Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022

Μαρινάκης: "Δεν διαπίστωσα τίποτα παράνομο, ούτε και κάποιο έγκλημα για να το καταγγείλω"!


"Δεν διαπίστωσα τίποτα παράνομο, ούτε και κάποιο έγκλημα για να το καταγγείλω"!

Είναι λόγια του μεγαλοεπιχειρηματία και ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη, που κατέθεσε στο Ειδικό Δικαστήριο στη δίκη, γιά το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες του 2016 επί ΣΥΡΙΖΑ, με κατηγορούμενο τον πρωην Υπουργό Νίκο Παπά και τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα.

Ο κ. Μαρινάκης παραδέχτηκε ότι είχε συναντηθεί με το Νίκο Παππά, όπου του ζητήθηκε να παράσχει στον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα βοήθεια, για το διαγωνισμό με τις τηλεοπτικές άδειες.

"Δεν ήταν παράνομες οι συναντήσεις της κυβέρνησης με επιχειρηματίες ενόψει του διαγωνισμού", τόνισε ο κ. Μαρινακης, ενω συμπλήρωσε ότι: "δεν διαπίστωσα τίποτα παράνομο σε σχέση με τη συμμετοχή Καλογρίτσα στον διαγωνισμό".

Όπως είπε στην κατάθεση του ο κ. Μαρινάκης, την περίοδο εκείνη δέχτηκε τηλεφώνημα για συνάντηση με το Νίκο Παππά, καθώς η τότε κυβέρνηση όπως είπε "ήθελε να αποκτήσει κανάλι μέσω του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα".

«Δεν ήταν κάτι κρυφό» τόνισε ο Βαγγέλης Μαρινάκης καθώς «υπήρχαν πληροφορίες ότι η κυβέρνηση ήθελε τότε να αποκτήσει ο Καλογρίτσας τηλεοπτικό σταθμό». Όπως ανέφερε ο κ. Μαρινάκης η συνάντηση με τον Παππά έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μάλιστα σε άλλο σημείο της κατάθεσης του ο κ. Μαρινάκης δήλωσε αντιθετος με τα κριτήρια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, για το πόσα θα πάρει κάθε ΜΜΕ επί κόβιντ (λίστα Πέτσα) και τόνισε:

" Δεν ήθελα να έχω σχέση με αυτό; Eιμαστε οι μόνοι που επιστρέψαμε τα χρήματα".

Ο κ. Μαρινάκης κατέθεσε:

Πρόεδρος: Εχετε καταθέσει ότι, είσασταν θετικός στη θεσμοθέτηση του διαγωνισμού γιά τις άδειες

Μαρινάκης: Θεωρούσα ότι, ήταν σωστό να έχουμε στην Ελλάδα 4 τηλεοπτικούς σταθμούς και ότι, αυτό το νούμερο θα ήταν βιώσιμοι και ότι, αυτοί οι σταθμοί θα έπρεπε να ξεκινήσουν να πληρώνουν το τίμημα. Και θεωρώ ότι, σωστά έπραξε η τότε Κυβέρνηση, να κάνει το διαγωνισμό και οι ενδιαφερόμενοι να πληρώσουν το υψηλότερο τίμημα.

Πρόεδρος: Εχετε καταθέσει ότι, την πρώτη ημέρα την προθεσμίας, επικοινώνησε μαζί σας ο κ. Παπάς και σας ζήτησε μιά χάρη και είπε ότι, είναι επιθυμία του Πρωθυπουργού να πληρώσετε αμέσως.

Μαρινάκης: Δεν θεωρώ ότι, ήταν χάρη. Ηταν σωστό να ζητήσουν η πληρωμή να γίνει όσο το δυνατόν πιό σύντομα. Δεν ήταν πρόβλημα για μένα να πληρώσουμε την πρώτη μέρα. Ηταν σωστή σκέψη, για να δείξουν ότι, μετά το πέρας του διαγωνισμού όλα βαίνουν σωστά και η διαδικασία δουλεύει σωστά.

Πρόεδρος: Είχατε δώσει μία συνέντευξη στον κ. Χατζηνικολάου και είπατε ότι, εκτός από αυτο σας ζήτησε και μία άλλη χάρη. Να συναντηθώ με τον κ. Καλογρίτσα, που δεν γνώριζα και να βοηθήσω όσο μπορώ στην πρώτη δόση τον κ. Καλογρίτσα. Ο κ. Παπά έκλεισε το ραντεβού.

Πρόεδρος: Xαριστικά ή ως δάνειο?

Mαρινάκης: Ως δάνειο

Πρόεδρος: Αναρωτηθήκατε γιατί σας ζητήθηκε?

