Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

"Σκαμπίλι" απο τον πρόεδρο του ΣΤΕ

Η κόντρα δικαστών - κυβέρνησης για το "πόθεν έσχες", εκδηλώθηκε για μια ακόμη φορα στη συζήτηση, που έγινε στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας,Ολομέλειας, όπου συζητήθηκαν οι αιτησεις έξι δικαστικών Ενώσεων, για την ακύρωση της νέας υπουργικής απόφασης, για τις ηλεκτρονικές δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης.



Οταν οι νομικοί εκπρόσωποι του δημοσίου επισήμαναν ότι, η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης εκτός από μνημονιακή υποχρέωση, αποτελεί  σημείο πιέσεων από τους δανειστές, κάτι που  έχει συνέπειες στην αξιολόγηση της χώρας μας, η απάντηση τους δόθηκε σαν... σκαμπίλι από τον πρόεδρο του ΣΤΕ Νικόλαο Σακελαρίου, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι, "δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι υπάρχουν δικαστήρια στην Ελλάδα".
Όπως υποστηρίζουν οι δικαστικές Ενώσεις, η νέα υπουργική απόφαση δεν προέβλεψε εύλογη προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων των ετών 2016 και 2017 (χρήσεις 2015 και 2016), με αποτέλεσμα να παραβιάζονται οι αρχές της ασφάλειας δικαίου και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης.
Συγκεκριμένα  ζητούν να ακυρωθεί η από 19.10.2017 υπουργική απόφαση, καθώς τίθεται θέμα παραβίασης του δεδικασμένου, που προέκυψε από την υπ΄ αριθμ. 2649/2017 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, αφού με τη νέα υπουργική απόφαση επαναλαμβάνονται ρυθμίσεις της προηγούμενης.
Με την έναρξη της διαδικασίας οι δικηγόροι του ελληνικού δημοσίου (εκπροσωπούν τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών) υπέβαλαν αίτημα αναβολής της συζήτησης, ενόψει της νέας νομοθετικής ρύθμισης   για το «πόθεν έσχες», η οποία αναμένεται εντός του επόμενου μήνα, μετά την απόφαση (2649/2017) της Ολομέλειας του ΣτΕ.
Ο  πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που προήδρευε της συζήτησης απέρριψε το αίτημα λέγοντας ότι, έπρεπε να είχε υπογραφεί η νέα υπουργική απόφαση για το «πόθεν έσχες", προσαρμοσμένη στην πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ και αφού δεν έχει γίνει αυτό, η συζήτηση πρέπει να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό σύμφωνα με την αρχή της χρηστής διοίκησης.
Η  Ολομέλεια είχε κρίνει αντισυνταγματική και ανυπόστατη την προηγούμενη υπουργική απόφαση (υπ΄ αριθμ. 1846οικ./13.10.2016), που καθόριζε το περιεχόμενο και τις προϋποθέσεις υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.
Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου επιφυλάχθηκε και αναμένεται προσεχώς να εκδώσει την απόφασή της