Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Εδώ ο κόσμος (στη Δικαιοσύνη)... καίγεται, χρειαζόμαστε κι άλλους τρεις Ευρωπαίους Εισαγγελείς?


Τεράστια ερωτηματικά και μεγάλη δυσαρέσκεια στη Δικαιοσύνη φέρεται να προκαλούν πληροφορίες ότι, ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Σπυρόπουλος σκοπεύει να αυξήσει από 7 σε 10 τους Ευρωπαίους Εισαγγελείς, ενώ έχουν "γονατίσει" οι εθνικές εισαγγελίες από τα... βυθώδη οργανικά τους κενά!

Κατά τις ίδιες πηγές, οι αντιδράσεις επικεντρώνονται κυρίως στο ότι, μελετάται η αύξηση θέσεων κατά τρεις, χωρίς να προκύπτει επείγουσα ανάγκη, γιά νέο αίμα στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στην Ελλάδα, καθώς οι επτά 7 εισαγγελείς, που ήδη υπηρετούν εδω, φέρονται ως υπεραρκετοί!

Οι πληροφορίες ότι, επίκειται υπουργική απόφαση από τον κ. Σπυρόπουλο, για την αφαίρεση εισαγγελικών λειτουργών από τις τοπικές εισαγγελίες, όπως για παράδειγμα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, που στενάζει από τις υποθέσεις, με αντίστοιχη προσθήκη των Εισαγγελέων αυτών στο τμήμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Αθήνα (από τους 7 στους 10), προκαλεί γκρίνιες και έντονες αντιδράσεις στον ήδη επιβαρυμένο από αρνητικότητα Εισαγγελικό κλάδο, όταν μάλιστα το διαχρονικό αίτημα για αύξηση των οργανικών θέσεων των εισαγγελέων παραμένει στην... κατάψυξη.


Στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αυτή τη στιγμή υπηρετούν ως εντεταλμένοι 7 Έλληνες εισαγγελικοί λειτουργοί, αριθμός που θεωρείται ικανοποιητικός, τόσο σε σχέση με τον αριθμό που υπηρετούν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες (πάνω από τον μέσο όρο) όσο κυρίως με τον όγκο δουλειάς που κλήθηκαν να διαχειριστούν.

Δικαστικές πηγές, θέλοντας να δείξουν ότι, η αύξηση των Ευρωπαίων Εισαγγελέων στην Αθήνα δεν θεωρείται απαραίτητη, έκαναν λόγο για στοιχεία από τη μέχρι τώρα δράση του ελληνικού τμήματος, όπου - σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν - από τις 36 έρευνες, που χειρίστηκαν, μόνο μία κατέληξε στα ελληνικά δικαστήρια!

Κι αυτό όταν:

-Δεν είναι γνωστό, εαν υπάρχει σχετικό αίτημα από την ευρωπαϊκή εισαγγελία για αύξηση του αριθμού των Ελλήνων εντεταλμένων εισαγγελέων. Επίσης δεν έχει γίνει αίτημα γιά αύξηση θέσεων από τους ήδη υπηρετούντες Εισαγγελείς στο ελληνικό τμήμα της Ευρωπαικής Εισαγγελίας, με την επίκλησ φόρτου εργασίας.

Μάλιστα οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι, δεν έχει ζητηθεί καν η γνώμη των εισαγγελέων, που υπηρετούν στην Ευρωπαική Εισαγγελια στην Αθήνα.

Τα ερωτήματα, που ανακύπτουν είναι σοβαρά, με κυρίαρχο ένα:

Γιατί να σπεύσει ο Υπηρεσιακός Υπουργός, να ρυθμίσει ένα τέτοιο θέμα, που απαιτεί πολιτική βούληση, όταν μάλιστα δεν φαίνεται, να προκύπτει επείγουσα ανάγκη και μάλιστα προεκλογικά, από υπηρεσιακή κυβέρνηση, που πρέπει να έχει ως βασικό μέλημα την προετοιμασία και την εγγύηση ομαλότητας των εθνικών εκλογών?