Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Διαλύονται οι "Σπαρτιάτες"!

Μιά νέα δικαστική εξέλιξη εξηγεί ίσως, το γιατί η Κοινοβουλευτική Ομάδα τους θα είναι, αργά ή γρήγορα, παρελθόν


ΠΗΓΗ: "EΣΤΙΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ"

Ωρα... μηδέν, για την κοινοβουλευτική ομάδα των "Σπαρτιατών", που μπορεί να γλύτωσε την έκπτωση από τη Βουλή, αλλά ενδεχομένως να μην γλυτώσει τη διάλυση.

Από μία κλωστή κρέμεται πλέον το κόμμα των Σπαρτιατών, μετά τις αποχωρήσεις δύο ακόμη βουλευτών Μιχάλη Γαυγιωτάκη και Γιώργου Ασπιώτη, που διαμορφώνουν μία εξαιρετικά εύθραυστη κατάσταση στην κοινοβουλευτική ομάδα υπό τον Βασίλη Στίγγα, καθώς μία επιπλέον αποχώρηση θα σηματοδοτούσε τη διάλυση της!

Οι "Σπαρτιάτες" έχουν μείνει με πέντε μέλη στην Κοινοβουλευτική τους ομάδα.

Φαίνεται σαν κάποιο... αόρατο χέρι, να σπρώχνει τους βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος σε αποχωρήσεις και ουσιαστικά προς την αυτοκαταστροφή της Κοινοβουλευτικής τους ομάδας, που εαν χάσει έναν ακόμη και μείνει με τέσσερεις, διαλύεται αυτομάτως!

Μοχλός πίεσης και αυτή τη φορά οι δικαστικές εξελίξεις, που φέρονται να έχουν μετατρέψει σε... θηλειά για τους βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος τη θητεία τους στη Βουλή.

Ας τα πάρουμε από την αρχή:

Μετά τις καταγγελίες του αρχηγού του κόμματος των "Σπαρτιατών" Βασίλη Στίγγα περί "Greek Mafia" και Ντον Κορλεόνε, που οδήγησαν την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον τους, για εξαπάτηση ψηφοφόρων, με υποκρυπτόμενο ηγέτη τον έγκλειστο βουλευτή της "Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, επικρέματο επί της κεφαλής τους η απειλή της ποινικής τους καταδίκης, με άμεσο αντίκτυπο την παραμονή τους στη Βουλή.

Η πιθανότητα καταδίκης τους, για το πλημμέλημα της εξαπάτησης εκλογέων, έφερε σε πρώτο πλάνο το άγχος, για τους βουλευτές των "Σπαρτιατών", πιθανής απόφασης του Εκλογοδικείου, γιά έκπτωση τους από τη Βουλή.

Ο φόβος των βουλευτών των Σπαρτιατών, για την έξοδο τους από τo κοινοβούλιο, αποσοβήθηκε προσωρινά, τον περασμένο μήνα, καθώς ο κίνδυνος επαναληπτικών εκλογών, ανέκοψε τη φόρα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, που ήλπιζε ότι, το Εκλογοδικείο, όχι μόνον θα πέταγε έξω από τη Βουλή τον αρχηγό και τους 11 βουλευτές των "Σπαρτιατών", αλλά θα αποφάσιζε και το διαμοιρασμό των εδρών τους, με βάση τα ποσοστά και τη δύναμη κάθε κόμματος.

Ωστόσο το επιθυμητό για την Κυβέρνηση σενάριο, μέσω του οποίου θα ξεφορτωνόταν τους "Σπαρτιάτες" από τη Βουλή, αυξάνοντας παράλληλα την κοινοβουλευτική της δύναμη, παίρνοντας τον αριθμό των εδρών τους, που της αναλογούσε, μπλόκαρε στο Εκλογοδικείο.

Οι δικαστές του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, που επρόκειτο να κρίνουν, με βάση την ποινική δίωξη σε βάρος των "Σπαρτιατών", δεν οδηγήθηκαν σε δικαστική κρίση, καθώς η εκδοχή του διαμοιρασμού των εδρών των "Σπαρτιατών", που διακαώς επιθυμούσε η Κυβέρνηση, εφόσον αποφασιζόταν η έκπτωση τους από τη Βουλή, δεν... περπάτησε νομικά.

Και πως θα μπορούσε να έχει νομική υπόσταση μιά τέτοια απόφαση του Εκλογοδικείου, περί διαμοιρασμού των εδρών των "Σπαρτιατών", όταν δεν υπάρχει σχετικός νόμος, που να το προβλέπει?

Το μοναδικό νομολογιακό προηγούμενο, στο οποίο θα μπορούσε να βασιστεί το Εκλογοδικείο, αφορούσε την περίπτωση της έκπτωσης Τσοβόλα, όπου τότε έγιναν επαναληπτικές εκλογές στην περιφέρεια του. Οποιαδήποτε δικαστική απόφαση, περί διαμοιρασμού των εδρών των "Σπαρτιατών", σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, που όρθωσαν... ανάχωμα, θα αποτελούσε αλλοίωση της λαικής βούλησης.

Ετσι, η εκδοχή της έκπτωσης τους από τη Βουλή φέρεται να εγκαταλείφτηκε, αφού ακόμη και το Εκλογοδικείο, ανέβαλλε την κρίση του, γιά μετά την έκδοση αμετάκλητης ποινικής καταδίκης τους, για το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων, για το οποίο κατηγορούνται. Δηλαδή "ζήσε Μάη μου, να φάς τριφύλι"!

Μία νέα δικαστική εξέλιξη ωστόσο, εξηγεί ίσως, το γιατί η κοινοβουλευτική ομάδα των Σπαρτιατών οδηγείται προς τη διάλυση.

Αφορά την αποχώρηση, λόγω ορίου ηλικίας, της Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Ευαγγελίας Νίκα, η οποία προεδρεύει στο Εκλογοδικείο, καθώς και δύο αρεοπαγιτών, που για τον ίδιο λόγο, συμπληρώσαντες και αυτοί το 67ο έτος της ηλικίας τους,
συνταξιοδοτήθηκαν και αποχώρησαν την Παρασκευή 28 Ιουνίου.

Η αποχώρηση λόγω ορίου ηλικίας τριών εκ των δεκατριών μελών της σύνθεσης του Εκλογοδικείου, τινάζει την υπόθεση στον αέρα, καθώς θα πρέπει να αντικατασταθούν οι τρεις ανώτατοι δικαστές, που αποχώρησαν, από άλλους δικαστές.

Η αντικατάσταση μελών της σύνθεσης δικαστηρίου ωστόσο, συνιστά λόγο αναβολής της δίκης και επανάληψης της με τη νέα έδρα. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως έχει ήδη κρίνει ο Αρειος Πάγος, κατά το άρθρο 171 παρ. 1 εδ. α' του Κ.Ποιν.Δ., αυτό συνιστά απόλυτη ακυρότητα της διαδικασίας.

Οι εξελίξεις στο Εκλογοδικείο, απομακρύνουν προφανώς για τους "Σπαρτιάτες" τον κίνδυνος της έκπτωσης τους από τη Βουλή.

Αυτό ωστόσο σημαίνει ότι, ίσως τώρα οι Σπαρτιάτες είναι αναγκασμένοι να περάσουν το υπόλοιπο της κοινοβουλευτικής τους θητείας με την αγωνία πως μία μόνο ανεξαρτητοποίηση είναι ικανή να τους διαλύσει την κοινοβουλευτική ομάδα και τα προνόμια που η ύπαρξη της συνεπάγεται.

Μάλιστα, τους τελευταίους πέντε μήνες αποτελούσε κοινό μυστικό ότι, οι Σπαρτιάτες λειτουργούσαν στηριζόμενοι σε ένα στενό κύκλο 5 βουλευτών (Στίγκας, Κόντης, Δημητριάδας, Χαλκιάς, Ζερβέας), αφήνοντας τους υπόλοιπους εκτός της κεντρικής γραμμής.

Στην επιστολή ανεξαρτητοποίησης του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ο Μιχάλης Γαυγιωτάκης, ο οποίος μέχρι πρότινος θεωρείτο "δεξί χέρι" του αρχηγού των "Σπαρτιατών" Βασίλη Στίγγα, αφήνει σαφείς αιχμές για τη διαχείριση των οικονομικών από την ηγεσία των Σπαρτιατών, προκρίνοντας τον οικονομικό έλεγχο του κόμματος. Αξίζει να σημειωθεί, πως μέχρι σήμερα οι Σπαρτιάτες έχουν ήδη εισπράξει πάνω από 685.000 ευρώ, από την κρατική χρηματοδότηση που δικαιούνται, με την κοινοβουλευτική δύναμη του κόμματος να έχει μειωθεί δραματικά, καθώς στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου είχε εκλέξει 12 βουλευτές.

Μετά την εξέλιξη αυτή, πλέον όλα είναι πιθανά...









Από το οργανωμένο έγκλημα, στη δίκη για το Μάτι, η εισαγγελέας Σταματίνα Περιμένη



ΠΗΓΗ: "AΔΕΚΑΣΤΟΣ" στην "κυριακάτικη δημοκρατία"


Με εισαγγελέα έδρας την μέχρι πρότινος εισαγγελέα Οργανωμένου Εγκλήματος Σταματίνα Περιμένη, αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα σε δεύτερο βαθμό, η δίκη για την υπόθεση της τραγωδίας με τους 104 νεκρούς στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Η κ. Περιμένη ήταν η εισαγγελέας, η οποία μετείχε στην επιχείρηση, για την αποκάλυψη των 164 κατηγορουμένων στην υπόθεση της δολοφονίας του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, για την οποία έχουν προφυλακιστεί από τον περασμένο Μάιο, συνολικά, 16 εμπλεκόμενοι.

Στη σύνθεση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων μετέχουν επίσης ως μέλη, ο εφέτης Νικόλαος Ζαγοριανός, ο οποίος είχε χειριστεί ως ανακριτής την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens.

Τα υπόλοιπα τακτικά μέλη του δικαστηρίου είναι Πρόεδρος Εφετών Ελένη Μιχαλάκη η οποία θα διευθύνει τη διαδικασία, η εφέτης Κωνσταντίνα Κωτσοπούλου.

Ως αναπληρωματικά μέλη έχουν κληρωθεί οι εφέτες Καλή Στεφανίδου, Ευαγγελία Αρβανίτου και Χρυσούλα Αρβανίτη. Η υπόθεση επανεξετάζεται δύο μήνες μετά την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης (8 Μαίου), καθώς ασκήθηκε έφεση, μετά τη θύελλα διαμαρτυριών και αντιδράσεων κατά του δικαστηρίου, που μετά από διαδικασία 19 μηνών, καταδίκασε μόνον πέντε από τους 21 κατηγορουμένους, επιβάλλοντας ποινές έως πέντε χρόνια, τις οποίες μετέτρεψε σε χρηματικές με 10 ευρώ την ημέρα.

Από τις υποκλοπές, "πέταξε" για Μυτιλήνη ο Αντεισαγγελέας ΑΠ Αχιλλέας Ζήσης


Αφησε για λίγο τα βαριά καθήκοντα της έρευνας, για την υπόθεση των υποκλοπών ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης και... "πέταξε", για την πανέμορφη Μυτιλήνη.

Ο λόγος είναι το διήμερο επιστημονικό συνέδριο, που ξεκίνησε χτες Σάββατο 28 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί σήμερα 29 Ιουνίου. Το συνδιοργανώνουν η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος και ο Δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης.

Θέμα του συνεδρίου είναι: "H Ποινική δίκη, μετά και τις πρόσφατες παρεμβάσεις με το Ν. 5090/2024", ενώ κυρίαρχη θέση στη θεματολογία των ομιλητών θα έχει η ενδοοικογενειακή βία και οι νέες διατάξεις Φλωρίδη.

Ο Αντεισαγγελέας ΑΠ Αχιλλέας Ζήσης δεν θα μπορούσε να απουσιάσει από το συνέδριο, καθώς είναι Πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

Αλλωστε, ίσως είναι και η μοναδική του ευκαιρία, για μίνι διακοπές, καθώς το φετεινό καλοκαίρι προβλέπεται να το περάσει στο γραφείο του στον Αρειο Πάγο.






"Mάχη"... σώμα με σώμα στη Δικαιοσύνη, γιά τη σκυτάλη σε Αντιπροέδρους ΑΠ και ΣτΕ!


"Πυρετός" στη Δικαιοσύνη, για 32 ανώτατους δικαστές και εισαγγελείς, που μετά την αποχώρηση των συναδέλφων τους, παίρνουν την σκυτάλη, στον ανώτατο βαθμό της Δικαιοσύνης!

Εχουν ήδη ξεκινήσει διεργασίες στα ανώτατα κλιμάκια της Δικαιοσύνης, αλλά και της Κυβέρνησης, καθώς την επιλογή των αντικαταστατών της Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας και της Αντιπροέδρου, όπως και των 8 Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, θα τις κάνει το Υπουργικό Συμβούλιο με εισήγηση του Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη και αφού προηγηθεί η διαδικασία της ακρόασης των προεπιλεγέντων προσώπων και η γνωμοδοτική ψήφο της διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.

Μέχρι τώρα, για τη θέση Προέδρου του ΣτΕ, κατά σειρά αρχαιότητας, επικρατέστεροι θεωρούνται οι Αντιπρόεδροι Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, Μιχάλης Πικραμένος και Κωνσταντίνος Κουσούλης.

Αναμένεται μάχη... σώμα με σώμα, καθώς οι τρεις είναι δικαστές με υψηλά στάνταρ.

Τα προγνωστικά ωστόσο φέρουν ως φαβορί, για τη θέση του Προέδρου του ΣτΕ, τον Αντιπρόεδρο Μιχάλη Πικραμένο.

ΠΗΓΗ: ΠΗΓΗ: "AΔΕΚΑΣΤΟΣ" στην "κυριακάτικη δημοκρατία"

Η μεγάλη... έξοδος δικαστών και εισαγγελέων, που αποχωρούν από ΑΠ και ΣτΕ


ΠΗΓΗ: "AΔΕΚΑΣΤΟΣ" στην "κυριακάτικη δημοκρατία"

Συρτάρια, που ανοιγοκλείνουν με θόρυβο, ντουλάπια γεμάτα δικογραφίες, που αδειάζουν βιαστικά, καροτσάκια του σούπερ μάρκετ γεμάτα κουτιά με βουνά από έγγραφα, κάποιους πίνακες ζωγραφικής, λίγες εικόνες και κάποια βιβλία...

Εικόνες μετακόμισης στον Αρειο Πάγο, καθώς η Παρασκευή 28 Ιουνίου ήταν η τελευταία ημέρα ενεργού υπηρεσίας, για επτά Αντιπροέδρους, οκτώ Αντεισαγγελείς και δεκατρείς Αρεοπαγίτες, οι οποίοι αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης, καθώς συμπλήρωσαν το 67ο έτος της ηλικίας τους.

Παρόμοιο σκηνικό και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου εκεί οι αποχωρήσεις των ανώτατων δικαστών χτύπησαν... ταβάνι, καθώς, μεταξύ άλλων, συνταξιοδοτήθηκε και η Πρόεδρος του ΣτΕ Ευαγγελία Νίκα, η οποία επίσης συμπλήρωσε το όριο ηλικίας.

Κι επειδή κάποια ονόματα έχουν γράψει ιστορία - καλή ή κακή - οι αποχωρούντες από τον Αρειο Πάγο είναι οι παρακάτω:

Εκ των Αντιπροέδρων ο Νικόλαος Πιπιλίγκας ήταν ο αρχαιότερος, ενώ ξεχώρισε για τη νομική του κατάρτιση. Το όνομα του είχε παίξει για την Προεδρία του Αρείου Πάγου.

Οι Αντιπρόεδροι ΑΠ Θεόδωρος Κανελλόπουλος και Γεώργιος Χριστοδούλου υπήρξαν ηχηρά ονόματα στη Δικαιοσύνη.

Αποχωρεί επίσης η Αντιπρόεδρος ΑΠ Ελένη Φραγκάκη, η οποία ξεχώρισε ιδιαίτερα με τη γενναία στάση, που κράτησε ως μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου, στη δίκη του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της πρώην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

Συνταξιοδοτήθηκαν επίσης οι Αντιπρόεδροι Μαρία Μουλιανιτάκη, Μυρσίνη Παπαχίου και Αικατερίνη Κρυσταλλίδου.

Οι δεκατρείς Αρεοπαγίτες, που... κούνησαν μαντήλι στη Δικαιοσύνη είναι οι Γεώργιος Κλαμαρίδης, Κυριάκος Μπαμπαλίδης, Μαρία Βάρκα, Σοφία Οικονόμου, Δημήτρης Τράγκας, Ελένη Μπερτσιά, Διονύσιος Παλλαδινός, Ασπασία Μεσσηνιάτη -Γρυπάρη, Ελευθέριος Σισμανίδης, Νικόλαος Πουλάκος, Χρήστος Νάστας, Τριανταφύλλη Δρακοπούλου και Μαλαματένια Κουράκου.

Από τους οκτώ Αντεισαγγελείς, που αποχωρούν η Ολγα Σμυρλή υπήρξε εισαγγελέας έδρας και των δύο Ειδικών Δικαστηρίων, ενώ είχε ζητήσει τη απαλλαγή του πρώην Υπουργού Νίκου Παπά, καθως επίσης του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της πρώην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

Οριστικό ΑΝΤΙΟ στη Δικαιοσύνη είπαν και οι Αντεισαγγελείς οι Αριστέα Θεοδόση, Ιωάννης Αγγελής, Ιωάννης Προβατάρης, Ιωάννης Μωραΐτάκης, Αριστοτέλης Χριστόπουλος και Γεώργιος Οικονόμου.

Στο ΣτΕ επίσης αποχώρησαν, εκτός από την Πρόεδρο Ευσαγγελία Νίκα, η Αντιπρόεδρος Μαρίνα Κωνσταντινίδου και οι σύμβουλοι Επικρατείας Δημήτριος Γρατσίας και Ελένη Παπαδημητρίου.




Νίκος Νταμπίζας: Αγγλία στον τελικό με Γερμανία ή Ισπανία



Στο κορυφαίο beach bar της Μακεδονίας, στο κοσμικό "Μαμαλούκα" του Πευκοχωρίου Χαλκιδικής, βρέθηκε ο Νίκος Νταμπίζας.

Ο νυν τεχνικός διευθυντής και πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής ανέλυσε στη συντροφιά του τα όσα συμβαίνουν στο Euro της Γερμανίας.

Πρόβλεψε Αγγλία στον τελικό με Γερμανία ή Ισπανία.

Μαζί του ο πρώην αντιπρόεδρος του Ηρακλή Γιάννης Σαρηκεχαγιάς, ο επιχειρηματίας Βάσος Ζαρδαβάς, ο δημοσιογράφος Κυριάκος Θωμαΐδης και ο ιδιοκτήτης του "Μαμαλούκα" Σάκης Σερέτης.

Ο Μάρκος, ο «Ιταλός»: Από στέλεχος πολυεθνικής στο Μιλάνο άνοιξε τρατορία στη Ζαρούχλα!






Λένε ότι, η τύχη και ο έρωτας βοηθάνε τους τολμηρούς!

Στην περίπτωση του Μάρκου, ισχύουν και τα δύο...

Και πως αλλιώς, εκτός από τολμηρό, μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος έναν άνθρωπο σαν το Μάρκο, ο οποίος εγκατέλειψε το Μιλάνο, την καρδιά της μόδας και των επιχειρήσεων, όπου εργαζόταν ως στέλεχος φαρμακευτικών εταιριών, γιά να εγκατασταθεί στη Ζαρούχλα, ένα μικρό πανέμορφο χωριό, στις πλαγιές του όρου Κράθη, που θεωρείται ένας από τους πιό ορεινούς οικισμούς της Αχαίας.

Πως μπορεί να "χωρέσει" ένας άνθρωπος, με λαμπρές σπουδές και την καριέρα του Μάρκου, από την πιό κοσμοπολίτικη και πολύβουη πόλη της Ιταλίας, σε ένα χωριό, που σήμερα αριθμεί... οκτώ κατοίκους?

Ερωτας ήταν η αιτία, που τον χτύπησε κατακούτελα προ 12ετίας, σε διακοπές  στη Μήλο, όπου γνώρισε κι ερωτεύτηκε τη σημερινή σύζυγο του Μαριθέα, η οποία κατάγεται από τη Ζαρούχλα.

Με κινητήριο δύναμη τον έρωτα του, για τη Μαριθέα και τη λατρεία του, γιά την Ελλάδα, ο Μάρκος κατάφερε, να δώσει άλλο νόημα στη ζωή του και παράλληλα να προσφέρει ζωή και χαρά στο σχεδόν εγκαταλειμένο χωριό της Ζαρούχλας. 

Κι όλα αυτά, ποντάροντας σε έναν μαγικό αριθμό: Το "1022"!



Αυτό είναι το όνομα της τραττορίας,  που έστησε ο Μάρκος, δίπλα από μία πηγή με τρεχούμενο νερό στο χωριό της "Ζαρούχλας".

Το όνομα εστιατορίου είναι "1022 Μ - Ορεινή Κουζίνα" και αντιπροσωπεύει το υψόμετρο, στο σημείο του ορεινού χωριού, που βρίσκεται το μαγαζί, καθώς και το πάντρεμα της ιταλικής με την ορεινή κουζίνα της Ζαρούχλας.



Ο Μάρκος ή ο "Ιταλός", όπως είναι γνωστός στην περιοχή, κατάφερε να ξαναδώσει πνοή στο χωριό, που μετά την οικονονική κρίση και τα μνημόνια, είχε βυθιστεί στην ερημιά και τη σιωπή.

Εκεί, όπου προηγουμένως λειτουργούσε μιά παλιά ψησταριά, σήμερα μοσχοβολάνε οι ιταλικές σπεσιαλιτέ του "1022 Μ", όλες διά... χειρός Αντρέα!



Αυτό είναι το όνομα του συμπατριώτη Μάρκου Ιταλού σεφ, που επίσης εγκατέλειψε προσωρινά το Μιλάνο και εγκαταστάθηκε στη Ζαρούχλα, για να ξεσηκώνει τους ταξιδιώτες και τους τουρίστες στην ορεινή Αχαία, οι οποίοι γοητεύονται από την κουζίνα του. 

Ο Αντρέα, ο σεφ του "1022 Μ", απογειώνει τα πιάτα, που σερβίρονται στο ιταλικό εστιατόριο, αφού όποιος τον γνωρίσει, καταλαβαίνει ότι, δεν μαγειρεύει με τα χέρια, αλλά με την καρδιά του!

Η ιστορία του Μάρκου, μέχρι να καταλήξει στο Ζαρούχλα και στην "τραττορία" είναι μυθιστορηματική!



"Είμαι ερωτικός μετανάστης", συνηθίζει να λέει ο ίδιος, με τα άψογα ελληνικά του, για να περιγράψει την αιτία, που τον έφερε στη χώρα μας και τον έδεσε μαζί της.

Τα πρώτα χρόνια στην Ελλάδα, ζούσε και εργαζόταν στη ΜΗΚΥΟ του Πέτρου Κόκκαλη "Οργάνωση Γη".

Οταν έληξε η σύμβαση του με τη ΜΗΚΥΟ, ξεκίνησε να βοηθάει τον πεθερό του και πατέρα της Μαριθέας, στις αγροτικές εργασίες στα χωράφια της Ζαρούχλας.

Αυτό ήταν! O Mάρκος ερωτεύτηκε το χωριό και αποφάσισε να δεθεί ακόμη περισσότερο μαζί του, δημιουργώντας το εστιατόριο του.


Βοήθησε σε αυτό ίσως και το γεγονός ότι, η πεθερά του η κ. Αριάδνη, είναι η Πρόεδρος του χωριού με τους 8 κατοίκους!

Η οικογένεια του στο Μιλάνο αντέδρασε έντονα στην απόφαση του, να εγκαταλείψει τη χώρα του και να ζήσει στην Ελλάδα, ενώ όπως ο ίδιος λέει, ο πατέρας είχε κόψει κάθε επικοινωνία μαζί του, επί ένα χρόνο.

Οπως λέει χαμογελώντας ο Μάρκος, "πρόσφατα ανακάλυψα ότι, ο πατέρας μου είχε πάρει μιά παρόμοια απόφαση στη ζωή του, όταν χώρισε την Ιταλίδα πρώτη του σύζυγο, ακολουθώντας το μεγάλο του έρωτα, την Ολλανδή δεύτερη σύζυγό του, με την οποία απέκτησε στο Μάρκο.

Οι σχέσεις του Μάκρου με τους δικούς του αποκαταστάθηκαν, όταν ο πατέρας του ταξίδεψε στην Ελλάδα και ήρθε στη Ζαρούχλα.

Ο Μάρκος μένει στο χωριό και λειτουργεί το εστιατόριο του από το Μάρτιο, μέχρι τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, τότε που το χιόνι φτάνει κοντά στα 2 μέτρα.

Στη συνέχεια μαζί με τη Μαριθέα, μεταφέρονται στην παραθαλάσσια Ακράτα, όπου είναι και η μόνιμη κατοικία τους.


















Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

Ξανακαίνε την Ανάβυσσο, για να κάνουν γήπεδο γκολφ, γιά κροίσους?






 
Καίνε πάλι την Ανάβυσσο, οκτώ μέρες μετά τη φωτιά στο Μαύρο Λιθάρι!

Γιά πολλοστή φορά καίγονται  η περιοχή Φέριζα και ο Ολυμπος, στην  Ανάβυσσο.

Αληθεύει ότι, κάποιοι έχουν αποφασίσει, να κάνουν την περιοχή, γήπεδο γκόλφ γιά Κροίσους? 

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Μ.Γκαγκάτσης: "Δεν υπάρχουν συμμαχίες, όποιος θέλει ακολουθεί" (video

Ο μοναδικός υποψήφιος πρόεδρος της ΕΠΟ Μάκης Γκαγκάτσης απαντά στον πρόεδρο της ΕΠΣΑΝΑ Δημήτρη Γιαρένη, για το αν υπάρχουν ετερόκλητες συμμαχίες, κατά τη διάρκεια της σημερινής γενικής συνέλευσης της ΕΠΟ:






Αποχωρεί ο ανώτατος ποδοσφαιρικός και αθλητικός εισαγγελέας. Στον... πάγκο η Σακελλαροπούλου?

