Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

Ημερίδα για "Κράτος και Βία" στο Ναύπλιο από την Εταιρία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες


Πάντα λαμπερή και κομψή, η Πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες (ΕΕΔΛΔΕ) ετ. Αρειοπαγίτης Διονυσία Μπιτζούνη, με τον Πρόεδρο της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων και ε.τ. Πρόεδρο του ΣτΕ Κώστα Μενουδάκο.

Δεν είναι σύνηθες, Δικαστές και μάλιστα Ανώτατοι, να μιλάνε δημόσια, για το "Κράτος και τη Βία".

Κι όμως, η «Εταιρεία των Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες (ΕΕΔΛΔΕ)», με Πρόεδρο την εξαίρετη, ικανότητα και άκρως λαμπερή ε.τ. Αρειοπαγίτη Διονυσία Μπιτζούνη, το τόλμησε, καθώς διοργάνωσε μεγάλη ημερίδα, στην αίθουσα του Βουλευτικού (Παλαιά Βουλή), στο Ναύπλιο, το Σάββατο 04.06.2022.

Με άψογη οργάνωση, χρονική ακρίβεια και ζωντάνια στις εισηγήσεις των ζητημάτων, που ανέπτυξαν οι ομιλητές, η ημερίδα χαρακτηρίστηκε από όλους άκρως επιτυχημένη!


Ψυχή της εκδήλωσης η πρόεδρος της 
ΕΕΔΛΔΕ, η επίτιμη Αρειοπαγίτης Διονυσία Μπιτζούνη, απηύθυνε ουσιαστικό, περιεκτικό και σύντομο χαιρετισμό, καταχειροκροτούμενη από τους συνέδρους, οι οποίοι προσήλθαν από το σύνολο του νομικού κόσμου Αθήνας και Πελοποννήσου και Αθηνών (Δικαστές, Εισαγγελείς, Δικηγόροι, Δικαστικούς Υπαλλήλους)

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο εμπνευστής της ίδρυσης της εταιρείας Γεώργιος Σταυρόπουλος, ε.τ.Αντιπροέδρου του ΣτΕ,
ο Δημάρχος Ναυπλίου και ο Προέδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου, που έβαλαν τους συνέδρους στο πνεύμα και την ουσία του θέματος.

Στην αίθουσα του Βουλευτικού (Παλαιά Βουλή) φιλοξενήθηκε με την απαιτούμενη σοβαρότητα και ευαισθησία η ανάπτυξη του φλέγοντος ζητήματος της κρατικής βίας, με εναρκτήρια εισήγηση «Κράτος και βία στο νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος, 1827 έως το 1834» που παρουσιάστηκε με πληρότητα από τον Γεράσιμο Μελισσινό, Διδάκτορα της Νομικής, δικηγόρο του Δ.Σ.Ν.

Σε ανακοίνωση της "Εταιρείας των Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες" (ΕΕΔΛΔΕ), μεταξύ άλλων αναφέρεται:

"Την εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στην Κρατική Βία και το Κράτος Δικαίου ανέπτυξε η κ.Ελισάβετ Συμεωνίδου - Καστανίδου, καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου Α.Π.Θ. και τέλος το καίριο πάντα ζήτημα «Κρατική Βία και Δημοκρατία: Ο έλεγχος των Σωμάτων Ασφαλείας» παρουσιάστηκε με πληρότητα και ουσία από το Συνήγορο του Πολίτη κ. Ανδρέα Ποττάκη, Στο Β΄ μέρος της ημερίδας ο κ. Νίκος Λίβος, επίκουρος καθηγητής Ποινικού Δικαίου του Ε.Κ.Π.Α., ανέπτυξε τον προβληματισμό «Αν η δικαιοσύνη είναι σκοπός της ποινικής δίκης, μπορεί η βία να είναι το μέσον για την επίτευξή της;» και ο κ. Βασίλης Ανδρουλάκης, Σύμβουλος του ΣτΕ, παρουσίασε ζητήματα αστικής ευθύνης του Δημοσίου από
παράνομες πράξεις και παραλείψεις των αστυνομικών οργάνων. Εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας, καίτοι είχε κληθεί να συμμετάσχει ως ομιλητής (για την πληρότητα του θέματος από όλες της πλευρές του), και συμπεριελήφθη στο πρόγραμμα, δυστυχώς, λόγω υποχρεώσεων δεν ηδυνήθη να παραστεί, εστάλη όμως η εισήγησή της προταθείσας από την Αστυνομία ομιλήτριας, η οποία
(εισήγηση) και ανεγνώσθη. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι μεταξύ των συνέδρων τίμησαν με την παρουσία τους την ημερίδα οι Χάρης Καστανίδης, Βουλευτής ΚΙΝΑΛ στην Α’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, διατελέσας μεταξύ πολλών υπουργικών θώκων και Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από 2009 -2011, Κώστας Μενουδάκος, ε.τ. Πρόεδρος του ΣτΕ και νυν πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Μιχάλης Πικραμένος, Αντιπρόεδρος ΣτΕ, Βασίλειος Μαρκής, ε.τ. Αντεισαγγελέας ΑΠ, Ειρήνη Καλού, ε.τ. Αντιπρόεδρος ΑΠ και λοιποί εκλεκτοί δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόροι (Αθηνών, Ναυπλίου, Τριπόλεως και Σπάρτης) αλλά και κοινό μη νομικό, λόγω του ότι το θέμα «και τρομάζει και προβληματίζει".