Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Οι Δικαστικές Αρχές και η προστασία των εθνικών συμφερόντων.


Άρθρο της Βασιλικής Θάνου Χριστοφίλου, Προέδρου Αρείου Πάγου επίτ. Πρώην Πρωθυπουργού.

Οι Δικαστικές Αρχές και η προστασία των εθνικών συμφερόντων.


Ο Αθλητικός Σύλλογος Φιλάθλων Φενέρμπαχτσέ Δυτικής Θράκης


Οι σκοποί του Σωματείου «Αθλητικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλάθλων Φενερμπαχτσέ ΔΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗ», το οποίο αναγνωρίσθηκε με απόφαση της Ειρηνοδίκου Κομοτηνής, είναι αντίθετοι με το νόμο, προσβάλλουν τα εθνικά συμφέροντα και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια και τα δικαιώματα
άλλων.

Σε καμμία Διεθνή Συνθήκη δεν αναφέρεται ο όρος «Δυτική Θράκη». Στην Συνθήκη της Λωζάνης και σε συνάρτηση με το άρθρο 2 αυτής, επισυνάπτεται η «Σύμβασης περί της Μεθορίου της Θράκης», της 24 ης Ιουλίου 1923. Στην Ελληνική Επικράτεια υπάρχει μία ενιαία Θράκη. Μόνον η Τουρκία, στα πλαίσια της μακρόχρονης συνεχιζόμενης εξωτερικής πολιτικής της, σε βάρος των ελληνικών εθνικών συμφερόντων, κάνει επίμονη αναφορά στη Δυτική Θράκη.

Μόλις προχθές (29-1-2023), το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, σε ανάρτησή του, επ’ ευκαιρία, όπως τονίζει της «Ημέρας Εθνικής Αντίστασης και κοινωνικής Αλληλεγγύης Δυτικής Θράκης», που καθιερώθηκε από ακραίους εθνικιστικούς παράγοντες της Μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, αναφέρει ότι, «η
Άγκυρα συνεχίζει αποφασιστικά τη στήριξη του δίκαιου αγώνα της Τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη».

Είναι προφανές ότι, οι σκοποί του αναγνωρισθέντος Σωματείου, είναι αντεθνικοί, προπαγανδιστικοί και παραπλανητικοί και διαταράσσουν την κοινωνική ειρήνη, μεταξύ των δύο Ελληνικών Κοινοτήτων (Χριστιανικής και Μουσουλμανικής), στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης.

Η ειρηνοδίκης Κομοτηνής, εσφαλμένα έκρινε ως προς τη νομιμότητα των σκοπών του εν λόγω Σωματείου και επιπλέον, ουδόλως έλαβε υπόψη της τη σταθερή νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Αρείου Πάγου, με σειρά αποφάσεων του οποίου, όπως και των κατωτέρων Δικαστηρίων, έχουν κριθεί, ως μη νόμιμες συναφείς αιτήσεις αναγνώρισης σωματείων (ΑΠ 1406/2022, ΑΠ
840/2021, ΑΠ 1614/2017, Ολομ. ΑΠ 4/2005).

Οι Ελληνικές Αρχές, Δικαστικές και Διοικητικές, θα πρέπει να ενεργήσουν άμεσα, για να ζητήσουν την ακύρωση της απόφασης του Ειρηνοδικείου και συγκεκριμένα ο Εισαγγελέας της Κομοτηνής, αυτεπαγγέλτως ή και μετά από αίτηση της Εποπτεύουσας Αρχής – Περιφερειάρχη Θράκης.

Και οι Έλληνες πολίτες, ως έχοντες έννομο συμφέρον, είτε ατομικά, είτε ως μέλη Συλλόγων, έχουν το νόμιμο δικαίωμα, να ασκήσουν τριτανακοπή, για την ακύρωση της απόφασης. Είναι ζήτημα εθνικό και όχι κομματικό.

Τα όργανα της συντεταγμένης Ελληνικής Πολιτείας και σε περιπτώσεις, όπως η προκείμενη, οι Δικαστικές Αρχές, οφείλουν να ελέγχουν με ιδιαίτερη προσοχή, εάν συντρέχουν ή όχι οι νόμιμες προϋποθέσεις, ώστε να διασφαλίζεται η δημόσια τάξη και ασφάλεια και να αποτρέπεται η διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης. Το καθήκον και η αρμοδιότητα του Δικαστή είναι η προστασία της
νομιμότητας και της ειρηνικής και αρμονικής συμβίωσης των πολιτών και όχι ή δημιουργία αιτίας (διά των αποφάσεών του), προς παραβίαση της νομιμότητας και προς διασάλευση της κοινωνικής ειρήνης.

Παπαγγελόπουλος: "Πως έστησαν σκευωρία σε βάρος μου"!


