Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

Ο Κασιδιάρης ζήτησε από το Πενταμελές Εφετείο, να κρίνει την απόφαση του Αρείου Πάγου, για τον αποκλεισμό του στις εκλογές


"Εχω τεκμήριο αθωώτητας ή δεν έχω?".

Aυτό το ερώτημα απεύθυνε στους δικαστές του Πενταμελούς Εφετείου σήμερα ο Ηλίας Κασιδιάρης, που προσήχθη στη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής

Ο πρώην βουλευτής της ΧΑ και επικεφαλής του κόμματος ΕΛΛΗΝΕΣ, που καταδικάστηκε πρωτόδικα 13,5 χρόνια, υπέβαλλε αίτημα στο δικαστήριο, ζητώντας να πάρει θέση γιά τον αποκλεισμό του στις εκλογές, από το Αι Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, καθώς "κόπηκε", με το σκεπτικό ότι, έχει καταδικαστεί έστω και πρωτοδίκως για αδίκημα που στρέφεται κατά του πολιτεύματος.

Ενταση προκλήθηκε, όταν πήραν το λόγο και οι συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας Κώστας Παπαδάκης και Θανάσης Καμπαγιάννης, καθώς η συνήγορος υπεράσπισης του Ηλία Κασιδιάρη Βάσω Πανταζή, αντέτεινε ότι, δεν έχουν δικαίωμα να τοποθετηθούν, καθώς το αίτημα του εντολέα της είναι πρωσοποπαγές.

Η εισαγγελέας πρότεινε να απορριφθεί ο ισχυρισμός της συνηγόρου Κασιδιάρη, γιά το εάν μπορούν να τοποθετηθούν και οι συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας, ενώ το δικαστήριο διασκέπτεται, για να αποφασίσει

Νωρίτερα ο καταδικασμένος πρώην βουλευτής της ΧΑ είπε:

Κασιδιάρης: Στις 2 Μαΐου κοινοποιήθηκε σε μένα η απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Α.Π. που μπαίνει στην ουσία της υπόθεσης που εκδικάζεται στο δικαστήριό σας και έχει πολύ σημαντικά στοιχεία και ζητώ ως κατηγορούμενος που έχω απαραβίαστο τεκμήριο αθωότητας, θέλω να διαβάσω τι λέει το ανώτερο απο εσάς δικαστήριο γιατί, όπως είπε και η πρόεδρος, η πρωτόδικη είναι εξαφανισμένη.
Ζητώ να τοποθετηθείτε γιατί ένα δικαστήριο ανώτερο από εσάς αναφέρει ότι δεν διαθέτω τεκμήριο αθωότητας αφού εχω καταδικαστεί έστω και πρωτοδίκως για αδίκημα που στρέφεται κατά του πολιτεύματος. Ζητώ από σας τοποθέτηση. Μπαίνει και στην ουσία της εκδικαζόμενης υπόθεσης και λέει ότι έχω κριθεί ένοχος ακόμα και για παράνομη οπλοκατοχή. Το 2022 το δικαστήριό σας λέει ότι έχω απαλλαγεί αμετάκλητα από αυτή την κατηγορία. Παρ' όλα αυτά, ο Άρειος Πάγος λέει ότι εκτίω ποινή και για αυτή την κατηγορία και δεν είναι θέμα μη καλής ενημέρωσης του Α.Π. άρα είναι πλήρως ενήμεροι αφού ξερουν ότι έχω ενδιαμέσως ασκήσει και αιτήσεις αναστολής. Αποδέχεστε αυτό το σκεπτικό;
Έχει εκδώσει ανακοίνωση και η Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων. Ισχύει ότι εκτίω ποινή για παράνομη οπλοκατοχή, ισχύει ότι έχω καταδικαστεί για έγκλημα κατά του πολιτεύματος; Με βάση αυτή την πρωτοδικη απόφαση καταργήθηκαν οι νόμιμες εκλογές, έγινε απόπειρα δωροδοκίας ανώτατου δικαστικού και στα έδρανα εδώ θα έπρεπε να είναι ο Γεραπετρίτης και οι συν αυτώ. Πέρα από αυτά, επειδή είναι μείζον ζήτημα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παραμένω εδώ, παρά το ότι ο Α.Π. είπε ότι εδώ [στο πενταμελές] δεν κάνουμε κάτι, αφού δεν υπάρχει τεκμήριο αθωότητας. Σας ερωτώ, τί έχει να πει το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε ό,τι αφορά το τεκμήριο αθωότητας, σε ό,τι αφορά την κατηγορία για την οποία εσείς με έχετε απαλλάξει, κατά πόσο μπορείτε εσείς να έχετε ορθή κρίση μέχρι και ο πρώην προεδρος του ΣτΕ, ο κος Ρίζος είπε ότι έχουμε κατάλυση της δημοκρατίας. Αυτό ζητώ από εσάς, να απαντήσετε αν δέχεστε αυτά που λέει ο Α.Π. Στην πολιτική ζωή της χώρας παραμένω ενεργός, 13 τροπολογίες έχουν βγει, αλλά δε σταματώ. Ο εισαγγελέας του Α.Π. στην επίσημη ιστοσελίδα, λέει ότι καταδικάσανε 18 βουλευτές. Πότε; Αφού το δικαστήριο δεν έχει τελειώσει. Τα έγγραφα υπάρχουν, είναι αναρτημένα. Την τοποθετησή σας θέλω.

