Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Δεν ΣΤΕ... κουν οι άδειες λενε τηλεοπτικοί σταθμοί, που προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο

Νέος γύρος για τις τηλεοπτικές άδειες στο ΣΤΕ αναμένεται να ξεκινήσει, καθώς οι τηλεοπτικοί σταθμοί ANT1 και Alpha προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, ζητώντας να ακυρωθούν οι  υπουργικές αποφάσεις, για τις 7 νέες δημοπρατούμενες τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας και την τιμή εκκίνησης, που καθορίστηκε για την κάθε μια άδεια, στα επίπεδα των 35 εκατ. ευρώ.



Πρόσφατα είχαν προσφύγει στο ΣτΕ κατά του αριθμού των αδειών και της τιμής εκκίνησης και οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΣΚΑΪ και Star, καθώς και η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ), κατά του αριθμού των αδεικαι της τιμής εκκίνησης.
Τόσο η ΕΙΤΗΣΕΕ, όσο και οι τηλεοπτικοί σταθμοί, ζητούν με τις προσφυγές τους να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές, αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι αποφάσεις του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής: 1) η υπ΄ αρθμ. 1830/7.7.2017 για τον καθορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών παρόχων επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευροεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος και 2) η υπ΄ αριθμ. 2178/28.7.2017 για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης για κάθε μια από τις 7 δημοπρατούμενες άδειες.
Στις προσφυγές τους υποστηρίζουν ότι για την  όλη διαδικασία αδειοδότησης έπρεπε να εκδοθεί σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και όχι υπουργικές αποφάσεις, όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση, ενώ προσθέτουν ότι οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις είναι αντίθετες στις αρχές του ανταγωνισμού και της ανοικτής εσωτερικής αγοράς, γιατί περιορίζεται υπέρμετρα ο ανταγωνισμός και η εσωτερική αγορά.
Οι προσφεύγοντες, επικαλούνται, επίσης, παραβίαση των σχετικών οδηγιών  της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Τέλος ισχυρίζονται , ότι είναι υπερβολικά μεγάλη η τιμή εκκίνησης και δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα οικονομικά μεγέθη της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς