Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Aθώος ο Ιρανός Ζιντάστι, για τη μεταφορά των 2.1 τόνων ηρωίνης με το "Noor One".


Δέκα χρόνια μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης του πλοίου "Νoor One", που μετέφερε 2,1 τόνους ηρωίνης και ακόμη απασχολεί τη Δικαιοσύνη!

Αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά ο Ιρανός Σερίφι Ζιντάστι, ο οποίος κατηγορείτο ως υπεύθυνος, για τη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor Οne» τον Ιούνιο του 2014 στην Ελευσίνα.

Η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο μετά από καταθέσεις του καταδικασθέντα σε ισόβια, για τη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης με το «Noor One» Ευθύμιου Γιαννουσάκη, o οποίος 
είχε προσκομίσει βίντεο 16 δευτερολέπτων από το κινητό του τηλέφωνο, για συνάντηση που είχε στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο του 2014, τρεις μήνες πριν από τη μεταφορά των ναρκωτικών, με τον Ζιντάστι, ακόμα έναν Ιρανό και τον Αχμέντ Σαχίντ, που εκτιμάται ότι, «έδωσε» το ναρκοπλοίο  στις Αρχές και στη συνέχεια δολοφονήθηκε στην Τουρκία.

Ο κατηγορούμενος,  δεν ήταν παρών στο δικαστήριο, καθώς βρίσκεται στο Ιράν.  Εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο του Αντώνη Βουλγαράκη, ο οποίος ζήτησε να γίνει η δίκη κεκλεισμένων των θυρών, επικαλούμενος ότι, έχει δολοφονηθεί η κόρη του εντολέα του στην Τουρκία και φοβάται για τη ζωή του.

Μάλιστα, επικαλέστηκε ρεπορτάζ κατά τη διάρκεια προηγούμενης δίκης, στις 5 Απριλίου 2022, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά όπου δικαζόταν Ιρανός συγκατηγορούμενός του. Εκεί - όπως είπε ο συνήγορος -  είχε αναφερθεί ότι, ο εντολέας του Σ. Ζιντάστι ήταν πράκτορας της Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ, DEA, με βάση την απολογία του καταζητούμενου με διεθνές ένταλμα σύλληψης Οργκάν Ορχάν (σ.σ.: παραλήπτης του φορτίου των ναρκωτικών).

Ο συνήγορος υποστήριξε επίσης ότι, για τον λόγο αυτό φέρεται ότι είχε δοθεί εντολή να δολοφονηθεί η κόρη του Ζιντάστι, λίγους μήνες μετά τον εντοπισμό της ηρωίνης που μετέφερε το «Noor One». 

Η εισαγγελέας της έδρας Αρετή Σκαφίδα πρότεινε να γίνει δεκτό το αίτημα να διεξαχθεί η δίκη κεκλεισμένων των θυρών, καθώς συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 330 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, υποστηρίζοντας πως «υπάρχει ανάγκη προστασίας του ιδιωτικού βίου».

Οι δικαστές συμφώνησαν με την εισαγγελική πρόταση και η δίκη έγινε κεκλεισμένων των θυρών.

Μοναδικός μάρτυρας στη δίκη ήταν ο επικεφαλής στην έρευνα για το «Noor Οne», αρχιπλοίαρχος Γιώργος Κατσούλης,

 Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την απαλλαγή του κατηγορουμένου, καθώς δεν αποδείχτηκε - όπως είπε - η συμμετοχή του στη μεταφορά του φορτίου της ηρωίνης.

Τελικά το δικαστήριο έκρινε αθώο τον Ζιντάστι «λόγω ευλόγων αμφιβολιών», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του δικαστηρίου Νικηφόρος Πρίντζης.

Υπενθυμίζεται ότι για τη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor One» το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά,  τον περασμένο Νοέμβριο, έκρινε\ ενόχους, χωρίς κανένα ελαφρυντικό επτά πρωτοδίκως καταδικασθέντες, επιβάλλοντας την ανώτατη ποινή των ισοβίων για τη διακίνηση των ναρκωτικών στους Ευθύμιο Γιαννουσάκη, Γεώργιο Μπουρδούβαλη και τρεις Τούρκους που συσκεύαζαν την ηρωίνη σε αποθήκη στο Κορωπί.

Στον Γιαννουσάκη επιβλήθηκε, επίσης, κάθειρξη 8 ετών για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης και χρηματική ποινή 300.000 ευρώ, στον Μπουρδούβαλη 9 έτη για την ίδια πράξη και 600.000 ευρώ χρηματική ποινή, και στους Τούρκους 8 έτη.

Ο ιδιοκτήτης αποθήκης στο Κορωπί, όπου μεταφέρθηκαν τα ναρκωτικά, καταδικάστηκε σε 15 έτη κάθειρξη και 80.000 ευρώ χρηματική ποινή, και ο Ιρανός συνοδός του φορτίου της ηρωίνης στο πλοίο σε 15 έτη και 60.000 ευρώ χρηματική ποινή.

Ο Ιρανός και ένας από τους Τούρκους που ήταν κρατούμενοι κατάφεραν να διαφύγουν στο Ιράν και το Βέλγιο, αντιστοίχως, με αποτέλεσμα να μην παρουσιαστούν στο δικαστήριο και να παραμένουν φυγόποινοι.

Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

«Δάκρυα» στον Άρειο Πάγο: «Προσπέρασαν» δεκάδες δικαστές στις προαγωγές στον βαθμό του Προέδρου Εφετών!

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου παρέλειψε περίπου 30 εφέτες, κυρίως λόγω καθυστερήσεων στην περαίωση δικογραφιών.

Με γέλια και με... κλάματα οι προαγωγές από τον Αρειο Πάγο 37 εφετών, στο βαθμό του Προέδρου Εφετών.

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου προήγαγε στο βαθμό του Προέδρου Εφετών 37 ανώτερους δικαστές, αφού, όπως αναφέρουν πληροφορίες, παρέλειψε περίπου άλλους τόσους.

Περίπου 30 εφέτες παρελήφθησαν, αριθμός ιδιαίτερα μεγάλος σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.

Ως αιτία, για τις παραλείψεις, επισήμως, φέρεται πως είναι οι καθυστερήσεις στην περαίωση των δικογραφιών.

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου συνεχίζει τις προαγωγές Εισαγγελέων και Δικαστών στον πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας.












Ευρώπη: «Πεθαίνει» ή θα μπορέσει να ανακάμψει;

 


Για να επιβιώσει στο άναρχο καθεστώς που διαμορφώνεται στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, χρειάζεται μια ανανεωμένη εταιρική σχέση, έναν επαναπροσδιορισμό

facebook sharing buttontwitter sharing buttonmessenger sharing buttonemail sharing buttonΓράφει ο Γιάννος Παπαντωνίου


Ο μετασχηματισμός της ευρωπαϊκής οικονομίας και η ανάγκη για νέο στρατηγικό εργαλείο για τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών.

Η Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες χάνει συνεχώς έδαφος σε σχέση με τους ανταγωνιστές της. Σημασία έχει η σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με τις οποίες συμμετέχει στην ομάδα των επτά ισχυρότερων χωρών της Δύσης. Μεταξύ 1993 και 2022, το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 60% έναντι αύξησης μόνο κατά 30% στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υστέρηση αυτής της έκτασης σε διάρκεια μερικών δεκαετιών παραπέμπει σε αρχή παρακμιακής διαδικασίας για αυτοκρατορίες και πολιτισμούς. Κάπως έτσι άρχισε, μετά τη θριαμβευτική νίκη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, η αποσύνθεση της Σοβιετικής Ένωσης – που τώρα ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιχειρεί να ανασυγκροτήσει.

«Η Ευρώπη μας είναι θνητή. Μπορεί να πεθάνει. Εξαρτάται από τις επιλογές μας», είναι το μήνυμα του προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, που τεκμηριώθηκε, περίπου ταυτόχρονα, με εμπεριστατωμένες εκθέσεις του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα και του πρώην προέδρου της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Κοινή συνισταμένη των αναλύσεων είναι η διαπίστωση ότι παρατεταμένη οικονομική υστέρηση διαμορφώνει – όταν μάλιστα υποβοηθείται από ισχυρά ρεύματα εθνικισμού και λαϊκισμού - συνθήκες κοινωνικής κρίσης και πολιτικής αποσταθεροποίησης.

Η Ευρώπη, τα τελευταία χρόνια, πάσχει από ασυγχώρητη εσωστρέφεια. Θεώρησε ανταγωνιστές - ακόμη και σε τομείς όπως η άμυνα και η ενέργεια όπου υπάρχουν βαθιά κοινά συμφέροντα - τους εταίρους της και, εστιάζοντας εσφαλμένα σε «πολιτικές λιτότητας», επιχείρησε να ελέγξει την ανταγωνιστικότητα μέσω της συμπίεσης του εργατικού κόστους. Όμως, θεμελιώδης συντελεστής της ανταγωνιστικότητας είναι η παραγωγικότητα, δηλαδή η αποδοτικότητα της εργασίας, όπως κυρίως προσδιορίζεται από την επενδυτική προσπάθεια και την τεχνολογία. Επιπλέον, η Ευρώπη εμπιστεύθηκε, εκ των υστέρων «αφελώς», τους ανταγωνιστές της παραβλέποντας ότι δεν παίζουν πλέον σύμφωνα με όρους βασισμένους στους κανόνες του ισότιμου ανταγωνισμού, αλλά εφαρμόζουν εθνικές πολιτικές που στοχεύουν στην ενίσχυση των βιομηχανιών τους.

Η Κίνα, για παράδειγμα, στοχεύει να κατακτήσει και να ενσωματώσει όλα τα τμήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας στις πράσινες και ψηφιακές τεχνολογίες για να εξασφαλίζει πρόσβαση στους απαιτούμενους πόρους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, από την πλευρά τους, επιδιώκουν μέσω επιδοτήσεων μεγάλης κλίμακας να προσελκύσουν εγχώρια παραγωγική ικανότητα υψηλής αξίας εντός των συνόρων τους.

Σε αυτό το περιβάλλον, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι σήμερα η Ευρώπη επενδύει λιγότερο στις ψηφιακές τεχνολογίες από τις ΗΠΑ και την Κίνα, ενώ μόνο τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρίες προηγμένης τεχνολογίας βρίσκονται ανάμεσα στις 50 κορυφαίες στον κόσμο. Στην Ευρώπη υπάρχουν 34 όμιλοι δικτύων κινητής τηλεφωνίας έναντι τριών στις ΗΠΑ και τεσσάρων στην Κίνα. Στην αμυντική βιομηχανία, η έλλειψη κλίμακας παρεμποδίζει την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής βιομηχανικής ικανότητας. Οι πέντε κορυφαίες αμυντικές εταιρίες στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν το 80% της αγοράς τους, ενώ στην Ευρώπη αποτελούν το 45%. Το μεγαλύτερο μέρος (τέσσερα πέμπτα) των ευρωπαϊκών δημοσίων προμηθειών σε αμυντικά προϊόντα κατά τα τελευταία δύο χρόνια προήλθε από χώρες εκτός ΕΕ.

Το παγκόσμιο πεδίο ανταγωνισμού είναι άνισο. Υπάρχουν ασυμμετρίες στους κανονισμούς, στις επιδοτήσεις και τις εμπορικές πολιτικές. Χωρίς στρατηγικά σχεδιασμένες και συντονισμένες δράσεις πολιτικής, ευρωπαϊκές βιομηχανίες θα αναγκαστούν να διακόψουν τη λειτουργία τους ή να μετεγκατασταθούν εκτός ΕΕ.

Η ευρωπαϊκή οικονομία πρέπει να μετασχηματιστεί. Να στηριχτεί σε ανεξάρτητα ενεργειακά συστήματα απαλλαγμένα από εκπομπές άνθρακα, σε ολοκληρωμένο και επαρκές σύστημα ευρωπαϊκής άμυνας, σε εγχώρια παραγωγή στους πιο καινοτόμους και ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς κατοχυρώνοντας παράλληλα ηγετική θέση σε τομείς προηγμένης τεχνολογίας και ψηφιακής καινοτομίας, που βρίσκονται κοντά στην παραγωγική της βάση.

Η πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη συνοψίζεται στη διαπίστωση ότι οι δύο ηγετικές διεθνείς δυνάμεις, οι ΗΠΑ και η Κίνα, αποφάσισαν να σταματήσουν να σέβονται τους κανόνες του εμπορίου. Δεν είμαστε πλέον σε θέση να πετύχουμε τους στόχους μας. Ο κίνδυνος είναι σαφής, η καθίζηση, αν όχι μείωση, του επιπέδου ευημερίας μας.

Ζητούμενο είναι ένα νέο οικονομικό ευρωπαϊκό υπόδειγμα για ανάπτυξη και ευημερία. Κεντρικός στόχος είναι να παράγουμε περισσότερο και «πράσινα». Άσκηση ενεργού βιομηχανικής πολιτικής, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία - φορολογικά κίνητρα, μέτρα εμπορικής πολιτικής, επιδοτήσεις, πολιτική δημοσίων προμηθειών – για την προώθηση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης μέσα σε πλαίσιο περιορισμών που θα οριστούν σε κεντρικό επίπεδο από την ΕΕ ώστε να εξασφαλίζονται όροι ανταγωνισμού.

Η επέκταση της ενιαίας αγοράς έχει κρίσιμη σημασία στους τομείς της ενέργειας , των τηλεπικοινωνιών καθώς και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ώστε να περιοριστεί ο κατακερματισμός, να δοθεί ώθηση στην καινοτομία, να μειωθεί το κόστος των συναλλαγών, να ενισχυθούν οι επενδύσεις και να επιτευχθεί η παροχή καλύτερων και φθηνότερων υπηρεσιών.

Μια ολοκληρωμένη αγορά ενέργειας θα μείωνε το ενεργειακό κόστος για τις επιχειρήσεις μας. Όμως, οι διασυνδέσεις απαιτούν κοινές αποφάσεις σχετικά με το σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση, την προμήθεια υλικών και τη διαχείριση, που προϋποθέτουν τη δημιουργία Ενεργειακής Ένωσης. Επιβάλλεται, επίσης, η διεύρυνση της βιομηχανικής πολιτικής με πρωτοβουλίες επιμόρφωσης του προσωπικού, κοινές επενδύσεις και χορήγηση «Ευρωπαϊκής προτίμησης», δηλαδή προβαδίσματος σε ευρωπαϊκά προϊόντα - ή εξαιρέσεις από τους περιορισμούς της πολιτικής ανταγωνισμού - για τομείς όπως η άμυνα, η τεχνητή νοημοσύνη και οι πράσινες τεχνολογίες. Στην ευρωπαϊκή εμπορική πολιτική πρέπει να προταχθεί η τήρηση υγειονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών προτύπων, ώστε να καταπολεμηθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός. Πρέπει, τέλος, να τερματιστεί η εξάρτηση σε στρατηγικούς τομείς, όπως κυρίως πρώτες ύλες. Χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη πολιτική που να καλύπτει όλα τα στάδια της κρίσιμης αλυσίδας εφοδιασμού ορυκτών πόρων.

Αθροίζοντας τις πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης των προτεινόμενων μέτρων πολιτικής προκύπτει ένα ποσό της τάξης των 650-1000 δις ευρώ το χρόνο. Πρέπει να εξαντληθούν οι πηγές «ιδίων πόρων» χωρίς επιβάρυνση του Ευρωπαίου πολίτη: Φόρος στον άνθρακα (στα σύνορα), κοινές επενδύσεις (ευρωομόλογα), φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, φόρος στις πολυεθνικές εταιρίες. Επείγει να εγκαθιδρυθεί ενιαία Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων, με ενιαία εποπτεία, κοινούς κανόνες πτώχευσης καθώς και στοιχεία φορολογικής σύγκλισης και, επίσης, να εισαχθούν κοινά ευρωπαϊκά χρηματοοικονομικά προϊόντα ώστε να συγκρατηθεί η φυγή κεφαλαίων προς τρίτες χώρες.

Η αποτελεσματική προώθηση του φιλόδοξου σχεδίου μετασχηματισμού της ευρωπαϊκής οικονομίας που περιγράφεται πιο πάνω απαιτεί νέο στρατηγικό εργαλείο για το συντονισμό των οικονομικών πολιτικών. Οι αντίπαλοί μας μας ξεπερνούν επειδή μπορούν να ενεργούν ως μία χώρα με ενιαία στρατηγική και να ευθυγραμμίζουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία και πολιτικές πίσω από αυτήν. Η Ευρώπη, για να επιβιώσει στο άναρχο καθεστώς που διαμορφώνεται στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, χρειάζεται μια ανανεωμένη εταιρική σχέση μεταξύ των κρατών-μελών, έναν επαναπροσδιορισμό, το ίδιο φιλόδοξο με την αρχική εκκίνηση της ενοποίησης πριν από 70 χρόνια με τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα.



Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Απεργία πείνας ξεκίνησε ο Νίκος Μαζιώτης, για τις συνθήκες περίθαλψης στις Φυλακές


Απεργία πείνας ξεκίνησε από χτες ο Νίκος Μαζιώτης, διαμαρτυρόμενος, για τις συνθήκες περίθαλψης των κρατουμένων στις Φυλακές Δομοκού.

Ο καταδικασμένος για τη δράση του Επαναστατικού Αγώνα, σε κείμενο του αναφέρει:

Νίκος Μαζιώτης: ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ 14/5/2024

Δεν πέρασε μια μέρα από τη δημοσίευση του κειμένου για το τι περίθαλψη παρέχει το ‘‘σωφρονιστικό’’ σύστημα και ότι εκβιαστικός όρος για να με μεταγάγει η εξωτερική φρουρά των φυλακών Δομοκού στο νοσοκομείο της Λαμίας, είναι να υποστώ ένα
αναξιοπρεπή σωματικό έλεγχο βγάζοντας τα ρούχα μου, σήμερα επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά. 

Σήμερα η εξωτερική φρουρά των φυλακών Δομοκού με τον ίδιο τον διοικητή της επικεφαλής αρνήθηκε να με μεταγάγει στο νοσοκομείο της Λαμίας για ορθοπεδική εξέταση που αφορά ρήξη 3ου βαθμού του γαστροκνημικού μυός επειδή δεν δέχτηκα τον αναξιοπρεπή και εξευτελιστικό τρόπο σωματικής έρευνας. 

Δεν αρνήθηκα γενικά τη σωματική έρευνα, αρνήθηκα τον εξευτελιστικό τρόπο που αυτοί θέλουν. Ουσιαστικά με εκβιάζουν βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία μου προκειμένου να έχω την περίθαλψη που δικαιούμαι. Ως απάντηση στην κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων μου, προχωρώ σε απεργία πείνας από σήμερα (14/5/2024) με αίτημα την μεταγωγή μου στο νοσοκομείο Λαμίας χωρίς να υποστώ τον εξευτελιστικό τρόπο έρευνας που εκβιαστικά απαιτεί η εξωτερική φρουρά των φυλακών Δομοκού. 

Όπως δεν παρέδωσα εδώ και δυο χρόνια την αξιοπρέπειά μου στο δικαστικό συμβούλιο της Λαμίας που ζητά από εμένα δηλώσεις αναθεώρησης, σωφρονισμού και μετάνοιας για να με αποφυλακίσει, δεν θα παραδώσω ούτε στους ανθρωποφύλακες την αξιοπρέπειά μου προκειμένου να έχω την περίθαλψη, που πρέπει. Η ιατρική περίθαλψη είναι αναφαίρετο και αδιαπραγμάτευτο δικαίωμά μου και είναι απαράδεκτο να γίνεται εργαλείο πίεσης για να αποδεχτώ εξευτελιστικές μεθόδους μεταχείρισής μου.

Το αίτημα αυτό αφορά όχι μόνον αυτή την περίπτωση αλλά οποιαδήποτε περίπτωση περίθαλψης χρήζει μεταγωγής σε νοσοκομείο για εξέταση, χειρουργική επέμβαση ήθεραπεία ενώ εξακολουθώ να βρίσκομαι στις φυλακές.
 
14/5/2024

Νίκος Μαζιώτης καταδικασμένος για τη δράση του Επαναστατικού Αγώνα Φυλακές Δομοκού

Τον καμαρώνει ο Κύρος!


 Το καμάρι του Κύρου Βασσάρα!

Ο Ρουμάνος Κόβατς στον τελικό του Europa League!

Ο δικός μας elite Σιδηρόπουλος, ούτε ως 4ος στο Euro της Γερμανίας...

Δείτε το νέο τρέιλερ της "Δίκης στο Open" (BINTEO)



Η Δίκη στο OPEN στη νέα εποχή.

Τη Δευτέρα, στις 9 το βράδυ, ζωντανά, στην υβριδική τηλεόραση του OPEN.

Η αθλητική εκπομπή των μεγάλων αποκαλύψεων, δίνει πάλι τον τόνο, για να μη μείνει τίποτε στο σκοτάδι:

- ΑΝΑΛΥΣΗ: Το φινάλε του πιο ανταγωνιστικού πρωταθλήματος όλων των εποχών.

ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ο προπονητής Παύλος Δερμιτζάκης και ο δημοσιογράφος Γιώργος Μπούζος.

- ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Η νέα δομή της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας.

ΣΤΟ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ο πρώην διαιτητής FIFA Γιάννης Σταυρίδης.

- ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Πού οδηγείται η υπόθεση του κυκλώματος παράνομου στοιχηματισμού.

ΑΝΑΛΥΟΥΝ ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου Χρήστος Μυλωνόπουλος και η δημοσιογράφος Μαίρη Μπενέα

Τριάντα έξι χρόνια "Δίκη", με τον Κυριάκο Θωμαίδη.

Μαζί του στο στούντιο, όπως κάθε Δευτέρα, η Μαίρη Μπενέα, με τις "Δικογραφίες".

Τη Δευτέρα, στις 9 το βράδυ, ζωντανά, στην υβριδική τηλεόραση του OPEN. Και σε μαγνητοσκόπηση, μετά τα μεσάνυχτα, στο Ανοιχτό Κανάλι.

Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Εντάλματα σύλληψης και για τα στημένα ματς (video)

 


Η αποκάλυψη της "Δίκης στο Open" για τις ποινικές διώξεις και την εγκληματική οργάνωση της ελληνικής εκδοχής του διεθνούς κυκλώματος παράνομου στοιχηματισμού, στο τρίτο μέρος της χθεσινοβραδινής εκπομπής: https://www.youtube.com/live/TEbcM1vDzeI?si=kMMwObun2icBgq5Z

Γ.ΣΠΑΝΕΑΣ στη "ΔΙΚΗ": «Το κακό ξεκίνησε από τον Κλάτενμπεργκ, ήταν μόνο πρώτη μούρη στο Καβούρι!»

 


Ο Γιώργος Σπανέας, σύμβουλος της Ένωσης διαιτητών, μίλησε στη «Δίκη στο OPEN» για τις διαβουλεύσεις για τον τελικό Κυπέλλου και τα προβλήματα της ελληνικής διαιτησίας.

Αρχικά αναφέρθηκε στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη (14/5) για τον τελικό Κυπέλλου, λέγοντας: «Εγώ είχα πάει στο Ντόρτμουντ, στον τελικό Λίβερπουλ-Αλαβές. Κρατούσα ένα τενεκεδάκι μπύρας και ήταν εκεί ένα... θηρίο αστυνομικός. Μου είπε μπορείς να το πάρεις μέσα. Παραξενεύτηκα και ρώτησα. Μου απάντησαν ότι έπρεπε να επιστρέψω το κουτάκι πίσω και θα έπαιρνα και μισό ευρώ. Αν δεν το επιστρέψεις δεν ξαναμπαίνεις σε γερμανικό γήπεδο. Δεν θα τον ρωτήσουν κάτι τον κ. Μπαλτάκο γιατί δεν υπάρχει απάντηση. Και να πει θα γίνει αυτό... τζάμπα καίει η λάμπα».