Πρ: Δε θα ήταν καλύτερα να το έχουμε γραπτά;

Συνήγορος υπεράσπισης Βάσω Πανταζή: Μπορώ να σας το φέρω με το άρ. 141 π. 2 για τα πρακτικά.

Κασιδιάρης: Σας διαβάζω, κυρία πρόεδρε, δεν μπορούν να με απόκλεισουν από τις εκλογές, (διαβάζει περικοπές από την απόφαση του Α1 που τον αποκλείει). Η απόφαση εδώ είναι προειλημμένη, όπως και στο Α1; Η σύνθεση του Α1 ήταν νοθευμένη, δεν ήταν η γνωστή 5μελής σύνθεση, προσπάθησαν να τον δωροδοκήσουν, δεν το δέχτηκε ο κος Τζανερίκος, προς τιμήν του, τον καρατόμησαν με νόμο. Η τελευταία τροπολογία ήταν για να νοθευτεί η σύνθεση του Α1 και καταλήξαμε στο εκτρωματικό που διαβάζω τώρα [διαβάζει απόσπασμα]. Πότε γίνανε τα εγκλήματα κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος από εμένα; Αυτά είναι ζητήματα απέναντι στα οποία δεν μπορεί το δικαστήριό σας να μείνει αμέτοχο.
Η απόφαση του αποκλεισμού μου είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Αρείου Πάγου. Η σελίδα 20 αναφέρεται στο τεκμήριο αθωότητας και η σελ 69 για την κατοχή του όπλου.

Πρόεδρος: Η κυρία εισαγγελέας.

Εισαγγελέας: Το δικαστήριο δεν απαντά σε ερωτήσεις του κατηγορούμενου, απαντά με την απόφασή του

Κασιδιάρης: Άρα δεν έχω τεκμήριο αθωότητας, έπρεπε να έχετε πει ότι δεν έχω! Δεν γίνεται έτσι σε μια δημοκρατία!

