Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

Βασιλική Θάνου: "Ηταν λάθος οι δηλώσεις Ντογιάκου"!


 
"Ηταν λάθος οι δηλώσεις Ντογιάκου. Δικαιούται να απαντήσει στην κριτική, ωστόσο η διατύπωση του δικαιολογημένα θεωρήθηκε απειλή για όσους του ασκούν κριτική"!

Eίναι λόγια της πρώην Πρόεδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, γιά όσα είπε ο Εισαγγελέας ΑΠ Ισίδωρος Ντογιάκος, στην ομιλία του στην ετήσια συνέλευση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, αλλά και τον τρόπο διεκπεραίωσης της έρευνας για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Η πρώην Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργός μιλώντας στο «Κόκκινο 105,5», μεταξύ άλλων είπε:

"Έχει εκτεθεί η Ελλάδα από τις υποκλοπές. Θα έπρεπε να δίνεται μία προτεραιότητα γιατί η καθυστέρηση ενέχει τον κίνδυνο απώλειας αποδεικτικών στοιχείων"

Kαι συμπλήρωσε:

"Είναι αυτονόητο το ότι πρέπει να επεμβαίνουν αμέσως οι εισαγγελικές αρχές, όταν έχουμε τέτοιες αποκαλύψεις".

H κ. Θάνου τόνισε:

"Η δικαιοσύνη θα έπρεπε να είχε κινηθεί με πολύ ταχύτερους ρυθμούς. Ακριβώς την επόμενη μέρα, η εισαγγελία πρέπει να συλλέγει τα στοιχεία" και πρόσθεσε ότι "την βασιμότητα των στοιχείων έχει υποχρέωση να ελέγξει ο δικαστικός λειτουργός και όχι ο δημοσιογράφος".

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε η πρώην Πρόεδρος ΑΠ:

"Θα έπρεπε να έχουν ενοποιηθεί οι δικογραφίες σε έναν εισαγγελέα, ώστε έχει την συνολική εικόνα της υπόθεσης και να αποκρουστεί ο κίνδυνος έκδοσης αντιφατικών αποφάσεων".

Kαι συμπλήρωσε:

"Απορώ πως δεν αντέδρασε η ένωση δικαστών και εισαγγελέων, της οποίας το βήμα χρησιμοποίησε ο κύριος Ντογιάκος".

Σε σχέση με την γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην Cosmote σχετικά με την παροχή στοιχείων στην ΑΔΑΕ, η Βασιλική Θάνου υπογράμμισε πως "όταν έχεις θέση εξουσίας, δε λες γνώμη σαν Ντογιάκος αλλά με βάση τις θέσεις που έχεις".

Eνώ τόνισε:

"Δεν υπάρχει άτυπη γνωμοδότηση"!

Σε ερώτηση, για το εάν μπορεί να είναι ανέλεγκτη η εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου, η πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματική ότι,:

"O εισαγγελέας αποσπάται στην ΕΥΠ για να ελέγχει την νομιμότητα, όχι για να προσυπογράφει. Θα έπρεπε να την είχε προβληματίσει πως γίνεται μέσα σε έναν χρόνο να χρειάζεται να παρακολουθούνται τόσες χιλιάδες", κατέληξε η Βασιλική Θάνου.