Για την διαιτησία στο ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός και την φάση Κωνσταντέλια-Τζολάκη: «Δεν υπάρχει παράβαση πέναλτι, ήδη έχει αρχίσει να πέφτει. Η μπάλα έχει φύγει, γλιστράει και πέφτει. Και ξένους που ήρθαν τους βγάλαμε μεθυσμένους. Δεν λέω ότι το έκανε ο κ. Λουτσέσκου. Βαρέθηκε ο Μάνταλος να τον κατηγορούν γι' αυτό έβαλε τον έμπειρο Σιδηρόπουλο στο αδιάφορο Λαμία-Άρης. Έχουμε κάνει τεράστιο κακό στην ελληνική διαιτησία, κυρίως οι παράγοντες. Αν ήταν άλλο το αποτέλεσμα στην Τούμπα θα βλέπαμε τι... ώρα θα έφευγε ο Γάλλος από την Ελλάδα».

Τόνισε ότι: «Βλέπουμε ένα καταπληκτικό πρωτάθλημα και θα πρέπει να κατανοήσουμε κάποια πράγματα. Οι παίκτες καταλαβαίνουν τι κάνουν, οι παράγοντες δεν καταλαβαίνουν. Για τα πάντα φταίει η διαιτησία γιατί υπήρχε το παρελθόν. Δεν ξεκόβει ποτέ. Θα την πληρώνουν οι νέοι για τους παλιούς. Με τις εκλογές της ΕΠΟ θα υπάρξει δυσκολία γιατί υπάρχουν αντιπαλότητες. Ποιος ρωτάει ποιον μέσα στην ΕΠΟ για τους διαιτητές; Ποιος τολμάει; Ο Μάνταλος έχει 20 διαιτητές και βάζει τον έναν και τον άλλον. Τους άλλους δεν τους θέλει κανένας.

Νομίζω δεν θα υπάρχει εκπρόσωπος μας στην ΕΠΟ και θα φταίμε και εμείς. Δεν είμαστε έτοιμοι, όχι όλοι βέβαια. Σαν Ένωση δεν έχουμε τις προϋποθέσεις. Στο συμβούλιο δεν υπάρχει εν ενεργεία διαιτητής. Είναι τραγικό λάθος που ψηφίστηκε από τον κ. Αυγενάκη αυτός ο αθλητικός νόμος, να έχουν και το εκλέγειν και το εκλέγεσαι. Θα σας πω κάτι. Ο κ. Σιδηρόπουλος φεύγει και ο κ. Παπαπέτρου βάζει υποψηφιότητα και εκλέγεται. Ο πίνακας θα ξεκινάει από τον κ. Παπαπέτρου. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ είπε ότι ακόμη και στο Δημόσιο είναι εν ενεργεία, αλλά έχουν ένα ταμπελάκι του ΠΑΜΕ και διεκδικούν καλύτερη σύνταξη. Αυτοί δεν προσλαμβάνουν, αν κατέβουν στο Σύνταγμα τους... πάτησε το τρένο, δεν ξέρουν που πάνε. Πως γίνεται να έχουμε επιλέξει έναν διαιτητή να εκλέξει και δεν τον εμπιστευόμαστε να παίξει στο γήπεδο; Και η ΕΠΟ και οι διαιτητές πρέπει να κάνουμε πίσω.

Με βάση την ολιστική μελέτη θα έπρεπε να είχαν αποκοπεί οι διαιτητές από τους παράγοντες. Να είναι τελείως ανεξάρτητοι. Η ΕΠΟ είναι η άρχουσα τάξη, θα έπρεπε να πει αυτό θα γίνει στον τελικό και να τελειώσει. Το ίδιο και στην διαιτησία. Μία παράπλευρη πορεία για να συνεννοηθούν και να βγει ένα αποτέλεσμα. Εισπράττουν κάποιοι, παίρνουν από την Super League. Ο Βασάρας εδώ δεν περνάει έξω από γήπεδο και έξω τα έχει πάρει όλα πάνω του. Απαξιώνουμε τους πάντες. Άκουγα ότι θα είναι έκπτωτη η ΕΠΟ. Από τους συνδέσμους διαιτησίας που υπάρχουν κάποιοι σκέφτηκαν σωστά και συνεργάστηκαν. Δεν ήταν μόνο τα ποσοστά. Αν τα σπάσουν οι Big 4 δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα.

Δεν είναι μόνο το VAR. Ότι δεν υπάρχει εκπαίδευση, δεν υπάρχει. Σταμάτησε να υπάρχει η υποδομή. Το κακό ξεκίνησε από τον Κλάντερμπεργκ. Από εκεί και μετά υπήρξε χάος. Τον ενδιέφερε μόνο η πρώτη μούρη στο καβούρι. Θέλαμε να κάνουμε σεμινάρια, του το είπαμε. Κάποιοι έχουν μόνο μεράκι, δεν θέλουν μισθό. Δεν άκουσε. Τώρα λέμε φταίει ο Μάνταλος, τι μπορούσε να κάνει; Τέσσερις δεν θέλει ο Ολυμπιακός, τέσσερις δεν θέλει ο ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ. Η κλωσσομηχανή που βγάζει διαιτητές σταμάτησε».

Ρωτήθηκε από που θα ξεκινούσε αν θα αναλάμβανε την διοίκηση της ΕΠΟ και απάντησε: «Υποδομή. Ο επικεφαλής να μην έχει σχέση με τα τμήματα υποδομής. Από το μηδέν να παράγεις διαιτητές και να τους δίνεις στην «κατανάλωση». Να είναι συνυπεύθυνες η ΕΠΟ και η Super League. Αν δεν καταλάβουν ότι η ποδοσφαιρική εξουσία ανήκει παγκοσμίως στην Ομοσπονδία δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα. Πρέπει να υπάρχουν τοποτηρητές. Αν ο διαιτητής τρώει ύβρεις και οι ποινές είναι αστείες στους παράγοντες τότε δεν γίνεται τίποτα. Εγώ λέω να φέρουμε ξένο διαιτητή και να βάλουν να παίξουν Ολυμπιακός-ΑΕΚ με φιλάθλους και των δύο ομάδων. Τον Μελισσανίδη τον ξέρω, ο κ. Μαρινάκης λειτουργεί με άλλον τρόπο. Είναι άλλες ποδοσφαιρικές γενιές».

Τέλος τόνισε: «Ο αστυνομικός δολοφονήθηκε και βρήκαμε τους εγκληματίες. Παρουσιάζονται εκεί και ο ένας βίασε, ο άλλος σκότωσε και λήστεψε και λένε επιτυχία ότι τους έπιασαν. Ματιαγμένοι είναι... Γιατί κυκλοφορούσαν ελεύθεροι;»

Λ.ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΙΔΗΣ στη "ΔΙΚΗ": «Μπορεί να τιμωρηθεί ομάδα λόγω ανθρώπων που ασκούν διοίκηση εν τοις πράγμασι»



Στη «Δίκη στο OPEN» μίλησε ο νομικός αθλητικού δικαίου, Λάκης Σημαιοφορίδης, σχολιάζοντας τον τελικό Κυπέλλου και φυσικά την υπόθεση κυκλώματος στοιχηματισμού.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για τον τελικό Κυπέλλου: «Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να χαμογελάσω με αυτά που ακούω. Υπάρχει χώρα στην οποία οι συμμετέχοντες διαπραγματεύονται με την ομοσπονδία πως θα γίνει ένας τελικός. Υπάρχει ένα θεσμικό όργανο, η ΕΠΟ, είναι η διοργανώτρια αρχή του Κυπέλλου. Η μόνη που μπορεί και πρέπει να αποφασίσει είναι εκείνη χωρίς να διαπραγματευτεί με κανένα. Τι θα πει ποιος θα πληρώσει τις κάμερες, θα έχω κόσμο ή δεν θα έχω; Παίρνει μια απόφαση και πρέπει οι ομάδες να τη σεβαστούν. Ο νόμος είναι δεσμευτικός αλλά όλα τα υπόλοιπα είναι στη δικαιοδοσία της ΕΠΟ. Και κάμερες ασφαλείας να υπήρχαν, έχουμε δει τελικούς χωρίς κόσμο και ακόμη και με κάμερες».

Για την υπόθεση του κυκλώματος στοιχηματισμού: «Ο συνδυασμός των ποινικών υποθέσεων με τα πειθαρχικά είναι μια μεγάλη νομική υπόθεση, μπορεί να καταλήξουν σε τιμωρίες και για ομάδες και για φυσικά πρόσωπα. Συνήθως συνδέονται φυσικά πρόσωπα που συνδέονται με μια ΠΑΕ, κάποιος αξιωματούχος για παράδειγμα, αφορούν όμως και πρόσωπα που ασκούν διοίκηση εν τοις πράγμασι. Μπορεί κάποιος να μην είναι στο ΔΣ της ομάδας και να είναι άνετος, αλλά αν προκύψει κάτι διευκολύνει τις διαδικασίες που αφορούν το πειθαρχικό δίκαιο, είναι το ίδιο υπεύθυνος και υπόλογος όπως με οποιονδήποτε άνθρωπο κάποιας ΠΑΕ.

Εχει αυτόν τον σκοπό να μην μπορούν να αποφύγουν κάποιοι που ασκούν διοίκηση και νομίζουν πως μπορούν να τη γλιτώσουν και πως δεν θα μπορεί να τους ελέγξει κανείς. Υπάρχουν διατάξεις στον κώδικα δεοντολογίας όπου επιτρέπουν στα ποδοσφαιρικά πειθαρχικά όργανα να ασχοληθούν με εκκρεμούσες ποινικές υποθέσεις. Δεν είναι απαραίτητο να υπάρξει πλήρη και ολοσχερώς η ενοχή κάποιου, είναι η αυξημένη πιθανολόγηση. Μπορεί να ενεργήσει ένα πειθαρχικό όργανο πάνω από την απλή πιθανολόγηση και κάτω από την απόδειξη».

Και συνέχισε λέγοντας: «Οφείλουν να τρέξουν τη διαδικασία γιατί υπάρχει το θέμα της παραγραφής. Σε αυτά που επιλαμβάνεται η Επιτροπή Δεοντολογίας υπάρχει 10ετής παραγραφή, κάποια αδικήματα όπως η δωροδοκία, η διαφθορά, η χειραγώγηση αγώνων είναι απαράγραπτα. Αυτοί που θέλουν ως δικαστές να εφαρμόσουν πιστά τους κανονισμούς, οφείλουν να ενεργήσουν γρήγορα. Όταν αλλοιώνονται πρωταθλήματα, όταν χειραγωγούνται αγώνες και διοργανώσεις, είναι αυστηρότατες οι ποινές. Αρκεί τα πειθαρχικά όργανα να ενεργήσουν τα δέοντα αν έχουν αυτή τη διάθεση».

«Στην Ιταλία υποβιβάστηκαν ιστορικές ομάδες, τιμωρήθηκε ο Πάολο Ρόσι. Κάποια στιγμή πρέπει να μπει ένας φραγμός» ολοκλήρωσε.

Γ.ΠΕΤΡΑΚΗΣ στη "ΔΙΚΗ": : «Ο ΠΑΟΚ επιβεβαίωσε πόσο καλή ομάδα είναι-Διαφορετικός Ολυμπιακός κόντρα στην ΑΕΚ»

 



Ο προπονητής του Παναιτωλικού, Γιάννης Πετράκης, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Δίκη στο Open» και αναφέρθηκε στην μάχη του τίτλου, την όμορφη κίνηση με τον 21χρονο τερματοφύλακα του Ολυμπιακού, Κωνσταντίνο Τζολάκη έξω από γήπεδο της Τούμπας, αλλά και για την παρωδία με τον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας.

Μεταξύ άλλων είπε:

Για την όμορφη κίνηση του Τζολάκη με τον μικρό Γιαννάκη του ΠΑΟΚ:

''Το ποδόσφαιρο παγκοσμίως είναι θέαμα και διασκέδαση. Δυστυχώς επειδή υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα από πίσω πολλές φορές ο δρόμος αυτός χάνεται και πάμε σε συμπεριφορές που δεν είναι η ώρα για να συζητήσουμε. Κινήσεις όπως αυτές που είδαμε μετά το τέλος του ντέρμπι στην Τούμπα είναι που ο κόσμος που χαίρεται να βλέπει''.