Συνήγορος υπεράσπισης Βάσω Πανταζή: Κυρία Πρόεδρε, θεωρώ ότι δικονομικά υπάρχει αίτημα, είναι σαφές. Ίσως η κα εισαγγελέας δεν αντιλήφθηκε την ποιότητα του αιτήματος. Ξέρω πού απευθύνομαι, έχετε δικάσει εκατοντάδες υποθέσεις. Εδώ έχουμε πρωτοφανή κατάλυση του τεκμηρίου αθωότητας και θέλησε ο κατηγορούμενος να τοποθετηθεί προσωπικά. Με δική σας απόφαση θα κριθεί αν είναι αθώος ή ένοχος, δε ζήτησε όμως αυτό. Ο Α.Π. εισφέρει εσφαλμένα μια απόφαση δημόσια, ότι έχει κριθεί ένοχος για κάτι για το οποίο έχει απαλλαγεί. Αυτά όταν αφορούν τον ελληνικό λαό, δεν μπορώ να μη το θίξω. Να αφήνουμε τη ζωή των κατηγορουμένων στα δίκαια χέρια σας αλλά ο κατηγορούμενος με ρωτά αν έχει νόημα να συνεχίσει την έφεση ή να παραιτηθεί, ή να καταλήξουμε ότι εδώ εμείς κι εσείς δαπανούμε το χρόνο μας χωρίς να υπάρχει τεκμήριο αθωότητας, άρα και αντικείμενο στο δικαστήριό σας. Θεωρούμε ότι είναι θεσμοθετημένο στον ΚΠΔ. Θα καταργήσουμε ό,τι ορίζει η ΕΣΔΑ και το 71 μόνο στην περίπτωση του Ηλία Κασιδιάρη.

Και συμπλήρωσε η συνήγορος:

"Πριν ξεκινήσει ο κ. Παπαδάκης, που είναι αγωνιστής, να πω ότι είναι σίγουρο ότι θα ταχθεί υπέρ του τεκμηρίου αθωότητας. Επί ποίου θέματος θα τοποθετηθεί, αφού είναι προσωποπαγές;

Συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας Κώστας Παπαδάκης: Δεν αντιλαμβάνομαι το αίτημα ως προσωποπαγές αλλά αφορά μόνο το ακρόατήριό του το εκλογικό. Επί του θέματος της απόφασης του ΑΠ, θεωρώ ότι είναι παραδεκτό να ακουστούμε. Το αν διασταυρώνεται η κρίση σας με την διοικητική λειτουργία του ΑΠ, δε θέλουμε να υπάρχει μια σκιά. Το αίτημα αυτό δεν είναι νόμιμο, γιατί ζητά από δικαστήριο να πάρει θέση για άλλο δικαστήριο που η κρίση του έχει άλλη φύση από το δικό σας. Το Α1 για τις εκλογές έχει διοικητική λειτουργία και όχι δικαιοδοτική, ο νομοθέτης τους ανέθεσε την ανακήρυξη της νομιμότητας των υποψηφίων. Το δικαστήριό σας είναι αναρμόδιο να μιλήσει για αυτό το θέμα. Η πρώτη απόφαση είναι και ανεπίκαιρη εκλογικά, γιατί έχει βγει δεύτερη πια. Γίνεται αναφορά στην απόφαση του ΑΠ, αλλά αναφέρει μόνο ένα χωρίο ο κατηγορούμενος. Δεν καταργείται ο πρώτος βαθμός δικαιοδοσίας από το τεκμήριο αθωότητας, δεν έχω συγκρατήσει αν έλεχθη ότι είναι «εξαφανισμένη» η πρωτόδικη, οι έννομες συνέπειες της πρωτόδικης υπάρχουν. Αν ειπώθηκε ότι είναι «εξαφανισμένη» θεωρώ ότι είναι λάθος. Αλλιώς θα έπρεπε να μην εκτελούνται οι ποινές, ή αν εκτελούνταν, να έχουμε μόνο ένα βαθμό, πρώτο και μόνο.
Ο Α.Π. λειτουργεί με τη δέσμευσή του από το νόμο, με αυτές τις τροπολογίες, με τις οποίες δεν έχω κανένα λόγο να συμφωνήσω, αλλά αυτό είναι άλλης τάξης ζήτημα. Στην προκειμένη περίπτωση ο Α.Π. θεώρησε ότι οι τροπολογίες είναι συνταγματικές και θέτει ένα σκεπτικό η απόφαση που αναφέρθηκε, ότι η κρίση δεν είναι ποινική, καταλήγει όμως στην κρίση του μαζί με άλλα ζητήματα [διαβάζει όλο το απόσπασμα από την αποφαση του ΑΠ].
Η πρωτόδικη ισχύει μέχρι την αμετάκλητη κρίση. Το τεκμήριο αθωότητας είναι κεκτημένο της δημοκρατικής πολιτείας. Όσον αφορά το ζήτημα της συμμετοχής και του αποκλεισμού από τις εκλογές υπάρχουν και περιπτώσεις που αποκλείουν κάποιους, που δεν έχουν να κάνουν με ποινική απαξία, παρα ταύτα θεωρούνται ικανές να αποκλείουν ανθρώπους από τη συμμετοχή στις εκλογές, πόσο μάλλον όταν έχουμε καταδίκη. Πιστεύω ότι αυτό γινεται μόνο και μόνο γιατί αυτή η συνεδρίαση είναι η τελευταία πριν τις εκλογές.

