Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023

Οι διαρρήκτες είναι μαρξιστές


Γράφει ο δικηγόρος Πάνος Μπιτσαξής

•Εκτός από τον κορωνοιό έχουμε και πανδημία διαρρήξεων.

Με όλο και μεγαλύτερο θράσος εισβάλλουν στα σπίτια.Όλοι ξέρουμε πως οι διαρρήξεις μόνο δευτερευόντως είναι εγκλήματα κατα της περιουσίας.Στη πραγματικότητα είναι εγκλήματα κατα της οικιακής ειρήνης. Ένας βιασμός του ιδιωτικού χώρου που παράγει φόβο για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα.

Χτες μας επισκέφτηκαν.Για τεταρτη φορά από τότε που μένουμε στο σπίτι.Αυτή τη φορά δεν τα κατάφεραν.Τι να καταφέρουν δηλαδή;μόνο βιβλία θα μπορούσαν να πάρουν να πλουτίσουν τις γνώσεις τους.Έχω από το βαθύ πολιτικό μου παρελθόν πλούσια μαρξιστική βιβλιοθήκη.Και αν δεν το ξέρετε οι διαρρήκτες είναι μελετημένοι μαρξιστές.Ίσως να ήρθαν γι αυτό.

•Για να το διασκεδάσουμε λίγο γιατί μόνο διασκεδαστικό δεν είναι αντιγράφω αποσπάσματα από την «παρέκβαση εγκώμιο του εγκληματος» του Μαρξ.Απολαυστικό κείμενο του 1860.Έχει και ένα υποδορειο γερμανικό χιούμορ μάλλον δύσκολο να πιάσει στο μεσογειακό μας περιβάλλον.

«Ένας φιλόσοφος παράγει ιδέες, ένας ποιητής ποιήματα, ένας παπάς κηρύγματα, κλπ. Ένας εγκληματίας παράγει εγκλήματα…..Ο εγκληματίας δεν παράγει μόνο εγκλήματα, αλλά και ποινικό δίκαιο και μαζί του και τον καθηγητή ….

Έτσι πραγματοποιείται αύξηση του εθνικού πλούτου….
Ο εγκληματίας παράγει ακόμα όλη την αστυνομία και την ποινική δικαιοσύνη, τους δικαστικούς κλητήρες, τους δικαστές, τους δήμιους, τους ενόρκους κλπ. Και όλοι αυτοί οι διάφοροι κλάδοι επαγγελμάτων, που αποτελούν ισάριθμες κατηγορίες του κοινωνικού καταμερισμού της εργασίας, αναπτύσσουν διάφορες ικανότητες του ανθρώπινου πνεύματος, δημιουργούν νέες ανάγκες και κανούργιους τρόπους ικανοποίησής τους…..

Ο εγκληματίας δημιουργεί μια εντύπωση, ενμέρει ηθική, ενμέρει τραγική, ανάλογα με τις περιστάσεις, και προσφέρει έτσι μιαν “υπηρεσία”, μια κίνηση των ηθικών και αισθητικών αισθημάτων του κοινού. Δεν παράγει μόνο εγχειρίδια για το ποινικό δίκαιο, ούτε μόνο κώδικες της ποινικής νομοθεσίας και μαζί τους ποινικούς νομοθέτες, αλλά και τέχνη, λογοτεχνία, μυθιστορήματα, ακόμη και τραγωδίες, όπως το αποδείχνουν όχι μόνο η “Ενοχή” του Μύλλνερ και οι “Ληστές” του Σίλλερ, αλλά επίσης ο “Οιδίπους” και ο “Ριχάρδος ο Τρίτος”….

Ο εγκληματίας διακόπτει την μονοτονία και την καθημερινή ασφάλεια της αστικής ζωής. Την προφυλλάσει έτσι από την στασιμότητα και προκαλεί όλη εκείνη την ανήσυχη ένταση και την κινητικότητα, χωρίς την οποία θα αμβλυνόταν ακόμη και το κεντρί του συναγωνισμού. Έτσι δίνει κάποιο κέντρισμα στις παραγωγικές δυνάμεις. ….

Οι επιδράσεις του εγκληματία στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων μπορούν ν’ αποδειχθούν ως τις λεπτομέρειές τους. Θα πρόκοβαν οι κλειδαράδες ως την τωρινή τους τελειότητα, αν δεν υπήρχαν οι κλέφτες; Η εκτύπωση τραπεζογραμματίων θα έφτανε ως τη σημερινή τους τέλεια εμφάνιση, αν δεν υπήρχαν οι παραχαράκτες; Θα έβρισκε το μικροσκόπιο τον δρόμο του στη συνηθισμένη εμπορική σφαίρα (βλέπε τον Μπάμπατζ), χωρίς την απάτη στο εμπόριο; Μήπως η πρακτική χημεία δεν χρωστάει τόσα στη νόθευση των εμπορευμάτων και στην προσπάθεια της αποκάλυψής της, όσα και στον τίμιο ζήλο παραγωγής; Το έγκλημα, με τα διαρκώς νέα μέσα επίθεσης ενάντια στην ιδιοκτησία, γεννάει διαρκώς νέα μέσα υπεράπισης και επιδρά έτσι τόσο παραγωγικά στην εφεύρεση μηχανών όσο επιδρούν και οι απεργίες. …Και μήπως το δέντρο της αμαρτίας δεν είναι ταυτόχρονα και το δέντρο της γνώσης, από τον καιρό ακόμα του Αδάμ;»

•Ο Μαρξ είχε μια απέχθεια προς την αστική ζωή.Παιδικό τραύμα.Μεγαλωσε σε ένα μεσοαστικό εύπορο σπίτι στην Τριερ της Γερμανιας.Με βαρειά καταθλιπτική επίπλωση.Με σκούρα χρώματα.Ο πατέρας του πετυχημενος δικηγορος της εποχης.Με τον αείμνηστο καθηγητή Μαγκάκη ,όταν ήταν Υπουργός Δικαιοσύνης και η αφεντιά μου με την ευθύνη της νομοθεσίας,πήγαμε εκεί κάνοντας στάση από το Λουξεμβούργο ειδικά για να το δούμε,κατα προτροπή του.Μετά από μια υπουργική διάσκεψη.

•Για να εξηγήσεις μου ειχε πει τη σκέψη ενός μεγάλου πρέπει να δεις το που μεγάλωσε.Ειχα «τσιμπήσει» τη συμβουλή και κατόπιν όταν με έφερνε ο δρόμος πήγαινα σε τετοια σπίτια μουσεια.Του Φρόυντ θυμάμαι χαρακτηριστικά και αρκετών άλλων μεγάλων προσωπικοτητων.Πράγματι καταλαβαίνεις πολλά από αυτές τις συντομες επισκέψεις.

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023

Ο Αη Βασίλης φέρνει... έξτρα μπόνους στους δικαστικούς υπαλλήλους!


Χαράς ευαγγέλια για τους δικαστικούς υπαλλήλους, καθώς το 2023 στη δύση του, φέρνει καλά νέα για την τσέπη τους.

Εξτρα μπόνους θα λάβουν, για πρώτη φορά όλοι οι δικαστικοί υπάλληλοι της χώρας και μάλιστα αναδρομικά από το 2022 και για όλο το 2023, ενώ θα επεκταθεί και μέχρι το τέλος του 2024.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού και του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νικολάου Παπαθανάση και Αθανασίου Πετραλιά αντιστοίχως και του Υφυπουργού Δικαιοσύνης Ιωάννη Μπούγα, θα δοθεί πριμ στους δικαστικούς υπαλλήλους, στο πλαίσιο της επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης.

Το συνολικό ποσόν, που θα δοθεί θα αντληθεί από τους πόρους του ΤαμείουΑνάκαμψης και Ανθεκτικότητας ανέρχεται στο ποσό των 11 εκατ. ευρώ και αφορά την καταβολή ανταμοιβών σε δικαστικούς υπαλλήλους για την απόδοση τους, κατά το χρονικό διάστημα από 1 η Ιανουαρίου 2022 έως και την 31 η Δεκεμβρίου 2024.

Οπως εξήγησε στο iEdiseis o Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας, το μπόνους θα δοθεί κατ΄αρχήν οριζόντια σε όλους τους δικαστικούς υπαλλήλους, ενώ στη συνέχεια θα κατανέμεται ανάλογα με την παραγωγικότητα και την ταχύτητα ενός εκάστου, με λίστα που θα συντάσσεται ανά τρίμηνο από τους Προισταμένους των Δικαστηρίων και των Δικαστικών Υπηρεσιών.

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρεται:

"Στην θέσπιση, για πρώτη φορά, συστήματος ανταμοιβών δικαστικών υπαλλήλων στο πλαίσιο της βελτίωσης της ταχύτητας και της αποτελεσματικότητας στην απονομή της δικαιοσύνης προχώρησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με την από 29/12/2023 υπ’ αρίθμ. πρωτ. 56921 Κοινή Υπουργική Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού και του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νικολάου Παπαθανάση και Αθανασίου Πετραλιά αντιστοίχως και του Υφυπουργού Δικαιοσύνης Ιωάννη Μπούγα, στόχους του συστήματος αποτελούν η μείωση του χρόνου διεκπεραίωσης εργασιών και εκτέλεσης καθηκόντων, που αφορούν στα Δικαστήρια, τις Εισαγγελίες και τη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας των Διοικητικών Δικαστηρίων, η εξάλειψη καθυστερήσεων και η
βαθμιαία καλλιέργεια αισθήματος επιβράβευσης της αποδοτικότητας μεταξύ των δικαστικών υπαλλήλων προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο συσσωρευμένος όγκος των ποικίλων καθηκόντων τους στα δικαστήρια όπου υπηρετούν.

Το ύψος της συνολικής δαπάνης το οποίο θα αντληθεί από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ανέρχεται στο ποσό των 11 εκατ. ευρώ και αφορά την καταβολή ανταμοιβών σε δικαστικούς υπαλλήλους για την απόδοση τους, κατά το χρονικό διάστημα από 1 η Ιανουαρίου 2022 έως και την 31 η Δεκεμβρίου 2024.

Κριτήρια για τους δυνητικούς δικαιούχους των ανταμοιβών αποτελούν το ενδιαφέρον για την ταχεία και αποτελεσματική διεκπεραίωση των εργασιών, η ικανότητα εκτέλεσης πολλαπλών καθηκόντων σχετικών με τη φύση της θέσης, η ικανότητα προσαρμογής σε νέες τεχνολογίες και νέες διαδικασίες και οι επικοινωνιακές δεξιότητες".

Κοινωνικοί λειτουργοί: "H αυστηροποίηση των ποινών δεν θα μειώσει την εγκληματικότητα των νέων"!


"Καμπανάκι" σοβαρότατου κινδύνου, για την τρομακτική αύξηση της εγκληματικότητας ανηλίκων και της ενδοοικογενειακής βίας, χτυπάει στην Κυβέρνηση ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ), ενώ τάσσεται κατά της αυστηροποίησης των ποινών, που επιφέρουν οι νέοι Ποινικοί Κώδικες, που προωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης, θεωρώντας τα αναποτελεσματικά, καθώς - όπως εξηγούν: "η εμπειρία έχει καταδείξει ότι μια τέτοια τάση ουδόλως έχει εισφέρει στη μείωση της εγκληματικότητας".

Στην παρέμβαση τους προς την πολιτεία αναφέρουν χαρακτηριστικά:

"Το πνεύμα που διαπνέει εν συνόλω τις προτεινόμενες τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα φέρει έντονα χαρακτηριστικά αυστηροποίησης των ποινών καίτοι η εμπειρία έχει καταδείξει ότι μια τέτοια τάση ουδόλως έχει εισφέρει στη μείωση της εγκληματικότητας. Αυτό προκαλεί εύλογη ανησυχία, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία από τα οποία προκύπτει υπερσυνωστισμός έγκλειστων καταδικασθέντων στα καταστήματα της χώρας υπερβαίνοντας μάλιστα τις δυνατότητες των καταστημάτων και εγκυμονώντας συνθήκες σοβαρής παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θεωρούμε ότι αν η μετατόπιση του ενδιαφέροντος κινούνταν στην κατεύθυνση της πρόληψης, των μηχανισμών κοινωνικού ελέγχου, της μείωσης των γενεσιουργών παραγόντων της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας θα είχαμε μεγιστοποίηση του κοινωνικού οφέλους και ταυτόχρονη μείωση των δημοσίων δαπανών και του πραγματικού κόστους. Προς αυτή την κατεύθυνση επιπρόσθετα κινείται και η παρατήρησή μας ότι από το πνεύμα των διατάξεων εκλείπει η έννοια της επανορθωτικής δικαιοσύνης, ενώ όταν αυτή επιστρατεύεται εκλείπουν τα ουσιαστικά εχέγγυα επιτυχούς εφαρμογής, δεδομένης της σοβαρής υποστελέχωσης σε επιστημονικό προσωπικό που παρατηρείται, τόσο στα καταστήματα κράτησης, όσο και στις καθ΄ ύλιν αρμόδιες υπηρεσίες με χαρακτηριστική περίπτωση αυτή των Υπηρεσιών Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής".