Για την παρωδία του τελικού Κυπέλλου:

''Υπάρχει διαφορά στη δομή, τα προβλήματα παντού τα ίδια είναι. Η διαφορά είναι στην εφαρμογή και στην εκτέλεση των νόμων για να υπάρχει η ισορροπία που πρέπει. Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου το αντικείμενο της συζήτησής μας να είναι καθαρά το ποδόσφαιρο και το θέαμα γιατί αυτά θα μας πάνε ένα βήμα μπροστά. Όταν κάτι ανακυκλώνεται συνεχώς το πρόβλημα αντί να μικραίνει, μεγαλώνει''.

Για την μάχη του τίτλου μετά την μεγάλη νίκη του ΠΑΟΚ απέναντι στον Ολυμπιακό:

''Η ΑΕΚ έχει ένα μικρό πλεονέκτημα και την τύχη στα χέρια της σε σχέση με τον ΠΑΟΚ. Όταν υπάρχει ένα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό όλα μπορούν να συμβούν. Όπως και για τον ΠΑΟΚ που έχει μπροστά του δύο δύσκολα παιχνίδια. Ο ΠΑΟΚ είναι σε καλό μομέντουμ και καλή κατάσταση και φαίνεται ότι ξεπέρασε το σοκ στη Λαμία και επιβεβαίωσε το πόσο καλή ομάδα έχει φέτος. Επαναλαμβάνω όλα μπορούν να συμβούν. Στην καμπή που είναι το Πρωτάθλημα καμία ομάδα και κανένας παίκτης δεν είναι αδιάφορος. Το ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ είναι ένα παιχνίδι ρουλέτα. Και οι δύο είναι ενδιαφερόμενοι για διαφορετικούς λόγους''.

Για τις πολλές αλλαγές του Μεντιλίμπαρ στην Τούμπα και το ντέρμπι που ακολουθεί με την ΑΕΚ στο Καραϊσκάκης:

''Ο κ. Μεντιλίμπαρ κι σε άλλα ματς έκανε ροτέισον και του βγήκε. Αυτό είναι ένας μικρός παράγοντας. Το πιο δύσκολο στην δουλειά μας είναι ο έλεγχος των συναισθημάτων κι αυτό φάνηκε μετά την μεγάλη πρόκριση του Ολυμπιακού στον τελικό του Conference League ήρθε η απότομη προσγείωση με την ήττα από τον ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Τούμπας. Το παιχνίδι που ακολουθεί με την ΑΕΚ είναι ρουλέτα και θα δούμε έναν διαφορετικό Ολυμπιακό με το μαχαίρι στα δόντια''.

Για τον Άρη:

''Ο Άρης δεν θα είναι αδιάφορος απέναντι στον ΠΑΟΚ παρότι έχει μπροστά του τον τελικό Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό γιατί πάντα τα παιχνίδια Άρης-ΠΑΟΚ και ΠΑΟΚ-Άρης σημαίνουν πολλά και για τις δύο ομάδες και ξέρουμε την αντιπαράθεση που υπάρχει ανάμεσα και στους δύο. Κάθε πράγμα στον καιρό του'.

Για τον Παναθηναϊκό:

''Ο Παναθηναϊκός και ο προπονητής του έχουν έξτρα πίεση μετά τα αρνητικά αποτελέσματα ενόψει του τελικού Κυπέλλου. Πιστεύω, θα είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να αποκαταστήσουν την ισορροπία και την ψυχολογία πριν από το ματς με τον Άρη. Δεν θα είναι εύκολο παιχνίδι για τον ΠΑΟΚ καθόλου ο Παναθηναϊκός είναι μία ομάδα πληγωμένη. Δεν ξέρω κατά πόσο ο Παναθηναϊκός μπορεί να ισορροπήσει όπως έκανε ο ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός. Είναι ερωτηματικό όλη αυτή την πίεση θα την διαχειριστεί'.

Aν και οι 30 έπαιζαν ΠΡΟΠΟ, το 13 θα ήταν το τυχερό τους νούμερο!


https://monobala.gr/an-kai-oi-30-epaizan-propo-to-13-tha-itan-to-tychero-tous-noumero/

Aν και οι 30 έπαιζαν ΠΡΟΠΟ, το 13 θα ήταν το τυχερό τους νούμερο!

Αλλά για το παράνομο στοίχημα, όπου είναι κατηγορούμενοι σε βαθμό κακουργήματος, ίσως το 13, να μην τους φέρει... γούρι...

Ο λόγος, για τους 30 κατηγορούμενους στην υπόθεση της ελληνικής εκδοχής του διεθνούς κυκλώματος παράνομου στοιχηματισμού, οι οποίοι μετά την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον τους από τον αθλητικό και ποδοσφαιρικό εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την 13η τακτική ανακρίτρια κ. Τριαννίδου, η οποία ανέλαβε την ανάκριση για την πολύκροτη υπόθεση.

Αγνωστο , εάν - κατά τις προλήψεις - το 13 θα αποδειχτεί γρουσούζικο για τους 30 κατηγορούμενους στο κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού, πάντως η 13η ανακρίτρια κ. Τραιαννίδου, σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζεται στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης, για όσους εξ αυτών θεωρήσει ύποπτους φυγής!

Οι ποινικές διώξεις, που ασκήθηκαν από τον εισαγγελέα κ. Σπυρόπουλο είναι ονομαστικές και τα αδικήματα κακουργηματικής μορφής, με κυριότερο την εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν παράνομο στοιχηματισμό, αλλοιώσεις αποτελεσμάτων αγώνων, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από τυχερά παίγνια, κοινώς ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Η ανακρίτρια κ. Τραιαννίδου, η οποία θεωρείται έμπειρη και ικανή δικαστής, έχει ήδη στα χέρια της τη δικογραφία και μελετάει τα στοιχεία της υπόθεσης, προκειμένου να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, που είναι οι κλήσεις στους κατηγορούμενους, για να απολογηθούν, ή η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης.

Δεκατριάρι... για τους κατηγορούμενους στο κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού!


Ερχονται εντάλματα σύλληψης για το κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού - Αθλητικοί  παράγοντες, προπονητές  και ποδοσφαιριστές στα 173 πρόσωπα,  που ερευνώνται!

Δεκατριάρι... για τους κατηγορούμενους στην υπόθεση της ελληνικής εκδοχής του διεθνούς κυκλώματος παράνομου στοιχηματισμού, καθώς η ανακρίτρια, η οποία ανέλαβε την ογκώδη δικογραφία, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον τους από τον αθλητικό και ποδοσφαιρικό εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο, είναι η... 13η τακτική ανακρίτρια κ. Τραιαννίδου.

Αγνωστο παραμένει προς το παρόν, εάν το 13 θα αποδειχτεί τυχερό ή άτυχο, για τους περίπου 30 τον αριθμό κατηγορούμενους στο κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού, πάντως η κ. Τραιαννίδου, σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζεται στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης, για όσους εκ των κατηγορουμένων θεωρήσει ύποπτους φυγής!

Οι ποινικές διώξεις, που ασκήθηκαν από τον εισαγγελέα κ. Σπυρόπουλο είναι ονομαστικές και τα αδικήματα κακουργηματικής μορφής, με κυριότερο την εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν παράνομο στοιχηματισμό, αλλοιώσεις αποτελεσμάτων αγώνων, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από τυχερά παίγνια, κοινώς ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Η ανακρίτρια κ. Τραιαννίδου, η οποία θεωρείται έμπειρη και ικανή δικαστής, έχει ήδη στα χέρια της τη δικογραφία και μελετάει τα στοιχεία της υπόθεσης, προκειμένου να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, που είναι οι κλήσεις στους κατηγορούμενους, για να απολογηθούν, ή η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης.

Για να οδηγηθεί η υπόθεση στην άσκηση ποινικών διώξεων, χρειάστηκαν 14 μήνες έρευνας από την Οικονομική Αστυνομία και τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.

Στο μεταξύ, η δικογραφία, γιά το κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού, χωρίστηκε σε δύο σκέλη.

Το πρώτο αφορά τους 30 κατηγορούμενους, οι οποίοι αναμένεται να απολογηθούν στην ανακρίτρια κ. Τραιαννίδου.

Το δεύτερο αφορά ακόμη 143 πρόσωπα, που φέρονται ως εμπλεκόμενοι στην ίδια υπόθεση, αλλά γι΄αυτά δεν έχουν ασκηθεί ακόμη ποινικές διώξεις.

Η εμπλοκή νέων προσώπων στην δικογραφία, εκτός από τους 30 αρχικά ελεγχόμενους, ήταν ο λόγος γιά τον οποίον είχε ζητήσει ο αθλητικός και ποδοσφαιρικός εισαγγελέας Κώστας Σπυρόπουλος την άρση του τηλεφωνικού τους απορρήτου.

Ωστόσο το συμβούλιο πλημμελειοδικών της Αθήνας απάντησε αρνητικά στο αίτημα του.

Στη συνέχεια ο κ. Σπυρόπουλος διαχώρισε τη δικογραφία.

Ασκησε ποινικές διώξεις για τους 30, ενώ οι υπόλοιποι 143 εμπλεκόμενοι, θα κληθούν να δώσουν έγγραφες εξηγήσεις, ως ύποπτοι, στην Οικονομική Αστυνομία.

Αξιοπερίεργο στην υπόθεση, που καταδεικνύει τη σπουδή της Εισαγγελία να διαφυλαχτεί η μυστικότητα των προσώπων, είναι ότι, η δικογραφία για τους 143 ΄ αναφέρει μόνο τα αρχικά τους και όχι πλήρη ονοματεπώνυμα.
Όσοι ήδη διώκονται ποινικά, προέκυψαν από την έρευνα, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022 από την Αυστρία και επεκτάθηκε σε εξι χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Στη χώρα μας ακολούθησαν έρευνες κατ' οίκον και κατασχέσεις ψηφιακών μέσων.

Στα 173 πρόσωπα περιλαμβάνονται αθλητικοί παράγοντες, προπονητές, ποδοσφαιριστές και μπουκ του στοιχήματος.

ΚΥΚΛΩΜΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ: Ασκήθηκαν οι διώξεις - 173 ερευνώνται για εγκληματική οργάνωση!



ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ ΕΝΤΑΛΜΑΤΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ - ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ

Η "Δίκη στο Open" αποκάλυψε ότι, ο αθλητικός εισαγγελέας Αθηνών Κώστας Σπυρόπουλος άσκησε ποινικές διώξεις, σε 30 πρόσωπα, για την υπόθεση της ελληνικής εκδοχής του διεθνούς κυκλώματος παράνομου στοιχηματισμού.

Χρειάστηκαν 14 μήνες έρευνας από την Οικονομική Αστυνομία και τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Μάλιστα εκδίδονται εντάλματα σύλληψης και η υπόθεση οδηγείται στον ανακριτή.

Η εισαγγελική δίωξη διακριβώνει τη δράση εγκληματικής οργάνωσης, που διέπραττε αδικήματα κακουργηματικής μορφής, όπως: Παράνομος στοιχηματισμός, αλλοιώσεις αποτελεσμάτων αγώνων, πλαστογραφία, νομιμοποίηση εσόδων από τυχερά παίγνια και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Η δικογραφία αφορά συνολικά 173 φυσικά πρόσωπα, ωστόσο διαχωρίστηκε, σε δύο σκέλη, που αφορούν: Kατ΄αρχήν τους 30 κατηγορούμενους, για τους οποίους ασκήθηκε δίωξη και τους υπόλοιπους 143, οι οποίοι θα κληθούν να καταθέσουν έγγραφες εξηγήσεις, ως ύποπτοι, στην Οικονομική Αστυνομία, καθώς προς το παρόν διερευνάται η εμπλοκή τους στην υπόθεση.

Ο αθλητικός και ποδοσφαιρικός εισαγγελέας είχε ζητήσει την άρση του απορρήτου των συνομιλιών των 143 εμπλεκομένων στην έρευνα, αλλά του αίτημα του απορρίφτηκε από το συμβούλιο πλημμελειοδικών.

