Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Αλεξανδρής:"Ολα όσα κάναμε"



«Το δικηγορικό σώμα δέχθηκε πλήγματα που ήταν πέρα και πάνω από τον έλεγχο του».
Με αυτή τη φράση ξεκίνησε την ομιλία του, γιά τον απολογισμό της θητείας του, ο απερχόμενος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Βασίλης Αλεξανδρής.
Η εκδήλωση, που έγινε χτες στην αίθουσα της Αρχαιολογικής Εταιρείας, ξεκίνησε με ένα ολιγόλεπτο βίντεο, με τις πιο σημαντικές στιγμές, ομιλίες και παρεμβάσεις του Προέδρου στα σημαντικά προβλήματα, που απασχόλησαν τους δικηγόρους και τον νομικό κόσμο της χώρας.


Ο κ. Αλεξανδρής τόνισε ότι, απολογισμός προέδρου γίνεται για πρώτη φορά και συνέχισε:
«Το δικηγορικό σώμα δέχθηκε πλήγματα που ήταν πέρα και πάνω από τον έλεγχο του. Θυμίζω ότι ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, που ψηφίστηκε μαζί με το 3ο Μνημόνιο, υπερψηφίστηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών (222 ψήφοι). Από την άλλη, η Κυβέρνηση ενέταξε το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο στα προαπαιτούμενα του προγράμματος διάσωσης της ελληνικής οικονομίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον διαμορφούμενο συσχετισμό δυνάμεων».
«Η συλλογική μας δράση στηρίχθηκε στο τρίπτυχο κοινωνική συνείδηση –ανεξάρτητο φρόνημα – αποφασιστική αγωνιστικότητα. Και φυσικά στην ενότητα που ήταν για μένα πρωταρχική επιδίωξη. Η δράση μας αυτή ήταν "μακριά από πολιτικές εξαρτήσεις», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΔΣΑ.
 «Αγωνιστήκαμε για την προάσπιση της ορθής απονομής της Δικαιοσύνης και τη δίκαιη εξισορρόπηση των αντιτιθέμενων συμφερόντων κατά το στάδιο της αναγκαστικής εκτέλεσης. Διοργανώσαμε το πρώτο θεσμικό δημοψήφισμα από το 1974. Με συντριπτική πλειοψηφία 93,66% δώσαμε το στίγμα της στάσης του νομικού κόσμου απέναντι στις προωθούμενες ρυθμίσεις. Δεν μείναμε σε μια στείρα άρνηση. Στηρίξαμε έμπρακτα την εναλλακτική πρόταση της Επιτροπής Κράνη. Ηρθαμε σε απευθείας επικοινωνία με τους «θεσμούς», ανέφερε μεταξύ άλλων, ο κ. Αλεξανδρής και συνέχισε:
“Οι προσπάθειες για βελτιωτικές παρεμβάσεις δεν σταμάτησαν. Το 2016 πετύχαμε την κατάργηση του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές», συμπλήρωσε.
Mιλώντας για το ασφαλιστικό ο Πρόεδρος του ΔΣΑ υπογράμμισε, μεταξύ άλλων:
«Η στοχοποίηση των δικηγόρων, όπως και ευρύτερα των επιστημόνων, ήταν προφανής. Από την πρώτη στιγμή της διαρροής του αρχικού σχεδίου, τον Γενάρη του 2016, αντιδράσαμε άμεσα. Συγκροτήσαμε ενιαίο μέτωπο όλων των επιστημονικών φορέων. Συμμετείχαμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις που δεν είχαν προηγούμενο. Με ευρύτατη νομιμοποίηση προσφύγαμε στο έσχατο μέσο διαμαρτυρίας,  την αποχή, η οποία έλαβε διάφορες μορφές, ανάλογα με τις εξελίξεις στο νομοθετικό επίπεδο».
Είπε επίσης:
 «Δεν υπήρξε μια στείρα αντιπαράθεση. Προβάλλαμε ουσιαστικές προτάσεις. Εκπονήσαμε αναλογιστική μελέτη. Διατυπώσαμε την αντίθεσή μας και προς τους «θεσμούς, από κοινού με όλους τους επιστημονικούς φορείς».
Στην αποτίμηση του έργου του ο κ. Αλεξανδρής τόνισε:
 «Ο ασφαλιστικός νόμος που ψηφίστηκε έχει ουσιώδεις αλλαγές σε σχέση με το αρχικό σχέδιο κι εν συνεχεία τις εξειδίκευσε”.