Για τη σκευωρία, που στήθηκε εναντίον του μίλησε και σήμερα, ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, δεύτερη μέρα της απολογίας του στο Ειδικό Δικαστήριο, στο οποίο δικάζεται μαζί με την πρώην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Ο πρώην υπουργός υποστήριξε αναφερόμενος στους δύο από τους τρεις εισαγγελείς, που κατέθεσαν εναντίον του και για τους οποίους έχει μιλήσει μέχρι τώρα, τον ε.τ Αντεισαγγελέα ΑΠ Παναγιώτη Αθανασίου και την Εισαγγελέα Εφετών Ελένη Ράικου ότι, έβγαλαν εναντίον του εκδικητικότητα και πως "επιστρατεύτηκαν γιά να πλήξουν τον ίδιο ως υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, εξασφαλίζοντας ασυλία, για δικές τους παράνομες πράξεις".

"Αυτό, που με έχει εξουθενώσει είναι το μέγεθος των ψευδών και η αχαριστία αυτών των ανθρώπων", είπε.

Μάλιστα στην κορύφωση του λόγου του, τόνισε:

Πρόεδρος (Βασιλική Ηλιοπούλου): Aπό εκδικητικότητα εκτιμάται ότι, έκανε όλα όσα έχουν ειπωθεί?

Παπαγγελόπουλος: Και με ανταλλάγματα. Εάν κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ, να δούμε τι θέση θα πάρει ο κ. Αθανασίου!

Ενώ, για την Εισαγγελέα Εφετών Ελένη Ράικου, την οποία χαρακτήρισε "παμπόνηρη" συμπλήρωσε:

"H Ράικου έχει διαπράξει περισσότερα εγκλήματα από τον Αθανασίου και γι΄αυτό ζήτησε ασυλία.
Η κ. Ράικου εγκλωβίστηκε επειδή ήθελε να ευνοήσει το Σαμαρά. Εγω τους γνώρισα"!

Στην αρχή της σημερινής διαδικασίας ο κ. Παπαγγελόπουλος αναφερόμενος στο θέμα, που ανέκυψε χτες με τον περιορισμό στο χρόνο του δικαστηρίου, λόγω των επερχόμενων εκλογών, είπε:

"Θα κάνω τα πάντα κι εγω και οι συνήγοροι μου, για να τελειώσει το δικαστήριο εγκαίρως και όταν πρέπει".

Πρόεδρος: Να το δούμε, γιατί χτες ακούστηκε κάτι πολύ προσβλητικό για το δικαστήριο. Ειπώθηκε ποιοί σας πιέζουν?

Συνήγορος Παπαγγελόπουλου Ιπποκράτης Μυλωνάς: Είπατε ότι, πιέζεστε. Από ποιόν πιέζεστε?

Πρόεδρος (Βασιλική Ηλιοπούλου): Από το χρόνο, Ακούστηκε ότι, μπορεί να έχουμε εκλογές ακόμη και 2 Απριλίου. Είναι πολύ προσβλητικό το "ποιοί σας πιέζουν?".

Mυλωνάς: Δεν είχα διάθεση να προσβάλω το δικαστηριο...

Παπαγγελόπουλος: Eγώ αντιλήφθηκα αμέσως, ως πρώην εισαγγελέας, τι σημαίνει πιέζει ο χρόνος. Ξέρω ότι αποχωρούν κάποια μέλη τον Ιούλιο.

Στην αρχή της σημερινής του απολογίας ο πρώην Υπουργός ανασκεύασε σημεία της χτεσινής κατάθεσης του, για τον Παναγιώτη Αθανασίου:

"Δεν ήθελα να πω ότι, ο Αθανασίου ήταν διαταραγμένος ψυχολογικά. Η μανία του να με εκδικηθεί ήταν τέτοια, επειδή θεώρησε ότι, έπρεπε να μεριμνήσω για την ανανέωση της θητείας του. Αλλά πήρε και ανταλλάγματα, την ασυλία, για τις παράνομες πραξεις, που διάπιστώθηκε ότι, είχε κάνει. Μην ξεχνάτε ότι, η Τουλουπάκη δικάζεται, επειδή κράτησε λίγες μέρες στο γραφείο τη δικογραφία Κουρουμπλή και ο κ. Αθανασίου κράτησε μία δικογραφία για 4 χρόνια, με 4 υπουργούς της ΝΔ. Δεν υπήρχε περίπτωση όμως να ανανεωθεί η θητεία του, ακόμη και ο θεός να το έλεγε. Ετσι επιστρατεύτηκε και η κ. Ράικου από τους πολιτικούς μου διώκτες, γιά να εμφανίσουν το σκάνδαλο της Novartis ως σκευωρία δική μου. Αλλά ο ΑΠ αποφάνθηκε ότι δεν ήταν σκευωρία. Γιατί διαφορετικά θα έπρεπε να είχα συνεργάτη μου, στη συμμορία μου ως συνεργάτη και το FBI".