 "Ορφανή" μένει από αύριο η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από τον ανώτατο ποδοσφαιρικό και αθλητικό εισαγγελέα,  καθώς αποχωρεί σήμερα, λόγω συνταξιοδότησης, ο Αντεισαγγελέας ΑΠ Γιώργος Οικονόμου, ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με την εποπτεία των αθλητικών και ποδοσφαιρικών εισαγγελέων της χώρας.

Ο κ. Οικονόμου συμπλήρωσε το 67ο έτος της ηλικίας του και αποχωρεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μαζί με επτά ακόμη ανώτατους εισαγγελείς, που συνταξιοδοτούνται.

Η προκάτοχος του Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βιργινία Σακελλαροπούλου, η οποία γνωρίζει τα αθλητικά και ποδοσφαιρικά θέματα όσο κανένας άλλος στο ανώτατο επίπεδο της Δικαιοσύνης, δεν θα μπορούσε να επιστρέψει στην εποπτεία αθλητικών και ποδοσφαιρικών θεμάτων, γιά τα οποία παρήγγειλε ορισμένες από τις σοβαρότερες έρευνες, ακόμη και όταν δεν υπηρετούσε στο συγκεκριμένο πόστο?

Γιατί, διαφορετικά, είναι σαν να αφήνει ο προπονητής το... Ρονάλντο στον πάγκο!

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Παρέμβαση Αρείου Πάγου, για την καταγγελία Γιαννακόπουλου ότι ο Καρυπίδης του ζήτησε να στήσουν ματς

ΠΗΓΗ: dikisports.blogspot.com

Την παρέμβαση του Αρείου Πάγου προκάλεσαν οι δηλώσεις του ιδιοκτήτη της ΚΑΕ Παναθηναϊκός Δημήτρη Γιαννακόπουλου που έγιναν μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής tik-tok (https://dikisports.blogspot.com/2024/06/video_91.html?m=1).

Η αντεισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας Βιργινία Σακελλαροπούλου την προηγούμενη Παρασκευή έδωσε εντολή για προκαταρκτική εξέταση ώστε να διερευνηθεί το κακούργημα της απόπειρας χειραγώγησης με σκοπό την αλλοίωση αποτελέσματος ποδοσφαιρικού αγώνα.
Ο κ.Γιαννακόπουλος είχε υποστηρίξει σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του ότι ο νυν διοικητικός ηγέτης της ΠΑΕ Θεόδωρος Καρυπίδης του πρότεινε να στήσουν τον αγώνα Σπάρτης-Βέροιας.
Το έγγραφο Σακελλαροπούλου διαβιβάστηκε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη και στη συνέχεια στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνο.

Κατόπιν... εορτής κατηγορούμενοι οι Καζακστανοί Ολιγάρχες, για τη φωτιά στο δάσος της Υδρας


Κατόπιν εορτής ασκήθηκε ποινική δίωξη, για ηθική αυτουργία σε εμπρησμό σε βάρος των ενήλικων αλλοδαπών επιβατών της θαλαμηγού «Περσεφόνη», για τη φωτιά στην Ύδρα.

Κατηγορούμενοι, αφού πλέον έχουν επιστρέψει στο Καζακστάν χωρίς να έχουν κληθεί να καταθέσουν, είναι οκτώ από τους επιβάτες της πολυτελούς θαλαμηγού, που φέρονται ως υπεύθυνοι, για τη φωτιά στο δάσος της Υδρας. Πρόκειται για ολιγάρχες του Καζακστάν, καθώς και μέλη των οικογενειών τους.


Οι εξελίξεις έρχονται με φόντο τα ερωτήματα για τους χειρισμούς των Αρχών, καθώς και τις αντιδράσεις που προέκυψαν, σχετικά με το γιατί επετράπη στους επιβαίνοντες του σκάφους να αποχωρήσουν από τη χώρα.

Σημειώνεται πως για τη φωτιά στην Ύδρα διώκονται ποινικά τα μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού, ενώ είναι προσωρινά κρατούμενοι ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η αποχώρηση των επιβατών εκ της θαλαμηγού «Περσεφόνη», που φέρεται να εμπλέκεται στη φωτιά που προκλήθηκε σε πευκοδάσος στην Ύδρα, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής ζήτησε ενημέρωση και εξηγήσεις από τα αρμόδια προανακριτικά όργανα του Σώματος ως προς τις ενέργειες τους, εντός αποκλειστικής προθεσμίας 24 ωρών.

Επισημαίνεται ότι, οι εξηγήσεις ζητήθηκαν από τα αρμόδια όργανα του Πυροσβεστικού Σώματος πριν την εισαγγελική εντολή για διερεύνηση τυχόν ευθυνών των αρμόδιων προανακριτικών αρχών (Πυροσβεστική και Λιμενικό) από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής διαβίβασε το έγγραφο των απαντήσεων που έλαβε, προκειμένου να συνδράμει στην έρευνα της Διεύθυνσης της Εσωτερικών Υποθέσεων, καλώντας την ταυτόχρονα να του γνωστοποιήσει κάθε πόρισμά της προς άμεση απόδοση πειθαρχικών ευθυνών.

Δικαστές και Δικηγόροι καταδίκασαν την επίθεση με μολότοφ στην οικία της Προέδρου του Αρείου Πάγου


Mε ανακοινώσεις τους η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων και η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των
Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, καταδίκασαν την επίθεση στην οικία της Προέδρου του Αρείου Πάγου.

Αναφέρουν:

- Για την επίθεση στην οικία της Προέδρου του Αρείου Πάγου

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων καταδικάζει απερίφραστα την χθεσινοβραδινή επίθεση από αγνώστους με βόμβες μολότωφ στην οικία της Προέδρου του Αρείου Πάγου, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό αστυνομικού φρουρού. Εγκληματικές ενέργειες
σε βάρος δικαστικών λειτουργών υπονομεύουν τη δημοκρατική λειτουργία και στοχεύουν στη δημιουργία κλίματος φόβου και έντασης εντός του δικαστικού Σώματος ως συνόλου , χωρίς να καταφέρνουν τον σκοπό τους. Με πράξεις βίας δεν κάμπτεται η ελεύθερη βούληση των δικαστών να ασκούν ευσυνείδητα τα καθήκοντά τους.

- Η Σ.Ε. της «Ολομέλειας» καταδικάζει την επίθεση στο σπίτι της
Προέδρου του Α.Π.

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των
Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος καταδικάζει με τον πλέον
κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση έξω από το σπίτι της Προέδρου του Αρείου Πάγου, η οποία, μάλιστα, είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός αστυνομικού.

Η βία, από όπου και αν προέρχεται, δεν έχει θέση στη Δημοκρατία και στο Κράτος Δικαίου.

Ο «πατριώτης» Τάκης Μπαλτάκος και η αφωνία στις αλβανικές προκλήσεις!



Τον αποκλεισμό της Κροατίας και της Αλβανίας από το Μουντιάλ 2026 - εφόσον φυσικά προκριθούν- ζήτησε η Σερβία στο Πειθαρχικό Δικαστήριο (UEFA disciplinary hearing). Αιτία τα συνθήματα στο Euro 2024, όπως «σκότωσε τον Σέρβο».

Την σερβική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία εκπροσώπησε ο Έλληνας δικηγόρος και καθηγητής Αθλητικού Δικαίου Γρηγόρης Ιωαννίδης, ο οποίος ζει μόνιμα στο Λονδίνο.

Προφανώς ο εθνικιστής πρόεδρος της ΕΠΟ, Τάκης Μπαλτάκος, δεν εθίγη από τον χάρτη της «Μεγάλης Αλβανίας» με την Κέρκυρα και απέφυγε να προσφύγει στο δικαστήριο για την ελληνική πλευρά.

Πηγή: dikisports.blogspot.com

"Eίδα τη λάμψη. Δέκα άτομα σημάδευαν το μπαλκόνι μου"! Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου για την επίθεση με μολότοφ



"Δέκα άτομα προσπαθούσαν να πετάξουν μολότοφ στο μπαλκόνι μου. Είδα τη λάμψη. Αλλά τελικά η μολότοφ έπεσε πάνω στον αστυνομικό, ο οποίος θα μπορούσε να έχει καεί ζωντανός. Ευτυχώς σώθηκε, αλλά τραυματίστηκε..."!

Είναι λόγια της Προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα Χριστοδουλέα, το σπίτι της οποίας στην περιοχή Παπάγου έγινε στόχος επίθεσης με μολότοφ, καθώς άγνωστοι περίπου στις 12.45  πέταξαν μολότοφ στον αστυνομικό που βρισκόταν στο φυλάκιο.

Ο αστυνομικός τραυματίστηκε στο χέρι και στο πρόσωπο, ενώ στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Η κ. Κλάπα άκουσε φωνές από την πίσω πλευρά του σπιτιού της.

"Πρώτη φορά είχα ξαπλώσει από  τις 12 και άκουσα φωνές. Νόμιζα ότι, κάποιοι τσακώνονται και βγήκα στο μπαλκόνι, να δω τι συμβαίνει. Είδα μιά λάμψη και τη φωτιά. Ακριβώς εκεί υπάρχει ένα μεγάλο δένδρο, που φτάνει μέχρι το μπαλκόνι μου. Φοβήθηκα ότι, θα πιάσει φωτιά και θα καούν και οι γείτονες, γιατί τα κλαδιά του δένδρου, φτάνουν μέχρι το σπίτι. Η μολότοφ έπεσε πάνω στο αστυνομικό. θα μπορούσε να καεί ζωντανός ο άνθρωπος. Ευτυχώς σώθηκε, αλλά υπέστη εγκαύματα"!

Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου είπε ότι, τα μέτρα ασφαλείας στην οικία της, με έναν αστυνομικό, είναι αυτά που ορίζει το πρωτόκολλο ασφαλείας και ότι, η ίδια ποτέ δεν ζήτησε προστασία.

Ενώ συμπλήρωσε ότι, δεν υπήρχε κάποια προειδοποίηση, ούτε είχε λάβει κάποια απειλή.




Σοφία Πολυζωγοπούλου για Αποστόλη Λύτρα: "Δεν ήταν η κακιά η ώρα. Ηταν έγκλημα"!

Δεν είναι "η κακιά η ώρα" μια κακοποιητική συμπεριφορά. Δεν είναι "η κακιά η ώρα", είναι έγκλημα».

Είναι λόγια της δικηγόρου Σοφίας Πολυζωγοπούλου, άγρια κακοποιημένης από το σύζυγο της, δικηγόρο Αποστόλη Λύτρα, που βρίσκεται προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό.

Η Σοφία Πολυζωγοπούλου, η οποία μετά τον άγριο ξυλοδαρμό από το σύζυγο της Αποστόλη Λύτρα, παρέμενε σιωπηλή,  μιλάει για πρώτη φορά.

Στην πρώτη δήλωση της,  μετά το περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας από τον Απόστολο Λύτρα,  η Σοφία Πολυζωγοπούλου, μέσω του δικηγόρου της, Θέμη Σοφού αποκαλύπτει αρχικώς πως κατόπιν «συνεννόησης μεταξύ των πληρεξουσίων δικηγόρων προσήλθε εξουσιοδοτημένο πρόσωπο το Σάββατο 22 Ιουνίου 2024 και παρέλαβε ό,τι ανήκε στο σύζυγό μου, από την μέχρι πρότινος συζυγική στέγη».

Στη συνέχεια χαρακτηρίζει υστερόβουλη τη συγγνώμη του συζύγου τη και αναφέρε.

«Πληροφορήθηκα τη συγγνώμη του συζύγου μου και την α⁴ναγνώρισή του προς το πρόσωπό μου ως άξιας συζύγου και μητέρας, την οποία αντιλαμβάνομαι ως υστερόβουλη, καθώς η συμπεριφορά του μετά την πράξη και μέχρι σήμερα δεν εκδηλώνει ειλικρινή έκφραση μεταμέλειας», αναφέρει.

Καταλήγοντας αναφέρει: «Δεν είναι "η κακιά η ώρα" μια κακοποιητική συμπεριφορά. Δεν είναι "η κακιά η ώρα", είναι έγκλημα».

Διαβάστη τη δήλωση της Σοφίας Πολυζωγοπούλου για τον Απόστολο Λύτρα:

«Από την στιγμή που δέχθηκα την απρόκλητη και πρωτοφανούς βιαιότητας πράξη του συζύγου μου, καθώς και την εν γένει μετέπειτα συμπεριφορά του που καταδεικνύουν τον ψυχισμό και την προσωπικότητά του, έχω τηρήσει συνειδητά την στάση της σιγής προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τούτο δε διότι σέβομαι την εν εξελίξει ποινική διαδικασία αλλά κυρίως και προεχόντως την κόρη μου, η οποία είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο μπαίνω στη δυσάρεστη διαδικασία να τοποθετηθώ δημοσίως.