Mαρινάκης: Αυτό που πραγματικά είχε συμβεί, ήταν ότι, ο κ. Παπάς και ο κ. Τσίπρας θεωρούσαν σωστό να βοηθήσουν τον κ. Καλογρίτσα, να αποκτήσουν μία συχνότητα και να βαλουν δικούς τους ανθρώπους, όπως τον κ. Αρβανίτη να τρέξουν το σταθμό και να έχουν φιλικά προσκείμενο ένα σταθμό στην Κυβέρνηση, κάτι που θεωρώ ότι σε μία δημοκρατία δεν θα πρέπει μία Κυβέρνηση, να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο, εκτός εαν όπως το ΚΚΕ, είχε δηλωμένα ραδιοφωνικό σταθμό, που ανήκει σε αυτό το κόμμα και είναι η φωνή του κόμματος και είναι ξεκάθαρο και δηλωμένο από την αρχή και ο καθένας ξέρει ποιον ακούει και ποιόν διαβάζει.

Πρόεδρος: Ο κατηγορούμενος ήθελε να παράσχει βοήθεια οικονομική, για να τον βοηθήσει ως φίλος και γνωστός τον κ. Καλογρίτσα ή αποσκοπούσε στο εγχείρημα να εκπορεύεται απο την Κυβέρνηση?

Mαρινάκης: Η άποψη μου είναι και γνωρίζοντας τον κ. Καλογρίτσα, ότι, η επιθυμία ήταν καθαρά του κ. Τσίπρα και του κ. Παπά, για λογαριασμό της Κυβέρνησης. Ο άνθρωπος δεν είχε κανένα σκοπό να εμπλακεί. Είχε τη δουλειά του και σπρώχτηκε σε αυτό για να δουλέψει ο σταθμός υπερ ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόεδρος: Την άποψη αυτή τη συνάγετε από κάποια γεγονότα?

Mαρινάκης: Tο συμπέρανα γιατί ολη αυτή η διαδικασία, το να μου ζητησουν να έρθω σε επαφή με τον κ. Καλογρίτσα, είχε την σύμφωνη γνώμη Τσιπρα.

Πρόεδρος: Στην ίδια συνεντευξη λέτε ότι, στο παρελθόν είχατε συναντήσεις με τον κ. Παπά κσι στο γραφείο και στο σπίτι σας και αυτό αφορούσε και το διαγωνισμό και άλλα θέματα.

Μαρινάκης: Στο γραφείο η συνάντηση ήταν επίσηση και εγινε μετα το διαγωνισμό. Αλλες συναντήσεις που είχα λάβει μέρος στο Μέγαρο Μαξίμου, είχαν να κάνουν για τα κανάλια και θέματα για το Δήμο Πειραιά.

Πρόεδρος: Kατά τη συνάντηση με τον κ. Καλογρίτσa τι ειπώθηκε?

Mαρινάκης: Ο κ. Καλογρίτσας ήρθε στο γραφείο μου μετα απο εικοινωνια μου με τον κ. Παπά και μου εξέφρασε την επιθυμία δική του και της Κυβέρνησης να τον βοηθήσω για τη πρώτη δόση για τη άδεια του σταθμού. Του εξήγησα ότι, ήταν δύσκολο να βρεθούν αυτά τα χρήματα και θα δώσει λανθασμένα μηνύματα στους άλλους καναλάρχες. Ηταν μεγάλο το χρηματικό ποσόν και δεν ηταν προγραμματισμένο, ωστε να μπορεί να πληρωθεί άμεσα. Ηταν πολλά τα εκατομμύρια και θεωρούσα ότι, δεν ήταν σωστό να εμπλακω σε αυτή τη διαδικασία.

Πρόεδρος: Γιατί δεν το ξεκόψατε αμέσως στον κ. Παπά?

Mαρινάκης: Οταν σου ο ζητάει ο Παπάς, θεώρησα σωστό να δεχτώ να συναντήσω τον κ. Καλογρίτσα. Καταλάβαινα τι ήθελε. Τον δέχτηκα τον Κσλογρίτσα και του απάντησα αμέσως. Δεν τον άφησα να περιμένει.

Πρόεδρος: O κ. Καλογρίτσας σας μίλησε?

Mαρινάκης: Ηταν σύντομη η κουβεντα. Ο ο άνθρωπος είχε τη δοσκολία του. Πιέστηκε. Ο κ. Παπάς και ο κ. Τσίπρας και αλλοι απο την Κυβέρνηση του ζηταγαν να το πράξει. Δεν ήταν η δουλειά του. Το έκανε περισσότερο γι΄αυτούς..

Πρόεδρος: Σας είπε ότι, δεν είχε ή ότι, δεν σκόπευυ να διαθέσει τα χρήματα?