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην υπόθεση του ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού Skai Γιάννη Αλαφούζου:

"Στην κ. Αλεβιζοπούλου είχε πει ο Αθανασίου ότι, η παρέμβαση Παπαγγελόπουλου γινόταν με έμμεσο τρόπο, μέσω Κουρτάκη Παραπολιτικών. Εχει ξεχάσει ότι, στην προκαταρκτική της Βουλής έχει πει ότι, όπως στην περίπτωση Βγενόπουλου τον πίεζα ότι, θα βγω στα κανάλια. Ενα ψεμμα ακόμη. Ο κ. Αθανασίου σε όλες τις καταθέσεις είπε ότι, αναγκάστηκε να υπογράψει δέσμευση των λογαριασμών για Αλαφούζο. Είπε ότι ήταν Δεκαπενταύγουστος έλλειπε διακοπές. Ο Δραγάτσης έπραξε το καθήκον του, δεν έβρισκε τον Μπρυ που είχε εξαφανιστεί. Ο Δραγάτσης παίρνει πρωτοβουλία και πάει στην Αταλάντη και του λέει προιστάμενε πρέπει να γίνει δέσμευση.

Πρόεδρος: Μπορεί να είχε εξαφανιστεί ο Μπρυς?

Παπαγγελόπουλος: Δεν ξέρω. Τι είναι ο κ. Δραγάτσης όργανό μου κι αυτός? Τελικά όποιος δεν παρεκκλίνει από το νόμο είναι συμμορίτης μου? Eγώ τα ανέφερα για να δείξω το σχεδιασμό.

Πρόεδρος: Απορεί κανείς γιατί αναφέρει συνέχεια το περιστατικό?

Παπαγγελόπουλος: Θα δειτε τι αιτιολογία επικαλείται. Είπε ότι, αναγκάστηκε να κάνει δέσμευση των λογαριασμών. Η λέξη αναγκάστηκε στο στόμα ενός εισαγγελέα σημαίνει πιέστηκε. Οταν εκτελείς το καθήκον σου δεν αναγκάζεσαι. Ο κ. Αθανασίου συνδέει τις αδειοδοτήσεις με μένα, που δεν είμαι Παναθηναικός, Δηλαδή για να ωφεληθεί ο Μαρινάκης? Ειδατε καμμια ευνοική μεταχείριση για μένα από κάποιο μέσον του? Τα πιό τρελά πράγματα διαβαζα για μένα. Πως γλύτωσα την τρέλα δεν ξέρω".

Και συμπλήρωσε:

"Από μένα περιμένανε να πω ότι, ο Αθανασίου πάει στο γήπεδο και είναι Παναθηναικός? Τόσοι υπουργοί πήγαιναν και τον έβλεπαν. Είναι γνωστό για πολλούς εισαγγελείς τι ομάδα είναι. Εδώ ξέρουνε για μένα ότι, είμαι Πανιώνιος. Εγω πάντα με τους μικρούς είμαι...
Είμαι κατηγορούμενος με εκτιμήσεις και θεωρίες, που αλληλοαναιρούνται. Προσπαθω να σας πεισω για τα οφθαλμοφανή ψεύδη, που αντιτίθενται με τη λογική.

Και συνέχισε αναφερόμενος στον επιχειρηματία Γιάννη Καλογρίτσα:

"Kαι εάν ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφερόταν για τον Kαλογρίτσα, άλλη μία απόδειξη της αθωώτητας μου, γιατί τότε ο Παπαγγελόπουλος δεν του είπε να βοηθήσει τον Καλογρίτσα, που ειχε τεράστια χρέη? Δεν θα τον ευνοούσε τον Καλογρίτσα η καθυστέρηση, αντί να βγει δέσμευση.

Πρόεδρος: Πως επέλεξε να πει τόσα ψέμματα σε τόσα θέματα ο κ. Αθανασίου?

Παπαγγελόπουλος: Του τα υπέδειξαν

Πρόεδρος: Kαι γιατί αυτά?'

Παπαγγελόπουλος: Γιατί ευνοούσε το αφήγημα του..

Πρόεδρος: Γιατί είπε για τον Παπαχρήστου?

Παπαγγελόπουλος: Eπειδή είναι σφοδρός πολέμιος του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το ότι είναι φιλος δικός μου. Θεώρησε ότι, αφού ο Παπαχρήστου είναι πολέμιος του ΣΥΡΙΖΑ, βάλε και τον Παπαχρήστου μέσα. Ο Παπαχρήστου παρά το ότι έχει καταντήσει πολιτικός μου αντίπαλος τα κείμενα του είναι ευφυέστατα και έχει δολοφονικό χιούμορ.

Πρόεδρος: Γιατί ένας εισαγγελέας, να πει τόσα ψέμματα?

Παπαγγελόπουλος: Για να εξασφαλίσει ασυλία.

Πρόεδρος: Ποιά ασυλία?

Παπαγγελόπουλος: Για κατάχρηση εξουσίας, για τους 4 υπουργούς της ΝΔ, που δεν έστειλε στη Βουλή.

Πρόεδρος: Μα δεν είχε παραγραφεί η υπόθεση τόσα χρόνια?

Παπαγγελόπουλος: Tο 2014 του τα έστειλε η Ράικου. Και μία άλλη συμπτωση. Αφού δεν ήταν αρμοδιότητας της Ράικου, δεν αναρωτιέται γιατί του στα στέλνει και τα κρατάει 4 χρόνια στο γραφείο του και παρ΄όλα αυτα δεν διώκεται? Eφτασε στο σημείο ν κάνει μήνυση στην κ. Σπίνου της γραμματέα του, ενω δεν ήταν αρμοδιότητα της ότι, του τα έκρυψε. Αλλά η κ. Σπίνου απαλλάχτηκε.

Και συμπλήρωσε: Ποιός είναι αυτός ο εισαγγελέας, που έρχεται και κατηγορεί τον Παπαγγελόπουλο, που τα χέρια του στάζουν αίμα απο τις πολλές δικογραφίες, που έχει χειριστεί.

Πρόεδρος: Aπό εκδικητικότητα εκτιμάται ότι, έκανε όλα όσα έχουν ειπωθεί?

Παπαγγελόπουλος: Και με ανταλλάγματα. Εάν κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ, να δούμε τι θέση θα πάρει ο κ. Αθανασίου!

Και συμπλήρωσε o κ. Παπαγγελόπουλος:

"Εστραφη εναντιον ακόμη και κατά του κ. Ασπρογέρακα και της κ. Γκανέ και τους κατηγορησε ότι, ήθελα να τον διώξω από τη θέση του, για να βάλω στην Οικονομική Εισαγγελία την κ. Γκανέ, επειδή είμασταν φίλοι με το ζέυγος Ασπρογέρακα - Γκανέ".

Ενω στη συνεχεια είπε:

"Υπαινίχτηκε σχέσεις μου με την κ. Τουλουπάκη o Aθανασίου. Κι έφτασε στο σημέιο να πει ότι, της πλήρωσα τα έξοδα όταν έκανε επέμβαση. Η κ. Τουλουπάκη έχει μεγάλη οικονομική επιφάνεια και ο αδελφός της είναι γιατρός στο Υγεία.

Γιά την κ. Ράικου είπε:

Με την κ. Ράικου είμασταν στο ίδιο γραφείο από το 2000. Αποκτήσαμε σχέσεις. Είχαμε εξόδους. Αν το αρνείτο, θα της περιέγραφα το εσωτερικό του σπιτιού της και τα φαγιά που φάγαμε.
Μου ζήτησε να τη βάλω στην Ποινική Δίωξη, με το θάρρος της γνωριμιας. Ηρθε και μου το ζήτησε. Προσπαθησε να το υποβαθμίσει. Ζήτησε και την έβαλα. Της είπα είσαι πολύ νέα, περίμενε λίγο. Θύμωσε, μου έκανε σκηνές... Τέλος πάντων. Μιά άλλη εισαγγελέας αρρώστησε και εγω, όπως πάντα προστατευτικός, της είπα μείνε σπίτι σου και έβαλα την κ. Ράικου. Ρωτείστε πόσο νευραλγικό πόστο είναι. Είναι τίτλος τιμής. Σοβαρότατες υποθέσεις.

Πρόεδρος: Ρωτήθηκε η κ. Ράικου και απάντησε, πού να μου κάνει παρεμβάσεις, στα... αυτοφωράκια?

Nαι, αλλά αυτοφωράκι ήταν και ο Φιλήστωρ Δεστεμπασίδης. Αυτοφωράκι ήταν και η σύλληψη Τατσόπουλου. Οποιος προιστάμενος ήθελε να παίξει πολιτικά, στην ποινική δίωξη θα έκανε παρεμβάσεις.

Εαν κάναμε παρεμβάσεις ως ΣΥΡΙΖΑ θα δοκιμάζαμε τότε. Η θητεία τους και της κ. Ράικου και του Αθανασίου ανανεώθηκε επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ...

Ενώ συμπλήρωσε:

"Οταν την έβριζα που με πήγε σto Oριενταλ, μου είπε "του Κατηχητικού είσαι?". Στο Υπουργείο μου ερχόταν συνέχεια. Οταν έγινε υπουργός ο Κοντονής, εμένα με εγκατέλειψε και πηγαινε σε αυτόν. Είχανα αναπτύξει στενές σχέσεις, λόγω της Novartis, που ο Κοντονής τη θεωρουσε ως την πολιτική του καταξίωση. Εγω είχα άλλη άποψη και το είχα πει και στον Τσιπρα. Οι έρευνες που γίνονται γι ' αυτές τις υποθέσεις, γινονται για οικονομικούς λόγους. Οι αμερικανοί θέλουν μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά. Απόδειξη ότι, δεν έδωσαν στη Novartis ονόματα πολιτικών, όπως δεν έδωσαν και στη siemens. Οι αλλοδαποί διαφθορεις μας δεν δίνουν τα ονόματα των ανθρώπων, με τους οποίους κάνουν τη δουλειά. Δεν θέλουν πολιτικούς διεφθαρμενους στη φυλακη, γιατί όταν έρθει η ώρα τους θέλουν ευάλωτους.