Αποσαφηνίζω ότι δεν έχω προβεί σε καμία απολύτως δήλωση και διαψεύδω όσες αποδίδονται σε εμένα ή στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον μου, καθότι τη δεδομένη χρονική στιγμή τόσο εγώ όσο και οι άνθρωποι που είναι δίπλα μας έχουμε ως μοναδική προτεραιότητα την διαφύλαξη του τέκνου μου και την δική μου σωματική και ψυχολογική ανάκαμψη.


Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, εκφράζω την παράκληση να μην επαναληφθεί καμία απολύτως αναφορά στο πρόσωπο της κόρης μου, άλλωστε οι όποιες αναφορές δεν δικαιολογούνται από την ανάγκη ενημέρωσης, η οποία πρέπει να εστιάζεται μόνον στη μάστιγα της ενδοοικογενειακής βίας και στην αξιόποινη πράξη που έχει τελεστεί εις βάρος μου και προξένησε αναμφίβολα και αποδεδειγμένα κίνδυνο για τη ζωή μου.

Δεν μπορεί να έχει άλλο νόημα άλλωστε το γεγονός ότι από τα συνεχή πολλαπλά γρονθοκοπήματα στο πρόσωπό μου και το κεφάλι μου πνιγόμουν εκείνη την ώρα από το αίμα που κατάπινα, είχε σπάσει η μύτη μου και λιποθυμούσα. Υπάρχουν πολλά περιστατικά που μόνον η ανάκριση κι η αστυνομική και δικαστική αρχή γνωρίζουν και τα οποία δεν επιθυμώ να δημοσιοποιήσω, σεβόμενη το έργο της Δικαιοσύνης, αλλά και για τη δική μου ασφάλεια.

Το ότι σιωπώ δεν σημαίνει αδυναμία, είτε ότι κρύβομαι είτε ότι δεν είναι αναγκαία η ανάδειξη της αλήθειας, το ότι σιωπώ σημαίνει ακριβώς το αντίθετο. Δεν προέχει ο δημόσιος διάλογος περί του εάν ήταν αιτιολογημένη η προσωρινή κράτηση ή ο νομικός χαρακτηρισμός της πράξης. Αυτός ο διάλογος θα γίνει μόνον μέσα στη δικαστική αίθουσα.


Μετά λύπης διαπιστώνω ότι από ελάχιστη, ευτυχώς, μερίδα των μέσων έχει αναπτυχθεί παραφιλολογία για οικονομικής φύσεως ζητήματα και θέλω να διευκρινίσω ότι κατόπιν συνεννόησης μεταξύ των πληρεξουσίων δικηγόρων προσήλθε εξουσιοδοτημένο πρόσωπο το Σάββατο 22 Ιουνίου 2024 και παρέλαβε ό,τι ανήκε στο σύζυγό μου, από την μέχρι πρότινος συζυγική στέγη.

Πληροφορήθηκα τη συγγνώμη του συζύγου μου και την αναγνώρισή του προς το πρόσωπό μου ως άξιας συζύγου και μητέρας, την οποία αντιλαμβάνομαι ως υστερόβουλη, καθώς η συμπεριφορά του μετά την πράξη και μέχρι σήμερα δεν εκδηλώνει ειλικρινή έκφραση μεταμέλειας.

Ως μάχιμη δικηγόρος και ως θεσμικός συλλειτουργός της Δικαιοσύνης γνωρίζω πολύ καλά ότι ο μοναδικός τρόπος δικαίωσής μου μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της προσφυγής στη Δικαιοσύνη, την οποία υπηρετώ και σέβομαι. Ως εκ τούτου, για όλα τα ζητήματα που άπτονται της εν λόγω υπόθεσης απευθύνομαι στις αρμόδιες αρχές, με αδιάσειστα στοιχεία και αποδείξεις.

Τέλος, νιώθω ευγνωμοσύνη για την αγάπη και την συμπαράσταση που έχω δεχθεί για αυτό που υπέστην και το οποίο κάποιοι το παρουσιάζουν ως "η κακιά η ώρα". Δεν είναι "η κακιά η ώρα" μια κακοποιητική συμπεριφορά. Δεν είναι "η κακιά η ώρα", είναι έγκλημα»

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Ετσι ψήφισαν στη Λίγκα!

Αυτά είναι τα αποτελέσματα, στην ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο της Λίγκας μέσω τηλεδιάσκεψης:

Athens Καλλιθέα: Αλαφούζος

ΑΕΚ: Αλαφούζος

Άρης: Αλαφούζος

Αστέρας Τρίπολης: Μαρινάκης

Ατρόμητος: Μαρινάκης

Βόλος ΝΠΣ: Μαρινάκης

Λεβαδειακός: Αλαφούζος

Ολυμπιακός: Μαρινακης

ΟΦΗ: Μαρινάκης

Παναθηναϊκός: Αλαφούζος

Παναιτωλικός: Λευκό

Πανσερραϊκός: Μαρινάκης

ΠΑΟΚ: Μαρινάκης

ΠΑΣ Λαμία: Αλαφούζος

ΕΠΟ: Απούσα

Κρατούμενος παραμένει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, γιά τον ξυλοδαρμό της συντρόφου του

Κρατούμενος παραμένει, μέχρι τις 28 Ιουνίου, που θα δικαστεί στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο, ο δημοσιογράφοε της ΕΡΤ, που κατηγορείται τον άγριο ξυλοδαρμό της συντρόφου.

Το δικαστήριο διατήρησε την κράτηση του, παρά την αναβολή της δίκης, και κάλεσε  τις καταγγέλουσες να προσέλθουν στο δικαστήριο για να καταθέσουν και να ενημερωθούν για το αίτημα ποινικής διαμεσολάβησης που υπέβαλε ο κατηγορούμενος.

Με ψήφους 7 - 6 νέος Πρόεδρος της Super League 1 εξελέγη ο Βαγγέλης Μαρινάκης

 Mε ψήφους 7 - 6 και ένα λευκό, νέος Πρόεδρος της Super League 1 εξελέγη ο ιδιοκτήτης και Πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης, με αντίπαλο του τον ιδιοκτήτη και Πρόεδρο του Παναθηναικού.

Ποινική δίωξη σε βάρος του δημοσιογράφου της ΕΡΤ - Σε δύο σκέλη διαχωρίστηκε η υπόθεση

Ποινική δίωξη για το αδίκημα της ενδοοικογενειακής απειλής κατά συρροή ασκήθηκε από την εισαγγελέα της Αθήνας, Αγγελική Τριανταφύλλου, σε βάρος του δημοσιογράφου της ΕΡΤ, ο οποίος συνελήφθη μετά από καταγγελίες ότι ξυλοκοπούσε τη σύντροφό του.

Η υπόθεση έχει δύο σκέλη και διαχωρίστηκε από την εισαγγελία για τον εξής λόγο: Το αδίκημα της ενδοοικογενειακής απειλής κατά συρροή είναι το μόνο που έχει αυτόφωρο χαρακτήρα και αφορά τα μηνύματα μέσω sms που εστάλησαν από τον δημοσιογράφο στη σύντροφό του. Αυτός είναι και ο λόγος που συνελήφθη και οδηγείται στο Αυτόφωρο Μονομελές Πρωτοδικείο.

Το δεύτερο σκέλος αφορά στις καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία, δηλαδή για τον ξυλοδαρμό της νυν συντρόφου του αλλά και της εν διαστάσει συζύγου του, που όμως δεν έχουν αυτόφωρο χαρακτήρα επειδή διαπράχθηκαν σε προγενέστερο χρόνο εκτός αυτοφώρου.

Για τις καταγγελίες αυτές η υπόθεση διαχωρίστηκε και διενεργείται ήδη προκαταρκτική εξέταση από εισαγγελέα για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη. Εάν διαπιστωθεί ότι έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα και ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, όπως ορίζει ο νέος νόμος Φλωρίδη, τότε η υπόθεση θα πάει σε ανακριτή και το πιθανότερο είναι πως θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.

Δολοφονία Καραϊβάζ: Διακόπηκε για τις 5 Ιουλίου η δίκη - Ο μεγάλος κίνδυνος που ελλοχεύει...




ΠΗΓΗ: iEdiseis

Διακόπηκε για τις 5 Ιουλίου τελικά η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο των δύο αδελφών που κατηγορούνται για την εν ψυχρώ εκτέλεση, με αλλεπάλληλους πυροβολισμούς, του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ στις 9 Απριλίου 2021 έξω από το σπίτι του στον Άλιμο.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, η δίκη αναβλήθηκε μετά από αίτημα του συνηγόρου από την πλευρά της οικογένειας του θύματος.

Το δικαστήριο, μετά την κλήρωση των τεσσάρων ενόρκων και δύο αναπληρωματικών, λόγω της αναμενόμενης διάρκειας της δίκης, δέχθηκε αίτημα αναβολής από τον δικηγόρο της χήρας και του γιού του θύματος.

Ο συνήγορος επικαλέστηκε πρόβλημα στην ενημέρωσή του επί στοιχείων της υπόθεσης εξαιτίας των εξελίξεων με τον μέχρι πρότινος δικηγόρο των οικείων του Γιώργου Καραϊβάζ, Απόστολο Λύτρα. Όπως ανέφερε ο αιτών την αναβολή, «τα αποδεικτικά στοιχεία που θα εισφέρουμε θα αλλάξουν την πορεία της υπόθεσης».

Κατά της αναστολής της δίκης τάχθηκε η εισαγγελέας, προτείνοντας να δοθεί ολιγοήμερη διακοπή.

Με την εισαγγελική πρόταση τάχθηκε και η υπεράσπιση των δύο κατηγορουμένων, δηλώνοντας πως τα δύο αδέλφια που φέρονται να εκτέλεσαν τον δημοσιογράφο δηλώνουν αθώα και επιθυμούν την εξέλιξη της δίκης. Η υπεράσπιση αναφέρθηκε, επίσης, σε πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν χθες περί μεγάλου χρηματικού ποσού που εντοπίστηκε σε εμβάσματα και σχετίζεται με την υπόθεση, τονίζοντας πως «δεν υπάρχουν τέτοια εμβάσματα».


Το δικαστήριο έχοντας κριτήριο, κυρίως, τον χρόνο προσωρινής κράτησης των κατηγορουμένων, που συμπληρώνουν 18μηνο τον Οκτώβριο, αποφάσισε τη διακοπή της δίκης.

Έξω από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο βρέθηκαν συγγενείς του δημοσιογράφου αλλά και φίλοι, οι οποίοι όλοι τόνισαν σε ιδιαίτερα συγκινητικό και φορτισμένο κλίμα ότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να βρεθούν οι ηθικοί αυτουργοί.

Στο δικαστήριο μετέβη και η μητέρα του, υποβασταζόμενη.



'

Νωρίτερα, τα δύο αδέρφια, 41 και 49 ετών, μετήχθησαν στα δικαστήρια αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία, πράξη η οποία, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, ήταν προϊόν «συμβολαίου θανάτου» με άγνωστους μέχρι σήμερα, εκείνους που παρήγγειλαν την εκτέλεση του δημοσιογράφου, αλλά και όσους άλλους συμμετείχαν στην υλοποίηση του φονικού σχεδίου. Η έρευνα για το κρίσιμο σκέλος της υπόθεσης συνεχίζεται και σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να υπάρχουν προς αξιοποίηση σημαντικά ευρήματα.




Οι δύο κατηγορούμενοι αρνούνται την κατηγορία ισχυριζόμενοι πως δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με την δολοφονία του δημοσιογράφου, θέση που διατύπωσαν αμέσως μετά τη σύλληψή τους δύο χρόνια μετά τις θανατηφόρες σφαίρες που δέχθηκε ο Καραϊβάζ. Ο μικρότερος σε ηλικία φαίνεται να αρνείται εντελώς την παρουσία του στον Άλιμο την επίμαχη ημέρα, ο ενώ ο αδελφός του φαίνεται να ισχυρίζεται ότι βρέθηκε στην περιοχή για επαγγελματικούς λόγους. Οι δύο κατηγορούμενοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι για τη δολοφονία τον Μάιο του 2023, γεγονός που σημαίνει ότι η δίκη πρέπει να «τρέξει» με γοργούς ρυθμούς καθώς το φθινόπωρο συμπληρώνεται για τα δύο αδέλφια το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης των 18 μηνών.
Η στιγμή της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ

Σύμφωνα με το υλικό της δικογραφίας, οι εκτελεστές του δημοσιογράφου χρησιμοποίησαν για την υλοποίηση του σχεδίου τους ένα σκούτερ και ένα βανάκι, μελέτησαν καλά την περιοχή και τον τρόπο διαφυγής τους μετά την πράξη, ενώ φαίνεται να είχαν μελετήσει καλά τις κινήσεις του θύματος, τις ώρες αναχώρησης για την εργασία του σε τηλεοπτικό σταθμό και τις ώρες επιστροφής του στο σπίτι κ.α. «Έχοντας προαποφασίσει να διαπράξουν από κοινού το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με δόλο, σκότωσαν με τη χρήση πυροβόλου όπλου τον Γεώργιο Καραϊβάζ. Γνωρίζοντας τον ακριβή τόπο της κατοικίας του, το ημερήσιο πρόγραμμα της εργασίας του και τις συγκεκριμένες ώρες μετάβασης στον τόπο παροχής της (της εργασίας του) και επιστροφής στην κατοικία του, αποφάσισαν και οργάνωσαν τη δολοφονία» αναφέρεται στο βούλευμα παραπομπής των δύο αδελφών.

