Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Ούτε με... περιπολικό δεν ήρθε να καταθέσει στα εξοπλιστικά ο εξάδελφος Ακη, Νίκος Ζήγρας


Σηκωτό, διέταξε το Πενταμελές Εφετείο της Αθηνας, να φέρουν τον εξάδελφο του Ακη Τσοχατζόπουλο, Νίκο Ζήγρα, για να καταθέσει στη δίκη για τα εξοπλιστικά προγράμματα, με  κατηγορούμενους τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνο Μιχαηλίδη, το γιο του Μιχάλη, τον πρώην Σύμβουλο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Αναστάσιο Σοφό (έχει πλέον αποβιώσει)  και την σύζυγό του Μαρία Σοφού καθώς και  τον 76χρονο σήμερα επιχειρηματία Φουαντ αλ Ζαγιαντ, ο οποίος καταζητείται. 



Ο λόγος, που το δικαστήριο ζήτησε τη βιαία προσαγωγή του κ. Ζήγρα είναι ότι, αν και κλητεύτηκε να καταθέσει ως πρώτος μάρτυρας, δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο.
Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων ειχαν ζητήσει να προταχθεί η μαρτυρία του Ν. Ζήγρα, καταλογίζοντας του σκοπιμότητα, καθώς, όπως είπαν, στο πρωτόδικο δικαστήριο, επέλεξε να καταθέσει τελευταίος, αφού είχαν προηγηθεί όλοι οι μάρτυρες, για να ξέρει τι έχουν πει.
Ο πρόεδρος έκανε δεκτό το αίτημα των κατηγορουμένων και με απόφαση του δικαστηρίου, εστάλη περιπολικό, το οποίο γύρισε άπρακτο, με τους αστυνομικούς να ενημερώνουν το δικαστήριο ότι ο Ν. Ζήγρας ήταν ασθενής.
Αφού δεν έγινε δυνατό να καταθέσει ο κ. Ζήγρας, το δικαστήριο δεν προχώρησε στην εξέταση  μάρτυρα - υπαλλήλου του ΣΔΟΕ και διέκοψε για τις 18 Δεκεμβρίου.
Η υπόθεση αφορά τη διακίνηση «δώρων» στον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο για την προμήθεια των ρωσικών αντιαεροπορικών TOR-M1. 
Μεγάλος απών από τη διαδικασία  ο Σύρος επιχειρηματίας Φουάντ αλ Ζαγιάντ, ο οποίος κατά τις δικαστικές αρχές θεωρείται ο κυριότερος «τροφοδότης» για τις μίζες που φέρονται να κατέληξαν στον Άκη Τσοχατζόπουλο.
 Ο Ζαγιαντ έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε  ισόβια και κάθειρξη 17 ετών για ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).
Το περίεργο είναι ότι, ενώ ήταν  γνωστή η διεύθυνση κατοικίας του, οι ελληνικές Αρχές, για άγνωστο λόγο, τον κλήτευσαν  ως αγνώστου διαμονής (ενώ η διεύθυνσή του ήταν γνωστή στις αρχές)  και παρά την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του, κανείς δεν τον αναζήτησε στη διάρκεια της πολύχρονης διερεύνησης της υπόθεσης, αφήνοντας αίσθηση… απροθυμίας να διαλευκανθεί  το σκάνδαλο με τις μίζες, για τα εξοπλιστικά προγράμματα. 
Αν και πρόσωπο κλειδί, ο Φουάντ αλ Ζαγιάντ, δεν κλήθηκε ποτέ να καταθέσει στις ελληνικές αρχές. 
Το 2004 η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ενώ επρόκειτο να τον εξετάσει για τα TOR-M1, ολοκλήρωσε αιφνιδίως τις εργασίες της χωρίς να λάβει κατάθεση από τον συγκεκριμένο επιχειρηματία,  ο οποίος, μεταξύ άλλων, δραστηριοποιείται στα κέτερινγκ και στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αλλά αρνείται ότι είναι έμπορος όπλων.
Τον Ιανουάριο του 2013  κι ενώ η διεύθυνση του επιχειρηματία στη Λευκωσία περιλαμβάνεται στη δικογραφία, ο ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής εξέδωσε ένταλμα σύλληψής του στο οποίο αναφέρεται άλλη διεύθυνση στην κυπριακή πρωτεύουσα, όπου  βεβαίως δεν διέμενε ο Φουάντ αλ Ζαγιάντ. 
Έτσι, ο κατηγορούμενος χαρακτηρίστηκε αγνώστου διαμονής και έκτοτε δεν του κοινοποιήθηκε νομίμως οποιοδήποτε δικόγραφο (βούλευμα, κλητήριο θέσπισμα) της υπόθεσης.
Παρόλα αυτά τον Μάρτιο του 2014 ο καταζητούμενος επιχειρηματίας, από τη Βηρυτό όπου διαμένει μέχρι και σήμερα,  έδωσε δείγμα διάθεσης συνεργασίας με τις δικαστικές αρχές  στέλνοντας επιστολή στον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή. 
Ζητούσε την άρση του εντάλματος σύλληψής του, υποστήριζε ότι δεν γνώριζε τον Άκη
Τσοχατζόπουλο και ότι δεν τον δωροδόκησε, αλλά άφηνε να εννοηθεί ότι γνωρίζει πολλά και ήταν διατεθειμένος να τα πει.
Η κίνηση αυτή του κατηγορουμένου δεν αξιοποιήθηκε από τις ελληνικές αρχές και το πρωτόδικο δικαστήριο τον καταδίκασε σε πολυετή ποινή.

Σχετικά με την εντολή του δικαστηρίου, για βίαια προσαγωγή του Νίκου Ζήγρα, ο συνήγορος του κ. Γκαρίπης σχολίασε :
"Κυρία Μπενέα, αναφορικά με τον τίτλο του άρθρου σας και τις εκφράσεις περί σηκωτού, επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω πως το Πενταμελές Εφετείο ενημερώθηκε και από εμένα προσωπικά που κατέθεσα ενόρκως προσκομίζοντας το σχετικό  εισιτήριο για τη νοσηλεία του Νίκου Ζήγρα την ημέρα της κλήτευσής του στη δίκη του Μιχαηλίδη κλπ. Ελπίζω στις 18.12 να αρθρογραφήσετε και για το περιεχόμενο της κατάθεσής του που περιμένετε με τόση αγωνία".