Η απολογία είναι σε εξέλιξη.


Μάνος Δασκαλάκης για Ρούλα Πισπιρίγκου: "Ηταν υπόδειγμα μητέρας"!


Ως υπόδειγμα μητέρας χαρακτήρισε τη Ρούλα Πισπιρίγκου ο Μάνος Δασκαλάκης, που συνεχίζει την κατάθεση του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, ενώ η Ρούλα Πισπιρίγκου τον παρακολουθεί και κρατάει σημειώσεις.

Στην προσπάθεια του να εξηγήσει, γιατί εξακολουθούσε να τη στηρίζει, παρά τους πρώτους δύο θανάτους των μικρότερων παιδιών εiπε: «Σαν μάνα των παιδιών μου, όφειλα να τη στηρίξω ως πατέρας. Δεν είχε δώσει κανένα δικαίωμα. Είχα μια ιατροδικαστική για ηπατική ανεπάρκεια και μια αγενεσία φλεβόκομβου».

Στην αρχή της κατάθεσης του αναφέρθηκε στο ιστορικό της σχέσης του με την κατηγορούμενη, λέγοντας πως ήταν μία καλή μητέρα, υπόδειγμα.

«Συνάψαμε γρήγορα μία σχέση. Αποφασίσαμε από κοινού να κάνουμε ένα παιδί. Ήρθε στη ζωή μας η Τζωρτζίνα στις 31/10/2013. Ήμασταν πολύ χαρούμενοι, δεν υπήρξε πρόβλημα. Ήταν πολύ καλή μητέρα. Μετά από δύο χρόνια γεννήσαμε και την Μαρία Ελένη που απεβίωσε στο Ελπίδα το 2019. Μετά από ένα χρόνο έμεινε έγκυος στο τρίτο μας παιδί, μέχρι και που εκείνο απεβίωσε (2021)» είπε.

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο εν διαστάσει σύζυγος της κατηγορούμενης, τα πρώτα σύννεφα στη σχέση του με τη Ρούλα Πισπιρίγκου εμφανίστηκαν μετά από ένα τσακωμό τους.
Στο δικαστήριο μάλιστα παραδέχτηκε, με αφορμή καυγά τους για εξωσυζυγική σχέση, χειροδίκησε σε βάρος της.

«Υπήρξε ένας τσακωμός με την κατηγορουμένη για μια εξωσυζυγική σχέση και δημιουργήθηκε ένας λεκτικός τσακωμός. Σε αυτό τον τσακωμό άκουγε η Τζωρτζίνα και πήρα το παιδί και το άλλαξα δωμάτιο. Επειδή εκείνη συνέχιζε και εγώ δεν ήθελα το παιδί μου να βλέπει τέτοια, της έριξα ένα χαστούκι. Έφυγα από το σπίτι. Μετά πληροφορήθηκα από την αδελφή της ότι το βρέφος μας, η Ιριδα είχε πρόβλημα. Το παιδί ήταν παγωμένο και η κατηγορούμενη του έκανε μαλάξεις. Πήγαμε στο νοσοκομείο και οι γιατροί μας ανακοίνωσαν ότι και το βρέφος μας απεβίωσε» είπε και συμπλήρωσε ότι, μετά από αυτό, το θάνατο επέστρεψε σπίτι.

Ο μάρτυρας είπε ότι, έχει μπλέξει τις ημερομηνίες και υποστήριξε ότι, ενω αρχικά είχε πει πως επέστρεψε μετά από 2-3 μέρες στο σπίτι, τελικά πρέπει να ήταν γύρω στις 10 μέρες.
Ωστόσο, όπως εξήγησε στη συνέχεια, αρνήθηκε να παραμείνει στο σπίτι.

Στη συνέχεια περιέγραψε την κόρη του, Τζωρτζίνα ως ένα υγιέστατο παιδί μέχρι να προκύψουν τα προβλήματα υγείας, που τα χαρακτήρισε "ξαφνικά".

Όπως είπε η Ρούλα Πισπιρίγκου τον κάλεσε και του είπε ότι το παιδί είχε σπασμούς.

«Όταν πήγα να το δω το παιδί, οτιδήποτε κι αν τη ρωτούσα κοίταζε τη μητέρα της για να μου απαντήσει. Επειδή ήταν περίοδος covid-19 έπρεπε να μείνει μόνο ένας. Εκεί έμεινε η κατηγορούμενη. Τις επόμενες ημέρες δεν με άφηναν οι γιατροί να μπω. Δεν ξέρω τι είχε πει στους γιατρούς. Έβαλα το δικηγόρο μου να μιλήσει με τον δικηγόρο της για να με αφήσουν» τόνισε ο μάρτυρας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της Προέδρου είπε ότι, οι γιατροί δεν τους εξήγησαν πως μπορεί να προκληθεί ανακοπή από τους σπασμούς.

