Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Ξαναβγαίνει απο το αρχείο η υπόθεση Τσαλικίδη, για να διερευνηθεί στραγγαλισμός και όχι αυτοκτονία


Ξαναβγαίνει από το αρχείο η υπόθεση Τσαλικίδη, μετά από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που ανατρέπει τα δεδομένα της αυτοκτονίας  και "δείχνει" προς την κατεύθυνση της δολοφονίας δια στραγγαλισμού!

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας εφετών Αντώνης Λιόγας, μετά απο την απόφαση - βόμβα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που ευθέως κάνει λίγο για "στραγγαλισμό", ανέσυρε την δικογραφία απο το αρχείο και την ανέθεσε στον εισαγγελέα εφετών Γρηγόρη Πεπονή, ο οποίος μάλιστα θεωρείται ένας απο το... "βαρύ πυροβολικό" της εισαγγελίας.

Ο κ. Πεπόνης θα διερευνήσει εκ νέου την υπόθεση του θανάτου του Κώστα Τσαλικίδη, που αρχειοθέτησε  η ίδια η Δικαιοσύνη δυο φορές μεχρι σήμερα, αφήνοντας αναπάντητα ερωτήματα και πολλά σκοτεινά σημεία.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που καταδίκασε ομόφωνα την Ελλάδα και την υποχρεώνει να καταβάλλει αποζημίωση 50.000 ευρω στα μέλη της οικογένειας του 38χρονου σχεδιαστή δικτύου της Vodafone και 4.000 ευρω για δικαστικά έξοδα, κάνει λόγο για δολοφονία του 38χρονου τεχνικού διευθυντή και συνδέει το θάνατο με το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών, που είχε συνταράξει την κυβέρνηση Καραμανλή.
Η πρώτη δικαστική έρευνα, την οποία ειχε διενεργήσει ο πρώην εισαγγελέας Γιάννης Διώτης έκλεισε το 2006, αφήνοντας αναπάντητα πολλά ερωτήματα.
Η υπόθεση ειχε ξανανοίξει το 2012 απο την εισαγγελία εφετών και ειχε χρεωθεί, λόγω της σπουδαιότητα της  σε εφέτη ανακριτή, αλλά και τοτε οδηγήθηκε εκ νέου στο αρχείο (2014), χωρίς ποτέ να φωτιστεί πλήρως.
Στο σκεπτικό του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εκτιμά ότι οι ελληνικές Αρχές απέτυχαν να κάνουν επαρκή και αποτελεσματική έρευνα για το θάνατο του Κώστα Τσαλικίδη και καταλήγει  ότι, "οι Αρχές αποφάσισαν να κλείσουν την πρόσθετη έρευνα, απλά αναφέροντας τα βήματα, που ειχαν γίνει
και σημειώνοντας τις νέες αναφορές, χωρίς να ασχολούνται με καμμία από τις ανακολουθίες, που ειχαν εντοπιστεί, όπως η έλλειψη τραυματισμών, που κανονικά σχετίζονται με τον απαγχονισμό.
Το δικαστήριο επισημαίνει και άλλες αντιφάσεις στην έρευνα, οπως το σημάδι του σχοινιού στο λαιμό του 38χρονου, οι διάφορες στα συμπεράσματα του ιατροδικαστή στις δυο έρευνες, η προφανής απουσία κινήτρου, το σπασμένο υοειδές οστό, που ειναι εύρημα, το οποίο συνάδει με στραγγαλισμό.
Καταπέλτης το δικαστήριο, καταλογίζει ασάφεια στον εισαγγελέα, καθώς "δεν αναφέρει με Ποιό σκεπτικό αποφάσισε να βάλει την υπόθεση στο αρχείο και να μην διατάξει περαιτέρω διερεύνηση αφού η απόφαση του να σταματήσει την έρευνα, δεν περιείχε αιτιολογία".
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιρρίπτει ευθύνες στη χώρα μας επικαλούμενο  ότι, "ο εισαγγελέας στην αρχική του έρευνα δεν ειχε αναφέρει ότι, ο θάνατος συνδέεται αιτιωδώς με την υπόθεση των υποκλοπών" και καταλήγει λέγοντας ότι, "ήταν συνεπώς ιδιαιτέρως σημαντικό να ληφθεί κάθε απαραίτητο μέτρο, για να διερευνηθεί ο θάνατος Τσαλικίδη".
Το δικαστήριο θεωρεί ότι, η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 2, που προστατεύει το δικαίωμα στη ζωή.