Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

Γιατί μπορεί να διωχθεί και στην Ελλάδα η Εύα Καιλή


Την πιθανότητα να διωχθεί ποινικά και στην Ελλάδα η Εύα Καιλή, διερευνούν οι Ελληνικές Δικαστικές Αρχές.

Αυτό μπορεί να συμβεί, εάν η έρευνα της Βελγικής Δικαιοσύνης κατά της Ευρωβουλευτή δεν επεκταθεί και σε αδικήματα, που τιμωρούνται στην Ελλάδα, ή εάν εντοπιστούν στη χώρα μας επιβαρυντικά στοιχεία, τα οποία συνιστούν αδικήματα, αλλά δεν τιμωρούνται εκεί.

Προϋπόθεση, για να κινηθεί παράλληλη ποινική διαδικασία σε βάρος της κ. Καιλή είναι, η έρευνα να μην αφορά τα ίδια πραγματικά περιστατικά για τα οποία ελέγχεται από τη Βελγική Δικαιοσύνη, καθώς δε μπορεί να δικαστεί (αν και εφόσον παραπεμφθεί τελικά σε δίκη) για τα ίδια γεγονότα σε δύο χώρες.

Όμως αν η Βελγική Δικαιοσύνη την ελέγξει για ένα μέρος των αδικημάτων που φέρονται να έχουν διαπραχθεί ή δεν την ελέγξει για άλλα που με βάση τον ελληνικό νόμο συνιστούν αδικήματα, τότε ανοίγει ο δρόμος για την ποινική διαδικασία και στην Ελλάδα.

Το κλειδί, που μπορεί να ξεκλειδώσει ποινική δίωξη και στην Ελλάδα, για την Εύα Καιλή είναι το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, που ερευνάται μεν στο Βέλγιο, αλλά και στην Ελλάδα, μετά την παρέμβαση του Προέδρου της Αρχής Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος ε.τ. Αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου, Χαρ. Βουρλιώτη, που δέσμευσε όλα τα περιουσιακά στοιχεία της κ. Καιλή και συγγενικών της προσώπων.

Αν διαπιστωθεί παράνομη πράξη, όπως ξέπλυμα, τότε το πόρισμα του κ. Βουρλιώτη, θα αποτελέσει τη βάση, για ξεχωριστή δικογραφία στην Ελλάδα, επιπλέον αυτής που εξελίσσεται στις Βρυξέλλες και προφανώς οι Δικαστικές Αρχές Βελγίου και Ελλάδος, θα συνεργαστούν στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής.

Ο κ. Βουρλιώτης έδωσε εντολή να δεσμευτούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της κ. Καϊλή που βρίσκονται στην Ελλάδα, όπως ακίνητα, λογαριασμοί και εταιρείες, τα οποία μπορεί να προέρχονται από μη νόμιμες δραστηριότητες.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Αρχής Χαράλαμπος Βουρλιώτης βρίσκεται ήδη σε συνεργασία και συνεννόηση με τους Ευρωπαίους συναδέλφους του, κυρίως σε Βέλγιο και Ιταλία.

Η δέσμευση έχει ήδη κοινοποιηθεί στις τράπεζες, αλλά και στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (κτηματολογικά γραφεία) και αφορά τόσο την ευρωβουλευτή που κρατείται, όσο και τα άμεσα συγγενικά της πρόσωπα (γονείς, αδέλφια).

Το άρθρο 159 παρ.4 του Ποινικού Κώδικα, αναφέρει τις  προϋποθέσεις υπό τις οποίες η Εύα Καιλή  μπορεί να διωχθεί και από τις ελληνικές δικαστικές αρχές.

Σύμφωνα με τις παραγράφους  1 και 2 του άρθρου 154  αναφέρουν ότι, με κάθειρξη και χρηματική ποινή έως χίλιες (1.000) ημερήσιες μονάδες τιμωρείται ο Πρωθυπουργός, τα μέλη της Κυβέρνησης, κλπ… οι οποίοι ζητούν ή λαμβάνουν άμεσα ή μέσω τρίτου, για τους εαυτούς τους ή άλλους, οποιοσδήποτε φύσης ωφελήματα που δε δικαιούνται κλπ). Οι διατάξεις  εφαρμόζονται και όταν η πράξη τελείται από: α) μέλη κοινοβουλευτικών συνελεύσεων διεθνών ή υπερεθνικών οργανισμών στους οποίους η Ελλάδα είναι μέλος, β) μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στις περιπτώσεις αυτές οι ελληνικοί ποινικοί νόμοι εφαρμόζονται και όταν η πράξη τελέστηκε στην αλλοδαπή από ημεδαπό, ακόμα κι αν δεν είναι αξιόποινη κατά τους νόμους της χώρας όπου τελέστηκε. Οι παρ. 1 και 2 εφαρμόζονται επίσης όταν η πράξη τελείται από τον Πρωθυπουργό, μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργό άλλου κράτους, καθώς και από μέλη του κοινοβουλίου ή συμβουλίου τοπικής αυτοδιοίκησης άλλου κράτους".