 Πρόσθεσε επίσης πως εξασφαλίσθηκαν μέτρα για να διευκολυνθούν οι συνάδελφοι "στην αντιμετώπιση του οικονομικού βάρους των παλαιών εισφορών».
Επιπλέον αναφέρθηκε:
-       Στις γνωμοδοτήσεις του ΔΣΑ, για την ορθή αντιμετώπιση μειζόνων ασφαλιστικών ζητημάτων, που ανέκυπταν για τους εμμίσθους συναδέλφους.
-       Στις επιστολές προς το Υπουργείο και τον ΕΦΚΑ, για την αντιμετώπιση ζητημάτων εφαρμογής του νέου νόμου.
-       Στη διοργάνωση  ενημερωτικών εκδηλώσεων για το νέο ασφαλιστικό καθεστώς.
-       Στην αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του ΣτΕ.
Για τον ΦΠΑ σημείωσε ότι:
«Υποβάλαμε αναλυτικό υπόμνημα στην Κυβέρνηση με τα νομικά επιχειρήματα υπέρ της μη επιβολής ΦΠΑ για να ασκηθεί παρέμβαση στη δίκη ενώπιον του ΔΕΕ, όπου είχε προσφύγει ο Βελγικός Δικηγορικός Σύλλογος».
Για το δικηγορικό απόρρητο είπε μεταξύ άλλων:
«Η Κυβέρνηση επιχείρησε εν μια νυκτί, με διάταξη σε ν/σ του Υπουργείου Οικονομικών, να το καταργήσει. Άμεσα αποστείλαμε σχετική επιστολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης με θετική ανταπόκριση».
Για τα POS:
- «Tο μέτρο αποτελεί πανευρωπαϊκή αν όχι παγκόσμια, πρωτοτυπία της κυβέρνησης. Σε καμία άλλη έννομη τάξη δεν προβλέπεται υποχρεωτική τοποθέτηση μηχανημάτων POS για τους δικηγόρους», παρατήρησε ο κ. Αλεξανδρής και πρόσθεσε:
- «Προσφύγαμε αμέσως στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, που έκρινε ομόφωνα ότι παραβιάζεται η αρχή της νομιμότητας της επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων καθώς οι δικηγόροι δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της εξουσιοδοτικής διάταξης».
- «Η Κυβέρνηση επιχείρησε –ανεπιτυχώς- να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τροπολογία».
- «Καταθέσαμε αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του ΣτΕ η οποία εκδικάζεται, μετά από οίκοθεν αναβολή, τον προσεχή Ιανουάριο», συμπλήρωσε.
Για την εργασιακή καθημερινότητα και λειτουργία του Δικηγορικού Συλλόγου, οκ. Αλεξανδρής, σημείωσε μεταξύ άλλων:
-       «Για πρώτη φορά και με στόχο την εξυπηρέτηση των συναδέλφων λειτουργεί το Κέντρο Εξυπηρέτησης Δικηγόρων».
-       «Για πρώτη φορά κάναμε παρέμβαση στο Πρωτοδικείο της Αθήνας ώστε να γίνει το πρώτο βήμα για τη βελτίωση των απαράδεκτων συνθηκών υγιεινής».
-       -«Κάναμε παρεμβάσεις ώστε βελτιωθούν τα φαινόμενα ουράς και καθυστερήσεων».
-       «Είχαμε συστηματικές συναντήσεις με τους Προϊσταμένους των Δικαστηρίων».
Για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Συλλόγου, ο Πρόεδρος του ΔΣΑ, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι:
- «Προ ολίγων ημερών ολοκληρώθηκε έργο που παρέχει στον κάθε συνάδελφο προσωποποιημένη πληροφόρηση για την πορεία των υποθέσεών του στα πολιτικά δικαστήρια (Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης)».
  - «Παράλληλα, προστέθηκαν νέες εφαρμογές στο πληροφοριακό σύστημα της Ολομέλειας, ώστε κατά το δυνατόν να αντιμετωπίζεται η γραφειοκρατία και να περιορίζονται οι μετακινήσεις των δικηγόρων. Ήδη έχει καταστεί εφικτή η αυτοματοποιημένη έκδοση πιστοποιητικών από τον ΔΣΑ μέσω του Portal της Ολομέλειας».
