Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα διερευνά τις καταγγελίες, για αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων από την ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου


Την παρέμβαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα προκάλεσε η υπόθεση 
 επώνυμων καταγγελιών Ελλήνων του εξωτερικού από όλο τον κόσμο, και όχι μόνο από την ΕΕ, σχετικά με αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων από την ευρωβουλευτή της ΝΔ  Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία ζητάει την ψήφο τους στις εκλογές. 

Η Αρχή εξέδοσε ανακοίνωση στην οποία  κάνει λόγο, για "έρευνα για τη φερόμενη αποστολή ανεπιθύμητης ηλεκτρονικής επικοινωνίας από ευρωβουλευτή".

Αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αρχής:

"Προς απάντηση ερωτημάτων, που έχουν τεθεί από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, για τη φερόμενη αποστολή ανεπιθύμητης ηλεκτρονικής επικοινωνίας από ευρωβουλευτή σε απόδημους Έλληνες ενόψει των Ευρωεκλογών, η Αρχή ανακοινώνει ότι, κατόπιν και της υποβολής μεγάλου αριθμού σχετικών καταγγελιών, κίνησε άμεσα διαδικασία εξέτασης του θέματος"..

Υπενθυμίζεται πως τα τελευταία 24ωρα υπήρξε σωρεία επώνυμων καταγγελιών Ελλήνων του εξωτερικού από ολόκληρο τον κόσμο, και όχι μόνο από την ΕΕ, σχετικά με αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων από την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία ζητάει την ψήφο τους στις εκλογές.

Οι αντιδράσεις μάλιστα δεν προέκυψαν μόνο από τους απόδημους ή την αντιπολίτευση, αλλά και από το εσωτερικό της ΝΔ και συγκεκριμένα από τους συνυποψήφιους της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, οι οποίοι διερωτώνται εάν η ευρωβουλευτής απέκτησε πρόσβαση - και με ποιον τρόπο – στους καταλόγους εκλογέων εξωτερικού.

Στην υπόθεση ενεπλάκη και η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, καθώς η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου ισχυρίστηκε πως «όταν πολιτεύεται κανείς έχει το δικαίωμα να πάει στο Υπουργείο Εσωτερικών και να ζητήσει τους εκλογικούς καταλόγους. Οι εκλογικοί κατάλογοι δεν έχουν όλα τα στοιχεία αλλά έχουν τα ονόματα των ανθρώπων».

«Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν παρέχει διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) εκλογέων σε υποψήφιους ή κόμματα, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών και της Νίκης Κεραμέως.

 Μάλιστα φέρεται η υπουργός να έχει διαβεβαιώσει το Μαξίμου, πως τα στοιχεία δεν διέρρευσαν από τα δικά της συρτάρια.

Σημειώνεται πως η υπόθεση έφτασε και στη Βουλή αλλά και στην ευρωβουλή. ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ έφεραν τις καταγγελίες για την παραβίαση του GDPR στη Βουλή, ενώ ο ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου αλλά και το ΚΚΕ κατέθεσαν επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν σχετικά με τις καταγγελίες των αποδήμων.