Mαρινάκης: Η κουβέντα μας δεν επεκτάθηκε στην επόμενη δόση ή στα έξοδα του σταθμού. Περιορίστηκε στο ποσόν της πρώτης δόσης και δεν μπήκα σε αυτη τη διαδικασία.

Πρόεδρος: Aφου ο κ. Παπάς και η τοτε Κυβέρνηση ήθελα να αποκτήσει κανάλι ο κ. Καλογρίτσας γιατί δεν τον βοήθησαν?

Mαρινάκης: Προσπάθησαν. Δεν μπορούσαν να το πράξουν ως το τέλος. Αλλά οι άνθρωποι το προσπαθησαν..

Πρόεδρος: Γιατί δεν του έδωσαν τη 48ωρη προθεσμία.

Μαρινάκης: Θεωρω ότι, το πρσπαθησαν. Αλλα εν του δίνανε κι άλλη προθεσμία θα δημιουργούσε προβλήματα και στους άλλους καναλάρχες και Κυβερνηση δεν ήθελα να τα αντιμετωπίσει.
Ο κ. Σαββίδης είχα κάνει μια περίεργη δήλωση ότι, λειτούργησε σαν λαγός, για να αυξηθεί το τίμημα. Και ο κ. Σαββίδης ήταν φίλα προσκείμενος στην Κυβέρνηση. Αρα δεν είχε σημασία ότι η άδεια δεν δόθηκε στον κ. Καλογρίτσα. Γιατί δόθηκε στον κ. Σαββιδη, που ουτως ή άλλως τους βοήθησε.

Πρόεδρος: Ολα αυτά τα εξαιρετικά σημαντικά, γιατί τα δημοσιοποιησατε δύο χρόνια μετά και όχι αμεσως? Γιατί περιμένατε δυο χρόνια, για να δημοσιοποιήσετε κάτι τόσο σοβαρο?

Mαρινάκης: Δεν θεώρησα ότι, ήταν κατι που επρεπε να το καταγγειλω. θεωρούσα ότι, δεν ήταν ηθικό. Αλλά δεν θεωρησα ότι, ήταν κάποιο έγκλημα, που θα έπρεπε να καταγγείλω

Εισαγγελέας (Ολγα Σμυρλή): Tι ειπώθηκε στις συναντήσεις ?

Mαρινάκης: Στη συνάντηση μας ήταν προφανές ότι, η προθεση της κυβέρνησης ήταν να αποκτήσει την αδεια ο Καλογρίτσας

Εισαγγελέας: Σας είπαν ότι, θέλουμε ένα σταθμό φιλικό προς εμάς? Λέχτηκαν τέτοια πράγματα?

Mαρινάκης: Μου εξέφρασαν την επιθυμία τους ότι, θα ήθελαν να αποκτήσει ενα σταθμό ο Καλογρίτσας, οταν έχει ήδη γίνει διαγωνισμός και μου ζητανε να δω τον κ. Καλογρίτσα. Δεν μπήκαμε στο ποιός δημοσιογράφος θα είναι ο διευθυντής 'η ποιός θα λέει τις ειδήσεις. Μου ειπαν ο Καλογρίτσας θέλουμε να αποκτήσει ο Καλογρίτσας ένα σταθμό και καλό θα είναι γι,α μας να αποκτήσει.

Εισαγγελέας: Εκφράσατε κάποια αντίρρηση?

Mαρινάκης: Oχι καμία αντίρρηση σ

Εισαγγελέας: Tους αφήσατε περιθώριο ότι, μπορείτε?

Mαρινάκης: Οταν λές σε έναν ανθρωπο ότι, αυτό το εγχειρημα είναι πολύ δύσκολο και δεν είναι και σωστο και τα χρήματα 25 εκατομμύρια είναι πολλά δεν μπορεις να το βρεις σε δυο μέρες...

Εισαγγελέας: Αφού είσασταν εκ προοιμίου αρνητικός, γιατι δεχτήκατε τη συναντηση?

Mαρινάκης: Θεωρούσα οτι είναι δύσκολο το έλεγα στους ίδιους, Να το πω διαφορετικά, σας ρωτάνε την νομική σας άποψη για κάτι και λέτε αυτό δεν προχωράει, μήπως μπορειτε να δειτε τον αρμόδιο να του το πειτε? Tια θα κάνατε?

Eισαγγελέας: Tωρα το λετε έτσι

Mαρινάκης: Οχι από την αρχή το είπα.