-  «Επίσης, χωρίς κόστος για τον Σύλλογο, αναπτύχθηκε ειδική εφαρμογή για κινητές συσκευές. Μέχρι σήμερα 7.000 συνάδελφοι κατέβασαν την εφαρμογή αυτή».
- «Για να στηρίξουμε έμπρακτα αυτή την ερευνητική ενασχόληση των συναδέλφων αποκτήσαμε ηλεκτρονική συνδρομή στη μεγαλύτερη βάση νομικών δεδομένων παγκοσμίως, την Westlaw».
Η ενεργός υποστήριξη των συναδέλφων ήταν συστηματική, υπογράμμισε ο κ. Αλεξανδρής και σημείωσε:
-«Σταθήκαμε αρωγοί όταν οι συνάδελφοι αντιμετώπισαν παράνομη συμπεριφορά των εντολέων τους».
- «Επίσης αντιδράσαμε σθεναρά σε περιπτώσεις απρέπειας σε βάρος δικηγόρων από δικαστές».
- «Στηρίξαμε ουσιαστικά τους ασκούμενους δικηγόρους καθώς και τους εμμίσθους συναδέλφους».
Για τη Νομική Βοήθεια, ο Πρόεδρος του ΔΣΑ, επεσήμανε ότι:
-«Από τον Νοέμβριο του 2015 προβάλαμε δημόσια ως ζήτημα άμεσης προτεραιότητας την μεταρρύθμιση του ισχύοντος συστήματος».
-«Υποβάλαμε συγκεκριμένες προτάσεις στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για την αναβάθμιση του θεσμού».
-«Προ ολίγων ημερών ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ειδικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την αναμόρφωση της νομικής βοήθειας σε ποινικές υποθέσεις, όπου ελήφθησαν υπόψη οι παραπάνω προτάσεις μας».
-«Με συνεχή διαβήματα, επιδιώξαμε την όσον το δυνατόν ταχύτερη καταβολή των αμοιβών στους συναδέλφους της νομικής βοήθειας από το ΤΑΧΔΙΚ».
-Μας απασχόλησε επίσης σοβαρά το πρόβλημα της συρρίκνωσης της Δικηγορικής ύλης, τόνισε ο κ. Αλεξανδρής. Και συμπλήρωσε: Ηδη εξασφαλίσαμε την συμμετοχή μας:
      Στις επιτροπές ασύλου
       Στις επιτροπές επίλυσης κτηματολογικών διαφορών
      Στις αρχαιρεσίες συνδικαλιστικών σωματείων (όπου μέχρι πρότινος συμμετείχαν μόνον δικαστικοί λειτουργοί).
Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ ανέφερε ακόμη ότι:
-       «Στηρίξαμε έμπρακτα το θεσμό της διαμεσολάβησης, μέσω του ΑΚΕΔ Προμηθέας».
-       «Για την ενίσχυση του εξωδικαστικού μηχανισμού αναλάβαμε και ειδικότερες πρωτοβουλίες».
-       «Περαιτέρω  αντιμετωπίσαμε περιπτώσεις αντιποίησης του δικαστικού λειτουργήματος».
-       «Αντιμετωπίσαμε επίσης άμεσα εισπρακτικές πρακτικές δικηγορικών εταιριών».
-           
Για το Ομαδικό ασφαλιστήριο του ΔΣΑ, ο κ. Αλεξανδρής τόνισε, μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η πτώση του επιπέδου των παροχών του δημόσιου συστήματος υγείας,  σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο αριθμό συναδέλφων που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω ασφαλιστικών οφειλών  κατέστησαν αναγκαία την κατάστρωση και δημιουργία ενός προγράμματος ομαδικής ασφάλισης για τους δικηγόρους Αθηνών, που ήδη βρίσκεται στο στάδιο των εγγραφών και υλοποιείται», τόνισε ο κ. Αλεξανδρής, αναπτύσσοντας τους ιδιαίτερα ευνοϊκούς για τους Δικηγόρους και τα προστατευόμενα μέλη τους, συμμετοχής στο ομαδικό ασφαλιστήριο.
