Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Πρόστιμα κατά Λαυρεντιάδη


Πρόστιμα συνολικού  ύψους 495.000 ευρώ, τα οποία επιβλήθηκαν σε βάρος τους από την Τράπεζα της Ελλάδος το 2011, υποχρεώνονται να πληρώσουν πέντε πρώην στελέχη της Proton Bank – μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος της,  Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.

Αυτό ορίζει το Συμβούλιο της Επικρατείας, με πέντε αποφάσεις του,  κρίνοντας ότι,  δεν είχαν ληφθεί από την Proton Bank τα αναγκαία μέτρα για παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας ως προς την πρόληψη και την καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Αρχικά τα πρόστιμα έφθαναν συνολικά τα 645.000 ευρώ, ωστόσο το ΣτΕ μείωσε τα ποσά για  ορισμένους, καθώς κάποιες παραβάσεις ακυρώθηκαν, είτε γιατί δεν είχαν νόμιμη αιτιολογία είτε επειδή υπήρξε αλληλοεπικάλυψη των παραβάσεων και κατά συνέπεια των προστίμων.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ως προς τον  Λαυρέντη Λαυρεντιάδη το  επιβληθέν πρόστιμο των 135.000 ευρώ δεν μεταβλήθηκε.
Αναλυτικότερα, το ΣτΕ με τις αποφάσεις του έκρινε ότι πρέπει:
1.Για τον  πρώην αντιπρόεδρο της Proton Αντώνη Αθανάσογλου το πρόστιμο από 155.000 ευρώ να μειωθεί στα 80.000 ευρώ,
2) Για το πρώην ιδρυτικό στέλεχος της επίμαχης τράπεζας, διευθύνοντα σύμβουλο και καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τρύφωνα Κολλίντζα να επικυρωθεί το πρόστιμο των 75.000 ευρώ,
3) Για τον πρώην διευθυντή κανονιστικής συμμόρφωσης Νικόλαο Κουντουράκη να επικυρωθεί το πρόστιμο των 125.000 ευρώ και
4) Για τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο, πρώην εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ., Αθανάσιο Παπασπηλίου το πρόστιμο από 155.000 ευρώ να μειωθεί στα 80.000 ευρώ.