Συνήγορος υπεράσπισης Βάσω Πανταζή: Αντιρρήσεις ως προς το να παίρνει το λόγο η υποστηριξη κατηγορίας. Αποδέχονται την απόφαση του Α.Π. που αφορά τον φυσικό πολιτικό αντίπαλό τους. Δεν μπορείτε να κερδίσετε το κοινό του ΚΚΕ, ακόμα κι αυτοί έφυγαν. Να μας εξηγήσει ο κ. Καμπαγιάννης και Παπαδάκης, για ποιο λόγο να πάρουν τον λόγο για το τεκμήριο αθωότητας του κ. Κασιδιάρη. Παίρνω τον λόγο γιατί δεν δικάζουμε τα περί ενοχής ή αθωότητάς του [...] Το αίτημα του κ. Κασιδιάρη είναι προσωποπαγές, όπως ένα αίτημα αναστολής, δεν άφορά την ενοχή. Ακούσαμε το λογύδριό του [του σ. Παπαδάκη] για την υπεράσπιση του Α1. Ο κ. Κασιδιάρης δεν κόπηκε για τυπικό λόγο, κόπηκε με το σκεπτικό της πρωτόδικης απόφασης που τον καταδίκασε. Θα παρακαλέσω τον κ. Καμπαγιάννη να μην πάρει το λόγο, να μη δικαιολογήσει το Α1 και να σκεφτούν πολύ καλά, να βγάλουν στην άκρη τα πολιτικά και να συνεχίσουν να είναι συνήγοροι. Πόσο μάλλον για το αδίκημα του 187, που παρίστανται μόνο για τους κατηγορουμένους που αφορούν την υπόθεση των αλιεργατών.

Εισαγγελέας: Επί οιασδήποτε δηλώσεως κάθε κατηγορουμένου, νομιμοποιούνται όλοι να τοποθετηθούν, επομένως να απορριφθεί.

Συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας Καμπαγιάννης: Συντάσσομαι. Ενισχυτικά μόνο, βρισκόμαστε σε β´/βάθμιο δικαστήριο, πιθανώς θα τεθεί η απόφασή του και σε αναιρετικό έλεγχο. Είναι σημαντικό να μην υπάρχουν αναιρετέα τμήματα στην απόφασή σας, και γι' αυτό δεν γίνεται να αποφανθείτε επί δικαιοδοτικής κρίσης άλλου δικαστηρίου.

Συνήγορος υπεράσπισης Βάσω Πανταζή: Κόπτεσθε να κόψετε τον Κασιδιάρη, αλλά για την προσφυγή που κάνατε για τα funds, δε δείχνετε να σέβεστε την απόφαση του ΑΠ!

Κασιδιάρης: Δεν πολιτικολογώ, αλλά αναφέρομαι σε κομμάτια της απόφασης του Α1 που αφορούν κρίσεις επί της απόφασης του πρωτόδικου.

Πρ: Τώρα θα αποφασίσουμε μόνο για το αν μπορεί να τοποθετηθεί η πολιτική αγωγή. Διακόπτουμε για δέκα λεπτά.