Όπως είπε:
«Μετά από ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό, επιλέχθηκε η ασφαλιστική εταιρεία MetLife. Το τελικό Πρόγραμμα, που καταρτίστηκε μετά από πολυήμερες και σκληρές διαπραγματεύσεις, είναι πρωτοποριακό όχι μόνον για τα ελληνικά, αλλά και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Το ασφάλιστρο ανέρχεται σε 190 € κατ’ άτομο για την παροχή νοσοκομειακής περίθαλψης σε συνεργαζόμενα ιδιωτικά νοσοκομεία, με κάλυψη 40.000€ και σε συγκεκριμένες βαριές παθήσεις 50.000€. Αποτελεί σημαντική καινοτομία του Προγράμματος το γεγονός ότι για την υπαγωγή στην ασφάλιση δεν γίνεται έλεγχος των προϋπαρχουσών νόσων (εφόσον δεν προκύψουν δαπάνες από υφιστάμενη νόσο κατά το πρώτο τρίμηνο ασφάλισης). Και όλοι γνωρίζουμε, από την προσωπική και επαγγελματική μας πείρα,  αφενός ότι καμία ασφαλιστική εταιρεία δεν σε ασφαλίζει εάν έχεις προβλήματα υγείας,  κι αν ακόμη σε ασφαλίσει οι προϋπάρχουσες νόσοι γίνονται η συχνότερη πηγή αντιδικιών.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν τα ενεργά μέλη του ΔΣΑ, οι ασκούμενοι δικηγόροι καθώς και οι υπάλληλοι του ΔΣΑ, όπως επίσης και τα εξαρτώμενα μέλη των παραπάνω. Όριο ηλικίας ένταξης στο Πρόγραμμα είναι το 70ο έτος. Μετά την συμπλήρωση του ορίου αυτού, προβλέπεται πάντως δυνατότητα συνέχισης με ατομικό πρόγραμμα».
Για το εκπτωτικό πρόγραμμα
«Λειτουργεί ήδη ένα ανοικτό εκπτωτικό πρόγραμμα. στο οποίο ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις παρέχουν εκπτώσεις ειδικά για τους δικηγόρους Αθηνών, με μόνη προϋπόθεση την επίδειξη δικηγορικής ταυτότητας. Μέχρι στιγμής στο εκπτωτικό πρόγραμμα του ΔΣΑ συμμετέχουν περίπου 137 επιχειρήσεις, και ο αριθμός αυτός συνεχώς αυξάνεται», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΣΑ και κατέληξε:
«Όταν αναλάβαμε, ο ΔΣΑ, πρώτος επιστημονικός σύλλογος της χώρας, δεν είχε καμία θεσμοθετημένη διαδικασία οικονομικού ελέγχου.
Κατά τη διάρκεια της θητείας μας, με πολύ δουλειά και προσπάθεια, έγιναν τα πρώτα σημαντικά βήματα:
Το έτος 2014 θεσπίστηκε για πρώτη φορά Κανονισμός Προμηθειών,  προκειμένου οι διαδικασίες αναθέσεων να γίνονται με  διαφάνεια και το μικρότερο δυνατό κόστος για το Σύλλογο.
Για πρώτη φορά,  εφαρμόστηκε παντού διπλογραφικό σύστημα και εκπονήθηκε ισολογισμός σύμφωνα με τα ισχύοντα κατά νόμο λογιστικά πρότυπα.
Για πρώτη φορά διενεργήθηκε απογραφή παγίων στοιχείων και πλέον τηρείται μητρώο παγίων. Έγινε αποτίμηση των χρεογράφων και τηρείται σχετικό αναλυτικό μητρώο. Έγινε συμφωνία υπολοίπων τραπεζών και βιβλίων.
Για πρώτη φορά καθιερώσαμε διαδικασία οικονομικού ελέγχου  από εταιρεία ορκωτών ελεγκτών  και προσλάβαμε εσωτερικό ελεγκτή, προκειμένου να θωρακιστεί κατά το δυνατόν ο Δικηγορικός Σύλλογος.
Επιπλέον, με σκοπό την αύξηση των εσόδων αποφασίσαμε για πρώτη φορά να εισπράττουμε συνδρομές από φορείς που χρησιμοποιούν την ΤΝΠ Ισοκράτης.
Επίσης, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας απέκτησε για πρώτη φορά ΑΦΜ.
Για να έχουμε αίσθηση των οικονομικών αποτελεσμάτων και μεγεθών του ΔΣΑ επισημαίνω ότι:“Με βάση τα απολογιστικά δεδομένα των οικονομικών υπηρεσιών η πορεία των εξόδων των τελευταίων ετών έχει ως εξής: από 9.130.900,94 € το έτος 2013 διαμορφώθηκαν σε 7.639.596,37 € το έτος 2016. Η σημαντική αυτή μείωση είναι ακριβώς αποτέλεσμα του εξορθολογισμού των οικονομικών του Συλλόγου.
