Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Συνέντευξη για τις Δικογραφίες

Διαβάστε τη συνέντευξη  στην κυριακάτικη Real News και στην Κορύνα Μαντάγαρη, που δημοσιεύτηκε στο ένθετο Reallife, για τις  "ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΕΣ".



___Ακριβοδίκαιη___
«Το πρώτο μου μέλημα είναι η αξιοπρέπεια»
Η δημοσιογράφος Μαίρη Μπενέα μιλάει για την εκπομπή «Δικογραφίες» που παρουσιάζει στον ΣΚΑΪ, αποκαλύπτει επικίνδυνες προεκτάσεις της έρευνας και δίνει τη δική της εκδοχή για την επιτυχία του «Survivor» 

Στην ΚΟΡΥΝΑ ΜΑΝΤΑΓΑΡΗ
Υπηρετεί το δικαστικό ρεπορτάζ μέσα από την εκπομπή «Δικογραφίες» στον ΣΚΑΪ. Επειτα από 20 χρόνια δημοσιογραφικής εμπειρίας, η Μαίρη Μπενέα διατηρεί την ίδια θέρμη των πρώτων χρόνων. Στον λίγο ελεύθερο χρόνο της, βγάζει τις γόβες για να φορέσει πουέντ και απολαμβάνει την παρέα της καλύτερης φίλης της, που δεν είναι άλλη από την κόρη της. 
Ποιο είναι το πρωταρχικό σου μέλημα ως δημοσιογράφου; Η ελευθερία; 
Το πρωταρχικό μου μέλημα σε όλους τους τομείς είναι η αξιοπρέπεια. Βασικά αυτό προϋποθέτει ελευθερία. Αλλά σε οποιαδήποτε συνθήκη νομίζω ότι δεν θα άφηνα ποτέ την αξιοπρέπειά μου. Ολα τα άλλα μπορεί να τα χάσω, την αξιοπρέπειά μου ποτέ. Την ελευθερία μου κάποια στιγμή μπορεί να τη χάσω, δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει. Με τόσα που βλέπω στο ρεπορτάζ, όλοι μπορεί κάποια στιγμή να βρεθούν στη φυλακή.
Πώς προέκυψε η εκπομπή «Δικογραφίες»; 
Θα μπορούσα να πω ότι αποτελεί και όνειρο ζωής αφού από την πρώτη στιγμή που αποφάσισα να γίνω δημοσιογράφος, ήθελα να κάνω μια τέτοια εκπομπή στην τηλεόραση. Το θέμα της εκπομπής είναι το ίδιο με τη στήλη που είχα για χρόνια στο «Εθνος». Ευχαριστώ θερμά τον ΣΚΑΪ και τον Γιάννη Αλαφούζο για την ευκαιρία. Ξεκινήσαμε δειλά-δειλά την περασμένη σεζόν, ως ένα ημίωρο το μεσημέρι της Κυριακής, με ιστορίες που εξελίσσονται μέσα και έξω από τις δικαστικές αίθουσες και μετά επικεντρωθήκαμε στις δολοφονίες, που είναι από τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια της Δικαιοσύνης. Οσο για την εκπομπή, είναι αυτό που λέμε και στο τρέιλερ. Προσπαθούμε να φτάσουμε ως την άκρη του νήματος, να δούμε τι έχει γίνει. Δεν κάνουμε δίκη, αλλά ένα είδος έρευνας. 
Εχει συμβεί μετά από μια εκπομπή να κινητοποιηθούν μηχανισμοί της Δικαιοσύνης που είχαν μείνει ανενεργοί; 
Πολλές φορές η δημοσιότητα που δίνει η τηλεόραση πραγματικά βοηθάει και αυτό θα πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Βεβαίως έχει συμβεί και δεν θέλω να σκεφτώ αρνητικά. Πιστεύω ότι ίσως δεν είχαν αξιολογήσει τα στοιχεία μιας υπόθεσης, δεν είχαν καταλάβει την αναγκαιότητα μιας ενέργειας και τελικά έκαναν αυτό που έπρεπε να είχαν κάνει. 
Παρακολουθείς τα νούμερα τηλεθέασης; 
Τα παρακολουθούν κυρίως οι συνεργάτες μου, εγώ δεν έχω μπει ακόμα σε αυτή τη λογική. Πιο πολύ παθιάζομαι με αυτό που κάνω. Η μεγαλύτερή μου έγνοια σε αυτή τη δουλειά ήταν πώς θα κάνω τους ανθρώπους να με εμπιστευτούν. Γιατί αυτοί που βγάζουν την ψυχή τους και το πρόβλημά τους σε εμένα, θέλω να με εμπιστεύονται. 
Εχεις δεχτεί απειλές κατά τη διάρκεια μιας έρευνας; 
Συνέβη κάτι πριν από πολλά χρόνια, όταν ήμουν στο «Εθνος», που τώρα πια μου προκαλεί γέλιο, αλλά τότε ήταν σοβαρό. Ηταν Φεβρουάριος, του Αγίου Βαλεντίνου, και έψαχνα για μια υπόθεση πάθους. Κάποιος ήθελε να εκδικηθεί την καλή του και της έκαψε το σπίτι, της έκανε διάφορα και εκείνη του έκανε μήνυση. Εγραψα το θέμα στην εφημερίδα, χωρίς όμως να αναφέρω ονόματα. Ηταν άνθρωπος της νύχτας, από τα πρώτα ονόματα του υποκόσμου. Αυτός νόμιζε ότι με είχε βάλει ένας υψηλά ιστάμενος πολιτικός με τον οποίο είχε σχέση η πρώην σύντροφός του. Μου έκανε μήνυση, άρχισε να έρχεται έξω από το σπίτι μου με μια Porsche να χτυπά κουδούνια, να εκβιάζει, να πυροβολεί. Για δεκαπέντε μέρες είχα υποφέρει. Μάλιστα, μου είχαν δώσει από την εφημερίδα έναν άνθρωπο να με προσέχει. Το αποκορύφωμα ήταν όταν αυτός ο άνθρωπος μπήκε στο σπίτι των γονιών μου και τους απείλησε. Οταν με ξαναπήρε τηλέφωνο, τον ρώτησα τι θέλει και μου ζήτησε να βρεθούμε οι δυο μας για να μιλήσουμε. Ηθελε σαν μικρό παιδί να μου τραβήξει την προσοχή. Συναντηθήκαμε, μιλήσαμε και απέσυρε μέχρι και τη μήνυση. 
Εχεις καλύψει πολλές υποθέσεις. Ποια ήταν αυτή που σε συγκλόνισε;
Μου είναι αδύνατο να μη συγκλονιστώ με όποια υπόθεση κι αν ασχοληθώ, γιατί αν δεν πιστέψω σε κάτι δεν το κάνω καλά. Ετσι είναι πολλές ιστορίες που έχω κάνει είτε για την εφημερίδα, είτε για την τηλεόραση, με τις οποίες συγκινούμαι. Μια υπόθεση από τις τελευταίες που πραγματικά με συγκλόνισε ήταν ο Κωνσταντίνος Πάσσαρης, για τον οποίο ταξίδεψα στη Ρουμανία και τον γνώρισα μέσα στις φυλακές. Αυτό που με είχε συνταράξει, όπως και τους υπόλοιπους συναδέλφους, ήταν η υπόθεση της «17 Νοέμβρη». Τα εγκλήματα πάθους, οι άνθρωποι που σκοτώνουν από έρωτα ή από ζήλια είναι κάτι που με ταράζει, που έχουν κίνητρα ψυχής και όχι οικονομικά. 
Πιστεύεις ότι τα υψηλά νούμερα του «Survivor» οφείλονται εν μέρει στην οικονομική κρίση;
Βεβαίως έχει και τέτοια σύνδεση. Νομίζω ότι έχει να κάνει και με αυτό, γιατί όλος ο κόσμος ασχολείται με το συγκεκριμένο ριάλιτι και το βλέπει φανατικά. Οχι, όμως, γιατί βιώνει σε τέτοιο σημείο την εξαθλίωση. Αλλωστε τα υψηλά νούμερα τηλεθέασης υποδεικνύουν ότι δεν το παρακολουθούν μόνο άνθρωποι που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα, αλλά σχεδόν όλη η Ελλάδα. Το ίδιο το θέμα του «Survivor», που είναι η επιβίωση, είναι αυτό που φέρνει την επιτυχία. Οπως έχει πει άλλωστε ένας πολύ γνωστός ψυχολόγος Γερμανός, το κοινό ενδιαφέρεται για τα θρίλερ, τα δράματα και τις ταινίες τρόμου, διότι ο άνθρωπος ευχαριστιέται από το γεγονός ότι δεν είναι σε αυτή τη θέση. Νιώθει καλά όταν βλέπει κάποιον άλλο σε αυτή τη θέση. 