Αναπληρωτής εισαγγελέας Δημήτρης Ασπρογέρακας: Tη σχέση σας με τον Υπουργό Νίκο Παπά, πως θα τη χαρακτηριζατε, γιατί είπατε ότι, ερχόταν στο σπίτι σας και στο γραφείο σας.
Μαρινάκης: Είπα στο γραφειο μου ήταν επίσημο

Εισαγγελέας: Στον κόσμο του επιχειρείν, στον κόσμο σας, δεν ειναι ασυνήθιστο να απευθύνεται κάποιος σε ανταγωνιστή και να του λέει να δώσει χρήματα σε ανταγωνιστή?

Mαρινάκης: Σωστό. Μπορείτε να ρωτήσετε τον κ. Καλογρίτσα. Του ειπανε θα κατέβεις στο διαγωνισμό και πιέστηκε.

Πρόεδρος: Tι ωθεί εναν επιχειρηματια να ασχοληθείμμε ζημιογόνες επιχειρήσεις?

Mαρινάκης: Ειχα πει στην αρχή ότι, θεωρεώ σωστό το διαγωνισμο, γιατί θεωρουσα ότι, σε μια μικρή χώρα 4 κανάλια ειναι πάρα πολλά.Και τα 4 καναλια παρά το υψηλό θα ειναι κερδοφόρα. Αλλα ενα έχουμε 6 ή 7 οπως σήμερα, είναι πολύ δύσκολο τα κανάλια, να είναι κερδοφόρα. Οι επιχειρήσεις των ΜΜε δεν πρεπει να στηρίζονται στο κρατος. Στη χώρα μας ειναι δύσκολο να το καταλαβουν, αλλά περνώντας τα χρόνια βιώνουμε πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Και πριν από 2 χρόνια, οταν η κυβέρνηση αποφάσισε να πληρώσει τίμημα στα κανάλια για τον κοβιντ, εμείς τα επιστρεψαμε τα χρήματα. Γιατί τα κριτηρια τους για το ποιοι θα πάρουν τα χρήματα ήταν λάθος και λανθασμένος και δεν ήθελα να έχω καμμία σχέση με αυτό.

Σύνδικος: Από την εμπειρία σας στην ιδιωτική τηλεόραση, πως θα τη χαρακτηρίζατε απο πλευρας συνταγματικότητας και ισότιμης μετάδοσης ειδήσεων?

Mαρινάκης: Θα μπορουσα να μιλήσω για το δικο μας κανάκι και τις δικές μας εφημερίδες. Αλλά η δική μου παρουσία ξεκινάει από το 2017 στον Τύπο και το 2019 στις τηλεοπτικές συχνότητες. Εμείςς δεν έχουμε επιχειρήσεις στην Ελλάδα, που χρειάζονται το κράτος. Η ναυτιλία είναι η βασική μου ενασχόληση. Είναι μλια δουλειά που έχει να κανει με το εξωτερικό, που είναι ένα περιβάλλον πολύ ανταγωνιστικό και δεν μπορεί να πάρει τηλέφωνο ενας δημοσιογράφος και να πει στήριξε μας. Παίζεις με πολύ δυνατούς αντιπάλους. Και από τη στιγμή, που δεν χρειάζεσαι το κρατος για τις δουλειές σου μπορεις να είσαι πιό αντικειμενικός με τις πληροφορίες. Θεωρώ ότι, εχουμε πραξει σωστά και το βλεπουμε από την ανταπόκριση του κοινού.

Την ίδια στάση κράτησε ο κ. Βαγγέλης Μαρινάκης και στις ερωτήσεις, που δέχτηκε από τους συνηγόρους του πρώην υπουργού Γιάννη Μαντζουράνη, Βαγγέλη Γεωργακόπουλου και Θεόδωρου Μαντά.

Γιάννης Μαντζουράνης: Εκτός από αυτό το πολιτικά ή ηθικά μη σωστό διαπιστώσατε κατά την διαδικασία του διαγωνισμού μία παρατυπία η παρανομία κατά τη νομική διαδικασία;

Μαρινακης: Δεν παρατήρησα κάτι παράνομο. Θεωρούσα πάρα πολύ καλό τον διαγωνισμό. Σε μια χώρα μικρή όπως η Ελλάδα τα 4 κανάλια είναι υπεραρκετά. Μόνο έτσι θα μπορούσαν να είναι βιώσιμα και κερδοφόρα. Με 6 ή 7 κανάλια, όπως είναι σήμερα, είναι πολύ δύσκολο να είναι κερδοφόρα.
Μαντζουράνης: Υπήρξε κάποια άλλη παρέμβαση Παππά υπέρ Καλογρίτσα ή κατά άλλου υποψηφίου;

Μαρινάκης: Όχι δεν διαπίστωσα. Δεν μου είπε ο Παππάς να κάνει κάτι άλλο σε βάρος άλλο υποψηφίου.