος σε ανύποπτο χρόνο και σίγουρα πολύ πριν συζητηθεί στον Άρειο Πάγο η υπόθεση “προανήγγειλε την θετική για τα funds απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου σχετικά με τη νομιμοποίησή τους ή όχι να διενεργούν πλειστηριασμούς, άνοιξε το δρόμο για προσφυγή στο Ευρωπαικό Δικαστήριο, καθώς δεν τηρήθηκαν οι Αρχές της δίκαιης δίκης.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου, η εκ νέου διερεύνηση της υπόθεσης, που ζήτησε η κ. Ρούμπη, δικαιώνει το αίτημα, που είχαν υποβάλλει στον Αρειο Πάγο ο Πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου, που είχαν ζητήσει να αναβληθεί η δίκη για τα funds στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα της Εισαγγελίας, για μιά δίκαιη δίκη, χωρίς σκιές!

Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο κ. Μπέσκος, ο Αρειος Πάγος είχε αρνηθεί να απαντήσει και στο ερώτημα, που είχε τεθεί από τους δικηγόρους κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, γιατί βιάστηκε το Ανώτατο Δικαστήριο, να βγάλει εκτός δέκα ημερών θετική απόφαση υπερ των funds, όταν έκανε δύο χρόνια να δημοσιεύσει αποφάσεις αρνητικές για τα funds!

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικηγόροι αναμένεται να ζητήσουν την εξαίρεση, γιά λόγους μεροληψίας, του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Απόστολου Ανδρέου, στα χέρια του οποίου επιστρέφει η εκ νέου διερεύνηση της καταγγελίας τους από την Αντεισαγγελέα Εφετών Αικατερίνη Ρούμπη.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έχει κατατεθεί στο Ευρωπαικό Δικαστήριο η προσφυγή των δικηγόρων, για την υπόθεση της διαρροής της απόφασης του Αρείου Πάγου από την Τράπεζα της Ελλάδας, για λόγους μη δίκαιης δίκης.

Εάν γίνει δεκτή η προσφυγή στο Ευρωπαικό Δικαστήριο και καταδικαστεί η Ελλάδα, για τον τρόπο, που εκδικάστηκε η υπόθεση των funds, ενδέχεται να ανοίξει παράθυρο ελπίδας, καθώς αυτό μπορεί να φρενάρει τους πλειστηριασμούς, μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα της Εισαγγελίας.

Γιά την ιστορία, η υπόθεση των funds συζητήθηκε τέλη Ιανουαρίου στον Άρειο Πάγο και με πρωτοφανή ταχύτητα, λίγες ημέρες μετά, το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδοσε απόφαση υπερ των funds, δίνοντας τους τη νομιμοποίηση να κάνουν πλειστηριασμούς.

Η υπόθεση τέθηκε σε συζήτηση στις 26 Ιανουαρίου, ενώ στις 9 Φεβρουαρίου έγινε η διάσκεψη της Ολομέλειας και στις 16 Φεβρουαρίου δημοσιεύθηκε και η σχετική απόφαση.

Οι δικηγόροι, από τα τέλη Νοεμβρίου 2022 αντέδρασαν έντονα σε αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδος προς στις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων, όπως αυτή αποτυπώνεται στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας, μηνός Νοεμβρίου 2022.

Όπως κατήγγειλαν στη σελίδα 91 της Έκθεσης αυτής, η Τράπεζα της Ελλάδος, αφού διαπιστώνει ότι, η ικανότητα των εταιρειών να διαχειριστούν τα δάνεια δυσχεραίνεται από την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου 822/2022 και τις σχετικές εφετειακές αποφάσεις, προαναγγέλλει, επί της ουσίας, την άρση των περιορισμών αυτών, που έθεσαν οι δικαστικές αποφάσεις, τους επόμενους μήνες, είτε με σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, γεγονός που έχει αρνηθεί δημόσια ο Υπουργός Οικονομικών, είτε με ανατροπή της απόφασης του Αρείου Πάγου, από την Ολομέλεια όπου και εκκρεμεί η συγκεκριμένη ένδικη διαφορά.

Στην καταγγελία τους οι δικηγόροι επεσήμαναν μεταξύ άλλων ότι, "σε ένα κράτος δικαίου, οι δικαστικές αποφάσεις κρίνονται από τα αρμόδια Δικαστήρια, μετά από συζήτηση των υποθέσεων και αφού ληφθούν υπόψη τα στοιχεία του φακέλου. Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει καμία εξουσία να παρεμβαίνει. Τις αποφάσεις τις εκδίδουν δικαστές και όχι Τραπεζίτες και Funds”.

Μετά την απόφαση της Ολομέλειας ΑΠ, ο Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Απόστολος Ανδρέου, ο οποίος είχε αναλάβει την έρευνα γνωστοποιεί με έγγραφό του στην εισαγγελία Εφετών ότι, εξέτασε ως μάρτυρες, τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του ΔΣ Αιγίου που υπέβαλλαν την αναφορά και ζήτησε τη σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελίας Εφετών Αθήνας, για να θέσει την υπόθεση στο αρχείο.

Ανέφερε σχετικά ο κ. Ανδρέου : “Από τα παραπάνω αναφερόμενα δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις (βάσιμη πιθανολόγηση) για να κινηθεί ποινική δίωξη για οποιαδήποτε πράξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενη και για το λόγο αυτό έθεσα την δικογραφία στο αρχείο, κατ΄αρθρο 43 Κ.Π.Δ. Παρακαλώ να εγκρίνεται την ενέργειά μου αυτή, εφόσον συμφωνείτε, άλλως παραγγείλετε το κατά την κρίση σας ορθό”.

Λίγες μέρες αργότερα ωστόσο, στις 9 Μαρτίου 2023 η Αντεισαγγελέας Εφετών Αικατερίνη Ρούμπου, επιστρέφει τη δικογραφία στην Εισαγγελία Εφετών ζητάει την εκ νέου διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το αδίκημα του άρθρου 251 ΠΚ “περί παραβίασης δικαστικού απορρήτου”.

https://www.ieidiseis.gr/ellada/202003/apofasi-vomva-gia-tin-apofasi-tou-areiou-pagou-yper-ton-funds-erevna-gia-paraviasi-dikastikoy-aporritou