Ετσι, καλούνται να καταθέσουν έγγραφες εξηγήσεις ανωμοτί στην Οικονομική Αστυνομία.

Μάλιστα η δικογραφία αναφέρει μόνο τα αρχικά τους και όχι πλήρη ονοματεπώνυμα.

Όσοι ήδη διώκονται ποινικά, προέκυψαν από την έρευνα, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2021 σε έξι χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Είχαν προηγηθεί έρευνες κατ' οίκον και κατασχέσεις ψηφιακών μέσων.

Στα 173 πρόσωπα περιλαμβάνονται αθλητικοί παράγοντες, προπονητές, ποδοσφαιριστές και μπουκ του στοιχήματος.

Τηνέρευνα εποπτεύει ο επικεφαλής επί αθλητικών ζητημάτων Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Οικονόμου.

Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

Συνάντηση Μπαλτάκου - Σπανέα!

 


Συνάντηση... κορυφής, έξω από το Βελλίδειο, στη Θεσσαλονίκη.

Ο Πρόεδρος της ΕΠΟ Τάκης Μπαλτάκος, συναντήθηκε, το περασμένο Σάββατο, στη Θεσσαλονίκη, με τον πρώην Διαιτητή και  σύμβουλο της Ενωσης Διαιτητών Γιώργο Σπανέα.

 Τι να έλεγαν άραγε?

Υψωσαν σημαία του Κεμάλ σε αγώνα βόλευ στη Χίο!



Ξεπερνούν τα όρια οι Τουρκικές προκλήσεις,  την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντάται με τον πρόεδρο Ερντογάν!

Το "Χίος Μπροστά" https://chiosin.gr/kemal3/
αποκαλύπτει τουρκική πρόκληση σε φιλικους αγωνες βόλλευ στη Χίο.

Σύμφωνα με το site υψώθηκε σημαία του Κεμάλ, μέσα στο κλειστό της Χίου.

Το "Χιος Μπροστά" σχολιάζει σε ανακοίνωση του: "Καλή η αλληλεπίδραση και οι ανταλλαγές με τους γείτονες ,αλλά ακόμη καλύτερο οι διοργανώσεις που υποστηρίζει ή συμμετέχει ο Δήμος, όπως
και άλλοι φορείς, να γίνονται με βάση τα προβλεπόμενα διπλωματικά πρωτόκολλα.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τα εθνικά σύμβολα να χρησιμοποιούνται οι επίσημες σημαίες και όχι σύμβολα που προκαλούν και προσβάλουν τους Έλληνες και
την ιστορία τους, όπως έγινε στους αγώνες του Ελληνοτουρκικού τουρνουά βόλεϊ γυναικών.
Η δημοτική αρχή Μαλαφή που εμφανίζεται ως υποστηρικτής του τουρνουά οφείλει να μην επιτρέπει τη χρήση συμβόλων που προκαλούν, ειδικά στην
Καλό είναι όλοι να είναι πιο προσεκτικοί".

ΠΗΓΗ:dikisports.blogspot.com

"Τρύπια" βάρκα τα μέτρα Κυβέρνησης και Βρούτση, για την αθλητική βία!

Δύο αλλεπάλληλα περιστατικά βίας σε γήπεδα, καταδεικνύουν πόσο διάτρητα είναι τα μέτρα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και του αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση, για τη βία σε γήπεδα και σε αθλητικούς χώρους.


Στο πρώτο:

Χάος επικράτησε σε ποδοσφαιρικό αγώνα τοπικού πρωταθλήματος στη Λάρισα, όταν διαιτητής δέχθηκε επίθεση.Κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης, ο διαιτητής απέβαλε παίκτη των φιλοξενούμενων για αντιαθλητική συμπεριφορά και λίγο αργότερα έκανε το ίδιο και με αθλητή των γηπεδούχων για ανάλογους λόγους.

Όπως μεταφέρει το onlarissa.gr. μετά τις αποφάσεις του αυτές «άτομα της γηπεδούχου ομάδας», όπως αναγράφει στο φύλλο αγώνα, τον έσπρωξαν και έπεσε στο έδαφος.

Όντας κάτω, δέχθηκε χτυπήματα στο σώμα, ενώ ένα άτομο επιχειρούσε να τον προστατεύσει.

Το παιχνίδι διακόπηκε και το θύμα και ένας συνάδελφός του αποσύρθηκαν στα αποδυτήρια και κάλεσαν την αστυνομία.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν στο γήπεδο και η ένταση τελικά εκτονώθηκε.



Στο δεύτερο:

Ένα αδιανόητο περιστατικό οπαδικής βίας κατέγραψε ο φακός στην Εύβοια κατά τη διάρκεια τοπικού αγώνα μπάσκετ, όταν θεατές μπήκαν στο γήπεδο και άρχισαν να ξυλοκοπούν τους παίκτες.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το evima.gr, το βίαιο συμβάν διαδραματίστηκε το περασμένο Σάββατο (11/5) στον αγώνα Σύλλας-Α.Ε. Καρύστου για τα playoffs της Α’ ΕΣΚΑΣΕ στην Αιδηψό, όταν ο διαιτητής έδωσε τεχνική ποινή σε παίκτη των γηπεδούχων.

Αρχικά υπήρξε ένταση ανάμεσα στους δύο παίχτες όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο και στη συνέχεια το παρκέ μετατράπηκε σε ρινγκ, με άτομα από τον πάγκο αλλά και οπαδούς να εισβάλουν στο γήπεδο και να χτυπούν τους παίχτες.

Την ώρα που ξεκίνησαν τα επεισόδια το σκορ έδειχνε 61-68 υπέρ των φιλοξενούμενων.

Το φύλλο αγώνος που συνέταξαν οι διαιτητές είναι επιβαρυντικό για τους γηπεδούχους.

Η ομάδα της Καρύστου αποχώρησε από το γήπεδο για το λιμάνι της Αιδηψού με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

ΑΠΟΨΕ στη "ΔΙΚΗ": Δικέφαλη υπόθεση ο τίτλος + Νέα μεγάλη αποκάλυψη για το κύκλωμα στοιχηματισμού + Η ελληνική διαιτησία στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι





Η "Δίκη στο Open", στη νέα εποχή.

Το μακροβιότερο talk show, σήμερα, στις 9 το βράδυ, ζωντανά, στην υβριδική τηλεόραση του Open.

Η αθλητική εκπομπη των μεγάλων αποκαλύψεων δινει πάλι τον τόνο για να μη μείνει τίποτε στο σκοτάδι.

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ο θρίαμβος του ΠΑΟΚ επί του Ολυμπιακού - Σχολιάζουν το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα όλων των εποχών ο προπονητής Γιάννης Πετράκης και ο δημοσιογράφος Γιώργος Μπούζος.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Η ελληνική διαιτησία στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι - Στο studio ο σύμβουλος της Ένωσης Διαιτητών Γιώργος Σπανέας.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Οι τρεις μεγάλες ποινικές υποθέσεις του ελληνικού ποδοσφαιρικού και οι πειθαρχικές επιπτώσεις - Αναλύουν ο νομικός αθλητικού δικαίου Λάκης Σημαιοφορίδης και η δημοσιογράφος Μαίρη Μπενέα.

Τριάντα έξι χρόνια "Δίκη", με όλο το αθλητικό παρασκήνιο.

Σήμερα, στις 9 το βράδυ, ζωντανά, στην υβριδική τηλεόραση του Open. Και σε μαγνητοσκόπηση, μετά τα μεσάνυχτα, στο Ανοιχτό Κανάλι.

Τέλος η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, για τον μέχρι πρότινος Αντιπρόεδρο της Χαράλαμπο Μαυρίδη


Εγκαταλείπει το συνδικαλισμό, μετά από δέκα χρόνια επιτυχημένης προσωπικής διαδρομής, ο μέχρι σήμερα Β Αντιπρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Πρόεδρος Εφετών Χαράλαμπος Μαυρίδης.

Ο εκ Βορείου Ελλάδας ορμώμενος ανώτατος δικαστής, επιθυμεί να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις και την εμπειρία του στους νεότερους συναδέλφους του.

Γι΄αυτό και θα θέσει υποψηφιότητα ως Διευθυντής Σπουδών κατεύθυνσης Πολιτικής και Ποινικής Δικονομίας στη Σχολή Δικαστών και Εισαγγελέων, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Ετσι, εάν ο κ. Μαυρίδης επιλεγεί από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, για τη θέση, που επιθυμεί, θα επιστρέψει στα πάτρια εδάφη!

Η αλήθεια είναι πάντως ότι, η επιθυμία του να εγκαταλείψει την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων έχει προκαλέσει αντιδράσεις στα μέλη του ΔΣ και κυρίως στην Πρόεδρο Μαργαρίτα Στενιώτη, που προσπαθεί να τον μεταπείσει, να παραμείνει στο συνδικαλιστικό όργανο των δικαστών και να ξαναβάλει υποψηφιότητα μαζί της.

Αλλά, μάλλον, μάταιος κόπος.

Ο Β Αντιπρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Πρόεδρος Εφετών Χαράλαμπος Μαυρίδης, ο οποίος αυτή την εποχή ηγείται του Εφετείου Καλαμάτας, έχει ανοίξει... πανιά, για την πατρίδα του.



Δυστυχώς, προσθέσαμε και την 11η εντολή!..


Ψυχό-κοινωνιολογικό πιπεράτο του Καθηγητή Πιπερόπουλου


Είναι αλήθεια ότι, πριν μερικά χρόνια όλοι εμείς που ζήσαμε στο εξωτερικό ξεχωρίζαμε την ατομική και ομαδική καθημερινή συμπεριφορά που έδειχναν οι Έλληνες και άλλοι Λαοί με κριτήριο
το αίσθημα «συνανθρωπιάς», που εμείς ανέκαθεν δείχναμε απέναντι σε κάποιον συνάνθρωπό μας, ακόμη και άγνωστο, που βρισκότανε σε κατάσταση ανάγκης ή κινδύνου.

Ο Έλληνας, χωρίς πολλή σκέψη, εμπλέκονταν στο προσωπικό δράμα κάποιου ατόμου που δέχονταν επίθεση στο δρόμο, σε αντίθεση με τους ξένους, που αδιαφορούσαν ή απέφευγαν ακόμη
και να παρακολουθήσουν μια συμπλοκή ως μάρτυρες. Εκείνη η ειδοποιός διαφορά στη συμπεριφορά Ελλήνων και άλλων απέναντι σε κάποιον άγνωστο συνάνθρωπό μας τείνει να εξαφανιστεί τα τελευταία χρόνια και στην πατρίδα μας και ας πρόκειται για συμπατριώτες.

Ίσως το κλασικότερο σε διεθνή επίπεδα παράδειγμα απάθειας και αδιαφορίας απέναντι σε κάποιον ή κάποια που αντιμετωπίζει ένα κίνδυνο αποτελεί η ιστορία της τραγικής εκείνης γυναίκας, της Κίτυ Γενοβέζε, που δέχθηκε την επίθεση αγνώστου καθώς επέστρεφε από τη δουλειά στο σπίτι της τα χαράματα μιας μέρας του Μάρτη του 1964.

Είναι ακόμη έντονα καταγραμμένο στη μνήμη μου το γεγονός καθώς ήμουν τοτε τεταρτοετής υπότροφος φοιτητής Κοινωνιολογίας και Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πόλης της Νέας Υόρκης...

Επί μισή σχεδόν ώρα ο μανιακός δολοφόνος κατάσφαζε το θύμα του και οι συνολικά 38 αυτόπτες μάρτυρες παρακολουθούσαν κρυμμένοι πίσω από τις κουρτίνες των παραθύρων τους, άκουγαν τις κραυγές της άτυχης γυναίκας χωρίς όχι μόνο να επέμβουν προσωπικά αλλά ούτε καν να τηλεφωνήσουν στην αστυνομία της Νέας Υόρκης!…

Απάθεια; Αδιαφορία; Απανθρωπιά;

Όχι ακριβώς!

Οι 38 αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας της Κίττυ Γενοβέζε εκείνο το βράδυ του 1964 στη περιοχή του Κουήνς της Νέας Υόρκης, όπως αποδείχθηκε αργότερα, δεν παρακολούθησαν απλά και μόνο το δράμα και στη συνέχεια επέστρεψαν στα κρεβάτια τους για να συνεχίσουν τον ύπνο του «δικαίου...»