Να σημειώσω εδώ ότι, ακόμη και μετά τις μειώσεις, το κόστος μισθοδοσίας για το 2016 ήταν περίπου 4.300.000 ευρώ.
Παράλληλα, όμως, πτωτική τάση είχαν τα έσοδα του Συλλόγου, που προέρχονται αποκλειστικά από τα Γραμμάτια και τις ετήσιες εισφορές. Από 9.398.963,45€ το 2013 έπεσαν στα 5.991.705,32€ το 2015 και στα 4.179.710 € το 2016. Δυστυχώς, ακόμα και μετά την μείωση των εισφορών κατά 50% για το 2016 δεν αυξήθηκε ο ρυθμός αποπληρωμής των οφειλών προς τον Σύλλογο. Τούτο σημαίνει ότι πολλοί συνάδελφοι αντιμετωπίζουν δυστυχώς την εισφορά τους ως απολύτως ελαστική δαπάνη.
Ακριβώς επειδή επιδιώξαμε τον ισοσκελισμό εσόδων – δαπανών, προχωρήσαμε σε αποφάσεις μείωσης των εξόδων. Η προμήθεια προϊόντων με ανοιχτούς δημόσιους διαγωνισμούς είναι ασφαλώς καθοριστική. Σημειώνω ότι διενεργήθηκαν 39 διαγωνισμοί.
Ενδεικτικά θα ήθελα επίσης να συμπληρώσω και:
-       Την μείωση εξόδων για το ετήσιο ημερολόγιό μας.
-       Την μείωση δαπανών του ΑΚΚΕΔ κατά 30% ετησίως. –
-       Παράλληλα όμως προσπαθήσαμε να καταστήσουμε πιο εφικτή οικονομικά τη συμμετοχή των συναδέλφων. Θυμίζω ότι μειώθηκαν τα δίδακτρα παρακολούθησης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων κατά 20 – 30%».
Ο πρόεδρος του ΔΣΑ έκανε επίσης αναφορά στις πρωτοβουλίες για  την αναβάθμιση του κύρους του ΔΣΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά:
-«Αναπτύξαμε συνεργασία με το δικαστικό σώμα και με επιστημονικούς φορείς».
-«Ζητήσαμε και πετύχαμε -σε σημαντικό βαθμό- την συμμετοχή του ΔΣΑ στην προνομοθετική διαδικασία».
- «Τεκμηριωμένα προβάλαμε τις θέσεις μας επί σειρά νομοσχεδίων στις Διαρκείς Επιτροπές της Βουλής».
- «Κι επειδή όλοι γνωρίζουμε τις παθογένειες του νομοθετείν, θεωρήσαμε σκόπιμο τον δημόσιο προβληματισμό επί αυτού. Έτσι, την άνοιξη του 2017 η Επιστημονική Επιτροπή του ΝοΒ πραγματοποίησε εκδήλωση για τις αρχές της καλής νομοθέτησης. Οι σχετικές εισηγήσεις δημοσιεύονται στο ΝοΒ».
Συστηματικές ήταν επίσης, τόνισε ο κ. Αλεξανδρής, και οι παρεμβάσεις του ΔΣΑ σε μείζονα ζητήματα και συγκεκριμένα:
-       Για τη Δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου
-       Για τον ΕΝΦΙΑ
-«Επίσης, ασχοληθήκαμε τις συνθήκες των φυλακών. Και μάλιστα με επιτόπιες μεταβάσεις μας, όπως λ.χ. στο σωφρονιστικό κατάστημα της Κασαβέτειας στο Βόλο», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΔΣΑ.

«Παράλληλα», συμπλήρωσε, «στηρίξαμε έμπρακτα πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις:
-       -της Ένωσης Εμμίσθων δικηγόρων
-       -της ΕΑΝΔΑ
-       -των Επιστημονικών Ενώσεων της χώρας
-       - των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της χορωδίας
-       ακόμη και των αθλητικών δραστηριοτήτων των συναδέλφων.

Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ έκανε τέλος, αναφορά και στην αξιοπρόσεκτη διεθνή παρουσία του Συλλόγου κατά την διάρκεια της θητείας 2014-2017.