BOX
ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΖΩΗΣ
«Δεν σταμάτησα ποτέ το μπαλέτο»
Ισχύει ότι αν δεν γινόσουν δημοσιογράφος θα ήσουν χορεύτρια; 
Εχω κάνει χορό για πολλά χρόνια και κάνω ακόμα. Αν είχα συνεχίσει τις σπουδές μου στον χορό, θα είχα φύγει στο εξωτερικό. Ο πατέρας μου μού είχε πει: «Αν θέλεις να κάνεις χορό και να συνεχίσεις τις σπουδές σου, θα πας Αμερική. Εδώ τι να κάνεις; Να χορεύεις στα μπουζούκια;». Και τότε κυριάρχησε μέσα μου το ότι ήθελα να τελειώσω τη Νομική και να γίνω δημοσιογράφος. Αυτά αποφάσισα και άφησα πίσω μου την καριέρα της χορεύτριας. Ομως, δεν σταμάτησα ποτέ το μπαλέτο, το οποίο εξακολουθώ και κάνω.
Πώς είναι η σχέση με την κόρη σου; 

Το παιδί μου είναι η απόλυτη προτεραιότητά μου, αλλά η ζωή μου δεν είναι μόνο το παιδί μου. Η Κωνσταντίνα είναι 18 χρόνων και προετοιμάζεται για τις Πανελλήνιες. Είμαστε παρεάκι, αλλά έχουμε τις κόντρες μας. Συχνά τη συμβουλεύομαι, γιατί πολλές φορές οι απόψεις της είναι πολύ πιο ώριμες από την ηλικία της.