Όλοι οι άνθρωποι αυτοί παρέμειναν κυριολεκτικά «καρφωμένοι» στις θέσεις τους από τα διαδραματιζόμενα, απορροφήθηκαν από την τραγικότητα των εξελισσόμενων μπροστά στα μάτια τους σκηνών, πάγωσαν με άλλα λόγια, ανήμποροι να επέμβουν…

Ο καθένας και η καθεμιά μας ίσως έχουμε ζήσει από κοντά κάποιες τραγικές στιγμές κινδύνου συνανθρώπων μας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν κινδυνεύει η αρτιμέλεια ή και η ζωή κάποιων, έστω και αγνώστων, συνανθρώπων μας λειτουργεί άμεσα στον καθένα και την καθεμιά μας ένας ισχυρός μηχανισμός παρακίνησης-προτροπής για την παροχή συμπαράστασης και βοήθειας.

Αλλά σημειώστε ότι, έχουμε παράλληλα μέσα μας και ισχυρούς μηχανισμούς αναστολών που μας υπαγορεύουν να μείνουμε μακριά καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να υποστούμε και εμείς κάποια
σωματική βλάβη, ή τραυματισμό στην προσπάθεια παροχής βοήθειας.

Φυσικά υπάρχουν και τα παραδείγματα γενναίων ανδρών και γυναικών που στην προσπάθειά τους να σώσουν μια ζωή θυσιάζουν τη δική τους. Αναμφίβολα υπάρχουν τα άτομα, που με έντονο
μέσα τους το συναίσθημα του αλτρουισμού ξεπερνούν τις κλασικές προσωπικές αναστολές που αδρανοποιούν τους περισσότερους ανθρώπους σε παρόμοια περιστατικά και καταστάσεις.

Επιτρέψτε μου να αναλύσω τις αντιδράσεις των «θεατών» με την βοήθεια ενός ειδικού ερμηνευτικού σχήματος:

Πρώτον, οι θεατές πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι, πράγματι κάτι συμβαίνει και μάλιστα κάτι σοβαρό για την υπαρξιακή οντότητα του συνανθρώπου τους. Αφοσιωμένοι και απορροφημένοι οι
περισσότεροι διαβάτες στα δικά τους προβλήματα, στις δικές τους σκέψεις, ενδέχεται ούτε καν να προσέξουν τον συνάνθρωπό τους και κάποιο περιστατικό που αναπάντεχα δημιουργήθηκε μπροστά τους.

Δεύτερον, πρέπει να πεισθούν ότι, πράγματι πρόκειται για επικίνδυνη κατάσταση που απειλεί τη ζωή του άγνωστου συνανθρώπου τους, πρέπει με άλλα λόγια να ερμηνεύσουν τις κινήσεις και τη συμπεριφορά του ως ενδείξεις ότι «του ή της συμβαίνει κάτι σοβαρό.»

Τρίτον, και όταν ακόμη πεισθούν ότι, στον συνάνθρωπό τους συμβαίνει πράγματι κάτι σοβαρό και όντως κινδυνεύει και χρειάζεται βοήθεια, τα περισσότερα άτομα είναι σε θέση να βοηθήσουν;

Σε πολλά άτομα έρχεται άμεσα η σκέψη κάποιου γιατρού. Κάποιος συνήθως φωνάζει «μήπως υπάρχει γιατρός ή νοσοκόμος ανάμεσά μας;» Άλλοι πάνω στη σύγχυση του σοκ, μπερδεύουν το ευκταίο και το πραγματικό και υποσυνείδητα εύχονται ότι, κάποιος έχει κιόλας φωνάξει το 166 [ΕΚΑΒ ] ή έχει τηλεφωνήσει στο 100. 

Το ξάφνιασμα, που όλοι οι θεατές αισθάνονται τη στιγμή που κάτι συμβαίνει σε κάποιον συνάνθρωπό μας και οι αναστολές
τείνουν να μας αδρανοποιούν ιδιαίτερα, όταν πολλά άτομα γίνονται αυτόπτες μάρτυρες μιας επικίνδυνης κατάστασης.

«Η ψυχολογία της μάζας» ενεργεί ως αυτόνομος ανασταλτικός παράγοντας μειώνοντας την επιτυχία των πράξεων που απαιτούνται για να σωθεί μια ζωή!..

Όταν ένα μόνο άτομο βρεθεί κοντά σε κάποιον που κινδυνεύει, τότε το άτομο μόνο του, με αποκλειστικό γνώμονα τα δικά του βιώματα και την ψυχοσύνθεσή του, θα αποφασίσει εάν θα επέμβει, πώς θα επέμβει, ή εάν θα αποφύγει την επέμβαση.

Όσο παράδοξο και εάν ακούγεται αυτό τα άτομα ως μέλη μιας ομάδας αδρανοποιούνται πολύ πιο εύκολα καθώς η ευθύνη για πρωτοβουλία διαχέεται σε ολάκερη την ομάδα!..

Σε διεθνή κλίμακα, στον Δυτικό κόσμο, οι συνάνθρωποί μας και υπογραμμίζω ότι με ιδιαίτερη έμφαση οι Νέο-Έλληνες απασχολημένοι με τα έντονα δικά τους προσωπικά και οικογενειακά
προβλήματα ή προσπερνούν περιπτώσεις κινδύνου ενός συνανθρώπου ή ακόμη «κρατιούνται μακριά» από καταστάσεις και προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάποιοι συνάνθρωποί μας συχνά
«υπακούοντας» σε αυτό που, καθώς διανύουμε την τρίτη σεκαετία του 21 ου αιώνα, εύστοχα, έστω και με σαφή περιπαικτική διάθεση. η κοινή γνώμη και οι νεολαίοι μας χαρακτηρίζουν ως την 11η
των νέο-Ελλήνων ΕΝΤΟΛΗ:

«Ού μπλέξεις!…»

 Τι κρίμα, αλήθεια! …

Ενας Ελληνας γιατρός σε διεθνή ανθρωπιστική αποστολή στη Ράφα

ΠΗΓΗ: https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/432527_enas-ellinas-giatros-se-diethni-anthropistiki-apostoli-sti-rafa

Διεθνής ιατρική-ανθρωπιστική αποστολή της μη κερδοσκοπικής και ανεξάρτητης ένωσης «CADUS e.V. - Διεθνής Αντιμετώπιση Καταστροφών», που συστήθηκε το 2014 με έδρα στο Βερολίνο, αναχώρησε αυτές τις μέρες με τελικό προορισμό τη Ράφα.

Ανάμεσα στην ομάδα βρίσκεται και ένας Ελληνας εντατικολόγος-επειγοντολόγος, επικεφαλής του ιατρικού τμήματος της ένωσης με ειδική εκπαίδευση στην «επείγουσα ιατρική».

Η ομάδα, που λογικά ήδη από σήμερα Δευτέρα θα βρίσκεται στη Ράφα (εφόσον της επιτραπεί η είσοδος), σκοπεύει να παραμείνει για 2-3 εβδομάδες αντικαθιστώντας συναδέλφους τους που προσέφεραν ιατρική βοήθεια στη Γάζα.Αναδημοσιεύουμε, μεταφρασμένο στα ελληνικά, το κείμενο που αναρτήθηκε από τους ίδιους στις 10 Απριλίου:

«Γάζα: 1.000 ασθενείς και χωρίς τέλος

Πριν από λίγες μέρες, η ομάδα μας στη Ράφα της Γάζας περιέθαλψε τον χιλιοστό ασθενή στο Σημείο Σταθεροποίησης Τραύματος (TSP) της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS). [...] Εχουμε βοηθήσει πάνω από 1.000 άτομα στη Γάζα μέχρι στιγμής, εν μέρει χάρη στη στήριξη των δωρητών και των εταίρων μας. Ωστόσο γνωρίζουμε ότι αυτή η βοήθεια δεν είναι αρκετή. Χιλιάδες άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως ιατρική περίθαλψη και συνθήκες που τουλάχιστον να τους επιτρέψουν να επιβιώσουν. [...] Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόσα άτομα δεν φτάνουν καν στο Σημείο θεραπείας μας. Ομως, αν κρίνουμε από τις εκρήξεις που ακούγονται, θα έπρεπε στην πραγματικότητα να βλέπουμε περισσότερους ασθενείς. Δυστυχώς, πολλοί μπορούν να μεταφερθούν στο TSP μόνο ως "νεκροί κατά την άφιξη", αρκετές μέρες μετά τις μάχες, όταν ο στρατός έχει αποσυρθεί εντελώς. Μερικές φορές υπάρχουν έως και 40 θάνατοι σε μία μέρα. Τα πτώματα που οι ομάδες μας βλέπουν επανειλημμένα στην άκρη του δρόμου καθώς κατευθύνονται βόρεια, δεν είναι μια καθόλου ευοίωνη ένδειξη. Στις 23.3.24 μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε την πρώτη μας επιτυχημένη αποστολή ιατρικής εκκένωσης (MedEvac), μεταφοράς δηλαδή βαρέως ασθενών ή τραυματιών με ιατρική συνοδεία. Εκπροσωπώντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τούς μεταφέρουμε από το, ολοσχερώς κατεστραμμένο, βόρειο τμήμα της Γάζας στα νοσοκομεία που λειτουργούν ακόμη εν μέρει στον Νότο. [...] Για τις αποστολές μας ισχύουν τα ίδια: για κάθε άτομο που έχει λάβει βοήθεια, υπάρχουν εκατοντάδες που πρέπει να περιμένουν, εάν κατορθώσουν να επιβιώσουν. Ακριβώς όπως υπάρχει ελάχιστη ελπίδα ότι η κατάσταση στη Γάζα θα μπορούσε να εκτονωθεί μετά και την ανακοίνωση του ανοίγματος των συνόρων, η επίθεση στη Ράφα απειλεί να κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Θα παραμείνουμε στη Γάζα βοηθώντας όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο η συνολική κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί μόνο σε πολιτικό επίπεδο».

Σ' ένα κείμενο που περιγράφει αδρά την κατάσταση προσέχοντας τη διατύπωση η τελευταία φράση είναι η ευχή όλων μας...

Καταγγελίες Μαζιώτη, για ελλείψεις στην περίθαλψη των κρατουμένων στο Δομοκό!


Σοβαρές ελλείψεις ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού στις Φυλακές Δομοκού, όπου κρατείται, καταγγέλει ο Νίκος Μαζιώτης, που εκτίει ποινή, για τη δράση της οργάνωσης 
Επαναστατικός Αγώνας.

Αναφέρει:

"ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΑΖΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΔΟΜΟΚΟΥ

Σύμφωνα με το νόμο, η υγειονομική περίθαλψη των κρατουμένων είναι ανάλογη με την περίθαλψη του υπόλοιπου πληθυσμού (άρθρο 27 παρ. 1 του σωφρονιστικού κώδικα). Όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Έλλειψη ιατρικού προσωπικού, έλλειψη γιατρών, καθυστερήσεις στις μεταγωγές των κρατουμένων στα νοσοκομεία, ειδικά μέτρα ασφαλείας και διαδικασίες σε κάποιες περιπτώσεις όπως η δική μου, καθιστούν το υποτιθέμενο δικαίωμα στην περίθαλψη κενό
γράμμα. 

Στις φυλακές Δομοκού όπου βρίσκομαι τα τελευταία 4 χρόνια υπάρχει ένας γιατρός, συνήθως παθολόγος, για 2 μέρες την εβδομάδα ο οποίος σε αρκετές περιπτώσεις όταν πρόκειται για περιστατικά που δεν εμπίπτουν στην ειδικότητά του, συμπληρώνει
απλά ένα παραπεμπτικό για ραντεβού στο νοσοκομείο της Λαμίας, το οποίο μπορεί να γίνει σε ένα διάστημα από μερικές εβδομάδες έως 2 μήνες, κάποιες φορές και παραπάνω.

Σε αρκετές περιπτώσεις λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού, οι δεσμοφύλακες αναλαμβάνουν χρέη νοσηλευτή.

