Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022

Ο ηθικός αυτουργός του Qatar Gate


Γράφει ο γνωστός καρδιολόγος Πάνος Σταματόπουλος

Το Μουντιάλ του Κατάρ είναι πέραν πάσης αμφιβολίας σταθμός στην Ιστορία, με την τύχη της ανθρωπότητας να κρίνεται στο πέναλτι του «τελικού».

Νομοτελειακά λειτούργησε όπως το όπιο και πέτυχε να υπνωτίσει εκατομμύρια ανθρώπων και να τους αλλάξει τον τρόπο σκέψης, αδρανοποιώντας τα κριτήρια που καθόριζαν βασικούς στόχους προβληματισμού των εποίκων του πλανήτη, εστιάζοντας στην διασκέδαση, απαραίτητη «φάση» εκτόνωσης από την διαρκή
«ένταση» του νου, τον οποίον καταδίκασαν τα άπειρα προβλήματα που ζητούν λύσεις όσο η «εξέλιξη» δημιουργεί πληθώρα απαιτήσεων που πνίγουν την ύπαρξη, υποκύπτουν δε στην αντοχή του νου, επιλέγοντας το εφικτό που μεταθέτει τον
προβληματισμό.

Έτσι διάλεξαν το «ευχάριστο», το «έντυσαν» με χρυσάφι, ακόμα και μαύρο, μετέθεσαν το νόημα ζωής στις αισθήσεις και στην χλιδή με πλούτο απίστευτο, που αφορά ολίγους των οποίων οι «δεξιότητες» μαγνητίζουν «ζωντανές» ενώ της εγκεφαλικής λειτουργίας επιτεύγματα «χωρίς εικόνα», να μην γίνονται αντιληπτά.

Η Αργεντινή λοιπόν παγκόσμια πρωταθλήτρια. Ντελίριο σ’ όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στη χώρα και το Μπουένος Άιρες. Η χώρα στην απόλυτη δόξα, σε τι; Στο κλώτσημα μιας μπάλας! Αυτή η χώρα που πριν πολλά χρόνια ήταν δακτυλοδεικτούμενη, όμορφη, πλούσια, εστίαζε καθηλώνοντας όλο τον κόσμο με το τραγούδι, τον χορό κλπ, άφησε το στίγμα της ανεξίτηλα τυπωμένο στην υφήλιο. 

Οι ολίγιστοι «κατάφεραν» και την μεταμόρφωσαν σε «φτωχή» χωρίς ιδανικά και προοπτική και μετά το Κατάρ, να εκστασιάζεται με αντανακλαστικά δοξαστικά της υποβάθμισης και της γελοιότητας (κίνηση, γκολκήπερ με το γάντι, κελεμπία φόρεσε ο Μέσι, που είναι κοντός). Εκείνο που δεν σκέφτηκαν να κάνουν να τον βάλουν σε
καμήλα για περιφορά. 

Αλλά το φρικιαστικό γεγονός για μένα ήταν η εικόνα του Μακρόν σαν φιλάθλου. Ηγέτης της Γαλλίας, σε δύσκολη φάση η Ευρώπη και η Ε.Ε. και εκείνος έδειξε μικρόν ειδικόν βάρος. Ψάχνοντας την διαδρομή της Γαλλίας με ηγέτη τον Ντε Γκωλ και οι επόμενοι, Ζισκάρ Ντ’ Εστέν και Σαρκοζί θα δούμε ανάγλυφη την διαφορετικότητα.

Οι Γάλλοι έβαλαν το Κατάρ στο παιχνίδι της διοργάνωσης του Μουντιάλ. Ο γιος του Σαρκοζί στον όμιλος Accor που ανήκει στον Εμίρη. Ο γιος του Πλατινί διευθυντής αραβικής εταιρείας Buruda. Η Παρί Σεν Ζερμέν με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, αγοράσθηκε από Καταριανούς και σώθηκε ο Μπαζίν φίλος του Σαρκοζί.

Εγώ τώρα κατανοώ το σύνθημα: Ελλάς – Γαλλία, Συμμαχία και η αλήθεια είναι μία,

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΤΗΡΙΑ.

Η Καϊλή είναι θύμα και ηθικός αυτουργός το κράτος.