Όπως αναφέρεται στο υλικό της υπόθεσης, οι δράστες, «…προσέγγισαν τον Γιώργο Καραϊβάζ και πυροβόλησαν, επανειλημμένα, εναντίον του με πιστόλι, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του … Αμέσως μετά οι δύο δράστες επιβιβάσθηκαν σε μοτοσυκλέτα τύπου scooter και κινούμενοι επί της οδού Θέμη Άννινου, με κατεύθυνση προς την οδό Γεωργίου Παπανδρέου, διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση από το σημείο της δολοφονίας…».
Τρία χρόνια χωρίς να βρεθούν οι εντολείς της δολοφονίας και το κίνητρο

Καθυστέρηση στην εξέλιξη της έρευνας από τις δικαστικές Αρχές «βλέπουν» πηγές από την ΕΛ.ΑΣ., σχολιάζοντας το χρόνο κατά τον οποίο η Δικαιοσύνη αποφάσισε να διατάξει έρευνα για τα οικονομικά δεδομένα και τις οικονομικές συναλλαγές των δύο κατηγορουμένων για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ.

Όπως αναφέρει ο αστυνομικός συντάκτης Αλέξανδρος Καλαφάτης, πηγές από την Αστυνομία αναφέρουν στο iEidiseis ότι «το Τμήμα Ανθρωποκτονιών από την πρώτη στιγμή είχε ζητήσει να γίνει σε βάθος έρευνα για τη ροή του χρήματος, προκειμένου να εξαντληθούν οι πιθανότητες να βρεθούν οι ηθικοί αυτουργοί του εγκλήματος. Γιατί η έρευνα διατάχθηκε ένα χρόνο μετά τις συλλήψεις των δύο φερόμενων ως φυσικών αυτουργών; Εξ αρχής ήταν ξεκάθαρο ότι ήταν ένα πληρωμένο συμβόλαιο θανάτου, άρα είναι αυτονόητο ότι κάποιος πλήρωσε γι’ αυτό, άρα έχει διακινηθεί μαύρο χρήμα».

Πριν από λίγες ημέρες και λίγο πριν ξεκινήσει η δίκη διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση που ανατέθηκε στην Οικονομική Αστυνομία, η οποία θα ερευνήσει τραπεζικούς λογαριασμούς (σε Ελλάδα και εξωτερικό), όπως και τυχόν εμβάσματα. Η έρευνα είναι σε πρώιμο στάδιο και ακόμα δεν υπάρχουν ευρήματα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η έρευνα άνοιξε μετά από καταγγελία που περιήλθε σε γνώση των Αρχών.

Αξιόπιστες πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. διαψεύδουν την είδηση που διαδόθηκε χθες σύμφωνα με την οποία βρέθηκε πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό στους λογαριασμούς των δύο κατηγορουμένων για τη δολοφονία. Από μία πρώτη έρευνα που είχε γίνει κατά το παρελθόν είχε ανιχνευτεί μία ροή χρήματος ύψους 80.000 ευρώ από αμερικανική τράπεζα, κάποια μικρότερα εμβάσματα από ελληνικές τράπεζες και κάποιες αγοραπωλησίες ακριβών αυτοκινήτων. Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν είχε γίνει ενδελεχής έρευνα στα οικονομικά στοιχεία των συλληφθέντων, προκειμένου να ανοίξει η βεντάλια και να φωτιστεί -αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα- ποιος θα μπορούσε να έχει δώσει την εντολή για τη δολοφονία. Και αυτό παρότι , κατά πληροφορίες, είχε υπάρξει σχετικό αίτημα από την πολιτική αγωγή.

Ξεκινά η δίκη Καραϊβάζ: Τρία χρόνια χωρίς να βρεθούν οι εντολείς της δολοφονίας και το κίνητρο!



Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας ξεκινάει σήμερα η δίκη για την υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραιβάζ.

Κατηγορούμενοι δύο αδέλφια που προφυλακίστηκαν για τη δολοφονία του αστυνομικού συντάκτη, το μεσημέρι της 9ης Απριλίου του 2021, λίγα μέτρα από το σπίτι του στον Άλιμο.

Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί το κίνητρο της δολοφονικής επίθεσης, το όπλο της εκτέλεσης αλλά ούτε οι ηθικοί αυτουργοί. Επίσης, δεν έχουν βρεθεί τουλάχιστον δύο από τους φυσικούς αυτουργούς, καθώς εκτιμάται ότι τουλάχιστον τέσσερα άτομα έλαβαν μέρος στο σχέδιο της δολοφονίας.

Οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες.

Σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων σημειώνει ότι υπόθεση παραμένει ύψιστης σημασίας για τους δημοσιογράφους στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο και θα παραμείνει έτσι μέχρι να καταδικαστούν οι δράστες:


«Εκφράζουμε τη σταθερή πεποίθηση ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα επιτελέσει το καθήκον της και ζητούμε από τις ελληνικές Αρχές να συνεχίσουν την έρευνα για τον εντοπισμό και την καταδίκη των εγκεφάλων πίσω από τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, ώστε να αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές αυτού του αποτρόπαιου εγκλήματος



Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Μαρινάκης αντί Μπέου

Πηγή: dikisports.blogspot.com

Αντίπαλος του Γιάννη Αλαφούζου στις αυριανές εκλογές γιά την προεδρία της Λίγκας θα είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έστειλε επιστολή και έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία της Super League 1.

Απομένει η επισημοποίηση της απόσυρσης Μπέου.


Στον Αρειο Πάγο, για τις υποκλοπές ο πρώην γ.γ του Πρωθυπουργού και ανηψιός του Γρηγόρης Δημητριάδης


Σχεδόν επί δύο ώρες καταθέτει ο  πρώην γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου  και ανηψιός του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση, οποίος διερευνά  την υπόθεση των υποκλοπών.

Ο κ. Ζήσης οδεύει  προς το τέλος της έρευνάς του, καθώς έχει λάβει καταθέσεις από όλους σχεδόν τους εμπλεκόμενους.

Οταν ολοκληρώσει την έρευνα του,  θα συντάξει το σχετικό πόρισμα, το οποίο θα υποβάλλει στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, που θα έχει τον τελευταίο λόγο στην υπόθεση.

Ο πρώην Γ.Γ του πρωθυπουργού είχε εμπλακεί στην υπόθεση των υποκλοπών, μετά από  δημοσιεύματα, για εταιρείες που σχετίζονταν με το παράνομο λογισμικό.

Ο κ. Δημητριάδης καταθέτωντας πριν περίπου δύο χρόνια στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της βουλής υποστήριξε ότι, τόσο ο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός δεν γνώριζαν τίποτα για τις νόμιμες επισυνδέσεις, προσθέτοντας ότι, δεν υπάρχει ούτε κτήση ούτε χρήση κακόβουλων λογισμικών.

"Δίκη στο Open": Ξανά από 19/8, στο 37ο έτος!



Η "Δίκη στο Open" αποχαιρέτησε το τηλεοπτικό κοινό για τη φετινή σεζόν.

Η αθλητική εκπομπή των μεγάλων αποκαλύψεων επιστρέφει στις 19 Αυγούστου 2024, με την έναρξη του νέου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος.

Το μακροβιότερο talk show της ελληνικής τηλεόρασης θα ενημερώνρι τους φιλάθλους έγκυρα και έγκαιρα για 37η χρονιά ώστε να μη μείνει τίποτε στο σκοτάδι.

Κάθε Δευτέρα, στις 9 το βράδυ, ζωντανά, στην υβριδική τηλεόραση του Open και σε μαγνητοσκόπηση μετά τα μεσάνυχτα στο Ανοιχτό Κανάλι.

Η "Δίκη στο Open", με όλο το αθλητικό παρασκήνιο, πάλι μαζί σας, στο πρώτο σφύριγμα της νέας ποδοσφαιρικής περιόδου.


Το φινάλε της "Δίκης στο Open" (video)



Δείτε ολόκληρη την τελευταία εκπομπή της σεζόν της "Δίκης στο Open": https://youtube.com/live/1bZjlVl6zAo?feature=share

Γ.ΣΠΑΝΕΑΣ στη "ΔΙΚΗ": «Ο κόσμος πεινάει και θα ασχοληθεί με το VAR;»

Ο Γιώργος Σπανέας, σύμβουλος της Ένωσης Διαιτητών, μίλησε στη «Δίκη στο OPEN» για την χρηματοδότηση του VAR και τα προβλήματα της ελληνικής διαιτησίας.Αρχικά ανέφερε σχετικά με το VAR: «Το κράτος δεν πρέπει να πληρώνει το VAR. Εγώ τότε, που έχω γιαούρτια, να μου πάρουν ένα φορτηγάκι να τα μεταφέρω. Ο κόσμος πεινάει πραγματικά και θα ασχοληθεί με το VAR; Ας ελπίσουμε ότι οι big 4 θα βοηθήσουν το ποδόσφαιρο. Πρέπει να μιλάμε για 14 ομάδες και όχι για τέσσερις...»

Τόνισε ότι: «Εφερε και η ΕΠΟ τεχνοκράτη, τον κ. Φιλιππούση και μετά εμφανίστηκε ο κ. Μπαλτάκος, νομικός. Θα πρέπει κάποιος να ξέρει και το αντικείμενο. Οι περισσότεροι από εσάς, τους πολιτικούς, βάζατε το μαχαίρι στο κόκκαλο και δεν κάνατε τιποτα. Το ποδόσφαιρο από την στιγμή που βάλατε χέρι μέσα πήγε από το κακό στο χειρότερο. Ρωτάνε αν οι διαιτητές τα παίρνουν, αλλά όχι ποιος τα δίνει.

Ο κ. Αυγενάκης πέρασε μέσα στην τροπολογία ότι ένας διαιτητής έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Δηλαδή αυτός που θα με τιμωρήσει θα εξαρτάται από μένα. Ήρθε ο κ. Μπαλτάκος και είπε έτσι γίνεται και στις δημόσιες υπηρεσίες. Χρειάζεται Θάτσερ! Κάναμε όλους τους Έλληνες διαιτητές τοξικούς».

ΣΤ.ΚΟΝΤΟΝΗΣ στη "ΔΙΚΗ": «Δεν είναι ώριμη η κατάσταση για να φύγουν οι τακτικοί δικαστές από το ποδόσφαιρο»

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και πρώην υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, μίλησε στη «Δίκη στο OPEN» για την προσπάθεια εξυγίανσης του ποδοσφαίρου επί ημερών του και την χρησιμότητα των τακτικών δικαστών στο ποδόσφαιρο.

«Από τότε που πέρασα από το υπουργείο αθλητισμού σταμάτησα να είμαι οτιδήποτε. Μικρότερος ήμουν Παναθηναϊκός» ανέφερε στο πρώτο του σχόλιο, ενώ συνεχίζοντας έθιξε το ζήτημα των πολιτικών μηνυμάτων στο ποδόσφαιρο:

«Ο αθλητισμός είναι ένα πεδίο ευγενούς άμιλλας, νομίζω ότι τα πολιτικά θέματα πρέπει να μείνουν εκτός. Υπάρχουν συνέδρια που μπορεί να μιλήσει κάποιος. Αν νομίζει ένας Αλβανός ότι θα λύσει τα προβλήματά του με αυτό τον τρόπο και δείχνοντας αυτούς τους χάρτες, δεν προσφέρει κάτι. Αυξάνει την ένταση και τα πάθη. Για να μην λέμε μόνο για τους άλλους και δικοί μας το έχουν κάνει».

Για τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις και το παλαιστινιακό ζήτημα: «Ο κάθε αθλητής ακολουθεί την μοίρα της χώρας του. Νομίζω ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει βρει φόρμουλα να συμμετέχουν με άλλη σημαία, την Ολυμπιακή σημαία. Αν όχι, μετά δεν υπάρχει κάτι άλλο εκτός από τον αποκλεισμό. Δεν θα κάνουμε διεθνή πολιτική, αλλά το Παλαιστινιακό θέμα είναι τεράστιο.

Υπάρχουν δικαστήρια και πρέπει να επικρατήσει μία νομιμότητα. Πάντα αυτό υποστήριζα. Είναι το πλαίσιο κανόνων που έχουμε μπροστά μας ώστε να μην γίνουμε μία κοινωνία αλληλοεξόντωσης. Και οι κανόνες αν δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής είμαστε εδώ για να τους αλλάξουμε».

Για την λειτουργία του συνεταιρισμού της Super League: «Ένας συνεταιρισμός έχει κοινές επιδιώξεις. Να αυξήσουν τα κέρδη τους, το έχουν πει οι ίδιοι. Δεν τους είπε κανείς φτιάξε την Super League. Είπαν θέλουμε αυτόν τον τύπο διοίκησης. Δεν καταλαβαίνουν ότι πρέπει να συνεργαστούν και ο ανταγωνισμός να είναι μόνο σε αθλητικό επίπεδο και όχι πώς θα βγάλει ο ένας το μάτι του άλλου και μάλιστα με αθέμιτα μέσα. Πρέπει να εμπεδώσουν τον παράγοντα της συνεργασίας. Αν βρουν τους κατάλληλους ανθρώπους μπορούν να κάνουν αυτό».