Διαβάστε ολόκληρη την παρέμβαση:

"ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΝ ΣΚΛΕ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΟΜ. ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Ο ΣΚΛΕ προχώρησε σε παρέμβαση προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης με προτάσεις και παρατηρήσεις αναφορικά με τη νομοθετική πρωτοβουλία υπό τον τίτλο: «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης – Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας».

Στο κείμενο παρέμβασης αναφέρονται μεταξύ άλλων:

>>Το πνεύμα που διαπνέει εν συνόλω τις προτεινόμενες τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα φέρει έντονα χαρακτηριστικά αυστηροποίησης των ποινών καίτοι η εμπειρία έχει καταδείξει ότι μια τέτοια τάση ουδόλως έχει εισφέρει στη μείωση της εγκληματικότητας. Αυτό προκαλεί εύλογη ανησυχία, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία από τα οποία προκύπτει υπερσυνωστισμός έγκλειστων καταδικασθέντων στα καταστήματα της χώρας υπερβαίνοντας μάλιστα τις δυνατότητες των καταστημάτων και εγκυμονώντας συνθήκες σοβαρής παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θεωρούμε ότι αν η μετατόπιση του ενδιαφέροντος κινούνταν στην κατεύθυνση της πρόληψης, των μηχανισμών κοινωνικού ελέγχου, της μείωσης των γενεσιουργών παραγόντων της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας θα είχαμε μεγιστοποίηση του κοινωνικού οφέλους και ταυτόχρονη μείωση των δημοσίων δαπανών και του πραγματικού κόστους. Προς αυτή την κατεύθυνση επιπρόσθετα κινείται και η παρατήρησή μας ότι από το πνεύμα των διατάξεων εκλείπει η έννοια της επανορθωτικής δικαιοσύνης, ενώ όταν αυτή επιστρατεύεται εκλείπουν τα ουσιαστικά εχέγγυα επιτυχούς εφαρμογής, δεδομένης της σοβαρής υποστελέχωσης σε επιστημονικό προσωπικό που παρατηρείται, τόσο στα καταστήματα κράτησης, όσο και στις καθ΄ ύλιν αρμόδιες υπηρεσίες με χαρακτηριστική περίπτωση αυτή των Υπηρεσιών Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής.<<

Αναφορικά δε με την επιχειρούμενη τροποποίηση του άρθρου 24, (Εξορθολογισμός των κριτηρίων περιορισμού ανηλίκων σε κατάστημα κράτησης νέων- Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 127 Ποινικού Κώδικα) ο ΣΚΛΕ σημειώνει:

>>Με την επιχειρούμενη αύξηση των ανηλίκων στις φυλακές καταστρατηγείται κάθε έννοια διαπαιδαγώγησης, επανορθωτικής/αποκαταστατικής δικαιοσύνης και κοινωνικής επανένταξης. Ουσιαστικά δε, αυτή η στρατηγική δεν θα συνιστά παρά μια καθομολόγηση της παντελούς αδυναμίας του σύγχρονου κοινωνικού κράτους δικαίου και πρόνοιας να μεριμνήσει με γνώμονα την πρόληψη, την ουσιαστική και ολιστική πλαισίωση, την υποστήριξη επαπειλούμενων παιδιών και οικογενειών ενώ δεν θα φέρει τίποτε περισσότερο από την περαιτέρω περιθωριοποίηση ανηλίκων σε κίνδυνο. Η επιστημονική κοινότητα έχει κρούσει πολλάκις τον κίνδυνο ότι η ποινική μεταχείριση των ανηλίκων δια του ποινικού σωφρονισμού έχει αποτύχει παταγωδώς και δημιουργεί τη δυσμενέστερη παρακαταθήκη για ένα δυσοίωνο μέλλον τόσο για τους ίδιους τους ανηλίκους όσο και εν γένει για τη λειτουργία του κοινωνικού συνόλου. Μας προκαλεί δε μέγιστο προβληματισμό ότι ελάχιστα μέτρα έχουν ληφθεί και ενισχυθεί στην κατεύθυνση ης ουσιαστικής αποκαταστατικής δικαιοσύνης των ανηλίκων αλλά και της πρόληψης. Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί δεν επενδύουμε προς αυτήν την κατεύθυνση ξεκινώντας μάλιστα από την επαρκή στελέχωση των αρμοδίων υπηρεσιών όπως οι υπηρεσίες επιμελητών ανηλίκων που μπορούν να στοχεύσουν στην πρόληψη και στην έγκαιρη/έγκυρη αντιμετώπιση των ανηλίκων με παραβατικές συμπεριφορές αλλά επιχειρούμε μια μετατόπισή τους εκτός του κοινωνικού ιστού;<<

Εν συνεχεία και σε σχέση με τις τροποποιήσεις στο Ν.3500/2006 ο ΣΚΛΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων:

>>Την ανάγκη να προηγηθεί η δημιουργία εξειδικευμένων φορέων για την εφαρμογή των όρων ποινικής διαμεσολάβησης, ιδιαίτερα δε στο σημεία που αυτοί αφορούν συμβουλευτικά /θεραπευτικά προγράμματα για τον δράστη, αφού, όπως ήδη γνωρίζουμε, με εξαίρεση τα Κέντρα Κοινωνικής Στήριξης του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που υλοποιούν σχετικά προγράμματα, στην υπόλοιπη χώρα υπάρχει διαπιστωμένη έλλειψη δομών με αυτό το αντικείμενο και την αντίστοιχη εξειδίκευση. Ως εκ τούτου, με το εγχείρημα εφαρμογής της ποινικής διαμεσολάβησης χωρίς την κατάλληλη υποδομή και τις δικλείδες ασφαλείας, εγκυμονείται ο κίνδυνος εργαλειοποίησης του θύματος.

>> … τον προβληματισμό αναφορικά με την παροχή δικαιοδοσίας, σε αρκετά και σημαντικά σημεία των διατάξεων του Ν. 3500/2006, προς ιδιωτικούς φορείς. Θεωρούμε ότι τούτο θα επιφέρει περαιτέρω κατακερματισμό του δημόσιου κορμού ο οποίος οφείλει να είναι ενισχυμένος και με επαυξημένη αρμοδιότητα σε ζητήματα κάλυψης των βασικών ανθρωπίνων αναγκών, πρόληψης και κοινωνικής προστασίας. Έχει πολλάκις σημειωθεί ότι, η διάνοιξη κερκόπορτων προς τους ιδιωτικούς φορείς δεν θα εξυπηρετήσει τη βασική ανάγκη ανάπτυξης ενός σύγχρονου δημόσιου συστήματος κράτους πρόνοιας, ενισχυμένου και αποτελεσματικού με εξειδικευμένες υπηρεσίες. Η ανησυχία μας μάλιστα ενισχύεται καθώς, όπως αναγιγνώσκουμε στις προωθούμενες διατάξεις, στα σημεία που γίνεται αναφορά στο δημόσιο τομέα υπερεκπροσωπείται, για άλλη μια φορά, ο τομέας των κοινωνικών υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης, ένας τομέας ήδη υποστελεχωμένος και επιφορτισμένος με τεράστιο όγκο υποθέσεων στον οποίο μετακυλύεται η ευθύνη διαχείρισης ενός ακόμη βαρυσήμαντου τομέα. Η έκρηξη των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας ωστόσο επιτάσσει το σχεδιασμό σύγχρονων ολοκληρωμένων υπηρεσιών και προγραμμάτων αντιμετώπισης, εξειδικευμένων στο συγκεκριμένο αντικείμενο, και δεν συνάδει με μια τέτοια μετακύληση ή αποσπασματικότητα που μοιραία θα επιφέρει επιπτώσεις όπως η εργασιακή εξουθένωση των εργαζομένων, η δυσκολία σταθερής και με τακτικότητα παρακολούθησης μη διαχειρίσιμου όγκου περιστατικών, κυρίως δε η αδυναμία υλοποίησης ενός τεράστιου εγχειρήματος που θα περιγράφεται μακρόπνοα στις νομοθετικές διατάξεις αλλά θα προσκρούει στην επιτυχή εφαρμογή του.<<

Τέλος, ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος καταλήγει:

>>Ο τεράστιος αριθμός θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και η έκρηξη της παραβατικότητας των ανηλίκων μάς θέτουν όλους ενώπιον του καθήκοντός μας. Οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι οποίοι υπηρετούμε στο πεδίο και είμαστε συχνά αντιμέτωποι με το πρόσωπο της βίας, έχουμε θέσει τον εαυτό μας, ευθύς εξ αρχής, υπέρ της προστασίας της ανθρώπινης ζωής, αξιοπρέπειας και μοναδικότητας. Δίνουμε καθημερινά υπέρμετρο αγώνα, συχνά άνισο και επικίνδυνο ακόμη και για μας τους ίδιους αφού καλούμαστε να εκτελέσουμε το καθήκον μας σε επισφαλείς και συχνά απρόβλεπτες συνθήκες. Υπό αυτό το πρίσμα, σας παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τις προτάσεις μας και παράλληλα να δώσετε έμφαση στην έννοια της πρόληψης, της έγκαιρης παρέμβασης μέσω υποστηρικτικών προγραμμάτων, της ανάπτυξης δικτύων προστασίας, της δημιουργίας ισχυρού δημόσιου δικτύου προστασίας των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Σε ένα τέτοιο αγώνα θα είμαστε όλοι κερδισμένοι, πρωταρχικά δε ο πολίτης τον οποίο έχουμε κληθεί να υπηρετήσουμε, τόσο εσείς όσο και εμείς από διαφορετικές θέσεις αλλά πάντα ως πρώτη προτεραιότητά μας".-<<

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023

ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Περισσότερα από 22 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη μοίρασε την προηγούμενη εβδομάδα


Μεγάλα κέρδη σε χιλιάδες νικητές μοιράζει κάθε μέρα το Πάμε Στοίχημα του ΟΠΑΠ. Την τελευταία εβδομάδα, από τις 19 έως τις 25 Δεκεμβρίου 2023, τα κέρδη ξεπέρασαν τα 22 εκατομμύρια ευρώ.

Ο μεγάλος νικητής της εβδομάδας, σε κατάστημα του ΟΠΑΠ στη Γλυφάδα, επέλεξε το στοίχημα «Ημίχρονo/Τελικό» σε 5 αγώνες από τη La Liga, τη 2 η κατηγορία της Ισπανίας και το Κύπελλο Ολλανδίας και κέρδισε 15.712,49 ευρώ.

Στο Πάμε Στοίχημα-Ιπποδρομίες, την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2023, στο Markopoulo Park, 5 νικητές στο ΣΚΟΡ 6 κέρδισαν από 5.760 ευρώ.

Εταιρικό προφίλ

Ο ΟΠΑΠ είναι η κορυφαία εταιρεία τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα και μία από τις πλέον καταξιωμένες στον κλάδο της παγκοσμίως.

Ιδρύθηκε το 1958 και δραστηριοποιείται στη διεξαγωγή και διαχείριση αριθμοπαιχνιδιών, παιχνιδιών αθλητικού στοιχήματος, αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος, λαχείων, στιγμιαίων τυχερών παιχνιδιών και παιγνιομηχανημάτων (VLTs) στην Ελλάδα. Επιπλέον, ο ΟΠΑΠ κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο ως προς την
ενσωμάτωση των παγκόσμιων αρχών του Υπεύθυνου Παιχνιδιού στις δραστηριότητες του.

Ταυτόχρονα, ο ΟΠΑΠ κατέχει εξέχουσα θέση μεταξύ των πλέον κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Μέσω εκτενούς προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας, το οποίο επικεντρώνεται στην Υγεία, τον Αθλητισμό και την Απασχόληση, η εταιρεία στηρίζει έμπρακτα και διαχρονικά την ελληνική κοινωνία.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.opap.gr

Χωρίς... τουαλέτες οι συρμοί του ΟΣΕ, στο Αθήνα - Χαλκίδα


Δραματική είναι η κατάσταση των τουαλετών στους συρμούς του ΟΣΕ, στο δρομολόγιο Αθήνα-Χαλκίδα, όπως κατήγγειλαν επιβάτες, που κάνουν καθημερινά το δρομολόγιο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, "συνήθως λειτουργεί μόνον η μία από τις δύο, ενώ συχνά και οι δύο τουαλέτες είναι "εκτός λειτουργίας", αναγκάζοντας τους επιβάτες, να κατεβαίνουν σε άλλους σταθμούς, στο μέσον της διαδρομής, για να βρουν τουαλέτα σε κάποιο καφέ.

