Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Η Δικαιοσύνη θα λύσει το θέμα των σημαιοφόρων στις παρελάσεις


Στη Δικαιοσύνη έφτασε το θέμα της σημαίας στις  παρελάσεις, που έγινε αντικείμενο διαμαρτυρίας το τελευταίο διάστημα.
Συγκεκριμένα στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι γονείς 7 αριστούχων μαθητών από τη Θεσσαλονίκη, ζητώντας να καταργηθεί το διάταγμα Γαβρόγλου, το οποίο προβλέπει επιλογή των σημαιοφόρων στις παρελάσεις μέσω κλήρωσης.

Στην προσφυγή τους οι γονείς υποστηρίζουν ότι, είναι αντισυνταγματικό το  Προεδρικό Διάταγμα, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, καθώς  παραβιάζει τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.
Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων, το θέμα της σημαίας δεν μπορεί να ρυθμίζεται κατά την εκάστοτε βούληση του υπουργού Παιδείας και ειδικά, όταν η νομοθετική ρύθμιση μπορεί να έχει και χαρακτήρα «πολιτικοιδεολογικό».
Υποστηρίζουν επίσης ότι, με το εκπαιδευτικό νομοθετικό πλαίσιο (νόμος 1566/1985) καθορίζονται οι αρχές, που διέπουν την εκπαίδευση των ελληνόπουλων, μεταξύ των οποίων ρητά αναφέρεται και η πίστη προς την πατρίδα, στοιχείο της οποίας και μάλιστα άκρως βασικό, είναι και η Ελληνική σημαία.
Οι γονείς, οι οποίοι αντιδρούν στη ρύθμιση περί κλήρωσης των σημαιοφόρων, οι γονείς για να καταδείξουν την σημασία της σημαίας, κάνουν ειδική αναφορά στην ηρωική πράξη των Μανώλη Γλέζου και Λάκη Σάντα οι οποίοι στις 30 Μαΐου του 1941, κατέβασαν από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης τη γερμανική σημαία.
O συνήγορος τους Ανδρέας Ταγαράκης δήλωσε στις "Δικογραφίες" ότι, θα ζητήσει την κατά προτεραιότητα εκδίκαση της υπόθεσης, για λόγους έντονου κοινωνικού ενδιαφέροντος.