Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

Αδοξα έληξε στον Αρειο Πάγο η μάχη 12 δικαστών, για τις προαγωγές τους!


Αδοξα έληξε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, η... μητέρα όλων των μαχών, όπως χαρακτηρίστηκε η δίκη στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, μετά την προσφυγή που έκαναν 12 από τους δικαστές του πρώτου βαθμού, που παραλείφθηκαν στις πρόσφατες κρίσεις, ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, βάσει του οποίου δεν προήχθησαν.

Ομόφωνα οι Αρεοπαγίτες υιοθέτησαν την εισήγηση της Αρεοπαγίτη Αικατερίνης Κρυσταλίδου, που σύμφωνα με πληροφορίες είχε την άποψη ότι, δεν είναι αντισυνταγματικός ο νέος νόμος, γιά τις προαγωγές, καθώς δεν απόλλυται το δικαίωμα να επανακριθεί ο δικαστής στις επόμενες κρίσεις.

Η υπόθεση των παραλείψεων δικαστικών λειτουργών στις πρόσφατες κρίσεις, προκάλεσε τεράστια αναταραχή στη Δικαιοσύνη, μετά την εφαρμογή του νέου νόμου 4938/2022 και δη της παρ. 8 του άρθρου 81 αυτού, με την οποία τίθεται ως προϋπόθεση, για να προσφύγει ο παραλειφθείς δικαστικός λειτουργός στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, να έχει τουλάχιστον δύο ή τρείς θετικές ψήφους στα αντίστοιχα Συμβούλια.

Οι παραλειφθέντες προσέφυγαν στην Ολομέλεια ΑΠ, καταθέτοντας προσφυγή, με σοβαρά νομικά επιχειρήματα.

Η απόφαση της Ολομέλειας ήταν ομόφωνη κατά της προσφυγής τους.

Δεν ψήφισαν ορισμένοι δικαστές, που δεν προσήλθαν.

https://www.ieidiseis.gr/ellada/202021/adoksa-elikse-i-maxi-ston-areio-pago-ton-12-dikaston-gia-tis-proagoges-tous