Για την επιτυχία της κατάκτησης του ευρωπαϊκού τίτλου από τον Ολυμπιακό: «Εγώ το είχα πει κατ' επανάληψη, νομίζω ότι κάποιοι με άκουσαν γιατί είναι, πλέον, βελτιωμένα τα πράγματα. Είχα πει ότι αν δεν βελτιώσουμε το επίπεδο του πρωταθλήματός μας δεν θα διακριθούμε ποτέ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Είδατε τι πέτυχε φέτος ο Ολυμπιακός.

Εγώ δεν ήμουν υπέρ και κατά καμίας ομάδας. Δεν ήταν τυχαίο που ο Ολυμπιακός κατέκτησε φέτος το ευρωπαϊκό τρόπαιο, έκανε κάτι που πριν από 4-5 χρόνια μας φαινόταν αδιανόητο. Αυτό έγινε γιατί δημιουργήσαμε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, που δεν κρινόταν ο πρωταθλητής από τον Νοέμβριο. Δεν ζούμε σε κοινωνία αγγέλων, θα υπάρχουν και επιρροές».

Για τους τακτικούς δικαστές στο ποδόσφαιρο: «Εγώ είχα κάνει μία μεγάλη προσπάθεια να αλλάξουν οι κανονισμοί των ομοσπονδιών και να εναρμονιστούν με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Και έγινε σε μεγάλο βαθμό. Δεν μπορεί ένας υφυπουργός να είναι κάθε φορά από πάνω με την δαμόκλειο σπάθη. Οι τακτικοί δικαστές έγιναν επί ημερών μου. Και τότε μου έλεγαν ότι παρεμβαίνω, έδωσα τα πάντα. Υπήρχαν απειλές για grexit.

Η ΕΠΟ είχε στήσει τότε ένα σύστημα που διοχέτευε δηλητήριο στην κοινή γνώμη και υπήρχαν ομάδες που είχαν βολευτεί σε αυτή την κατάσταση. Ήταν εστίες διαφθοράς. Τα παρακολουθώ, πλέον, από απόσταση, αλλά νομίζω ότι τώρα είναι καλύτερα τα πράγματα. Δεν είναι ώριμη ακόμη η κατάσταση για να φύγουν οι τακτικοί δικαστές. Αλλά ίσως ξέρει ο υπουργός δικαιοσύνης κάτι παραπάνω».

Οι αθλητικοί δικαστές που δεν ήταν τακτικοί παρήλθαν τότε όλοι από τον ανακριτή, τους είχαν απευθύνει μία κατηγορία. Είχα πάρει την απόφαση για τακτικούς δικαστές μετά τον αγώνα ΟΦΗ-Παναθηναϊκός, που είχε πέσει τούβλο και η ποινή ήταν χαμηλή. Είχα πει δεν πάει άλλο. Έχουμε έμπειρους δικαστές, έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά. Αντιλαμβάνονται καλά και οι αποφάσεις που βγάζουν στέκονται και στα διεθνή δικαστήρια, όταν προσφεύγουν οι ομάδες».

Για την χειραγώγηση των αγώνων: «Η χειραγώγηση είναι σαν Λερναία Ύδρα. Όπου βλέπουμε ότι υπάρχουν δυσκολίες μπορεί να παρέμβει το κράτος και να βοηθήσει τις έρευνες των δικαστών με εξειδικευμένους βοηθούς. Η δικαστική αστυνομία ήταν ένα νομοσχέδιο που είχα προωθήσει για να τρέχουν οι υποθέσεις. Εγώ ήμουν άσχετος με το στοίχημα αλλά φώναξα δύο ανθρώπους και με εξήγησαν για να διαβάζω τις εκθέσεις».

Για την σχέση του με τους παράγοντες: «Εγώ ήθελα να έχω καλή σχέση με όλους τους παράγοντες, αυτό δεν έγινε απόλυτα με όλους. Εγώ ήθελα να εξυγιανθεί το ποδόσφαιρο και ανάμεσα σε αυτούς που το ήθελαν ήταν και ο κ. Μελισσανίδης, όχι μόνο αυτός. Ηρθε ο Ινφαντίνο και μετά η επιτροπή που είχε στείλει η UEFA και η FIFA κατέληξε σε ορισμό προσωρινής διοίκησης. Μια χαρά τα είχε πει ο κ. Δρόσος σαν πρόεδρος. Υπάρχει ένα ρητό ότι ο πόλεμος είναι πολύ σοβαρή κατάσταση για να την αφήσουμε στα χέρια των στρατηγών».

Για την φορολόγηση στο στοίχημα: «Είχαμε κάνει αρκετά σπουδαία πράγματα, είχα προσπαθήσει να βάλω ένα φόρο στις στοιχηματικές εταιρείες γιατί δεν μπορεί κάποιος να μεταχειρίζεται αυτό που παράγουν οι ομάδες και να μην δίνει τίποτα πίσω. Δεν υλοποιήθηκε ποτέ και υπήρχαν τότε συκοφαντικά δημοσιεύματα. Ξεσηκώθηκαν. Ένας από τους ιδιοκτήτες στοιχηματικών εταιρειών έγραψε στις ιστοσελίδες που ήλεγχε ότι ενόψει του ανασχηματισμού θα μεταφερθώ. Η κυβέρνηση τώρα φορολογεί τα κέρδη των παικτών και όχι τα κέρδη των επιχειρήσεων. Λέει δίνω χρήματα, αλλά δεν τα παίρνεις από αυτούς που κερδίζουν τεράστια ποσά».

Για την χρηματοδότηση του VAR: «Ενώ έπρεπε το VAR να έρθει γιατί λειτούργησε λυτρωτικά και εμπέδωσε ένα αίσθημα δικαιοσύνης, είχα πει τότε ότι δεν πρέπει να χρηματοδοτηθεί από το κράτος. Όπως σε έναν ξενοδόχο δεν θα πληρώσει το κράτος τα κρεβάτια, δεν γίνεται κάτι που έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο να το πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος. Είναι απαράδεκτο. Αφορούσε το προϊόν τους. Εγώ έλεγα να γίνει σε συνεργασία του κράτους με την λίγκα και να το πληρώσει η λίγκα. Η εικόνα που έχω για τον κ. Αυγενάκη στο υπουργείο αθλητισμού, αφήστε το καλύτερα».

Κατέληξε λέγοντας: «Στην κεντροαριστερά χρειάζεται ένας νέος φορέας και να έχει νέο ηγέτη, όχι να γίνεται ανακύκλωση. Αν επιχειρήσουν να ενωθούν, θα καταστραφούν. Τώρα αυτοί που είναι δέχονται σφοδρή κριτική στο εσωτερικό των κομμάτων τους».

Γ.ΔΩΝΗΣ στη "ΔΙΚΗ": «Από τα χειρότερα Euro, στο τέλος θα μιλήσουν οι προσωπικότητες»


Ο Γιώργος Δώνης σχολίασε στη «Δίκη στο OPEN» την εξέλιξη του Euro, την εικόνα των ομάδων, τον Κριστιάνο Ρονάλντο και το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην Ευρώπη.

«Νομίζω ότι είναι ενδιαφέρον Euro, παρότι η ποιότητα είναι πιο χαμηλή σε σχέση με το παρελθόν, και δεν έχει το μεγάλο φαβορί. Η Κροατία φαίνεται αρκετά γερασμένη, η Ιταλία κάνει μία καινούργια προσπάθεια.

Στα τελευταία παιχνίδια των ομίλων θα δούμε και ποιοι θα είναι οι καλύτεροι τρίτοι. Δεν υπάρχουν ομάδες που εντυπωσιάζουν, η Ισπανία είναι καλή, αλλά αν την κάνουμε σύγκριση με το παρελθόν δεν είναι το ίδιο δυνατή. Είναι από τα χειρότερα Euro από άποψη ποιότητας, νομίζω ότι στο τέλος θα μιλήσουν οι προσωπικότητες», ανέφερε αρχικά.

Συνεχίζοντας μίλησε:

Για την Ισπανία και τις ομάδες που του έχουν αρέσει: «Επειδή είναι μία ομάδα που ρισκάρει όταν έχει την μπάλα, έχει μεγάλα προβλήματα στο τρανζίσιον και θα έχει ακόμη μεγαλύτερα στη συνέχεια που οι αντίπαλοι θα είναι καλύτεροι. Μου αρέσει από εκεί και πέρα το ταλέντο των Πορτογάλων, ειδικά μεσοεπιθετικά. Είναι ο Βιτίνια, ο Λεάο, ο Σίλβα ακόμη και ο Ρονάλντο, υπάρχουν πολλές επιλογές. Η Γαλλία, φυσικά, είναι πολύ έμπειρη και έχει γενικώς στο DNA της τον πρωταθλητισμό. Θα είναι αμφίρροπο. Προσπαθούμε να δούμε ποια θα είναι η έκπληξη».

Για τον Ρονάλντο: «Επειδή βλέπω τον Ρονάλντο στην Αραβία και έχουμε παίξει αντίπαλοι, εκτός από το ταλέντο που είχε, το δούλεψε αρκετά. Έχει αφήσει και το εγώ του πίσω και θέλει το καλό της ομάδας. Την ίδια εικόνα παρουσιάζει και στην Αραβία με τους συμπαίκτες του. Παρότι δεν έχει την ίδια ταχύτητα και την ίδια αλτικότητα με το παρελθόν, έχει κερδίσει τον σεβασμό όλων. Ο Καντέ, επίσης, είναι στα γήπεδα της Αραβίας και στην Αλ Ιτιχάντ τρέχει όσο οι υπόλοιποι δέκα».

Για το δέλεαρ των χρημάτων στη Σαουδική Αραβία: «Τα χρήματα που μπορείς να πάρει κάποιος είτε ως παίκτης, είτε ως προπονητής δεν μπορεί να τα πάρει στην Ευρώπη, είναι δέκα φορές πάνω, αλλά από εκεί και πέρα παίζει ρόλο ο επαγγελματισμός και ο χαρακτήρας του καθενός. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ποδοσφαιριστών είναι διεθνείς. Οι παράγοντες δεν πετάνε τα χρήματα έτσι. Πρέπει οι αθλητές να είναι μπροστάρηδες και στην προώθηση του προϊόντος, θέλουν την διαφήμιση προς τα έξω με τον σωστό τρόπο».

Για τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων: «Στα πέντε χρόνια που είμαι στη Σαουδική Αραβία έχω δει μεγάλες διαφορές, ειδικά τώρα με τον νέο βασιλιά. Είναι πιο φιλελεύθερος. Εχει ανοίξει τα σύνορα για τουρισμό. Οι Άραβες μοιάζουν στο dna με τους Έλληνες πριν από 30 χρόνια. Δεν τους βάζω στην ίδια μοίρα με το Κατάρ, που είναι πιο εμπορικό. Ηθελαν πολύ να διοργανώσουμε μαζί το Μουντιάλ, ήθελαν να κάνουν και τέσσερα γήπεδα στην Ελλάδα. Αλλά επειδή έχουμε καλές σχέσεις και μας συμπαθούν πολύ νομίζω ότι θα έρθει ξανά η ευκαιρία».

Για το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην Ευρώπη: «Γενικώς σαν αθλητής και σαν προπονητής ποτέ δεν μου έλειψαν τα χρήματα. Είχα πάει στην Αγγλία με ικανοποιητικά συμβόλαια, αλλά και σαν προπονητής ακόμη και στις μικρότερες κατηγορίες. Δεν έβαζα ποτέ για κριτήριο τα χρήματα. Αν είχα πρόταση από την Πολωνία με πολλά χρήματα και από την Τσάμπιονσιπ με λιγότερα, θα πήγαινα στην Τσάμπιονσιπ. Πάντα στο μυαλό μου θα υπάρχει η χώρα μου και η εθνική ομάδα, αλλά ξέρω ότι οι μεγάλες ελληνικές ομάδες προτιμούν ξένους προπονητές και ο Έλληνας αμφισβητείται εύκολα».

Για τις απόψεις που εκφράστηκαν από παίκτες της Εθνικής Γαλλίας για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα: «Μπορεί τους αθλητές να τους σκεφτόμαστε μόνο αγωνιστικά, αλλά έχουν άποψη. Καλό είναι να μην μπαίνουν σε πολιτικές αντιπαραθέσεις. Στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν ξέρουμε πως λειτουργούν τα αποδυτήριά της, εμείς είμαστε μακριά. Μόνο, πάντως, που ο λαός σκέφτεται διαφορετικές λύσεις, άσχετα αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε, πρέπει να προβληματιστούμε γι' αυτό. Πλέον, ακόμη και στη χώρα μας αν κάποιος πει ότι είναι υπέρ της πατρίδας και της οικογένειας μπορεί να χαρακτηριστεί ακροδεξιός, νομίζω πρέπει να βρούμε την γραμμή ανάμεσα στις ακραίες και τις κανονικές απόψεις».

