Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Με αίτημα αναβολής Μιχαλολιάκου ξεκίνησε η δίκη της Χρυσής Αυγής




Εικόνες από το συλλαλητήριο έξω απο το Εφετείο, ενόψει της δίκης για τη Χρυσή Αυγή.

Επτά χρόνια μετά την πρωτοβάθμια δίκη και σχεδόν 20 μήνες από την πρωτόδικη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ξεκίνησε πριν από λίγο στην αίθουσα τελετών του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας η δίκη της Χρυσής Αυγής.

Απόντες ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, που νοσηλευέται σε Κέντρο Αποκατάστασης στη Λάρισα, με την τρίμηνη διασωλήνωση του λόγω κορωνοιού.

Απών και ο Ηλίας Κασιδιάρης, που δεν προσήχθη από τις φυλακές, όπου εκτίει την ποινή του.

Στη δικαστική αίθουσα μετήχθησαν μόλις 7 κρατούμενοι εκ των 26, που πρωτόδικα έχουν καταδικαστεί και εκτίουν ήδη τις ποινές τους.
Ανάμεσα στους κρατούμενους, που δεν προσήχθησαν στο δικαστήριο είναι και ο καθ’ ομολογία δράστης της δολοφονίας Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς.

Αντίθετα, εμφανίστηκαν στο δικαστήριο οι καταδικασθέντες πρώην βουλευτές της ΧΑ Γιάννης Λαγός και Νίκος Παππάς.

Με την έναρξη της διαδικασίας, ο εκ των συνηγόρων Υπεράσπισης του Νίκου Μιχαλολιάκου, Δημήτρης Παπαδέλης, ζήτησε αναβολή στο πρόσωπο του εντολέα του, που είναι ασθενής.
Ενα ακόμη ζήτημα, που πρέπει να επιλύσει το δικαστήριο είναι το γεγονός ότι, πολλοί εκ των κατηγορουμένων δεν έχουν συνηγόρους υπεράσπισης και το δικαστήριο πρέπει να διορίσει συνηγόρους.

Αυτή την ώρα του δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίαση, για να διασκεφτεί για το θέμα των συνηγόρων υπεράσπισης και το αίτημα αναβολής Μιχαλολιάκου.

Το δικαστήριο θα κρίνει εαν η επιθετική δράση μελών του κόμματος, που κατάφερε να αποτελεί την τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη της χώρας το 2012, αποτελούσε συντονισμένη, οργανωμένη και καθοδηγούμενη άνωθεν με συγκεκριμένο υπόβαθρο εγκληματική οργάνωση.
Θα κρίνει δηλαδή το δικαστήριο, εαν οι ενέργειες των κατηγορουμένων δεν ήταν «μεμονωμένες πράξεις», όπως διατείνονται οι ίδιοι, αλλά απόρροια μιας εγκληματικής ναζιστικού τύπου δομής που επέλεγε θύματα με συγκεκριμένα κριτήρια.