Αρκετοί θάνατοι κρατουμένων έχουν προκληθεί κατά καιρούς στις φυλακές από κωλυσιεργία των αρχών και της διεύθυνσης των φυλακών στο να παράσχει έγκαιρα την περίθαλψη που υποτίθεται δικαιούται ο/η κρατούμενος/κρατούμενη σύμφωνα με τον νόμο. Φυσικά για όλη αυτή την κατάσταση, η οποία ποτέ δεν θα αλλάξει γιατί δεν θέλει ο κρατικός μηχανισμός να αλλάξει, την ευθύνη έχει το λεγόμενο υπουργείο “προστασίας του πολίτη”, οι διευθύνσεις των φυλακών και οι εισαγγελείς-επόπτες των φυλακών που δήθεν
μεριμνούν για την εφαρμογή του νόμου και τη δίκαιη μεταχείριση των κρατουμένων.

Άλλωστε, η κύρια μέριμνα του υπουργείου “προστασίας του πολίτη” τα τελευταία χρόνια, όπως έχουν δείξει οι αλλεπάλληλες μεταρρυθμίσεις του ποινικού και σωφρονιστικού κώδικα, είναι να γεμίσουν περισσότερο τις φυλακές με κρατούμενες/κρατούμενους. αλλά και η περαιτέρω παραμονή των κρατουμένων στις φυλακές.

Κατά την πολύχρονη παραμονή μου στις φυλακές έχω βιώσει λόγω της φύσης της υπόθεσής μου (Επαναστατικός Αγώνας) ένα ειδικό καθεστώς το οποίο είχε συνέπειες όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη που μου ‘‘παρείχε’’ το σύστημα. 

Αφού με συνέλαβαν τον Ιούλιο 2014, τραυματισμένος με διαλυμένο το δεξί βραχιόνιο οστό σε συμπλοκή στο Μοναστηράκι –με πυροβόλησε ένας ‘‘προστάτης’’ του πολίτη της ομάδας ΔΙΑΣ, που δύο χρόνια αργότερα λήστεψε και σκότωσε έναν ταξιτζή στην Καστοριά– παρέμεινα ανάπηρος από το ένα χέρι για πάνω από ένα χρόνο.

Αν και χρειαζόταν να γίνει δεύτερη εγχείρηση μετά από έξι μήνες περίπου, το κράτος δεν με κράτησε στο νοσοκομείο κρατουμένων. Διέταξε τη μεταγωγή μου αρχικά στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης και στα τέλη του Δεκεμβρίου 2014 στις φυλακές τύπου Γ΄ στο Δομοκό. Αυτές τις φυλακές τύπου Γ είχε φτιάξει η κυβέρνηση Σαμαρά και η τότε κυβέρνηση είχε ήδη προαναγγείλει από τη σύλληψή μου μέσω του τότε υπουργού Δημοσίας τάξης, Κικίλια, ότι θα ήμουν ο πρώτος κρατούμενος που θα με στείλουν σε
αυτές όταν θα ήταν έτοιμες.

Στο διάστημα, που ήμουν στις φυλακές τύπου Γ΄ με πήγαιναν μια φορά το μήνα απλώς για ακτινογραφία στο νοσοκομείο της Λαμίας χωρίς να μου προσφέρουν απολύτως τίποτα για περίθαλψη και αποκατάσταση. Έπρεπε να περάσει ένας χρόνος και πλέον, τον
Αύγουστο του 2015, όταν λόγω των δικαστηρίων που είχα για την υπόθεση του Επαναστατικού Αγώνα, είχα μεταχθεί στον Κορυδαλλό όπου μετά από δική μου πίεση χειρουργήθηκα για 2η φορά στον Ευαγγελισμό από τον ίδιο γιατρό που με χειρούργησε και
την πρώτη φορά μετά τη σύλληψή μου. Αν δεν είχα μεταχθεί λόγω δικαστηρίων στον Κορυδαλλό, πιθανόν να είχα ακρωτηριαστεί από το ένα άκρο. Όπως μου είχε πει ο γιατρός που με χειρούργησε, η 2η επέμβαση για την αποκατάσταση του τραύματος θα έπρεπε να είχε
γίνει έξι μήνες μετά την πρώτη.

Σε άλλη περίπτωση, η εισαγγελέας επόπτρια των φυλακών Κορυδαλλού –σήμερα είναι αρμόδια για το ‘‘οργανωμένο έγκλημα’’– είχε ματαιώσει χειρουργική επέμβαση που είχε
οριστεί να κάνω για το ρινικό διάφραγμα γιατί δεν το θεωρούσε απαραίτητο! Αυτή είναι η περίθαλψη ανάλογη με του υπόλοιπου πληθυσμού που λέει ο νόμος!

Βέβαια, σε εποχές διαρκούς κρίσης, γενικευμένης φτωχοποίησης, λιτότητας και υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας από το ίδιο το κράτος που προωθεί τα νεοφιλελεύθερα δόγματα και τις ιδιωτικοποιήσεις –συμπεριλαμβανομένης της υγείας– προς όφελος του κεφαλαίου, στοιχειώδη περίθαλψη δυσκολεύονται να έχουν τα
ευρύτερα λαϊκά στρώματα και η πλειοψηφία του πληθυσμού. Πόσο μάλλον οι κρατούμενοι/κρατούμενες στις φυλακές που το σύστημα τους θεωρεί κατώτερους/ες. Το πράγμα δυσκολεύει ακόμα περισσότερο για περιπτώσεις όπως η δική μου λόγω της φύσης
της υπόθεσής μου (Επαναστατικός Αγώνας), σε αντίθεση με την περίθαλψη που έχουν τα δικά τους παιδιά, οι φασίστες παρακρατικοί, αυτοί που έκαναν άλλοτε τη βρώμικη
δουλειά του κράτους, αλλά τα χάλασαν μετά τη δολοφονία Φύσσα, και ενίοτε τους χρησιμοποιούσαν εναντίον μας στο πλάι της αστυνομίας και των ΜΑΤ. Ένας τέτοιος είναι και ο πρόσφατα αποφυλακισμένος νεοναζί αρχηγός της Χρυσής Αυγής που για τρία σχεδόν χρόνια βρισκόταν σε κέντρο αποκατάστασης λόγω κορονοϊού. Πιθανόν κανένας πολίτης δεν είχε τα χρόνια της πανδημίας την περίθαλψη που είχε αυτός ο νεοναζί. Αποδεικνύεται
διαχρονικά ότι το ελληνικό κράτος πάντα στήριζε τους δοσίλογους και τους απογόνους τους, και πάντα καταδίωκε τους αγωνιστές της ελευθερίας. Γιατί από τα γενοφάσκια του είναι ένα κράτος-δοσίλογος, ένα κράτος που έχει στο dna του την κουλτούρα του
ραγιαδισμού.

Υπήρξαν και περιπτώσεις όπου οι αστυνομικοί της εξωτερικής φρουράς των φυλακών Δομοκού, αρνήθηκαν να εκτελέσουν μεταγωγή μου στο νοσοκομείο της Λαμίας, μία φορά για οφθαλμιατρική εξέταση και μία για ΩΡΛ επειδή αρνήθηκα τον αναξιοπρεπή τρόπο, που ήθελαν να κάνουν τον σωματικό έλεγχο, δηλαδή να βγάλω τα ρούχα ενώ μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ανιχνευτή μετάλλων. Η δεύτερη φορά ήταν πρόσφατα, μέσα στην
περίοδο που τα τελευταία δυο χρόνια έχω πάρει αρκετές τακτικές άδειες. Και αυτό αποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν καν λόγοι ασφαλείας που μπορούν να επικαλεστούν για έναν τέτοιου είδους αναξιοπρεπή σωματικό έλεγχο. Ο μοναδικός λόγος είναι ο εξευτελισμός.

Πρόσφατα σε μια εξέταση (μαγνητική τομογραφία) που έκανα κατά την τελευταία άδεια, διαγνώστηκα με χρόνια ρήξη (υποτροπή) του γαστροκνημικού μυός του δεξιού κάτω άκρου (θλάση τρίτου βαθμού), πράγμα το οποίο απαιτεί άμεσα θεραπεία και αποκατάσταση. Οποιαδήποτε κωλυσιεργία για θεραπεία και αποκατάσταση, βαραίνει τον ίδιο τον διευθυντή των φυλακών Δομοκού και τους επόπτες εισαγγελείς. Οποιαδήποτε άρνηση των οργάνων της εξωτερικής φρουράς των φυλακών Δομοκού να με μεταγάγουν στο νοσοκομείο της Λαμίας –όπως ήδη έχει συμβεί δυο φορές στο παρελθόν– επειδή αρνούμαι να υποστώ τον σωματικό έλεγχο με αναξιοπρεπή τρόπο, βάζοντας κατ’ επέκταση σε κίνδυνο την υγεία μου, βαραίνει τους ίδιους και τους επόπτες εισαγγελείς των φυλακών.

Όπως δεν παρέδωσα εδώ και δυο χρόνια την αξιοπρέπειά μου στο δικαστικό συμβούλιο της Λαμίας που ζητά από εμένα δηλώσεις αναθεώρησης, σωφρονισμού και μετάνοιας, για να με αποφυλακίσει, δεν θα παραδώσω ούτε στους ανθρωποφύλακες την αξιοπρέπειά μου προκειμένου να έχω την περίθαλψη που πρέπει. Η ιατρική περίθαλψη είναι αναφαίρετο και αδιαπραγμάτευτο δικαίωμά μου και είναι απαράδεκτο να γίνεται εργαλείο πίεσης για να αποδεχτώ εξευτελιστικές μεθόδους μεταχείρισής μου.

13/5/2024

Νίκος Μαζιώτης

Καταδικασμένος για τον Επαναστατικό Αγώνα.

κρατούμενος στις φυλακές Δομοκού

Αμετακίνητος ο Λινός στο τιμόνι του Πρωτοδικείου, για ένα χρόνο ακόμη


Αμετακίνητος στο τιμόνι της  Διοίκησης του Πρωτοδικείου της Αθήνας θα παραμείνει, για ένα χρόνο ακόμη, ο Πρόεδρος Πρωτοδικών Χριστόφορος Λινός, υιός του προσφάτως αποβιώσαντα επίτιμου Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Λινού.

Η εξαιρετικά επιτυχημένη θητεία του κ. Λινού στο τιμόνι του μεγαλύτερου Πρωτοδικείου της χώρας, ενώ κανονικά λήγει φέτος, θα παραταθεί γιά ένα χρόνο ακόμη, εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων στη Δικαιοσύνη, που επέβαλλε η Κυβέρνηση.

Ο νέος Δικαστικός Χάρτης, που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή και προβλέπει την ενοποίηση των Ειρηνοδικείων με τα Πρωτοδικεία, απαιτεί, ειδικά φέτος, να βρίσκονται στην ηγεσία του κάθε Πρωτοδικείου, δικαστές με γνώση και εμπειρία της ανθρωπογεωγραφίας των δικαστικών λειτουργών.

Η ενοποίηση των Ειρηνοδικείων με τα Πρωτοδικεία, φέρνει τους Ειρηνοδίκες σε θέσεις δικαστών στα Πρωτοδικεία φέτος, ενώ μέχρι τώρα δεν είχαν επαφή και γνώση των υποθέσεων, που εκδικάζονταν εκεί.

Ο κ. Λινός, όπως και άλλοι προιστάμενοι των Πρωτοδικείων - η θητεία των οποίων επίσης παρατείνεται - θα παραμείνουν για ένα χρόνο ακόμη, προκειμένου να  συγκροτήσουν τα τμήματα των Πρωτοδικείων και με Ειρηνοδίκες, ανάλογα με τη γνώση και την εμπειρία τους.

Ο νέος Δικαστικός Χάρτης θα ξεκινήσει να λειτουργεί με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους στις 16 Σεπτεμβρίου 2024.

Κυριακή 12 Μαΐου 2024

Στο παρά πέντε αποσύρθηκε τροπολογία - σκάνδαλο κατά Κοβέτσι!



 ΠΗΓΗ: ΕΣΤΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ


Σε... σύρραξη με την Κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται η Γενική Ευρωπαία Εισαγγελέας Λάουρα Κοβέτσι, με πεδίο βολής την υπόθεση του πολύνεκρου εγκλήματος των Τεμπών!