Για τα πολιτικά μηνύματα: «Οι κανόνες της UEFA είναι ξεκάθαροι και θα πρέπει να αποφεύγονται τα πολιτικά μηνύματα. Το ποδόσφαιρο πρέπει να ενώνει τον κόσμο γιατί είναι κάτι σαν διασκέδαση. Τα ζητήματα αυτά είναι σημαντικά. Ειδικά και μόνο σε ιστορικά γεγονότα θα μπορούσαν να περάσουν ένα μήνυμα.
Θα πρέπει να μένουν έξω τα πολιτικά γεγονότα. Υπάρχουν κοινωνικά ζητήματα που θα μπορούσε ο αθλητισμός να βοηθήσει. Υπάρχουν, όμως, κανόνες για τον τρόπο που θα πρέπει να βγουν προς τα έξω. Σε αυτή την κουβέντα δεν θα μπει ποτέ τελεία. Άλλες πλευρές θα υποστηρίξουν την Ρωσία, την Ουκρανία και άλλες το Ισραήλ. Οι Αραβικές χώρες είναι όλες κατά του Ισραήλ. Εμείς σαν προπονητές και αθλητές δεν μπορούμε να μπούμε σε αυτή την διαδικασία. Θα πρέπει όλοι μας να προσπαθήσουμε να ακολουθούμε τους κανόνες που ισχύουν και να έχουν όλοι οι άνθρωποι το δίκαιό τους».

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Στον εισαγγελέα ως ύποπτοι 4 σύμβουλοι της Ένωσης Διαιτητών - ΕΡΕΥΝΩΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΠΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ!


Η "Δίκη στο Open" αποκάλυψε ότι, ο Αθλητικός Εισαγγελέας Αθηνών Κώστας Σπυρόπουλος καλεί ως υπόπτους, για απιστία και υπεξαίρεση 4 συμβούλους της Ενωσης Διαιτητών.

Η δικογραφία σχηματίστηκε στα τέλη του 2022 με εντολή της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Βιργινίας Σακελλαροπούλου, καθώς υπήρχαν τρεις καταγγελίες ότι, περίπου 180 χιλιάδες ευρώ «έκαναν φτερά» από το ταμείο της Ενωσης Διαιτητών.

Αρχικά ο κ. Σπυρόπουλος αρχειοθέτησε την υπόθεση, αλλά με εντολή του εισαγγελέα Εφετών η δικογραφία ανασύρθηκε.

Ηδη το 4ο Προανακριτικό Τμήμα του Πταισματοδικείου Αθηνών όρισε ειδικό πραγματογνώμονα τον οικονομολόγο – λογιστή Παναγιώτη Αποστολόπουλο, για να διερευνήσει τα τεκμήρια της υπεξαίρεσης.

Εισαγγελικές πηγές ανέφεραν ότι, θα υπάρξει έρευνα και για τις χρηματοδοτήσεις, που δόθηκαν κατά καιρούς από τη ΓΓΑ προς την Ενωση Διαιτητών.

Οι 4 ύποπτοι σύμβουλοι της Ενωσης θα κληθούν να καταθέσουν ανωμοτί.

"Ανοίγουν" οι "ΑΠΟΡΡΗΤΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ"!

 

"OΙ ΑΠΟΡΡΗΤΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ"... "ανοίγουν" από τις εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ!

Και μάλιστα με την παρουσία δύο πρώην Πρωθυπουργών, του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή, που θα είναι ομιλητές στην εκδήλωση, για την παρουσίαση του βιβλίου του εξαίρετου δημοσιογράφου και διευθυντή της εφημερίδας "ΕΣΤΙΑ" Μανώλη Κοττάκη, με τίτλο "ΟΙ ΑΠΟΡΡΗΤΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - Η αθέατη συγκλονιστική διακυβέρνηση - Από τις υποκλοπές, στη διπλωματία των αγωγών, το Βατοπέδι και το Δεκέμβρη του 2008".

Η εκδήλωση, για την παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στο Πολεμικό Μουσείο (Ριζάρη 2 - 4), τη Δευτέρα 1η Ιουλίου στις 19.30.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν:

O Γιάννης Βαληνάκης, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πρόεδρος Ευρωπαικού Κέντρου Αριστείας ΕΚΠΑ, πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών.

O Παναγιώτης Ρουμελιώτης, Ομότιμος Καθηγητής Διεθνούς Οικονομίας, πρώην Υπουργός.

Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.



















"Πινγκ πόνγκ" οι ευθύνες, για τη φωτιά στην Υδρα και την "απόδραση" του Ολιγάρχη από το Καζακστάν!


"Μπαλάκι" οι ευθύνες για το σκάνδαλο της "fast track απόδρασης" από τη χώρα μας του Καζακστανού Ολιγάρχη και της παρέας του, που φέρονται ότι, αφέθηκαν να ταξιδέψουν στη χώρα τους, αφού είχαν κάψει με πυροτεχνήματα το μισό πευκοδάσος της Ύδρας.

- Στην ανακρίτρια Πειραιά μετατοπίζεται το βάρος, για τις ποινικές ευθύνες των 10 υπηκόων Καζακστάν, που αφέθηκαν ανενόχλητοι να ταξιδέψουν στην πατρίδα τους!

Σύμφωνα με πηγές της Εισαγγελίας Πειραιά, η ΄Δ ανακρίτρια Πειραιά κ. Πανώρια, που χειρίζεται η δικογραφία, έχει πλέον την ευθύνη, για να επεκτείνει τις κατηγορίες σε βάρος και του Ολιγάρχη από το Καζακστάν και της 10μελούς παρέας του, καθώς η ποινική δίωξη, που ασκήθηκε την περασμένη Κυριακή από την Εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Γκαμηλιαρη, για τη φωτιά στο δάσος της Υδρας, δεν περιορίζεται μόνον στους 13 συλληφθέντες των μελών του πληρώματος, οι οποίοι συνελήφθησαν και απολογούνται αύριο, για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος.

Η ποινική δίωξη στρέφεται κατά παντός υπευθύνου, άρα και κατά των υπηκόων του Καζακστάν, που φέρονται ότι, έβαλαν φωτιά στο δάσος του νησιού, με πυροτεχνήματα. Τα χέρια όμως της ανακρίτριας είναι "δεμένα", αφού ακόμη και να θέλει να απαγγείλει κατηγορίες στους υπηκόους Καζακστάν και να ζητηθεί η σύλληψη τους, μέσω δικαστικής συνδρομής, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, αφού δεν υπάρχει σχετική συνεργασία του Καζακστάν με τη χώρα μας.

- Στο Ναυτοδικείο μετατοπίζεται επίσης το βάρος της διερεύνησης ποινικών ευθυνών των Λιμενικών, οι οποίοι χειρίστηκαν την προανάκριση για το περιστατικό και οι οποίοι φέρονται ότι, δεν έλαβαν ούτε καν έγγραφες εξηγήσεις ή έστω καταθέσεις από τους υπηκόους Καζακστάν, οι οποίοι αναχώρησαν ανενόχλητοι για το αεροδρόμιο.

Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές του iΕidiseis σημειώνουν, όταν έφτασαν οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής στη θαλαμηγό, οι υπήκοοι Καζακστάν ήταν ακόμα εκεί. Ωστόσο, «εξετάστηκαν προφορικά» και αποχώρησαν για το αεροδρόμιο. Και αυτό παρότι ακόμα και να μην έχουν ποινική εμπλοκή στην υπόθεση (κάτι που ελέγχεται) αποτελούσαν ουσιώδεις μάρτυρες που θα μπορούσαν να έχουν δώσει μαρτυρικές καταθέσεις.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, από το Ναυτοδικείο ουδεμία κίνηση έχει γίνει προς το παρόν, καθώς θα έπρεπε να έχουν ζητηθεί αντίγραφα της δικογραφίας από την Εισαγγελία Πειραιά, κάτι που δεν έχει γίνει.

Οσο για τυχόν ευθύνες αστυνομικών, οι οποίοι, όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας "ουδέποτε αναμείχθηκαν προανακριτικά στην εν λόγω υπόθεση, όπως επίσης ουδέποτε υπήρξε ενημέρωση από προανακριτική ή εισαγγελική Αρχή, σχετικά με την ύπαρξη μέτρου απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα", αυτό ας το δει η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου!











Στον Αρειο Πάγο για τις υποκλοπές ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ



Στον απόηχο της επίσκεψης του εισαγγελέα στην ΕΥΠ, όπου με σημαντική καθυστέρηση πραγματοποιήθηκε έρευνα για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων μέσω του παράνομου λογισμικού Predator, μέλη αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έφτασαν πριν από λίγο στον Άρειο Πάγο, προκειμένου να συναντηθούν με την Εισαγγελέα Γεωργία Αδειλίνη για την υπόθεση των υποκλοπών.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενω συμμετέχουν επίσης ο τομεάρχης Δικαιοσύνης Αλέξανδρος Αυλωνίτης και ο συντονιστής των Κοινοβουλευτικών Τομέων ΕΠΕΚΕ Γιάννης Σαρακιώτης.

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

ΑΥΛΑΙΑ στη "ΔΙΚΗ": Κοντονής για Δικαιοσύνη + Δώνης για Euro + Το εκλογικό αίνιγμα της Λίγκας + Η εισαγγελική εντολή για την Ένωση Διαιτητών

Η "Δίκη στο Open", στη νέα εποχή
.
Το μακροβιότερο talk show, σήμερα, στις 9 το βράδυ, ζωντανά, στην υβριδική τηλεόραση του Open.

Η αθλητική εκπομπη των μεγάλων αποκαλύψεων δινει πάλι τον τόνο για να μη μείνει τίποτε στο σκοτάδι.

Στην τελευταία "Δίκη" της σεζόν:

ΘΕΜΑ: Οι αθλητικοί δικαστές, οι πειθαρχικές αποφάσεις και η UEFA - Σχολιάζει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

ΑΝΑΛΥΣΗ: Euro, ο δρόμος προς τον τελικό - Σε απευθείας σύνδεση ο προπονητής Γιώργος Δώνης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Το αίνιγμα των εκλογών της Λίγκας - Απαντά η δημοσιογράφος Μαίρη Μπενέα.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Η εισαγγελική εντολή για την ελληνική διαιτησία - Στο studio ο σύμβουλος της Ένωσης Διαιτητών Γιώργος Σπανέας.

Τριάντα έξι χρόνια "Δίκη", με όλο το αθλητικό παρασκήνιο.

Σήμερα, στις 9 το βράδυ, ζωντανά, στην υβριδική τηλεόραση του Open. Και σε μαγνητοσκόπηση, μετά τα μεσάνυχτα, στο Ανοιχτό Κανάλι.

Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Δίωξη γιά κακούργημα στα 13 μέλη του πληρώματος , γιά τα πυροτεχνήματα που έκαψαν δάσος στην Υδρα

 Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματοα, γιά εμπρησμό δασικήα έκτασηε, με ενδεχόμενο δόλο, αναμένεται να ασκηθεί εντός ολίγου από την Εισαγγελία Πειραιά, εναντίον του καπετάνιου και 12 μελών του πληρώματος του σκάφους, από το οποίο εκτοξεύτηκαν πυροτεχνήματα, που προκάλεσαν πυρκαγιά στο δάσος της Υδρας.

Μάλιστα η ποινική δίωξη θα είναι με την επιβαρυντική περίσταση ότι, την ημέρα που έγινε το περιστατικό, ήταν εν ισχύ οδηγία τηα Πυροσβεστικής γιά κατάσταση επικινδυνότητας τέτοια, που δεν επέτρεπε να ανάψει οποιοαδήποτε είδους φωτιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ασύλληπτοι παρέμειναν οι 17 υπήκοιοι Καζακστάν, που είχαν ναυλώσει το σκάφος, καθώς πρόλαβαν και ταξίδεψαν αεροπορικά γιά τη χώρα τους, ενώ δεν υπάρχει δικαστική συνδρομή της χώρας μας με τη δική τους, ώστε να ζητηθεί η έκδοσή τους.

Τα 13 μέλη του πληρώματος αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης μέχρι 20 χρόνια.


Τα πειθαρχικά συμβούλια κατά δικαστών τραυματίζουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης

ΠΗΓΗ: "ΕΣΤΙΑ της Κυριακής"

Αναβρασμός επικρατεί στη Δικαιοσύνη, μετά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του Αρείου Πάγου, που κινήθηκε πειθαρχικά σε βάρος της ανακρίτριας και του εισαγγελέα, επειδή άφησαν ελεύθερο, με περιοριστικούς όρους τον δικηγόρο Αποστόλη Λύτρα, γιά την υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού της συζύγου του Σοφίας Πολυζωγοπούλου.

Οι μετέπειτα εξελίξεις, με την νέα σύλληψη του ποινικολόγου, που κατέληξε στην προφυλάκιση του, για παραβίαση των περιοριστικών όρων, που του είχαν επιβληθεί από την ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάπα και τον εισαγγελέα κ. Κουτσούκο, ενδεχομένως να λειτούργησαν… καταπραυντικά απέναντι στις αντιδράσεις, που προκάλεσε αρχικά, η εκκίνηση διερεύνησης τυχόν πειθαρχικών αδικημάτων, που ζήτησαν εναντίον των δυο δικαστικών λειτουργών,η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα και η Εισαγγελέας Γεωργίας Αδειλίνη.

