Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023

Το στοίχημα Φλωρίδη, για τη Δικαιοσύνη!


Αλλαγή σελίδας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, που πέρασε στα χέρια του Γιώργου Φλωρίδη, που είναι ο νέος Υπουργός της νέας Κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ο νέος Υπουργός, που διετέλεσε και Υπουργός κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, είναι έμπειρος γνώστης του χώρου της Δικαιοσύνης, καθώς έχει υπηρετήσει και ως δικηγόρος , ενώ διετέλεσε και Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κιλκίς, από όπου έλκει την καταγωγή του.

Γιά το νέο Υπουργό, η Δικαιοσύνη είναι... οικογενειακή υπόθεση, καθώς ο αδελφός του Βασίλης Φλωρίδης είναι ανώτατος Εισαγγελέας, που έχει υπηρετήσει σε σημαντικές θέσεις. Μάλιστα τον περασμένο μήνα, προήχθη στο βαθμό του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αλλά θα αναλάβει τα νέα καθήκοντά του, από το νέο δικαστικό έτος (16 Σεπτεμβρίου 2023).

Ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης γεννήθηκε το 1956 στο Σταυροχώρι Κιλκίς και σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Στη διάρκεια των σπουδών του, στο Αριστοτέλειο, συναντήθηκε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον οποίο ανέλαβαν από κοινού την πτυχιακή τους εργασία υπό την επίβλεψη του καθηγητή Δημήτρη Τσάτσου, με θέμα «Ο αντιμονοπωλιακός νόμος 703/77 σε συνδυασμό με το άρθρο 116 του Συντάγματος περί εξαγοράς επιχειρήσεων από το κράτος».

Στη συνέχεια διαφώνησαν πολιτικά, καθώς ο Γιώργος Φλωρίδης ήταν οργανωμένο στέλεχος της ΠΑΣΠ, ενώ τότε ο Εάγγελος Βενιζέλος ήταν οπαδός του Κέντρου.

Ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία το 1994, όπου εξελέγη Νομάρχης Κιλκίς και μάλιστα από τους πρώτους, καθώς μέχρι τότε οι νομάρχες διορίζονταν από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Παραιτήθηκε από τη θέση αυτή το 1996, για να δώσει τη μάχη του σταυρού στην κεντρική πολιτική σκηνή, όπου κατέβηκε υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ και εξελέγη βουλευτής Κιλκίς, ενώ συνέχισε να εκλέγεται στην ίδια εκλογική περιέφερεια το 2000, 2004, 2007 και το 2009.

Διετέλεσε υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (30 Οκτωβρίου 1998 – 13 Απριλίου 2000), ενώ ήταν αυτός, που ως υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδιος για τον Αθλητισμό (13 Απριλίου 2000 – 24 Οκτωβρίου 2001), έβαλε βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο στα του Ελληνικού Ποδοσφαίρου.

Εγινε υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (24 Οκτωβρίου 2001 – 7 Ιουλίου 2003) και υπουργός Δημόσιας Τάξης (7 Ιουλίου 2003 – 10 Μαρτίου 2004).

Το 2010 αποχώρησε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και παραιτήθηκε από τη βουλευτική του έδρα του μετά από διαφωνία που είχε με τον τότε πρόεδρο του κόμματος Γιώργο Παπανδρέου.

Έναν χρόνο αργότερα, το 2011 ίδρυσε τον Κοινωνικό Σύνδεσμο. Στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 επανήλθε στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αλλά δεν εξελέγη.

Ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης αναλαμβάνει τα ηνία του πολύπαθου χώρου της Δικαιοσύνης, σε μία από τις πιό κρίσιμες συγκυρίες, ενώ θα πρέπει άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του, να εισηγηθεί και για τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης, καθώς αποχωρούν τόσο ο Εισαγγελέας Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, όσο και η Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μαρία Γεωργίου.

Ο Γιώργος Φλωρίδης, επί Σημίτη έγραψε ιστορία ως υφυπουργός Αθλητισμού, ενώ ήταν πετυχημένος υφυπουργός Οικονομικών και μεθοδικός υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Τώρα, επί Μητσοτάκη, αναλαμβάνει υπουργός Δικαιοσύνης.

Το στοίχημα είναι μεγαλύτερο...