Μετά τις δηλώσεις, που έκανε η κ. Κοβέτσι, κατά την επίσκεψη της στη χώρας μας, περί αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, προκαλώντας την εναντίον της επίθεση από τον Υπουργό Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος ζήτησε ακόμη και την τιμωρία της, τη σκυτάλη του πολέμου παρέλαβε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, επιχειρώντας - μέσω νομοσχεδίου - να περάσει διάταξη για "μπλόκο" στο έργο του Ευρωπαίου Εισαγγελέα.

Επρόκειτο για θεσμική εκτροπή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία απετράπη την τελευταία στιγμή, αφού έγινε χειρόγραφη διόρθωση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, στο παρά πέντε.

Η διάταξη, η οποία προκάλεσε σκηνικό πολέμου στην Ολομέλεια της Βουλής, όταν έγινε αντιληπτή η "λαθροχειρία", είχε ενσωματωθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, γιά το Δικαστικό Χάρτη.

Η δημοσιοποίηση του θέματος ωστόσο και από την εφημερίδα "Δημοκρατία" , οδήγησε στην τροποποίηση της διάταξης την τελευταία στιγμή, διά χειρός του Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, ο οποίος λίγο πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, τη Μεγάλη Πέμπτη, έκανε χειρόγραφη διόρθωση.

Είχε προηγηθεί η απάντηση της Ευρωπαίας Εισαγγελέα κ. Κοβέτσι, σε σχετικό ερώτημα της εφημερίδας "Δημοκρατία", μέσω της οποίας αποφεύχθηκε η επιχειρούμενη λαθροχειρία.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε το Γραφείο της Ευρωπαικής Εισαγγελίας "τον Σεπτέμβριο του 2023 απέστειλε στον Υπουργό Δικαιοσύνης πρόταση νομοθετικής τροποποίησης, σχετικά με τον ελληνικό νόμο για την εφαρμογή του κανονισμού Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (ν. 4786/2021)".

Στόχος της πρότασης αυτής, όπως εξηγείται στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου, ήταν η διαγραφή στο άρθρο 16 Β, παράγραφος 2, της τέταρτης και πέμπτης πρότασης, του νόμου 4786/2021 – ώστε να εξαλειφθεί η ανάγκη για τους Ευρωπαίους εντεταλμένους εισαγγελείς, σε διαδικασίες που αφορούν πλημμελήματα, να καλούν για δεύτερη φορά τον ύποπτο και να ζητούν τη γραπτή του κατάθεση, πριν από την κίνηση της ποινικής διαδικασίας ενώπιον του δικαστηρίου. Με τον τρόπο αυτό θα αποφεύγονταν οι περιττές επικαλύψεις».

Ωστόσο, στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή υπέπεσε στην αντίληψη της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ότι «η προτεινόμενη τροποποίηση ενέχει κίνδυνο πιθανής παρερμηνείας, καθώς παρέμενε ασαφές εάν το υπόλοιπο άρθρο 16 Β, παράγραφος 2, θα εφαρμοζόταν όχι μόνο σε έρευνες που αφορούν κακουργήματα, αλλά και σε έρευνες που αφορούν μόνο πλημμελήματα. Εάν το άρθρο αυτό παρερμηνευόταν με αυτόν τον τρόπο, το αποτέλεσμα θα ήταν ότι, ακόμη κι όταν η διαδικασία αφορούσε μόνο πλημμελήματα, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα έπρεπε να εμπλέκει τον ανακριτή, όπως προβλέπεται στην παράγραφο 1 του ίδιου άρθρου. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα αποτέλεσμα που θα ήταν αντίθετο με τον σκοπό της μεταρρύθμισης, ο οποίος ήταν να διευκολύνει τις έρευνες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας σε πλημμελήματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της, όταν δεν ερευνώνται μαζί με κακουργήματα.

Ως εκ τούτου, κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία πρότεινε μια άλλη τροποποίηση, προκειμένου να αποσαφηνιστεί πέραν πάσης αμφιβολίας το επιδιωκόμενο πεδίο εφαρμογής της παραγράφου, με την προσθήκη της φράσης «για πλημμελήματα που διώκονται χωριστά η ποινική διαδικασία ασκείται από τον Ευρωπαίο εντεταλμένο εισαγγελέα, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».

Η συγκεκριμένη πρόταση προστέθηκε στην υπό τροποποίηση διάταξη και, όπως ισχύει, είναι πλέον σαφές ότι, οι έρευνες που αφορούν πλημμελήματα θα διεκπεραιώνονται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία με τους ίδιους δικονομικούς κανόνες που ισχύουν στις εθνικές υποθέσεις εκτός Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Αυτό αναμένεται να διευκολύνει το καθημερινό έργο των Ευρωπαίων εντεταλμένων εισαγγελέων και να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Ελλάδα».

Αυτό, που απεφεύχθη ήταν η ερμηνευτική σύγχυση, καθώς όπως προσπάθησε να περάσει τη διάταξη το Υπουργείο Δικαιοσύνης φαινόταν ότι απαιτείται στην προδικασία και για τα πλημμελήματα που διώκονται αυτοτελώς η εμπλοκή του ανακριτή, δηλαδή η ανάγκη τακτικής ανάκρισης. Το γεγονός αυτό όχι μόνο θα περιέπλεκε τη διαδικασία αλλά μπορεί και να την επιμήκυνε χρονικά σε τέτοιο βαθμό ώστε τα συγκεκριμένα αδικήματα να κινδύνευαν με παραγραφή.

/

Eρχεται τσουνάμι αγωγών, για τα υποχρεωτικά εμβόλια!



ΠΗΓΗ: "AΔΕΚΑΣΤΟΣ" στην "κυριακάτικη δημοκρατία"

"Βρε, πως αλλάζουν οι καιροί..."!
Από ΄κει, που γέμιζαν τα πινάκια στα δικαστήρια της Ευελπίδων, με κατηγορούμενους, που δικάζονταν σωρηδόν, για... κορωνοπάρτυ, για παραβιάσεις των μέτρων του κορωνοιού και για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού covid19, μετά τις αποκαλύψεις για τις επικίνδυνες παρενέργειες του εμβολίου Astrta Zeneka, το σκηνικό στην Δικαιοσύνη, αλλάζει τραγικά.

Δύο χρόνια και οκτώ μήνες έχουν περάσει από την ημέρα, που ο τότε Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας είχε δώσει παραγγελία, για "κυνηγητό" ανά την Ελλάδα, σχετικά με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης από τον κορωνοιό, κινητοποιώντας μάλιστα τις Εισαγγελικές Αρχές σε πανελλαδικό επίπεδο.

Ο τότε ανώτατος εισαγγελέας είχε ζητήσει έρευνα σε οκτώ επίπεδα, με στόχο, όπως ανέφερε στην παραγγελία του, την προστασία της δημόσιας υγείας.

Εκατοντάδες ποινικές διώξεις είχαν ασκηθεί τότε και μεγάλος αριθμός πολιτών, που δεν εμβολιάστηκαν και χρησιμοποιούσαν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης, όπως και πολλοί περισσότεροι, που παραβίασαν τα... κορωνομέτρα, βρέθηκαν κατηγορούμενοι.

Οι παρενέργειες όμως και οι θάνατοι από το εμβόλιο μίας εκ των φαρμακευτικών, όπως καταγράφονται εκ των υστέρων, ανοίγουν το δρόμο, για μαζικές αγωγές εναντίον της εταιρίας, ενώ δεν αποκλείεται να συμπαρασύρουν αγωγές και για τις υπόλοιπες φαρμακευτικές, εάν προκύψει κίνδυνος.Και μπορεί η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, να ψήφισε τότε στη Βουλή, με διαδικασίες εξπρές, τροπολογία που προέβλεπε το ακαταδίωκτο για τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ωστόσο, εάν αποδειχθεί ότι, τα εμβόλια προκάλεσαν βλάβες στην υγεία, τότε η Δικαιοσύνη θα δώσει τη λύση...

Πάντως κατά την διάρκεια της πανδημίας, όπως αποκάλυψε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αθηνά Λινού, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη επέτρεψε να εμβολιαστούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι με το συγκεκριμένο εμβόλιο της Astra Zeneka!

Συνολικά δόθηκαν 400.000 δόσεις!

Στο εξωτερικό έχουν ήδη κατατεθεί οι πρώτες αγωγές κατά της Astra, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, από μέρα σε μέρα αναμένεται να κατατεθούν αγωγές και στην Ελλάδα!

"Γολγοθάς", γιά τους ιδιοκτήτες ακινήτων τα μισθώματα του Covid - 19!


ΠΗΓΗ: "ΑΔΕΚΑΣΤΟΣ" στην "κυριακάτικη δημοκρατία"

Τέσσερα χρόνια χρειάστηκε να περιμένουν οι ιδιοκτήτες επαγγελματικών ακινήτων, για να πληροφορηθούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας ότι, αρμόδια είναι τα πολιτικά δικαστήρια, για τις διαφορές τους με το Δημόσιο, που είχε αναλάβει επί κορωνοιού, να καλύπτει τα μισθώματα, για όσους ενοικιαστές αδυνατούσαν, λόγω covid 19, να τα καταβάλλουν.

Αυτό αποφάσισε το Δ΄ τμήμα του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας, με με την υπ΄αριθμόν 626/2024 7μ απόφαση του, που έκρινε ότι, αρμόδια, για να επιλύσουν τις δικαστικές διαμάχες, για τα μισθώματα covid 19, που ανακύπτουν μεταξύ ιδιοκτητών ακινήτων και Δημοσίου. είναι τα πολιτικά δικαστήρια και όχι το ΣτΕ.

Η υπόθεση των μισθωμάτων καταστημάτων και άλλων επαγγελματικών χώρων, που είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους με απόφαση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, λόγω covid19, ήταν ένα από τα θέματα, που είχε προκαλέσει δυνατές αναταράξεις, τότε.

Με νόμο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, με σκοπό την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών του COVID-19, είχε αποφασιστεί η μερική ή ολική απαλλαγή των ενοικιαστών, από την υποχρέωσή τους, για καταβολή του μισθώματος στους ιδιοκτήτες - εκμισθωτές των ακινήτων.

Ως γνωστόν, προκειμένου να μετριασθούν οι δυσμενείς για τους ιδιοκτήτες συνέπειες, το Δημόσιο ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλει το ίδιο τμήμα των ενοικίων, με αντίστοιχες, προς τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, χρηματικές παροχές.

Στο μεταξύ προέκυψαν διαφορές και διαφωνίες, γιά την καταβολή των μισθωμάτων, μεταξύ του Δημοσίου και των ιδιοκτητών ακινήτων, που προσέφυγαν στο ΣτΕ.

Τέσσερα χρόνια μετά, το Δ΄ τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου , με με την υπ΄αριθμόν 626/2024 7μ απόφαση του έκρινε ότι, αρμόδια, για να επιλύσουν τις δικαστικές διαμάχες, για τα μισθώματα covid 19, που ανακύπτουν μεταξύ ιδιοκτητών ακινήτων και Δημοσίου. είναι τα πολιτικά δικαστήρια και όχι το ΣτΕ.

Oπως αναφέρεται στο σκεπτικό της δικαστικής απόφασης "... δεν είναι πράξεις άσκησης δημόσιας εξουσίας ούτε επιχειρούνται για την εξυπηρέτηση σκοπού δημοσίου συμφέροντος, η δε σχετική υποχρέωση του Δημοσίου, ως αναλαβόντος την ευθύνη του μισθωτή, εντάσσεται στον ενοχικό δεσμό της σύμβασης μίσθωσης από τον οποίο αντλεί και τη φύση της.Κατά συνέπεια, οι διαφορές που ανακύπτουν από τη δικαστική αμφισβήτηση των ανωτέρω πράξεων (ή παραλείψεων), όπως η ένδικη διαφορά, είναι ιδιωτικές, υπαγόμενες, κατά τα εκτεθέντα στην προηγούμενη σκέψη, στη δικαιοδοσία των πολιτικών δικαστηρίων".