Όμως, όσο  κι αν, ενδεχομένως, η ανακοίνωση έρευνας για πειθαρχικό κατά των δικαστών, πέτυχε επικοινωνιακά, ταυτόχρονα προκάλεσε ένα ακόμη μεγάλο «τραύμα» στη Δικαιοσύνη, καθώς μεγάλο μέρος  του δικαστικού  και νομικού  κόσμου της χώρας το είδε, ως «απόπειρα οπισθοδρόμησης  και απαξίωσης του θεσμού και των λειτουργών της Δικαιοσύνης’’.

Το διατύπωσαν εξαιρετικά τα μέλη της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, σε ανακοίνωση τους, με την οποία επιτέθηκαν στην ηγεσία του Αρείου Πάγου, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι, "η ουσιαστική κρίση δικαστών και εισαγγελέων δεν υπόκειται σε πειθαρχικό έλεγχο"!

Ενώ τόνισαν:

 ‘Η ανεξαρτησία του δικαστή - ζητούμενο και επιδίωξη μιας
δημοκρατικής πολιτείας - καταλύεται όταν εισάγονται στη συνείδηση του υπολογισμοί και κριτήρια τρίτων που συνεπάγονται την αλλοτρίωση της προσωπικής του πεποίθησης με τη γνώμη εκείνων που μπορούν να του ασκήσουν πειθαρχικό έλεγχο».
Με δυο λόγια, δεν μπορεί να υπάρχει ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, μέσω της ελεύθερης κρίσης του δικαστή, όταν λειτουργεί με το φόβο ενός πειθαρχικού!

Τον κίνδυνο, που γεννά η ενέργεια της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, να προκαλέσει πειθαρχικό έλεγχο, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η ανάκριση, για την υπόθεση Λύτρα, επεσήμανε και ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της χώρας Δημήτρης  Βερβεσός, ο οποίος τόνισε ότι, "Η πρακτική αυτή δεν συνάδει με το κύρος της Δικαιοσύνης και το Κράτος Δικαίου και οδηγεί μαθηματικά σε οπισθοδρόμηση και απαξίωση του θεσμού και των λειτουργών του".

Μεγάλη ανησυχία και πολλά ερωτηματικά προκάλεσε στο  δικαστικό  και νομικό κόσμο της χώρας η ανακοίνωση για πειθαρχικό στην ανακρίτρια και τον εισαγγελέα, επειδή, αρχικά, άφησαν ελεύθερο τον δικηγόρο Aπιστόλη Λύτρα, όταν μάλιστα η ηγεσία της Δικαιοσύνης γνωρίζει καλύτερα απλό τον καθένα ότι,  «οι δικαστές κατά την άσκηση των καθηκόντων τους υπόκεινται μόνο στο Σύνταγμα και στους νόμους…». 

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, απο την πρώτη στιγμή επεσήμανε ότι, δεν αποτελούν πειθαρχικά παραπτώματα για το δικαστικό λειτουργό η κρίση που ο εκφέρει κατά την άσκηση των καθηκόντων του, με μοναδική εξαίρεση της περιπτωση δόλου ή βαριάς αμέλειας, οι οποίες διαπιστώνονται με αμετάκλητη απόφαση’, καθώς επίσης ότι, «δεν μπορεί να κινηθεί πειθαρχική δίωξη εναντίον δικαστή ως συνέπεια
ερμηνείας του νόμου, εκτίμησης γεγονότων ή της αξιολόγησης των
αποδεικτικών στοιχείων που διενήργησε ο ίδιος για τον σχηματισμό της δικανικής κρίσης».

 Άλλωστε, όπως επισημαίνουν τα μέλη του ΔΣ της ΕνΔΕ «οπως κρίθηκε δυνάμει της υπ’ αριθμόν 25/2022 απόφασης του Δικαστικού Συμβουλίου του άρθρου 86 παρ. 4 Σ «..δεν επιτρέπεται πειθαρχικός και ποινικός έλεγχος των δικαστικών λειτουργών για την δικαστική τους κρίση καθεαυτή, δηλαδή για την επιστημονική άποψη που ακολούθησαν όσον αφορά τα νομικά ζητήματα που αντιμετώπισαν και την πεποίθηση την οποία σχημάτισαν από την εκτίμηση των αποδείξεων».

Η Πρόεδρος και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου γνωρίζουν άλλωστε ότι, αυτό, που επισημαίνουν στην ανακοινωση του οι δικαστές. Δηλαδή ότι «η ανακρίτρια και ο εισαγγελέας που χειρίστηκαν τη δικογραφία σε βάρος του κατηγορουμένου δικηγόρου για την πράξη της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης στο πλαίσιο κύριας ανάκρισης είναι οι μόνοι που έχουν πρόσβαση και γνωρίζουν το αποδεικτικό υλικό και οι μόνοι που μπορούν να κρίνουν τα κατάλληλα μέτρα δικονομικού καταναγκασμού σε βάρος του
κατηγορουμένου. Θυμίζουμε εξάλλου τον νομικό κανόνα πως η προσωρινή κράτηση επιβάλλεται κατ’ εξαίρεση σε κατηγορούμενο για κακούργημα, μόνο ως μέσο διασφάλισης της παρουσίας του στο δικαστήριο ή αποτροπής τέλεσης νέων εγκλημάτων, σύμφωνα με τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που κατά περίπτωση προβλέπονται στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, εφόσον κρίνεται αιτιολογημένα ότι τα λοιπά μέτρα δικονομικού καταναγκασμού, στα οποία δίνεται προτεραιότητα, δεν επαρκούν (ή ο κατ’ οίκον περιορισμός μεηλεκτρονική επιτήρηση δεν μπορεί να επιβληθεί) και χωρίς να αρκεί μόνο η κατά νόμο βαρύτητα της πράξης. Η κρίση των δικαστικών λειτουργών είτε είναι ορθή, είτε λανθασμένη, υπόκειται μόνο στους κανόνες του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και όχι σε πειθαρχικό έλεγχο”.

Όταν μάλιστα η ίδια η Εισαγγελέας του  Αρείου Πάγου, στην ομιλία της στο forum των Δελφών τον περασμένο Απρίλιο, επέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο, που καταδίκασε τη χώρα μας για τι κράτος δικαίου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι, «το ψήφισμα αναφέρεται σε πλειάδα υποθέσεων που εκκρεμούν ακόμη και μίλησε για παρέμβαση, που αντιβαίνει στις αρχές του κράτους δικαίου», δεν είναι οξύμωρο δυο μήνες αργότερα να ζητάει διερεύνηση για πειθαρχικό της ανακρίτριας και του εισαγγελέα, που χειρίζονται την υπόθεση Λύτρα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη?

Η μήπως - γιατί κι αυτό ακούγεται στο δικαστικό και νομικό κόσμο της χώρας - μέσω της υπόθεσης Λύτρα, βρήκαν  ένα πρόσφορο τρόπο να… ‘ξεπλύνουν’ παραλείψεις και αστοχίες της Δικαιοσύνης στην υπόθεση των Τεμπών?
Η ξεχνιεται τόσο εύκολα ότι, η Εισαγγελέας  του Αρείου Πάγου, που τώρα ζήτησε έρευνα για πειθαρχικό των δικαστών που άφησαν ελεύθερο το δικηγόρο Λύτρα, ήταν η ίδια, η οποία, όπως κατήγγειλε η πρόεδρος του συλλόγου θυμάτων Τεμπών, οταν μαζι με άλλους γονείς της ζήτησαν  να παρέμβει για τη συγκάλυψη που επιχειρήθηκε, την προέτρεψε να… τη δει  παπάς!

 Για επικοινωνιακού τύπου παρεμβάσεις του Αρείου Πάγου, μίλησε και ο νομικός κόσμος της χώρας, μέσω ανακοινωσης του Προέδρου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλογων της χώρας Δημήτρη Βερβεσός, ο οποίος επεσήμανε ότι, «η ηγεσία του Αρείου Πάγου για μια ακόμη φορά, επιχειρεί με επικοινωνιακού τύπου παρεμβάσεις να αντιμετωπίσει τα ζητήματα, που
ανακύπτουν σε εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, κάτι που, άλλωστε, έχει
πράξει και κατά το πρόσφατο παρελθόν, όπως στις περιπτώσεις «του
κινήματος της πετσέτας», των συμβασιούχων, στο έγκλημα των Τεμπών,
στο Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου
στην Ελλάδα, στην υπόθεση βιασμού ανηλίκου από τον καθ’ ομολογία
δολοφόνο της 11χρονης.
Η πρακτική αυτή δεν συνάδει με το κύρος της Δικαιοσύνης και το
Κράτος Δικαίου και οδηγεί μαθηματικά σε οπισθοδρόμηση και απαξίωση
του θεσμού και των λειτουργών του».

Η Η υπόθεση Λύτρα, εκτός από την επικοινωνιακή πλευρά της, μεσω της οποίας επιχειρήθηκε ένα …λίφτινγκ στην εικόνα της ηγεσίας της Δικαιοςύνης, απέκτησε και χαρακτηριστικά «Δούρειου Ιππου”, για να περάσουν ακόμη σκληρότεροι νόμοι.

Το διέγνωσαν δικαστές και εισαγγελείς, που είδαν ότι, η Κυβέρνηση και η ηγεσία της Δικαιοσύνης, μέσω της υπόθεσης του δικηγόρου Λύτρα, προσπάθησαν να περάσουν στο δικαστικό και στο νομικό κόσμο, αλλά και στην κοινωνία την ταύτιση της απονομής Δικαιοσύνης με την αυστηροποίηση.

Την ώρα της προφυλάκισης Λύτρα άλλωστε, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης  ανακοίνωσε 14 νέα μέτρα μέτρα για την προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, ενώ επεσήμανε ότι κανόνας πλέον θα είναι η επιβολή προσωρινής κράτησης για τα κακουργήματα ενδοοικογενειακής βίας, εκτός αν κριθεί απολύτως αιτιολογημένα ότι ο κατ’ οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική επιτήρηση («βραχιολάκι») ή οι περιοριστικοί όροι αρκούν για την αποτροπή του δράστη από την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων. «Δηλαδή ο κανόνας γίνεται προσωρινή κράτηση για τα κακουργήματα ενδοοικογενειακής βίας» υπογράμμισε.

Είναι όμως η αυστηροποίηση στην απονομή της Δικαιοςύνης ο τρόπος, να καταπολεμηθεί η ενδοοικογειακή βία?

 Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Προσταςίας του Πολίτη, ενώ ισχύουν ήδη οι νέοι Ποινικοί Κώδικεε, με την αυστηροποίηση των ποινών,  συνολικά το πρώτο 5μηνο του 2024 έχουν απασχολήσει την ΕΛΑΣ 5.300 υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και 5.500 συλλήψεις.

Το επεσήμανε  με πολύ εύσχημο τρόπο στην ανακοίνωση της, γιά την υπόθεση Λύτρα, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, που ανέφερε:

"Παρατηρούμε ότι, μετά τις τελευταίες
τροποποιήσεις των νέων Ποινικών Κωδίκων διεξάγεται στη δημόσια σφαίρα μια Τα Μέσα Ενημέρωσης και η κοινή γνώμη που δήθεν αυτά εκφράζουν πλειοδοτούν στην επιβολή δρακόντειων ποινών. Οι θεσμοί των περιοριστικών όρων, της αναστολής της ποινής, η υφ΄ όρον απόλυση φαίνεται να αντιμετωπίζονται ως ακατανόητη επιείκεια παρόλο που απηχούν ισχυρούς
θεσμούς του Κράτους Δικαίου, ενώ η προσωρινή κράτηση, η μη χορήγηση ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση και οι μεγάλες ποινές, ως αντίδοτο στην εγκληματικότητα".

Ενώ το διατύπωσε με εξαιρετικό τρόπο σε δημόσια τοποθέτηση του ο Αντιπρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπος Σεβαστίδης, ο οποίος τόνισε:

«Πρέπει να δούμε τι κράτος δικαίου θέλουμε. Θέλουμε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου το οποίο όταν μιλάμε με τους ευρωπαίους θα λέμε ‘’έχουμε αυτό το θεσμικό πλαίσιο’’ αλλά στην πράξη δεν θα το εφαρμόζουμε; Θέλει η πολιτεία να αναλάβει την ευθύνη με τον κίνδυνο να εκτεθούμε σε καταδίκες από το ευρωπαϊκό δικαστήριο δικαιωμάτων του ανθρώπου; Να επιβάλλονται αυτόματα προσωρινές κρατήσεις;».

Και κατέληξε: "Κάθε πολίτης που εύκολα απαιτεί εξοντωτικές ποινές – είναι εύκολη επιβολή προσωρινής κράτησης για τους άλλους- , αν θα ήταν έτοιμος να δεχθεί και για τον ίδιο του τον εαυτό μια τέτοια σκληρή και άδικη μεταχείριση..."!