«Φεύγω το μεσημέρι και το απόγευμα με παίρνει η κατηγορούμενη και μου λέει “τρέχα το παιδί έμεινε”. Πήγα και οι γιατροί προσπαθούσαν να το επαναφέρουν. Τα κατάφεραν μετά από 55 λεπτά. Ήταν το τρίτο παιδί. Είχα χάσει τη γη κάτω από τα πόδια μου. Το παιδί επανήλθε όντας πια τετραπληγικό. Η κατηγορούμενη σαν μάνα αυτό που έδειχνε προς όλους ήταν υπόδειγμα. Δεν άφηνε τα παιδιά απεριποίητα ποτέ. Ήταν πάντα από πάνω τους» τόνισε.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης του ο Μάνος Δασκαλάκης περιέγραψε πως επανασυνδέθηκαν μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου 2022, όταν εκείνος αποφάσισε πως θα είναι καλύτερα να χωρίσουν.

«Στις 17/1 είχε προγραμματισμένη εξέταση το παιδί. Έκανε την εξέταση. Δέχομαι μια κλήση και είναι το παιδί με επιληπτική κρίση να βγάζει αφρούς από το στόμα. Της λέω “τι πήρες να μου δείξεις; Πάρε τους γιατρούς της ΜΕΘ να σου πουν τι να κάνεις”. Το παιδί πήγε στο Ρίο. Εμείς θέλαμε στη ΜΕΘ για να μη κολλήσει τίποτα» περιέγραψε ο μάρτυρας και πρόσθεσε πως η Τζωρτζίνα έκανε ακόμα 2-3 επεισόδια, εκ των οποίων στο ένα ήταν παρών ο ίδιος.

«Στο ένα επεισόδιο ήμουν παρών. Κατέβηκε μια γιατρός από τη ΜΕΘ και μου λέει δεν έχει τίποτα το παιδί. Της λέω “τι πρέπει να πάθει το παιδί μου για να το πάτε στη ΜΕΘ”. Την έβαλαν τελικά στη ΜΕΘ και μας έστειλαν σε άλλο νοσοκομείο για να κάνει εξέταση σε μηχάνημα που δεν είχε το Ρίο. Το παιδί επικοινωνούσε, έπιανε τα αστεία, έβλεπε τηλεόραση. Στο Αγλαΐα Κυριακού το παιδί κατάπεσε τελείως. Ειδικά, την τελευταία μέρα δε μπορούσε να ανοίξει τα μάτια του καθόλου. Στις 29.1.2023 ήμουν μέσα στο λεωφορείο στο Κιάτο κι όταν με πήρε η κατηγορούμενη, μου είπε ότι οι γιατροί προσπαθούν να επαναφέρουν το παιδί. Αυτά είναι τα πράγματα μέχρι και το θάνατο της Τζωρτζίνας μου", κατέληξε.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης του μίλησε για απειλές, που δέχτηκε από τη Ρούλα Πισπιρίγκου και συγγενείς της.

«Ο πατέρας μου τη στήριζε την κατηγορούμενη. Ένα απόγευμα του είπε “αν με πάρουν θα τον πάρω μαζί μου”. Έπειτα υπήρξε δημοσίευμα ότι θα έπαιρνα δικηγόρο τον Αλέξη Κούγια. Πήρε και απείλησε “αν πάρει Κούγια, θα πράξω αλλιώς”. Ενημερώθηκα ότι μέσα από τον Κορυδαλλό επικοινωνούσε με τη θεία μου και ρωτούσε “που είναι ο Μάνος και τι κάνει ο Μάνος”. Γενικά υπήρχαν απειλές».

Η δίκη είναι σε εξέλιξη.






Σε φιάσκο κατέληξε η υπόθεση Greek Mafia. Αθώοι και οι 17 κατηγορούμενοι...


Την ώρα, που αστυνομικοί εν ενεργεία βρίσκονται στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης, για σχέσεις με νονούς της νύχτας, σε φιάσκο κατέληξε δίκη, για την αποκαλούμενη υπόθεση ως Greek mafia, στην οποία εμπλέκονταν ως κατηγορούμενοι και απόστρατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων απάλλαξε και τους 17 κατηγορούμενους, με τον Πρόεδρο του δικαστηρίου να κρατάει μειψηφία, ζητώντας την καταδίκη ορισμένων από αυτούς, μεταξύ των οποίων και γιά τους απόστρατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., δεχόμενος ότι, χρήματα της Greek mafia είχαν περάσει από τα χέρια τους!

Στη δίκη, που ξεκίνησε τον Ιούνιο δικάστηκαν οι κατηγορούμενοι, μόνον για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος, καθώς για τα κακουργήματα η υπόθεση έχει διαχωριστεί και εκκρεμεί στον ανακριτή.