Οι επιβάτες, που βιώνουν καθημερινά το ίδιο πρόβλημα, καταγγέλουν ότι, οι  τουαλέτες δεν επισκευάζονται για μέρες, ενώ το συγκεκριμένο δρομολόγιο, το  χρησιμοποιούν και τουρίστες.

Απηυδισμένοι οι επιβάτες, γιά του λόγου τράβηξαν φωτό, που αποδεικνύουν ότι, δεν λειτουργούσαν και οι 2 τουαλέτες του τρένου, που ξεκίνησε από Αθήνα στις 24/12 στις 17:28' και έκανε και το δρομολόγιο της επιστροφής από Χαλκίδα στις 19:03'.

Οι φωτογραφίες είναι από τις 2 τουαλέτες του τρένου.



Ο Αη Βασίλης στη Γάζα...




Πληρωμή σε... είδος! (ΒΙΝΤΕΟ)


 

Με την ελπίδα να το δει και ο εισαγγελέας



Η φωτο - καταγγελία είναι από το από το Twitter ή "X".

Στα δικαστήρια συνεχίζουν τον αγώνα, κατά του νέου φορολογικού νόμου οι δικηγόροι και όλοι οι άλλοι επιστήμονες - ελεύθεροι επαγγελματίες


Δεν το βάζουν κάτω οι δικηγόροι και οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες και συνεχίζουν τον αγώνα κατά του φορολογικού νόμου, παρά το ότι ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση!

Μετά την πολυήμερη αποχή τους από τις δίκες, που συνεχίζεται μέχρι τις 4 Ιανουαρίου, οι δικηγόροι και η Συντονιστική Επιτροπή Ελευθέρων Επαγγελματιών -Επιστημόνων- Επαγγελματοβιοτεχνών -Εμπόρων ετοιμάζουν προσφυγές στα δικαστήρια, κατά του "εκτρωματικού φορολογικού νόμου", όπως τον χαρακτηρίζουν.

Στην προσπάθεια τους αυτή, διοργανώνουν εκδήλωση την Τετάρτη 10.1.2024 και ώρα 6 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ στην Αθήνα (Πανεπιστημίου 52), με θέμα:«Ζητήματα Συνταγματικότητας του Νέου Φορολογικού Νόμου» με ομιλητές τους:
- Προκόπιο Παυλόπουλο, τέως Πρόεδρο Ελληνικής Δημοκρατίας, Ακαδημαϊκό, Επίτιμο Καθηγητή ΕΚΠΑ
- Ευάγγελο Βενιζέλο, πρώην Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου ΑΠΘ

- Θεόδωρο Φορτσάκη, Ομ. Καθηγητή Νομικής Σχολής Αθηνών, πρ. Πρύτανη ΕΚΠΑ, πρ. Βουλευτή Επικρατείας.

Οπως αναφέρει στην προσωπική του ιστοσελίδα στο facebook ο Πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός:

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας μαζί με:

Όλους τους φορείς ελευθέρων επαγγελματιών κατα του εκτρωματικού φορολογικού νόμου τώρα και στα Δικαστήρια.

Στην προσπάθεια μας αυτοί συνδράμουν με την παρουσία τους και την επιστημονική τους θέση μαζί μας οι πιο εκλεκτοί Έλληνες συνταγματολόγοι και καθηγητές ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ φορολογικού δικαίου:
ο πρώην ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Ελληνικής Δημοκρατίας, μέλος της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ, ομότιμος ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ του Συνταγματικού ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ,

ο πρωην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και τακτικός ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ του Συνταγματικού Δικαιου ΑΠΘ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ,

και ο τέως ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Επικράτειας εκλεγμένος με το κυβερνών κόμμα Πρύτανης του ΕΚΠΑ και ομότιμος καθηγητης του Φορολογικού Δικαιου ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ Εισηγητης στη Βουλή της τοτε (2016)Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την αντισυνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου

Στην ανω εκδήλωση-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ θα ανακοινωθεί και η απόφαση των φορέων για προσφυγή δικαστική κατα του φορολογικού νόμου στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια.

Η παρουσία σας είναι σημαντική!

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023

Η επαναφορά της παράστασης δικηγόρου στις συμβολαιογραφικές πράξεις


Γράφει ο Χρήστος Ηλίας Τσίχλης, δικηγόρος Αθηνών - συνταγματολόγος.

Το έτος 2012 με τα " Μνημόνια" καταργήθηκε η παράσταση δικηγόρου στα συμβόλαια και πλέον η παράσταση γίνεται ανεπίσημα- άτυπα, με απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο.

Η υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου στις συμβολαιογραφικές πράξεις , συμβάλλει στην ασφάλεια δικαίου στις συναλλαγές, στον περιορισμό διαφορών που θα προκύψουν από την έλλειψη δικηγόρου , στον νομικό έλεγχο ακινήτων σε βάθος 20ετίας και στην προάσπιση των συμφερόντων των επιμέρους συμβαλλομένων . Εκτός των άλλων, σήμερα υφίσταται ομοφωνία του νομικού κόσμου ως προς το συγκεκριμένο αίτημα. Από την στιγμή κατάργησης της υποχρεωτικής παράστασης δικηγόρου στα συμβόλαια, η πλειονότητα των συμβαλλομένων στις συμβολαιογραφικές πράξεις, ορίζουν δικηγόρο για την ασφάλεια δικαίου στις συναλλαγές και το κράτος χάνει χρήματα, αφού ο ορισμός δικηγόρου γίνεται άτυπα και τα χρήματα δίδονται " μαύρα".

Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, οι συμβολαιογραφικές πράξεις , καταρτίζονται από δικηγόρους και όχι από συμβολαιογράφους. Η υποχρεωτική παράσταση των δικηγόρων στις προαναφερθείσες πράξεις, καταργήθηκε με τον Μνημονιακό νόμο 4093/2012. Με την κατάργηση αυτή , το κράτος έχασε χρήματα, διότι η άτυπη πλέον παράσταση δεν φαίνεται επίσημα και κατά πολλούς αυξήθηκαν οι απάτες( μεταβιβάσεις από μη κύριους), αφού δεν λαμβάνει χώρα ουσιαστικός νομικός έλεγχος. Η εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου , έχει αποκλειστική ευθύνη για το γεγονός ότι, αυξήθηκαν οι απάτες, μετά την κατάργηση της παράστασης δικηγόρου στα συμβόλαια.

Έτσι κι αλλιώς , πολλές διατάξεις των Μνημονιακών Νόμων, έχουν κριθεί Αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας, δηλαδή το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας μας και με βάση τις επίσημες δηλώσεις διοικούντων, τα Μνημόνια ανήκουν στο παρελθόν, αφού παρήλθε η οικονομική κρίση. Αντισυνταγματικό έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας και το Μνημόνιο ΙΙ (νόμος 4046/2012) κατά το σκέλος που αφορά την κατάργηση της δυνατότητας των σωματείων να καταφεύγουν μονομερώς σε διαιτησία, μετά την αποτυχία να συναφθεί συλλογική σύμβαση εργασίας.Πρόκειται για την υπ΄ αριθμ. 2307/2014 απόφαση, που δημοσίευσε, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η κατάργηση της παράστασης στα συμβόλαια θέτει σε τεράστιο κίνδυνο την ασφάλεια των συναλλαγών, με πωλήσεις ακινήτων από μη κυρίους ή με νομικά και πραγματικά ελαττώματα άγνωστα στους αγοραστές, που θα οδηγήσουν σε μακροχρόνιους και πολυέξοδους δικαστικούς αγώνες, ενώ, συγχρόνως, ενθαρρύνει τις «άτυπες» παραστάσεις και τη φοροδιαφυγή, με αποτέλεσμα τη μείωση των δημοσίων εσόδων, χωρίς απολύτως κανένα όφελος για τους πολίτες. Ως εκ τούτου, ο δικηγορικός κόσμος της χώρας ζητεί την άμεση επαναφορά της υποχρεωτικής παράστασης δικηγόρου στα συμβόλαια, προτού οι συνέπειες για το κοινωνικό σύνολο από την κατάργησή της καταστούν μη αναστρέψιμες. Βασική προϋπόθεση για την απόκτηση της κυριότητας του ακινήτου, επομένως, είναι ο μεταβιβάσας να είναι κύριος του ακινήτου, που μεταβιβάσθηκε (ΑΠ 79/2007, ΑΠ 1568/1995). Η έλλειψη, όμως, της κυριότητας του μεταβιβάζοντος δεν έχει ως αποτέλεσμα την ακυρότητα της σύμβασης της πώλησης, γιατί η πώληση ξένου ακινήτου έναντι του αγοραστή είναι έγκυρη.

Έναντι όμως του αληθινού κυρίου δεν είναι ισχυρή, γιατί δεν επιφέρει την μετάθεση της κυριότητας στον αποκτώντα, αφού ο μεταβιβάσας δεν είναι κύριος (άρθρα 239, 513 επ., 1033, 1191 ΑΚ, ΑΠ 1199/89, ΕφΑθ 7217/91, ΕφΛαρ 578/2008).

Στην περίπτωση αυτή ο αληθής κύριος προστατεύεται με την διεκδικητική αγωγή (1094 ΑΚ) μόνο εφ όσον το ακίνητο το νέμεται, ή το κατέχει, αποκλειστικά ο αγοραστής. Την διεκδικητική αγωγή μπορεί να την στρέψει μόνον κατ αυτού και όχι κατά του πωλητή.

Κατά του πωλητή μπορεί να ασκήσει την λεγόμενη αρνητική αναγνωριστική αγωγή (άρθρο 70 ΚΠολΔ) δηλαδή, να ζητήσει να αναγνωριστεί ότι, ο μεν πωλητής δεν ήταν κύριος του ακινήτου που μεταβιβάσθηκε, ο δε αγοραστής, λόγω της έλλειψης αυτής του πωλητή, δεν έγινε κύριος αυτού ((1094 ΑΚ, ΑΠ 243/1996, ΕφΠειρ 503/1997). Η αγωγή ασκείται από τον διάδικο εκείνον, ο οποίος θα νομιμοποιούνταν παθητικώς, αν είχε ασκηθεί κατ' αυτού θετική αναγνωριστική αγωγή.

Ο ενάγων πρέπει να επικαλεσθεί στο δικόγραφο της αγωγής ότι, με κάποιο νόμιμο τρόπο έγινε κύριος του ακινήτου και να εκθέτει τα στοιχειοθετούντα τον ισχυρισμό του περιστατικά και, αν αμφισβητηθούν, να τα αποδείξει, αλλιώς απορρίπτεται η αγωγή.

Για την πληρότητα του δικογράφου αρκεί η με την αγωγή γενική άρνηση από τον ενάγοντα των πραγματικών περιστατικών, που στηρίζουν το προβαλλόμενο από τον εναγόμενο δικαίωμα. Ο ενάγων πρέπει να έχει άμεσο έννομο συμφέρον, είναι δε άμεσο το έννομο συμφέρον, όταν η ανάγκη παροχής της έννομης προστασίας είναι ενεστώσα, υφίσταται δηλαδή κατά την έναρξη της δίκης και θεωρείται ότι γεννιέται τούτο ευθύς ως προσβληθεί, ή αμφισβητηθεί το δικαίωμα, ή η έννομη σχέση, γιατί από τότε η αναγκαιότητα της προστασίας ανακύπτει και είναι άμεση (ΑΠ 385/1999, ΑΠ 345/1992).

Ο εναγόμενος οφείλει, προς απόρριψη της αγωγής, να επικαλεσθεί και αποδείξει ότι μεταγενεστέρως έγινε αυτός κατά νόμιμο τρόπο κύριος του ακινήτου. Αν όμως ο εναγόμενος ισχυρισθεί ότι ο ενάγων ποτέ δεν έγινε κύριος του ακινήτου, του οποίου αυτός από την αρχή ήταν κύριος, τούτο αποτελεί άρνηση του αγωγικού ισχυρισμού περί εννόμου συμφέροντος του ενάγοντος (ΑΠ 1391/1991, ΑΠ 1551/2010).

Ο εναγόμενος μπορεί να εγείρει κατά του ενάγοντος την θετική αναγνωριστική αγωγή. Ο ενάγων όμως κατά του εναγομένου δεν μπορεί συγχρόνως με την αρνητική αναγνωριστική αγωγή να εγείρει κατά του εναγομένου και την θετική αναγνωριστική αγωγή (ΠολΠρΘεσ 10003/1996, ΠολΠρΘεσ 14356/2003).

Είναι δυνατή από τον ενάγοντα στο αυτό δικόγραφο (άρθρο 218 παρ. 1 ΚΠολΔ) η σώρευση και η σύγχρονη εκδίκαση της αρνητικής αναγνωριστικής αγωγής της κυριότητας του εναγομένου και της διεκδικητικής αγωγής που αφορά το ίδιο ακίνητο και την ασκεί ο ίδιος ενάγων κατά του ιδίου εναγομένου, καθ' όσον οι σωρευόμενες αυτές αγωγές δεν αντιφάσκουν μεταξύ τους, υπάγονται στο αυτό κατά τόπο και καθ' ύλη δικαστήριο και η σύγχρονη εκδίκασή τους δεν προκαλεί σύγχυση (ΕφΚαλαμάτας 156/2006). Κατά τον Κώδικα Δικηγόρων ο Δικηγόρος είναι Δημόσιος Λειτουργός και η Δικηγορία συνιστά λειτούργημα. Ο Δικηγόρος ασκεί ελεύθερο επάγγελμα και αμείβεται για την εκτέλεση της εντολής του πελάτη του και τον χειρισμό της υποθέσεώς του. Κατά συνέπεια η Δικηγορία είναι και λειτούργημα και επάγγελμα. Σε μια δημοκρατική κοινωνία ο Δικηγόρος έχει να επιτελέσει το ύψιστο λειτούργημα. Λειτούργημα που συνδέεται με την ανακάλυψη της αλήθειας και με την εφαρμογή των κανόνων του δικαίου, προς όφελος του κράτους και της κοινωνίας. Και έχει να υλοποιήσει ένα έργο που στοχεύει στην υπεράσπιση των ατομικών ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών. Μπροστά στην πραγματικότητα της πολύπλοκης νομοθεσίας, η ισότητα των ανύποπτων πολιτών θα ήταν κενό γράμμα αν δεν υπήρχε η βοήθεια του νομικού συμπαραστάτη, του Δικηγόρου, ο οποίος επιτυγχάνει να εξισώσει τους εκ των πραγμάτων άνισους μεταξύ τους πολίτες, που είναι ακόμη πιο άνισοι και αισθάνονται ανίσχυροι έναντι της ποικιλόμορφης εξουσίας.

Μεγάλος ο ρόλος των Δικηγόρων στο χώρο της Δικαιοσύνης. Υψηλή η αποστολή των Δικηγορικών συλλόγων στη σύγχρονη κοινωνία. Αντίστοιχες και οι μεγάλες ευθύνες σας. Είσαστε οι φυσικοί υπερασπιστές της δικαστικής ανεξαρτησίας και οι κυματοθραύστες απέναντι στα κύματα αμφισβήτησης του κύρους της Δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη δεν είναι υπόθεση μόνο των δικαστικών λειτουργών (των Δικαστών και των Εισαγγελέων). Είναι και δική σας ευθύνη και μέριμνα. Είμαστε μαζί αναγκαίοι συμμέτοχοι στην ικανοποίηση του αιτήματος ορθής απονομής της Δικαιοσύνης. Δεν μπορεί παρά να είμαστε και αναγκαίοι ομόδικοι στην αξίωση για δίκαιες δίκες. Δεν έχει κανένας μας το δικαίωμα να μονοπωλεί την αγάπη για τη Δικαιοσύνη.

Ο Ελληνικός λαός στο όνομα του οποίου απονέμεται η Δικαιοσύνη, μας την έχει εμπιστευθεί και απαιτεί να μη γίνεται μάρτυρας «σκηνών ζηλοτυπίας», οι οποίες μπορεί κάποτε να σημαίνουν υπερβολική αγάπη προς την κοινή μας «αγαπημένη» τη Δικαιοσύνη, δεν παύουν όμως να είναι πάντοτε εκδηλώσεις παθολογικές .

Ο συνήγορος του Λουδοβίκου 16ου, πρόεδρος του σώματος των Δικηγόρων του Παρισιού, που ορίστηκε από αυτούς να τον υπερασπισθεί στη Συνέλευση του λαού, άρχισε την αγόρευση του ενώπιον της – εχθρικά προκατειλημμένης – για τον κατηγορούμενο Συνέλευσης με τη φράση: «υποβάλλω στη Συνέλευση την αλήθεια και το κεφάλι μου. Μπορείτε να διαθέσετε το κεφάλι μου, αφού όμως ακούσετε την αλήθεια». Πρόκειται για μια υπέροχη εικόνα της αποστολής του Δικηγόρου. Επικαλείται και προσάγει την αλήθεια και γι’ αυτή θυσιάζει και το κεφάλι του. Ό,τι πολυτιμότερο δηλαδή διαθέτει σ΄ αυτή τη ζωή. Δεν πρέπει όμως ποτέ να λησμονούμε ότι ο δικηγόρος δεν αποτελεί έναν ακόμα απλό ελεύθερο επαγγελματία αλλά και ένα δημόσιο λειτουργό, η υπογραφή του οποίου φέρει ειδικά εχέγγυα. Όπως έχει γίνει δεκτό και με την υπ΄αριθ. 1618/1988 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας το δικηγορικό επάγγελμα, είναι κατ' εξοχή ελευθέριο επάγγελμα στο οποίο προέχει το στοιχείο της προσωπικής εμπιστοσύνης του πελάτη προς το δικηγόρο, έχει όμως παράλληλα και τον χαρακτήρα δημοσίου λειτουργήματος συνδεομένου με το σύστημα της απονομής της δικαιοσύνης. Αυτή η σχέση εμπιστοσύνης που αποπνέεται και από την φύση του λειτουργήματός μας σε συνδυασμό με την ορθή άσκηση των καθηκόντων μας, θα αποτελέσουν την «ασπίδα προστασίας» του αγοραστή ή του επενδυτή.

Στις αγοραπωλησίες, ο έλεγχος που πραγματοποιεί ο νομικός σε βάθος 20ετίας, παρέχει μια εξασφάλιση, ότι το (κατά κανόνα) ακριβότερο απόκτημά μας, δεν κινδυνεύει και δεν φέρει νομικά ελαττώματα. Στα καταστατικά ίδρυσης εταιρειών, κάθε συμβαλλόμενο μέρος έχει τα δικά του συμφέροντα. Εάν οι όροι συμφωνίας δεν του εξηγηθούν και δεν διαμορφωθούν ανάλογα με τις επιθυμίες των μερών, είναι πιθανό αυτό να προκαλέσει συγκρούσεις στις σχέσεις των εταίρων ή ακόμα και αδικίες σε βάρος ορισμένων. Τέτοια προβλήματα κατακλύζουν καθημερινά τα ακροατήρια των δικαστηρίων. Ο δικηγόρος είναι δημόσιος λειτουργός. Το λειτούργημά του αποτελεί θεμέλιο του κράτους δικαίου.

Περιεχόμενο του λειτουργήματος είναι η εκπροσώπηση και υπεράσπιση του εντολέα του σε κάθε δικαστήριο, αρχή ή υπηρεσία ή εξωδικαστικό θεσμό, η παροχή νομικών συμβουλών και γνωμοδοτήσεων, όπως επίσης και η συμμετοχή του σε θεσμοθετημένα όργανα ελληνικά ή διεθνή.

Ο δικηγόρος είναι συλλειτουργός της δικαιοσύνης. Η θέση του είναι θεμελιώδης, ισότιμη, ανεξάρτητη και αναγκαία για την απονομή της.

Η ευρωπαϊκή Οδηγία 2008/52/ΕΚ της ΕΕ περί Διαμεσολάβησης στη νομοθεσία της χώρας μας είναι πλέον γεγονός με την ψήφιση του νόμου 3898/12.12.2010 «Διαμεσολάβηση σε εμπορικές και αστικές υποθέσεις». Η διαμεσολάβηση όμως, θα πρέπει να ενισχυθεί, για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων της χώρας μας και για την αποφυγή πολυετών καθυστερήσεων στην απονομή της δικαιοσύνης.

Όπως η διεθνής εμπειρία τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ έχει δείξει, η Διαμεσολάβηση, όταν διενεργείται από ειδικά εκπαιδευμένο και έμπειρο διαμεσολαβητή που τις περισσότερες φορές είναι δικηγόρος, επιτρέπει στα μέρη να εξαλείψουν τα εμπόδια της μεταξύ τους επικοινωνίας, να συζητήσουν τα θέματα που τους απασχολούν, να λύσουν παρεξηγήσεις, να καθορίσουν τα βασικά συμφέροντα ή τις ανησυχίες τους, να βρουν πεδία συμφωνίας και να ενσωματώσουν τη συμφωνία τους σε κοινό κείμενο. Στις σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ισχύει η χρονοχρέωση για τους δικηγόρους. Σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο, κυρίως όμως στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, έχουμε ένα πλουσιότερο μοντέλο του δικηγορικού επαγγέλματος, με υψηλές αμοιβές δικηγόρων. Πεδία όπως οι Διαπραγματεύσεις, η Διαμεσολάβηση , τα συμβόλαια και η Διαιτησία έχουν συνεισφέρει τόσο σε θεωρητικό όσο και σε ερευνητικό-εμπειρικό επίπεδο προ-κειμένου να έχουμε μια εικόνα του δικηγόρου ως επαγγελματία που εκπληρώνει πολλαπλές λειτουργίες και διεκπεραιώνει πολυσύνθετους ρόλους. Οι συμβολαιογραφικές πράξεις, καταρτίζονται αποκλειστικά από δικηγόρους. Άρα μπορούμε να κάνουμε λόγο για ένα κυριολεκτικά νέο προφίλ δικηγόρου.

ΣΚΡΑΤΣ: Κέρδη άνω των 3,3 εκατ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα


Κέρδη άνω των 3,3 εκατ. ευρώ μοίρασε το ΣΚΡΑΤΣ την προηγούμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, από τις 18 έως και
τις 24 Δεκεμβρίου 2023, το ΣΚΡΑΤΣ διένειμε στους νικητές συνολικά 3.365.226 ευρώ.

Ανάμεσα στους νικητές ήταν δύο τυχεροί στην Καλαμαριά και τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, οι οποίοι κέρδισαν από 10.000 ευρώ στα ΣΚΡΑΤΣ «7 ΚΑΙ ΤΥΧΕΡΑ» και «ΔΩΡΟ ΣΚΡΑΤΣ». Επιπλέον, τρεις παίκτες σε Θεσσαλονίκη, Άγιο Δημήτριο Αττικής και Έδεσσα κέρδισαν από 3.000 ευρώ στο ΣΚΡΑΤΣ «ΜΑΓΙΚΑ ΚΕΡΑΣΙΑ», ενώ ένας ακόμα τυχερός στην Ηλιούπολη κέρδισε 2.000 ευρώ στο ΣΚΡΑΤΣ «ΣΜΑΡΑΓΔΕΝΙΑ ΕΦΤΑΡΙΑ». Συνολικά, 49 παίκτες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας κέρδισαν από 1.000 ευρώ ο καθένας.

Το ΣΚΡΑΤΣ προσφέρει ένα ευρύ φάσμα επάθλων για τους παίκτες, μεταξύ αυτών μεγάλα ποσά από 100.000 έως και 1.000.000 ευρώ.

Διατίθεται από πρακτορεία ΟΠΑΠ, λαχειοπώλες, περίπτερα, μίνι μάρκετ, και επιλεγμένα πρατήρια υγρών καυσίμων και σούπερ μάρκετ.

Σχετικά με την Ελληνικά Λαχεία Α.Ε.

H Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. μία εταιρεία του Ομίλου ΟΠΑΠ, διαθέτει το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προβολής και διαχείρισης όλων των Κρατικών Λαχείων όπως το Λαϊκό, το Εθνικό, το Πρωτοχρονιάτικο, αλλά και το Στιγμιαίο Κρατικό Λαχείο-ΣΚΡΑΤΣ, με σύμβαση παραχώρησης για 12 έτη, που εκτείνεται έως το 2026. H Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. αποτελεί κοινοπραξία μεταξύ δύο κορυφαίων εταιρειών στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών και λοταρίας: ΟΠΑΠ Α.Ε. και Scientific Games.

Σχετικά με τον ΟΠΑΠ

Ο ΟΠΑΠ είναι η κορυφαία εταιρεία τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα και μία από τις πλέον καταξιωμένες στον κλάδο της παγκοσμίως.

Ιδρύθηκε το 1958 και δραστηριοποιείται στη διεξαγωγή και διαχείριση αριθμοπαιχνιδιών, παιχνιδιών αθλητικού στοιχήματος, αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος, λαχείων, στιγμιαίων τυχερών παιχνιδιών και παιγνιομηχανημάτων (VLTs) στην Ελλάδα. 

Επιπλέον, ο ΟΠΑΠ κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο ως προς την
ενσωμάτωση των παγκόσμιων αρχών του Υπεύθυνου Παιχνιδιού στις δραστηριότητες του.

Ταυτόχρονα, ο ΟΠΑΠ κατέχει εξέχουσα θέση μεταξύ των πλέον κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Μέσω εκτενούς προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας, το οποίο επικεντρώνεται στην Υγεία, τον Αθλητισμό και την Απασχόληση, η εταιρεία στηρίζει έμπρακτα και διαχρονικά την ελληνική κοινωνία.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.opap.gr

Σχετικά με την Scientific Games Int’l

Η Scientific Games είναι ένας εταίρος με μοναδική δυνατότητα στη μεγιστοποίηση των προοπτικών για την αγορά στιγμιαίων λαχείων στην Ελλάδα. Η SGI είναι η εταιρεία που δημιούργησε το 1974 την κατηγορία του ΣΤΙΓΜΙΑΊΟΥ ΛΑΧΕΙΟΥ ΣΚΡΑΤΣ, διαθέτοντας εμπειρία σχεδόν 50 χρόνων στη συγκεκριμένη κατηγορία που η ίδια δημιούργησε, η εταιρεία έχει οδηγήσει με συνέπεια και επαγγελματισμό, στην ανάπτυξη και τη δημιουργία κέρδους για 300 πελάτες και συνεργάτες λαχείων σε παραπάνω από 50 χώρες. Έχοντας ως βάση την τεράστια εμπειρία που διαθέτει, η SGI
εφαρμόζει τις βέλτιστες πρακτικές στο μάρκετινγκ, όπου σε συνδυασμό με την υψηλή τεχνολογία και με τo ολοκληρωμένο, καινοτόμοo και ασφαλές σύστημα παραγωγής παρέχει προϊόντα υψηλής ποιότητας προσαρμοσμένα στις ανάγκες κάθε λοτταρίας.

Έτσι και πάντα με στόχο την ποιότητα και την ασφάλεια μέσα από μια πελατοκεντρική προσέγγιση η εταιρεία αναπτύσσει καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες οι οποίες υποστηρίζονται από υψηλή τεχνολογία και αποτελούν πρότυπα στην αγορά.

"Ηταν ατύχημα", λέει η μητέρα του 18χρονου, που σκότωσε με ψαλίδι το 16χρονο αδελφό του


«Ήταν μία άτυχη στιγμή, κανένα από τα παιδιά μου δεν είναι εγκληματίας», ανέφερε η μητέρα του 18χρονου που δολοφόνησε τον κατά δύο χρόνια μικρότερο αδελφό του, μέσα στο σπίτι τους στη Νέα Σμύρνη.

«Ο γιος μου δεν είχε εμπλακεί με σιδερογροθιές. Ήταν ατύχημα. Το παιδί μου δεν είναι εγκληματίας», ανέφερε η μητέρα του 18χρονου που σκότωσε τον 16χρονο αδελφό του μέσα στο σπίτι τους στη Νέα Σμύρνη, μιλώντας στο MEGA.

«Όλα αυτά που άκουσα, είναι ψευδείς κατηγορίες. Ο γιος μου δεν είχε αναμιχθεί σε τίποτα από αυτά, ούτε είχε εμπλακεί ξανά σε επεισόδιο με σιδερογροθιές, όπως λέτε», τόνισε η μητέρα των δύο αδελφών, «ξεσπώντας» σε λυγμούς.

Βαρύτερο το κατηγορητήριο μετα το θάνατο του αστυνομικού από τη φωτοβολίδα


Σε μετατροπή της κατηγορίας, για το 18χρονο και κάθε άλλο κατηγορούμενο, που εμπλέκεται στην υπόθεση των επεισοδίων του Ρέντη, οδηγεί ο θάνατος του 31χρονου αστυνομικού των ΜΑΤ, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματα του από τη ναυτική φωτοβολίδα.

Το κατηγορητήριο, μετά την τραγική εξέλιξη με το θάνατο του αστυνομικού, γίνεται βαρύτερο, καθώς αναμένεται να μετατραπεί από απόπειρα ανθρωποκτονίας, σε ανθρωποκτονία.

Ο 18χρονος αναμένεται να κληθεί εκ νέου προκειμένου να απολογηθεί συμπληρωματικά πλέον για ανθρωποκτονία.

Υπενθυμίζεται ότι, η υπόθεση αυτή έχει ήδη αναβαθμιστεί, με παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, αφού συμπεριλαμβάνεται στους φακέλους που έφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου και αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης για εγκληματική οργάνωση και πιθανή διασύνδεση και με άλλες οργανωμένες παράνομες δράσεις όπως ναρκωτικά, όπλα κλπ.

Καλύβια: Ελεύθερος χωρίς όρους ο 16χρονος πατροκτόνος - «Μετανιώνω»!




ΠΗΓΗ: iEdiseis

Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκε μετά την απολογία του στην ανακρίτρια ανηλίκων Αθηνών ο 16χρονος για τη δολοφονία του πατέρα του στα Καλύβια την περασμένη Παρασκευή (22.12.23).

Με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα ορίστηκε μόνο επιμελητής, για να επιβλέπει την πορεία του, όπως προβλέπεται για ανήλικους κατηγορούμενους. Ο ανήλικος κατηγορούμενος για τη δολοφονία του πατέρα του στα Καλύβια, απολογήθηκε για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και της παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας.

«Μετανιώνω» είπε ο 16χρονος που σκότωσε τον πατέρα του με πολλαπλές μαχαιριές στο σπίτι τους στα Καλύβια, απολογούμενος στην ανακρίτρια Ανηλίκων, συμπληρώνοντας πως «αισθάνομαι ανακούφιση, πλέον δεν φοβάμαι εγώ και η οικογένειά μου» αναφερόμενος σε ακραία περιστατικά βίας που βίωνε επί σειρά ετών από το θύμα.

Ανακρίτρια και εισαγγελέας συμφώνησαν, μετά τη μόλις λίγων λεπτών απολογία του ανήλικου ότι, ο κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία σε βάρος του πατέρα του πρέπει να αφεθεί ελεύθερος χωρίς την επιβολή περιοριστικών όρων. Το αγόρι ορίστηκε να επιβλέπεται από επιμελητή, όπως ορίζει ο νόμος για ανήλικους κατηγορούμενους.

Ο 16χρονος φέρεται να είπε στη δικαστική λειτουργό πως βίωνε συστηματική κακοποίηση από τον πατέρα του αναφέροντάς της, σύμφωνα με πληροφορίες, πως: «Αυτό που έκανα είναι κακό. Το μετανιώνω σαν πράξη. Αισθάνομαι ανακούφιση, απελευθερώθηκα. Πλέον δεν φοβάμαι εγώ και η οικογένειά μου». Ο κατηγορούμενος φαίνεται να εξιστόρησε στην δικαστική λειτουργό περιστατικά ακραίας βίας σε βάρος του ίδιου αλλά και σε βάρος της μητέρας και του αδελφού του, τα οποία εν πολλοίς φαίνεται να επιβεβαιώνουν μάρτυρες που κατέθεσαν νωρίτερα στην ανακρίτρια Ανηλίκων.


Η δικαστική λειτουργός έλαβε καταθέσεις πριν την απολογία του αγοριού, από συγγενείς -μεταξύ των οποίων η μητέρα του και ο αδελφός του- οι οποίοι ζήτησαν να καταθέσουν προς υπεράσπιση του 16χρονου, επιβεβαιώνοντας όσα ισχυρίζεται ο ανήλικος δράστης του εγκλήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δικογραφία περιλαμβάνονται στοιχεία που αποδεικνύουν την κακοποίηση που αναφέρει ο 16χρονος.

Στο πλευρό του παιδιού, εν όψει της απολογίας του, βρέθηκαν από νωρίς στα δικαστήρια, πλην της μητέρας και του αδελφού του και άλλα μέλη του οικογενειακού κύκλου αλλά και του φιλικού περιβάλλοντος της οικογένειας.

Φωτογραφία - ντοκουμέντο από τα μαχαίρια



To iEidiseis.gr δημοσιεύει φωτογραφία από τα μαχαίρια με τα οποία ο 16χρονος μαθητής κατακρεούργησε τον πατέρα του.

Τον περίμενε να επιστρέψει σπίτι, και όταν άνοιξε την πόρτα της μονοκατοικίας, του όρμησε με δύο κουζινομάχαιρα και του κατάφερε πολλαπλά τραύματα στην κοιλιά, το θώρακα το λαιμό και το πρόσωπο.

Ψυχολογική βία, bullying και εξευτελιστικές συμπεριφορές σε βάρος του περιέγραψε στους αστυνομικούς της Ασφάλειας ο 16χρονος που συνελήφθη για τη δολοφονία του 71χρονου πατέρα του στα Καλύβια.

Όπως είπε κακοποιείτο από τότε που ήταν μικρό παιδί. Όταν μεγάλωσε και ο πατέρας του δε μπορούσε πια να τον χτυπάει (δηλαδή εδώ και περίπου ένα χρόνο) τότε η κακοποίηση συνεχίστηκε με προσβλητικές και υποτιμητικές συμπεριφορές σε βάρος του που έθιγαν την προσωπικότητά του. Ο 16χρονος φέρεται να είπε στους αστυνομικούς ότι περίμενε την ενηλικίωσή του για να φύγει από το σπίτι. Η μητέρα του και ο 18χρονος αδερφός του είχαν εγκαταλείψει τον 71χρονο, καθώς δεν άντεχαν τις κακοποιητικές συμπεριφορές.
Θόλωσε το μυαλό μου, είπε ο 16χρονος

Από τότε ο 16χρονος ήταν ακόμα πιο ευάλωτος. Το βράδυ της Παρασκευής, όπως ανέφερε στους αστυνομικούς, το μυαλό του θόλωσε. Πήρε δύο μαχαίρια από το σπίτι και τον περίμενε να γυρίσει για να του επιτεθεί. Αστυνομικές πηγές εξηγούν ότι ήταν τέτοια η μανία των χτυπημάτων από τον ανήλικο προς τον πατέρα του που το ένα από τα δύο μαχαίρια έσπασε (όπως φαίνεται στη φωτογραφία που δημοσίευσε το iEidiseis). Αστυνομικές πηγές εκτιμούν ότι μαχαίρωσε περίπου 10 φορές τον πατέρα του.

Ο 16χρονος φέρεται να περιέγραψε στους αστυνομικούς: «Εγώ είχα βγει μία βόλτα στο κέντρο της Αθήνας. Μαζί μου ήταν ο αδερφός μου και η μητέρα μου. Κάποια στιγμή πήρε τηλέφωνο ο πατέρας μου και άρχισε πάλι να βρίζει. Δεν άντεξα άλλο. Θόλωσα. Λέω μέχρι εδώ. Τότε ήταν που αποφάσισα ότι κάτι πρέπει να κάνω για να μπει ένα τέλος σε όλο αυτό. Πολλά χρόνια άντεξα την κακοποίηση και τις προσβολές».

Ο 71χρονος παρά τα όσα περιγράφονται σε βάρος του για τις χρόνιες κακοποιητικές συμπεριφορές δεν είχε έρθει αντιμέτωπος με τις συνέπειες των πράξεών του. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι είχε γνωρίσει πριν από περίπου 20 χρόνια τη μητέρα του 16χρονου και του 18χρονου. Οι δυο τους δεν είχαν παντρευτεί. Ο 71χρονος είχε αναγνωρίσει τα δύο παιδιά.

Υπενθυμίζεται ότι ο 16χρονος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, που του άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, ενώ πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Τετάρτη. Στο πλευρό του βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, η μητέρα και ο αδερφός του, οι οποίοι φέρονται να επιβεβαιώνουν όλα όσα είπε ο 16χρονος.


Tα τελευταία του γενέθλια γιόρτασε χτες ο 31χρονος αστυνομικός, που τραυματίστηκε θανάσιμα από φωτοβολίδα στο Ρέντη


Εχασε τη "μάχη" για τη ζωή του ο 31χρονος αστυνομικός των ΜΑΤ, Γιώργος Λυγγερίδης, ο οποίος υπέκυψε στα βαρύτατα τραύματα, που του προκάλεσε η ναυτική φωτοβολίδα, η οποία καρφώθηκε στο πόδι του μετά από τα επεισόδια στο Ρέντη, το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου, έξω από το κλειστό γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη».

Γιά το θανάσιμο τραυματισμό του 31χρονου έχει προφυλακιστεί 18χρονος, που ομολόγησε ότι, προς τα ΜΑΤ φωτοβολίδα.

Παρά τις προσπάθειες των γιατρών να τον κρατήσουν στη ζωή και την καλή φυσική του κατάσταση, ο 31χρονος υπέκυψε σήμερα, Τετάρτη, στα τραύματά του, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στις 12.34 μμ., μία ημέρα μετά τα γενέθλιά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικογένεια του είχε κάνει έκκληση στους γιατρούς να κάνουν προσπάθειες να τον ξυπνήσουν σήμερα και όχι, χθες ανήμερα των γενεθλίων του, που δυστυχώς ήταν τα τελευταία του.

Σύμφωνα με το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν, που είχε εκδοθεί πριν πέντε περίπου μέρες, οι γιατροί περίμεναν να καθαρίσει ο οργανισμός του από τα κατασταλτικά φάρμακα προκειμένου αμέσως μετά τα Χριστούγεννα να προχωρήσουν σε τεστ νευρολογικής λειτουργίας.

Υπενθυμίζεται πως αρκετές ημέρες πριν είχαν προχωρήσει στον ακρωτηριασμό του ενός ποδιού του.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του θανάτου του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξέδωσε ανακοίνωση για τον θάνατό του, στην οποία ανέφερε:

«Δυστυχώς, ο Γιώργος Λυγγερίδης δεν είναι πια μαζί μας. Το δολοφονικό χτύπημα στάθηκε τελικά μοιραίο, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες των συναδέλφων του, στον τόπο του συμβάντος, και των ιατρών και νοσηλευτών του νοσοκομείου. Ο Γιώργος πάλεψε ηρωικά στην εντατική, επί πολλές ημέρες, αλλά δεν άντεξε. Η σύλληψη όλων των εμπλεκομένων στη δολοφονία του, σε κάθε επίπεδο, είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη του και η οφειλόμενη ανταπόκριση στο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για δικαιοσύνη», ανέφερε στη δήλωσή του.

«Ειλικρινά συλλυπητήρια στους οικείους του αδικοχαμένου Γιώργου, που θρηνούν το παλικάρι τους. Ειλικρινά συλλυπητήρια, επίσης, σε όλες και όλους τους συναδέλφους του Γιώργου, που είναι συντετριμμένοι, όπως είναι και σύσσωμη η κοινωνία μας», τόνισε.

Ενώ συμπλήρωσε, λέγοντας: «Για να σπάσει ο κύκλος του αίματος, ο οποίος πληγώνει βαριά τόσο την ΕΛΑΣ όσο και την ελληνική κοινωνία, χρειάζεται, πέρα από αστυνομικά και δικονομικά μέτρα, μια αρραγής κοινωνική συμμαχία απέναντι στη βία. Όλοι, χωρίς καμία εξαίρεση, να δείχνουμε μηδενική ανοχή σε κάθε εκδήλωση βίας: στα σχολεία, στις οικογένειες, στο δρόμο, στις πλατείες, στα γήπεδα, σε χώρους διασκέδασης και δουλειάς. Να μην υπάρχει κανείς που θα στηρίζει και θα σιγοντάρει τη βία: ηθικά, ιδεολογικά ή έμπρακτα. Η διερεύνηση της δολοφονίας του Γιώργου θα συνεχιστεί μέχρι να φτάσουμε σε εκείνους που οργάνωσαν, συντόνισαν και εξόπλισαν όλους όσους συμμετείχαν στην εγκληματική επίθεση που οδήγησε στο θάνατό του».

Ενώπιον του Ανακριτή ο 18χρονος κατηγορούμενος είχε παραδεχτεί ότι, «δεν είχε πρόθεση να προκαλέσει βλάβη σε κανέναν και πως σκοπός του ήταν να ρίξει τη φωτοβολίδα προς τα πάνω».

Όπως είπε, «δεν ήξερε να τη χρησιμοποιεί, γι' αυτό και το αποτέλεσμα ήταν να φύγει προς τα κάτω και να χτυπήσει σε απόσταση περίπου δύο – τριών μέτρων από το σημείο όπου βρισκόταν και να τραυματίσει στη συνέχεια τον αστυνομικό, ο οποίος βρισκόταν σε μια απόσταση περίπου 70 μέτρων».

Ο 18χρονος φέρεται να υποστήριξε ότι η φωτοβολίδα που έριξε είχε πορτοκαλί χρώμα και εκ των πραγμάτων μπορεί να προκύψει αν ήταν αυτή που χτύπησε τον αστυνομικό ή όχι, καθώς έπεσαν και άλλες φωτοβολίδες από το συγκεκριμένο σημείο.
Μαρτυρίες για τις πρώτες δραματικές στιγμές

Αστυνομικός που ήταν παρών στα επεισόδια μίλησε στην ΕΡΤ για τα δολοφονικά χτυπήματα που δέχτηκε ο 31χρονος. Το πρώτο ήταν με τη ναυτική φωτοβολίδα που καρφώθηκε στο μηρό του και το δεύτερο ελάχιστα μετά, με μολότωφ.

«Αμέσως προσπαθήσαμε να παράσχουμε τις πρώτες βοήθειες στο συνάδελφο, τον βάζουμε κάτω για να κάνουν τουρνικέ, τα παιδιά της διμοιρίας μου. Η δεύτερη ομάδα πηγαίνει πιο μπροστά για να κρατήσει άμυνα, για να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Όλα αυτά που σας λέω, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Μας πετάνε μια εκρηκτική μολότοφ, η οποία μας έλουσε όλους. Αυτή έσκασε δίπλα στο δεξί πόδι του Γιώργου. Η εκρηκτική μολότοφ του προκάλεσε εσωτερική αιμορραγία. Αυτό το μάθαμε μετά, από τους γιατρούς του νοσοκομείου. Εμείς δε μπορούσαμε να ξέρουμε εκείνη τη στιγμή ότι έχει πάθει εσωτερική αιμορραγία. Άρα μιλάμε για δύο εγκληματικές πράξεις. Για δύο χτυπήματα στο ίδιο άτομο. Τα άτομα αυτά είχαν ανθρωποκτόνο πρόθεση», περιγράφει ο συνάδελφος του 31χρονου.

Ο αστυνομικός μιλά για τις δικές του δραματικές προσπάθειες, αλλά και ενός συναδέλφου του με αντιπυρικό γάντι, να αφαιρέσουν τη ναυτική φωτοβολίδα από το πόδι του θύματος.

«Το μόνο που μου ζήτησε είναι να βγάλουμε τη φωτοβολίδα από μέσα του. Αυτό μου ζήτησε, τίποτα άλλο. Υπήρξε συνάδελφος που είχε αντιπυρικό γάντι, έβγαλε τα τρία τέταρτα της φωτοβολίδας, το ένα τέταρτο έμεινε μέσα του. Προσπάθησα να το βγάλω εγώ, μέσα από την πληγή του, αλλά γέμιζα αίματα συνέχεια, δε μπορούσα να το βγάλω έτσι. Ήταν μέσα βαθιά, δε μπορούσα. Από ότι μου είπαν οι γιατροί, είχε φτάσει στο κόκκαλο. Ο Γιώργος είχε τις αισθήσεις του για είκοσι λεπτά. Τον ζούσε ο άνθρωπος τον πόνο. Αλλά ήταν πολύ αξιοπρεπής. Είναι πολύ δυνατό παιδί. Άνθρωπος που έκανε αθλητισμό, φυσική ζωή, διατροφή, ο τρόπος ζωής του και το τουρνικέ είναι ο λόγος που έχει ακόμα αναπνοή», είπε.

ΠΗΓΗ: iEdiseis

Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023

Με αιχμές το εορταστικό μήνυμα της Προέδρου Αρείου Πάγου


Εορταστικό μήνυμα, με αιχμές για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, έστειλε μέσω της ιστοσελίδας του Αρείου Πάγου Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα, προς δικαστές, εισαγγελείς και δικαστικούς υπαλλήλους.

“Διανύουμε την εποχή του άκρατου «δικαιωματισμού», χωρίς να υπολογίζονται αντίστοιχες υποχρεώσεις και καθήκοντα, που οφείλουμε να σεβόμαστε και να εκπληρώνουμε”, τονίζει η Ανώτατη Δικαστής στον εορταστικό χαιρετισμό της, όπου κάνει λόγο για την “ηθελημένη σύγχυση μεταξύ της ανεξαρτησίας της κρίσης μας και του ανεξέλεγκτου των ενεργειών και παραλείψεών μας”.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου στα "σχεδόν καθημερινά βίαια και σκληρά περιστατικά απρόκλητης βίας» και επισημαίνει ότι:

«Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αγνοούμε τα σχεδόν καθημερινά βίαια και σκληρά περιστατικά απρόκλητης βίας, ενδοοικογενειακής κακοποίησης, καταδυνάστευσης, επιβολής και πρόκλησης σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός των σχολικών μονάδων» σημειών

Και καταλήγει: «Εμείς, οι Έλληνες Δικαστές και Εισαγγελείς, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, ούτε να ενεργούμε διεκπεραιωτικά. Μπορούμε και οφείλουμε, στα πλαίσια των καθηκόντων μας, μέσα στα όρια του νόμου και σύμφωνα με τις αρχές του κράτους δικαίου, να παρεμβαίνουμε με μέτρα υποστήριξης των θυμάτων και κατασταλτικά σε βάρος των θυτών".

Διαβάστε το μήνυμα της Προέδρου Αρείου Πάγου Ιωάννας
Κλάπα:

"Αγαπητοί συνάδελφοι, Αγαπητοί δικαστικοί υπάλληλοι.

Θερμές ευχές σε όλους. Ελπίζω οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς να σας βρουν με υγεία, χαρά και αρμονία με τους αγαπημένους σας.

Οι ημέρες αυτές, όμως, είναι μια αφορμή για ανασκόπηση όσων βιώσαμε και για κριτική για όσα δεν πράξαμε, όσα προσπαθήσαμε να αποφύγουμε, όσα παραλείψαμε ή ανεχτήκαμε.


Διανύουμε την εποχή των προκλήσεων, που θέτουν σε αμφισβήτηση τον τρόπο της ζωής μας, τις αξίες και τα ιδανικά, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε δεδομένα. Διανύουμε την εποχή του άκρατου «δικαιωματισμού», χωρίς να υπολογίζονται οι αντίστοιχες υποχρεώσεις και τα καθήκοντα, που οφείλουμε να σεβόμαστε και να εκπληρώνουμε, με ήθος, πνευματική ποιότητα, διάθεση προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο, ταπεινότητα στη συμπεριφορά, προσήνεια, ευγένεια, απουσία εγωπάθειας και αλαζονείας. Διανύουμε την εποχή της ηθελημένης σύγχυσης μεταξύ της ανεξαρτησίας της κρίσης μας και του ανεξέλεγκτου των ενεργειών και παραλείψεών μας.

Αυτές τις ημέρες, που κυριαρχεί το εορταστικό κλίμα, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αγνοούμε τα σχεδόν καθημερινά βίαια και σκληρά περιστατικά απρόκλητης βίας, ενδοοικογενειακής κακοποίησης, καταδυνάστευσης, επιβολής και πρόκλησης σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός των σχολικών μονάδων.

Εμείς, οι Έλληνες Δικαστές και Εισαγγελείς, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε ούτε να ενεργούμε διεκπεραιωτικά. Μπορούμε και οφείλουμε, στα πλαίσια των καθηκόντων μας, μέσα στα όρια του νόμου και σύμφωνα με τις αρχές του κράτους δικαίου, να παρεμβαίνουμε με μέτρα υποστήριξης των θυμάτων και κατασταλτικά σε βάρος των θυτών.

Ελπίζω και προσδοκώ, τη νέα χρονιά, να γίνουμε καλύτεροι, πιο δημιουργικοί και πιο υπεύθυνοι στην εκπλήρωση των καθηκόντων μας προς τους πολίτες, που αποτελούν το κέντρο του δικαστικού μας συστήματος, ώστε να συμβάλουμε στην αναβάθμιση της εμπιστοσύνης τους στη Δικαιοσύνη".

Αυξάνεται το αίσθημα «αποξένωσης» στην Πατρίδα μας…



Ψυχό-κοινωνικό πιπεράτο του Καθηγητή Πιπερόπουλου
‏‏
Είναι «χρονιάρες» οι μέρες αυτής της εβδομάδας, καθώς οι Έλληνες και οι Χριστιανοί σε όλα τα μέρη του Πλανήτη μας υποδεχθήκαμε τη γέννηση του Χριστού μας και την ερχόμενη Δευτέρα θα υποδεχθούμε τον Νέο Χρόνο, το 2024, ενώ μαίνονται οι αιματηρές συγκρούσεις στην Ουκρανία στη Γάζα και αλλού.


Δεν θέλω να «χαλάσω» το πνεύμα αυτών των ημερών, αλλά χτες συζητώντας με την παρέα μου εδώ στη γενέτειρα Κατερίνη, το πού ήμασταν και που φτάσαμε οι Έλληνες συναισθηματικά, η έννοια
της «αποξένωσης» που οι επιστήμονες της συμπεριφοράς και άλλοι χαρακτηρίζουμε και ως «αλλοτρίωση» ήταν το επίκεντρο της συζήτησης…

Τι ακριβώς σημαίνει ο όρος «αποξένωση» ή «αλλοτρίωση», του ατόμου που ζει, εργάζεται και δημιουργεί ως μέλος μιας σύγχρονης τεχνολογικά αναπτυγμένης αστικό-βιομηχανικής κοινωνίας;

Σταχυολογώντας από την πλούσια πάνω στο θέμα αυτό βιβλιογραφία των κοινωνικών επιστημών μπορούμε να προσδιορίσουμε 5 πιθανές ερμηνείες του όρου «αλλοτρίωση» ή
«αποξένωση» ο οποίος συγκεκριμένα μπορεί να σημαίνει «αποδυνάμωση» ή πάλι «έλλειψη νοημάτων», ακόμη «έλλειψη αρχών ή ανομία» επίσης «απομόνωση ή μοναξιά» και τελικά
«αποξένωση από τον ίδιο μας τον εαυτό.»

H αλλοτρίωση ως «αποδυνάμωση» ξεκίνησε από το έργο του Karl Marx και συνεχίζεται σήμερα.

Στην Μαρξιστική θεωρία το εργαζόμενο άτομο αισθάνεται αλλοτριωμένο μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα, διότι κατάντησε να αποτελεί μια «ασήμαντη» για τον επιχειρηματία – «καπιταλιστή» μονάδα, που δεν του επιτρέπεται να συμμετέχει στην λήψη αποφάσεων ακόμη και όταν αυτές οι αποφάσεις αφορούν άμεσα την τύχη και το μέλλον του.

Η αλλοτρίωση ως κατάσταση, όπου το άτομο υποφέρει από «έλλειψη νοημάτων» αφορά στο γεγονός ότι στη σύγχρονη αστικό-βιομηχανική κοινωνία το μεμονωμένο άτομο αδυνατεί να
κατανοήσει τις γοργά εναλλασσόμενες ψυχό-κοινωνικό-πολιτικό-οικονομικές διαδικασίες για να αξιολογήσει και να εκτιμήσει σωστά όσα συμβαίνουν γύρω του.

Η αλλοτρίωση ως κατάσταση «ανομίας ή έλλειψης αρχών» πηγάζει από το έργο του Durkheim.

Σύμφωνα με αυτόν τον ορισμό η ραγδαία κοινωνική αλλαγή φέρνει το άτομο αντιμέτωπο με καταστάσεις στις οποίες οι ψυχοκοινωνικοί κανόνες του παιχνιδιού έχουν χάσει την ισχύ τους, τα παραδοσιακά πρότυπα συμπεριφοράς έπαψαν να καθορίζουν το πλαίσιο των διαπροσωπικών σχέσεων και το άτομο λειτουργεί βρισκόμενο σε κατάσταση σύγχυσης.

Η αλλοτρίωση ως «απομόνωση ή μοναξιά» αναφέρεται στα έντονα συναισθήματα του κατοίκου μιας σύγχρονης αστικό-βιομηχανικής Μητρόπολης, όπου αν και περιστοιχίζεται από μυριάδες συνανθρώπους στο χώρο εργασίας στην πολυκατοικία, στους δρόμους και τα λεωφορεία αισθάνεται απομονωμένος, υποφέρει από έντονα συναισθήματα μοναξιάς.

Τελικά η αλλοτρίωση ως «αποξένωση από τον ίδιο μας τον εαυτό» ταυτίζεται με την απώλεια του νοήματος της εργασίας μας καθώς στην παραγωγική διαδικασία το άτομο προσθέτει με τον μόχθο της καθημερινής πολύωρης εργασίας του ένα πολύ μικρό κομμάτι που δεν εντοπίζεται εύκολα στο τελικό προϊόν.

Η σύγχρονη τεχνολογία μαζικής παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών, βασισμένη στην ορθολογιστική κατανομή ανθρώπινου δυναμικού, μηχανημάτων παραγωγής και κεφαλαίου αφαίρεσε από τον μεμονωμένο εργαζόμενο την άντληση ικανοποίησης από την εργασία, από την δουλειά του, που συνήθως ερχόταν ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης μιας πράξης, που το αποτέλεσμά της ήταν χειροπιαστό, ένα ζευγάρι παπούτσια, ένα βάζο, κάποιο, οποιοδήποτε, χειροπιαστό αντικείμενο…

Μια από τις περισσότερο δραματικές διαστάσεις της αλλοτρίωσης του σύγχρονου ανθρώπου είναι η γέννηση και εκδήλωση της ψυχοκοινωνικής «απάθειας» δηλαδή της παθητικής αποδοχής
του γεγονότος ότι, τα μεμονωμένα άτομα αδυνατούμε να επηρεάσουμε τις διαδικασίες που χαρακτηρίζουν το κοινωνικό-πολιτικό-οικονομικό μας Σύστημα.

Η «απάθεια» του νέο-Έλληνα, όχι μόνο κατοίκου της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης αλλά και μικρότερων επαρχιακών πόλεων διαπιστώνεται και σε κρούσματα ψυχοκοινωνικής παθολογίας,
όπως είναι η ραγδαία αύξηση της βάρβαρης παιδικής και της γενικότερης εγκληματικότητας αλλά και στην ακραία περίπτωση όταν κάποιος μοναχικός συγκάτοικος στην πολυκατοικία μας πεθάνει και χρειάζεται «να μυρίσει το πτώμα του» για να αντιληφθούμε οι «δήθεν» γείτονες, ότι για αυτόν τον συνάνθρωπό μας έκλεισε η παρένθεση μιας ζωής…

Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2023

Επιλογή μου...


 

Στις 20 Μαρτίου 2024 η δίκη σκηνοθέτη, για βιασμό 37χρονης ηθοποιού

Η ώρα της κρίσης, για την υπόθεση, στην οποία πρωταγωνιστεί ο ίδιος ο 57χρονος σκηνοθέτης Κώστας Κωστόπουλος, που έγινε γνωστός ως ο «σκηνοθέτης του Σασμού» έφτασε, καθώς προσδιορίστηκε να γίνει στις 20 Μαρτίου η δίκη του, για την υπόθεση του βιασμού της 37χρονης ηθοποιού Ελενας Αθανασοπούλου.

Ο γνωστός σκηνοθέτης, που αρνείται την κατηγορία, θα δικαστεί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, μετά από μήνυση της ηθοποιού, σχεδόν 12 χρόνια μετά, καθώς σύμφωνα με την κατηγορία, ο 57χρονος φέρεται ότι, κακοποίησε σεξουαλικά την 37χρονη το 2010.

Οπως είχε ισχυριστεί η ηθοποιός «το κίνημα #MeToo της έδωσε δύναμη να μιλήσει και να καταγγείλει τον σκηνοθέτη έπειτα από τόσα χρόνια».

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στη μήνυσή της η ηθοποιός   υποστηρίζει ότι, ο κατηγορούμενος τη βίασε στις αρχές του καλοκαιριού του 2010 και ενώ μέχρι τότε είχαν φιλική σχέση.

Ολα άρχισαν, σύμφωνα με την καταγγελία της, όταν ο σκηνοθέτης τής πρότεινε να πάνε για φαγητό οι δυο τους και μετά να συνεχίσουν τη διασκέδασή τους σε κλαμπ.

Σύμφωνα, όμως, με τους ισχυρισμούς της ηθοποιού, στο γεύμα που είχε με τον σκηνοθέτη ήπιαν αρχικά ένα μπουκάλι κρασί και στη συνέχεια εκείνος παρήγγειλε και δεύτερο -ενδεχομένως, όπως αναφέρει, και τρίτο- και τότε εκείνη άρχισε να νιώθει ζαλισμένη και να χάνει τη συνείδησή της.

Οπως υποστήριξε η ηθοποιός, ανακαλώντας τα γεγονότα στη μνήμη της θυμήθηκε ότι, τη στιγμή που άνοιξε τα μάτια της και επανέκτησε τις αισθήσεις της, βρισκόταν στο αυτοκίνητο του 57χρονου και εκείνος «είχε διεισδύσει με το γεννητικό του όργανο στο σώμα μου και συνουσιαζόταν με εμένα εν αγνοία μου και χωρίς τη δική μου συναίνεση».

Επί πλέον η κ. Αθανασοπούλου ανέφερε στη μήνυσή της:

«Είδα τον εγκαλούμενο από πάνω μου, εγώ ήμουν σε θέση ανάσκελα, μου είχε ανοίξει τα πόδια, είχε σηκώσει τη φούστα μου, είχε απομακρύνει το εσώρουχό μου, ενώ αυτός με κατεβασμένο το παντελόνι και το εσώρουχό του εκτελούσε μέσα μου τη γενετήσια πράξη, δηλαδή με βίαζε».

Η ηθοποιός επισημαίνει ότι, μόλις κατάλαβε τι της είχε συμβεί πάγωσε, αλλά βρήκε τη δύναμη να αντιδράσει. «Αρχισα να τον κλοτσάω, να ουρλιάζω, να τρέμω και να κλαίω. Κάποια στιγμή αυτός τραβήχτηκε από πάνω μου… Δεν είχα τη δύναμη ούτε το κουράγιο να βγω από το αυτοκίνητο» υποστήριξε.

Να σημειωθεί ότι, μετά την καταγγελία ο σκηνοθέτης είχε παραιτηθεί από τη σειρά «Σασμός» την οποία σκηνοθετούσε, ενώ είχε καταθέσει και μήνυση κατά της ηθοποιού για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση. Ο σκηνοθέτης διέψευσε την καταγγελία σε βάρος του κάνοντας λόγο για κατασκευές και για καταγγελία που στόχο έχει, όπως υποστήριξε και ο συνήγορός του, την «ευκαιριακή δημοσιότητα».

ΠΗΓΗ: κυριακάτικη δημοκρατία

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023

Αράχωβα: Η Δικαιοσύνη αμφισβητεί το πόρισμα για τον Όλιβερ – Σκιές για «κουκούλωμα»!


Nέα βόμβα στην υπόθεση του βασανισμού και της δολοφονίας του Χάσκυ Ολιβερ, ανατρέπει εκ νέου τα δεδομένα και προκαλεί τελείως διαφορετική εξέλιξη από όσα διέρρευσαν χτες, περί τερματισμού της έρευνας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, η υπόθεση γιά το βασανιστικό θάνατο του Χάσκυ στην Αράχωβα, όχι μόνο δεν θα κλείσει, αλλά υπάρχουν σκέψεις στα ανώτατα κλιμάκια της Δικαιοσύνης, να εμπλακεί στην έρευνα ακόμη και πραγματογμώμονας κτηνίατρος του εξωτερικού!

Κατά τις ίδιες πηγές, η Δικαιοσύνη δεν πείθεται και αμφισβητεί το πόρισμα του καθηγητή Κτηνιατρικής, ο οποίος φέρεται να έχει καταλήξει στο σύμπερασμα ότι, ο θάνατος του Όλιβερ στην Αράχωβα δεν οφείλεται σε ανθρώπινο παράγοντα, αλλά, όπως αναφερόταν "η φύση των τραυμάτων παραπέμπει σε επίθεση άλλου/άλλων ζώων».

Ανώτατες δικαστικές πηγές, φέρονται ιδιαίτερα ενοχλημένες από τις διαρροές ότι, η Δικαιοσύνη κλείνει την υπόθεση γιά το βασανιστικό θάνατο του Χάσκυ στην Αράχωβα, όταν η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Οι ίδιες πηγές διαμήνυσαν ότι, η έρευνα όχι μόνο δεν θα κλείσει, αλλά υπάρχουν σκέψεις, να εμπλακεί στην έρευνα ακόμη και πραγματογμώμονας κτηνίατρος του εξωτερικού!

Αυτή τη δυνατότητα δίνει ο νόμος στην Εισαγγελία, που εποπτεύει τις έρευνες, για το βασανιστικό θάνατο του Ολιβερ, προκειμένου να διερευνηθεί εξονυχιστικά η υπόθεση, που έχει προκαλέσει φρενίτιδα οργής στο διαδίκτυο.

Η Εισαγγελία, που εποπτεύει την έρευνα της Αστυνομίας, θα περιμένει και το πόρισμα του κτηνίατρου, που έχει οριστεί τεχνικός σύμβουλος από τον κηδεμόνα του Χάσκυ, πριν αποφασίσει τις περαιτέρω ενέργειες της.
Στο μεταξύ - όπως αποκάλυψε το iEdiseis - αναμένεται να καταθέσει στην Εισαγγελία και η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομάδας κατά της Κακοποίησης Ζώων, Μάρθα Πουλτίδου, η οποία έχει δηλώσει δημόσια ότι, "το όνομα του δράστη έχει ήδη γίνει γνωστό και “έχει γερό δόντι σε εισαγγελείς, αστυνομίες, πολιτικούς”.
Η κ. Πουλτίδου δήλωσε διατεθειμένη να το αποκαλύψει, λέγοντας:

“Αν δεν τον συλλάβουν, θα βγάλω εγώ η ίδια δημόσια το όνομά του με όποιο κόστος. Ξέρουμε το όνομά του. Έχει κατατεθεί το όνομά του στην αστυνομία η οποία “κοιμάται όρθια”. Ο κόσμος το έχει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι. Το ξέρουν άπαντες και η αστυνομία δεν κάνει τίποτα”.
















Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

Κύκλωμα κοκαΐνης: Προφυλακιστέοι οι δέκα συλληφθέντες – Ανάμεσά τους και οι δύο Λιμενικοί



ΠΗΓΗ: iEdiseis
Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά τις απολογίες τους, οι δέκα κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε κύκλωμα διακίνησης κοκαΐνης στο οποίο εμπλέκονται και δύο λιμενικοί.

Οι λιμενικοί που υπηρετούσαν στην ασφάλεια του κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά μαζί με τρεις έγκλειστους στις φυλακές Κορυδαλλού και άλλους 8 συνεργούς, άνδρες και γυναίκες, είχαν στήσει εγκληματική οργάνωση.

Οι απολογίες των κατηγορούμενων ήταν πολύωρες.

H «ακτινογραφία» της σπείρας

Με κόλλα πλακιδίων αντικαθιστούσε την κοκαΐνη που έκλεβε από την αποθήκη του Λιμενικού, όπου τοποθετούνται τα κατασχεμένα ναρκωτικά, ο αξιωματικός του Λιμενικού με το προσωνύμιο «ανιψιός», ο οποίος συνελήφθη μαζί με εννιά ακόμα άτομα για την πολύκροτη υπόθεση που έπεσε σαν «βόμβα» στους κόλπους του υπουργείου Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis, εξεταζόμενος από τους αστυνομικούς του Εσωτερικών Υποθέσεων ο αξιωματικός του Λιμενικού παραδέχτηκε ότι αφαίρεσε πλακίδια κοκαΐνης από τσουβάλι με ναρκωτικά που είχε κατασχεθεί. Όπως είπε, τα τρία πλακίδια τα διατήρησε αυτούσια, ενώ τα άλλα τα νόθευσε με σόδα μέσα στο σπίτι του, δημιουργώντας τα επιπλέον πακέτα που κατασχέθηκαν στην κατοχή του κατά τη σύλληψή του.

Ακόμη, φέρεται να πρόσθεσε μέσα στο τσουβάλι ποσότητα κόλλας πλακιδίων σε σκόνη, ούτως ώστε να μη βγαίνει λιποβαρές και κανείς να μην καταλάβει την κλοπή των ναρκωτικών. Αξίζει να σημειωθεί, ότι από τα έγγραφα που έχει συντάξει το Εσωτερικών Υποθέσεων, το συγκεκριμένο τσουβάλι επρόκειτο να αποσταλεί για νόμιμη καύση τις προσεχείς ημέρες.
Τι βρήκε το Εσωτερικών Υποθέσεων

Επίσης, από τις κάμερες ασφαλείας που εξετάστηκαν από τους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ. διαπιστώθηκε ότι κατά το χρονικό διάστημα από την 15:28 της 16-12-2023 έως 16:02 ώρα της ιδίας ημέρας, υπήρξε διακοπή της καταγραφής του βιντεοληπτικού υλικού.

Συνδυάζοντας ότι ο εμπλεκόμενος αξιωματικός του Λιμενικού εκείνο το χρονικό διάστημα ήταν μόνος του εντός της υπηρεσίας του και ότι περί ώρα 16:00΄ αστυνομικοί του Εσωτερικών Υποθέσεων που τον επιτηρούσαν τον είδαν να τοποθετεί το μαύρο σακίδιο πλάτης στη μπαγκαζιέρα της μοτοσικλέτας του, συνάγεται το συμπέρασμα ότι συνειδητά έκλεισε το καταγραφικό και αφαίρεσε τις ναρκωτικές ουσίες τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Βάσει των στοιχείων προκύπτει το συμπέρασμα ότι ο δεύτερος εμπλεκόμενος αξιωματικός, ανώτερος στο βαθμό και προϊστάμενος του «ανιψιού», ήξερε για τα παραπάνω δεδομένα και επέτρεψε την κατ’ ιδίαν παρουσία του «ανιψιού» μέσα στην αποθήκη. Στο σύνολό τους οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον Εισαγγελέα και την Παρασκευή θα απολογηθούν στον Ανακριτή.
Η «θεία» αρχηγός του κυκλώματος

Αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης είναι 71χρονη που είχε τα προσωνύμια «θεία» και «χοντρούλα».

Η ηλικιωμένη είναι έγκλειστη στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού από όπου έδινε τις εντολές και όλα τα μέλη του κυκλώματος πειθαρχούσαν. Λάμβανε υψηλότατα μέτρα αυτοπροστασίας, καθώς συνομιλούσε με τους συνεργούς της χρησιμοποιώντας συνθηματικά και προσωνύμια, ενώ μιλούσε κατά βάση από τα καρτοτηλέφωνα των γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού. Φέρεται επίσης να είχε φροντίσει για την απαραίτητη υποδομή της οργάνωσης, παρέχοντας χώρο – καβάτζα στο Κερατσίνι, ενώ ταυτόχρονα είχε αναπτύξει το δίκτυο από την αρχική προμήθεια μέχρι την τελική πώληση των ναρκωτικών ουσιών. Τα κέρδη της οργάνωσης μοιράζονταν στα υπόλοιπα μέλη μόνο καθ’ υπόδειξη της και αφού πρώτα καθόριζε το μερίδιο που αναλογεί στον καθένα. Διαθέτει πλούσιο ποινικό παρελθόν στη διάπραξη παρόμοιων εγκληματικών πράξεων, γεγονός που καταδεικνύεται και από τον επαγγελματικό σχεδιασμό των παράνομων ενεργειών της οργάνωσης.

Ως «ζωτικό» μέλος του κυκλώματος χαρακτηρίζεται ο σημαιοφόρος του Λ.Σ., ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με το ρόλο του βασικού προμηθευτή των ναρκωτικών. Το ψευδώνυμό του συγκεκριμένου αξιωματικού του ΛΙμενικού ήταν «ανιψιός».

Λόγω της ιδιότητας του, καθώς υπηρετούσε σε επιχειρησιακό τμήμα του Λιμενικού Σώματος, κατάφερνε να εξασφαλίζει ποσότητες, οι οποίες είχαν άμεση σχέση με τις υποθέσεις που ερευνούσαν, ενώ εκτιμάται βάσιμα ότι προέρχονταν από τις ναρκωτικές ουσίες που φυλάσσονταν στην αποθήκη της υπηρεσίας του και προορίζονταν για καύση. Με τον τρόπο αυτό, αναλαμβάνοντας δηλαδή αποκλειστικά προσωπικό ρίσκο και χωρίς να καταβάλει το παραμικρό αντίτιμο για την προμήθεια των ναρκωτικών ουσιών, εξασφάλιζε στην οργάνωση το μηδενικό κόστος της ναρκωτικής ουσίας, έχοντας ως αντίκτυπο τα τεράστια περιθώρια κέρδους που είχαν από την μεταπώληση της στους τελικούς διακινητές. Το γεγονός αυτό, προφανώς, εξασφάλιζε στον ίδιο πολύ μεγάλο μερίδιο από τα κέρδη του κυκλώματος. Λάμβανε ιδιαίτερα μέτρα, χρησιμοποιώντας τηλεφωνικές συνδέσεις καταχωρημένες σε ανύπαρκτους αλλοδαπούς, ενώ παρατηρήθηκε ότι, κατά κύριο λόγο, χρησιμοποιούσε άλλη τηλεφωνική σύνδεση για τις επικοινωνίες του με την αρχηγό και άλλη για της επικοινωνίες του με άλλα μέλη.

Όταν οι αστυνομικοί τον περικύκλωσαν για να τον ακινητοποιήσουν τότε εκείνος αντιστάθηκε σθεναρά. Πάνω του βρέθηκε σακίδιο πλάτης με πλάκες από κοκαΐνη. Όσον αφορά στον ανώτερο αξιωματικό του Λιμενικού που επίσης κατηγορείται για την υπόθεση, φέρεται ως το πρόσωπο που παρείχε εκ της θέσεως του την απαραίτητη κάλυψη και πρόσβαση στον υφιστάμενο του και βασικό προμηθευτή της Εγκληματικής Οργάνωσης, σημαιοφόρο του Λιμενικού.

Νέα εποχή για το iEdiseis (BINTEO)

 


Το iediseis εγκαινιάζει μιά νέα εποχή στην ενημέρωση, με εικόνα και ήχο. Γιά αρχή στο Τικ Τοκ και από τη νέα χρονιά, με πολύ περισσότερα...


Στον εισαγγελέα καλείται η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομάδας κατά της Κακοποίησης Ζώων, για να αποκαλύψει το όνομα του φερόμενου ως βασανιστή του Χάσκυ

Με ρυθμούς χελώνας κινείται η έρευνα, για τη κακοποίηση και τη δολοφονία του Ολιβερ, του Χάσκυ στην Αράχωβα, που προκάλεσε φρενίτιδα οργής στο διαδίκτυο.


Είναι δυνατόν, να μην έχει βρεθεί ακόμη ο βασανιστής του ζώου, όταν διενεργείται έρευνα σε ανώτατο επίπεδο, από τους πλέον ειδικούς των διωκτικών αρχών, όπως είναι το τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτονιών και η Εισαγγελία Αρείου Πάγου?



Οι τελευταίες εξελίξεις, αφορούν νέα παραγγελία της Αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου Αναστασίας Μασούρα, που εποπτεύει ανά την Ελλάδα τα περιστατικά κακοποίησης ζώων.

Η Ανώτατη Εισαγγελέας ζήτησε από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας, να πάρει κατάθεση από την Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομάδας κατά της Κακοποίησης Ζώων, Μάρθα Πουλτίδου, η οποία δήλωσε δημόσια ότι, "το όνομα του δράστη έχει ήδη γίνει γνωστό και “έχει γερό δόντι σε εισαγγελείς, αστυνομίες, πολιτικούς”.

Η κ. Πουλτίδου δήλωσε διατεθειμένη να το αποκαλύψει, λέγοντας: 

 “Αν δεν τον συλλάβουν, θα βγάλω εγώ η ίδια δημόσια το όνομά του με όποιο κόστος. Ξέρουμε το όνομά του. Έχει κατατεθεί το όνομά του στην αστυνομία η οποία “κοιμάται όρθια”. Ο κόσμος το έχει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι. Το ξέρουν άπαντες και η αστυνομία δεν κάνει τίποτα” συνέχισε.

Ιδωμεν...

Εισαγγελέας ζητάει να επιστρέψει στη φυλακή η Πόλα Ρούπα


Εφεση κατά της αποφυλάκισης της Πόλας Ρούπα, μέλους της οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας, άσκησε ο Αντιεισαγγελέας Εφετών Εύβοιας.

Η Πόλα Ρούπα αποφυλακίστηκε πριν από ένα μήνα, με απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θήβας, που έκανε δεκτό το αίτημά της για υφ′ όρον απόλυση, καθώς είναι μητέρα ανήλικου τέκνου.

Σε επιστολή της αναφέρει ότι, με την έφεση του Αντιεισαγγελέα Εφετών Εύβοιας επιχειρείται η ακύρωση του βουλεύματος του συμβουλίου πλημμελειοδικών Θήβας, που διέταξε την υφ' όρον απόλυσή της, αφού είχε συμπληρώσει τα προβλεπόμενα χρόνια κράτησης.

Διαβάστε την επιστολή:


"Πόλα Ρούπα: Θέλουν να με κλείσουν ξανά στη φυλακή

Στις 13 Δεκεμβρίου, ένα μήνα σχεδόν μετά την αποφυλάκισή μου, μου επιδόθηκε έφεση του αντιεισαγγελέα εφετών Εύβοιας στην απόφαση για την υφ' όρον απόλυσή μου, με την οποία ζητά να γυρίσω πίσω στην φυλακή. 

Με την έφεσή του ζητά την “εξαφάνιση” του βουλεύματος του συμβουλίου πλημμελειοδικών Θηβών, που με αποφυλάκισε. 

Πρόκειται και είναι μια πολιτική κίνηση,