Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Γιατί μπορεί να αποφυλακιστούν όλοι οι κατηγορούμενοι της ΧΑ, μέχρι να ολοκληρωθεί η δίκη στο Εφετείο

Τετρακόσιες εξήντα επτά συνεδριάσεις είχαν χρειαστεί στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, που έκρινε την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, μέχρι να καταλήξει σε απόφαση.

Όπως σημειώνουν συνήγοροι πολιτικής αγωγής, εφόσον η διάρκεια της δίκης είναι και τώρα τόσο μεγάλη, δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος να έχουν αποφυλακιστεί όλοι οι κρατούμενοι έχοντας εκτίσει τις ποινές τους.

Σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση, ως διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης είχαν καταδικαστεί οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ιωάννης Λαγός, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιώργος Γερμενής, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Παναγιώταρος και Αρτέμης Ματθαιόπουλος.

Τους επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης από 10 έτη έως 13 έτη και 6 μήνες.

Παράλληλα, άλλοι 7 πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής (Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Αντώνης Γρέγος, Δημήτρης Κουκούτσης και Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης) καταδικάστηκαν, κατά περίπτωση σε ποινές από 6 έως 7 χρόνια κάθειρξη.

Σε άλλους τέσσερις πρώην βουλευτές τους Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη Αρβανίτη, Ευστάθιο Μπούκουρα και Νίκο Μίχο χορηγήθηκε ελαφρυντικό και καταδικάστηκαν σε ποινές, κατά περίπτωση, από 5 έως 6 έτη κάθειρξης.

Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, το δικαστήριο έκρινε ένοχο ως φυσικό αυτουργό, χωρίς κανένα ελαφρυντικό τον Γιώργο Ρουπακιά καταδικάζοντας τον σε ισόβια και επιπλέον 14 χρόνια κάθειρξη. Για συμμετοχή στην ίδια εγκληματική ενέργεια κρίθηκαν ένοχοι άλλοι 16 κατηγορούμενοι οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ποινές από 7 χρόνια κάθειρξη έως 10 έτη κάθειρξη και δύο μήνες.

Πέντε ακόμα κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για συμμετοχή στην υπόθεση της επίθεσης σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ποινές από 7 έτη κάθειρξης έως 10 έτη κάθειρξης. Για την επίθεση σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ πρωτοδίκως καταδικάστηκαν τρία άτομα στα οποία επιβλήθηκαν ποινές από 3 έως 6 χρόνια. Το αδίκημα αυτό όμως, ως πλημμέλημα έχει πλέον παραγραφεί και ως εκ τούτου δεν θα κριθεί από το Πενταμελές Εφετείο.