Η υπόθεση αφορά την έρευνα της ΕΥΠ την περίοδο 2015-2017, για τη διαφθορά στο εσωτερικό της Αστυνομίας και την κατανομή των εισπράξεων από εκατοντάδες οίκους ανοχής και χαρτοπαικτικές λέσχες στην Αθήνα.Κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση ήταν ο Δημήτρης Μάλαμας, επιχειρηματίας που δολοφονήθηκε και περιγράφεται ως «ταμίας» της Greek mafia. Ακόμη τρία άτομα που είχαν βρεθεί στο επίκεντρο της έρευνας, επίσης δολοφονήθηκαν μετά το 2018, μεταξύ αυτών ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ, ο οποίος φέρεται ότι, διατηρούσε επαφή με εμπλεκόμενους στην υπόθεση.

Στις 11 Ιανουαρίου ο εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει την απαλλαγή όλων των κατηγορούμενων για τα πλημμελήματα, με τη φράση: «Δυστυχώς, παρά τη βαρύτητα της κατηγορίας, το αποδεικτικό υλικό είναι ανύπαρκτο».

Η προδικασία κράτησε έξι χρόνια και πέρασε από 40 κύματα. Συνοπτικά, τον Δεκέμβριο του 2016, ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης υπέβαλε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ένα ενημερωτικό δελτίο 70 σελίδων, το οποίο διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

Οι Εσωτερικές Υποθέσεις της ΕΛ.ΑΣ. ανέλαβαν την απομαγνητοφώνηση χιλιάδων τηλεφωνικών παρακολουθήσεων της ΕΥΠ – συνολικά 90 CD, πολλά από τα οποία δεν «άνοιγαν» για τεχνικούς λόγους – ωστόσο η ίδια υπηρεσία επικαλέστηκε αργότερα φόρτο εργασίας. Η απομαγνητοφώνηση ανατέθηκε στην Οικονομική Αστυνομία, όμως πέντε χρόνια μετά, όταν η εκδίκαση των πλημμελημάτων διαχωρίστηκε υπό τον φόβο της παραγραφής, πρακτικά οι εκθέσεις απομαγνητοφώνησης δεν είχαν σταλεί στο δικαστήριο, παρά μόνο οι αρχικές χειρόγραφες σημειώσεις.

Και όταν η δίκη της Greek mafia ξεκίνησε μόνο για τα πλημμελήματα, κρίθηκε κατά πλειοψηφία ότι, μεγάλο μέρος των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων δεν μπορούσε να ληφθεί υπόψη από το δικαστήριο, διότι δεν υπήρχαν οι σχετικές διατάξεις για την άρση απορρήτου.

Στο δικαστήριο απολογήθηκαν το προηγούμενο διάστημα δύο απόστρατοι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. με μακρά προϋπηρεσία στην Αντιτρομοκρατική και σε υπηρεσίες Ασφάλειας, αντίστοιχα.

Απέδωσαν την εμπλοκή τους σε «σκευωρία θυλάκων» και «επαγγελματίες δολοφόνους χαρακτήρων» την περίοδο της διοίκησης Ρουμπάτη, που είχαν υπηρεσιακούς και πολιτικούς λόγους για να τους βλάψουν.

Οι ίδιοι αρνήθηκαν κατηγορηματικά ότι έλαβαν από τον Μάλαμα φακέλους με χρήματα από τα έσοδα «προστασίας» των οίκων ανοχής και των μίνι καζίνο.

Ο τρίτος υψηλόβαθμος αστυνομικός που απολογήθηκε είναι εν ενεργεία αξιωματικός της Ασφάλειας Αττικής, ο οποίος επίσης αρνήθηκε τις κατηγορίες. Το γεγονός ότι ο ίδιος ανελίχθηκε υπηρεσιακά τα χρόνια που εκκρεμούσε η δίκη, είχε προκαλέσει πολιτική κόντρα. Η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υποστήριξε ότι δεν είχε ενημερωθεί για την εμπλοκή του στην υπόθεση, κάτι που είναι ανακριβές κι επιπλέον αντιβαίνει τη λογική του μέσου συνετού.

Αθώα δήλωσε η Ρούλα Πισπιρίγκου


Την αθωώτητα της δήλωσε η Ρούλα Πισπιρίγκου, που κάθισε στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου μαυροφορεμένη, κρατώντας τη φωτογραφία της Τζωρτζίνας.

Ο συνήγορος της Αλέξης Κούγιας, που πήρε το λόγο δήλωσε ότι, "δεν έχει βρεθεί στην κατοχή της κατηγορουμένης κεταμίνη ούτε η πορεία της και πως κατέληξε στο παιδί", ενώ ζήτησε διακοπή της δίκης, για να κληθούν νέοι μάρτυρες από το Δικαστήριο.

To δικαστήριο επιφυλάχθηκε και κάλεσε στο βήμα του μάρτυρα τον Μάνο Δασκαλάκη.

Στη δικαστική αίθουσα ήταν παρούσες η μητέρα, η αδελφή και ο πατριός της Ρούλας Πισπιρίγκου για να παρακολουθήσουν την κατάθεση του Μάνου Δασκαλάκη, ωστόσο η Πρόεδρος ζήτησε να αποχωρήσουν καθώς είναι και αυτοί μάρτυρες και όπως ορίζει η Δικονομία δεν μπορούν να βρίσκονται εντός της αίθουσας.

