Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Εισαγγελείς ψάχνουν τις μίζες της φαρμακοβιομηχανίας Novartis



Σε δύο επίπεδα κινείται η δικαστική έρευνα, για το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis.
Διερευνάται η εμπλοκή κρατικών αξιωματούχων στις μίζες, που δόθηκαν από τον φαρμακευτικό κολοσσό, καθώς και εάν έχουν διαπράξει φοροδιαφυγή και ξέπλυμα.


Στα πλαίσια της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης, που έχει ξεκινήσει πριν από δυο χρόνια, η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και ο επίκουρος εισαγγελέας Διαφθοράς, Γ. Μανώλης, που από τις αρχές της εβδομάδας βρίσκονται στην Αμερική και συλλέγουν στοιχεία για τα Paradise Papers, ασχολούνται και με την υπόθεση της Novartis. 
Στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής  οι Έλληνες εισαγγελείς έχουν στενή συνεργασία με Αμερικανούς εισαγγελείς και στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που είναι αρμόδιοι σε περιπτώσεις παραβίασης ομοσπονδιακών νόμων, που αφορούν τις πρακτικές διαφθοράς στο εξωτερικό.  
Οι ελληνικές δικαστικές Αρχές περιμένουν στοιχεία, για τις μίζες του φαρμακευτικού κολοσσού και για τα πρόσωπα που εμπλέκονται  σε αυτές, καθώς οι Αρχές των ΗΠΑ, έχουν στη διάθεσή τους τις καταθέσεις και τα στοιχεία που προσκόμισαν πρώην στελέχη της Novartis, τα οποία έχουν λάβει την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα, προκειμένου να μιλήσουν για τις πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας, για να έχει δεσπόζουσα θέση στην ελληνική αγορά. 
Όπως έχουν υποστηρίξει τα πρώην στελέχη της εταιρείας, η Novartis είχε στήσει ένα δίκτυο προώθησής της, δωροδοκώντας γιατρούς (δημόσιων νοσοκομείων και ιδιώτες) ώστε να προτιμούν τα δικά της φαρμακευτικά σκευάσματα. 
Υπενθυμίζεται, ότι για  την υπόθεση της Novartis  τον περασμένο Ιανουάριο κλιμάκιο εισαγγελέων Διαφθοράς είχε πραγματοποιήσει έφοδο στα γραφεία της εταιρείας και είχε  κατασχέσει έγγραφα και στοιχεία.
Παράλληλα με την έρευνα των εισαγγελέων, η επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας, Μαριάννα Ψαρουδάκη, και ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας, Γιάννης Δραγάτσης, ελέγχουν τους  τραπεζικούς λογαριασμούς μεγαλοστελεχών της εταιρείας. 
Στόχος είναι να διακριβωθεί αν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος). 
Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι έρευνα για την τιμολόγηση των φαρμάκων της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας διεξάγει και η επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου.