Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022

Στη σκιά της Καιλή ο Αρειος Πάγος επιλέγει αύριο τρεις εισαγγελείς, υποψηφίους για τη θέση Ευρωπαίου Εισαγγελέα


Στη σκιά του σκανδάλου της Εύας Καιλή, που συνταράσσει τη χώρα μας και την Ευρώπη, συνεδριάζει αύριο το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, για να επιλέξει τρεις ανώτατους εισαγγελικούς λειτουργούς, που θα αποτελέσουν την ομάδα υποψηφίων, από τους οποίους θα επιλεγεί ένας, για τη θέση του Έλληνα Ευρωπαίου εισαγγελέα, στο Λουξεμβούργο.

Η θητεία του σημερινού Ελληνα Ευρωπαίου Εισαγγελέα Δημήτρη Ζημιανίτη λήγει και όπως απαιτεί ο Κανονισμός της Ευρωπαικής Εισαγγελίας θα αντικατασταθεί, καθώς δεύτερη θητεία δεν προβλέπεται.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου, μαζί με την αίτηση και τον φάκελο υποψηφιότητας των τριών, που θα επιλεγούν θα διαβιβαστεί μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη εκ του κανονισμού επιλογή και ο διορισμός στη θέση του Έλληνα Ευρωπαίου εισαγγελέα.

Υποψήφιοι στην αυριανή διαδικασία είναι επτά εισαγγελείς εφετών, εκ των οποίων ο Αρειος Πάγος θα επιλέξει τρεις:
Eυγενία Κυβέλου, που ήδη υπηρετεί στο γραφείο της Ευρωπαικής Εισαγγελίας στη Αθήνα, Ηλίας Κωνσταντακόπουλος, που έχει ευρωπαική εμπειρία, καθώς έχει υπηρετήσει στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην ΕΕ., Νίκος Ορνεράκης, που υπηρετεί ως Ευρωπαίος Εντεταλμένος Εισαγγελέας, στο γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Αθήνα, .Νίκος Πασχάλης, που ήταν ο εισαγγελέας στη δίκη του ψευτογιατρού, Αννα Καραμόσχογλου, Ροζαλία Λάλη και Γιώργος Στίγγας.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι ένα ανεξάρτητο όργανο της ΕΕ αρμόδιο για την έρευνα, τη δίωξη και την παραπομπή στη δικαιοσύνη εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης (π.χ. απάτη, διαφθορά, διασυνοριακή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ άνω των 10 εκατ. ευρώ). Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διενεργεί έρευνες και διώξεις και ασκεί τα καθήκοντα του Εισαγγελέα στα αρμόδια δικαστήρια των κρατών μελών.

Το 2019 το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διόρισαν την κα Laura Codruţa Kövesi ως την πρώτη Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέα.

Προς το παρόν 22 κράτη μέλη συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ισπανία).