«Η κατηγορία στη σημερινή της μορφή αποδίδει στην κατηγορουμένη τη χορήγηση κεταμίνης δύο φορές, μία στις 11/4/2021 στο Καραμανδάνειο όπου υπέστη ανακοπή και τη δεύτερη στο νοσοκομείο Παίδων στις 29/1/2022 όπου και κατέληξε. Δεν έχει βρεθεί στην κατοχή της κατηγορουμένης κεταμίνη ούτε η πορεία της και πως κατέληξε στο παιδί» τόνισε ο κ. Κούγιας, ενώ συμπλήρωσε ότι, για την απόπειρα στο Καραμανδάνειο δεν υπάρχουν τοξικολογικές εξετάσεις προηγούμενων ημερών ή μετά, που να αποδεικνύουν τη χορήγηση της κεταμίνης.

«Η αίτια για την ανακοπή παραμένει ποινικώς απροσδιόριστη» τόνισε ο κ. Κούγιας, ενώ αναφερόμενος στην ιατροδικαστή Χαρά Σπηλιωπούλου είπε ότι, "αυτοπροτάθηκε να διοριστεί στην ανάκριση της Τζωρτζίνας και στη συνέχεια Μαλένας-Ίριδας και κατευθύνει τις καταθέσεις όλων των μαρτύρων".

Συνεχίζοντας την ανάπτυξη των ισχυρισμών του ο συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου υποστήριξε ότι, η υπόθεση έχει δομηθεί με σωρεία αβάσιμων επιστημονικά στοιχείων, εικασιών και σεναρίων και τόνισε ότι “για πρώτη φόρα στα παγκόσμια χρονικά πρώτα βρέθηκε ο ένοχος και στην συνέχεια ήρθαν οι παθολογοανατόμοι για να στοιχειοθετήσουν την κατηγορία “

Επίσης χαρακτήρισε “εφεύρημα” την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας που αποδίδεται στην Ρούλα Πισπιριγκου, ενώ χαρακτήρισε "σενάριο" το κατηγορητήριο λέγοντας:

"Η κεταμινη, που υποτίθεται χορήγησε η κ. κατηγορούμενη, χωρίς να έχει εντοπιστεί πως έφθασε στα χέρια της, ήταν εκεί. Στο Νοσοκομείο μέσα στο βαλιτσακι των γιατρών. Αλλά η κ. Πισπιριγκου την έψαξε την βρήκε κάπως που δεν ξέρουμε και την έδωσε. Εδώ έχουμε σενάριο.”

Σε άλλο σημείο των ισχυρισμών του καταφέρθηκε εναντίον της Εισαγγελίας λέγοντας ότι, αντί να αναζητήσει την πιθανότητα ευθυνών του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού , μέσα στο οποίο πέθανε η Τζωρτζίνα το 2022 αλλά και η Μαλένα το 2019, θεώρησε πιο πιθανό να έχει σκοτώσει η μάνα μέσα στο Νοσοκομείο το παιδί της..

Ο κ. Κούγιας υποστήριξε ότι, "είναι εν δυνάμει ελεγχόμενο το προσωπικό του Παίδων, που δήλωσε παρανόμως ότι, ουδέποτε δόθηκε ουσία στο παιδί βασιζόμενο σε μία κακή πρακτική που επιτρέπει να μην αναγράφονται τα φάρμακα που χορηγούνται κατά την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση" .

H δίκη είναι σε εξέλιξη.




Με καθυστέρηση ξεκίνησε η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου

Με σχεδόν τρίωρη καθυστέρηση ξεκίνησε πριν από λίγο η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, που κατηγορείται ότι, χορήγησε μεγάλη δόση της φαρμακευτικής ουσίας κεταμίνη στην 9χρονη κόρη της Τζωρτζίνα, με αποτέλεσμα να πεθάνει, ακριβώς πριν από ένα χρόνο στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Πάτρας.

Κατηγορείται επίσης ότι, είχε αποπειραθεί να σκοτώσει το παιδί και ένα χρόνο νωρίτερα.

Η δίκη ξεκίνησε με καθυστέρηση, λόγω της δίωρης στάσης εργασίας, που πραγματοποιούν οι δικαστικοί υπάλληλοι, μεταξύ των οποίων και η γραμματέας της δίκης Πισπιρίγκου.

Πρώτος μάρτυρας θα καταθέσει ο πατέρας των τριών παιδιών και εν διαστάσει σύζυγος της Ρούλας Πισπιρίγκου, Μάνος Δασκαλάκης, ο οποίος έφτασε στο δικαστήριο νωρίτερα, χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Το ίδιο σιωπηλές παρέμεινα  η μητέρα και η αδελφή της Ρούλας Πισπιρίγκου, που βρίσκονται στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Η δίκη γίνεται πατείς με πατώ σε, καθώς η δικαστική αίθουσα είναι ασφυκτικά μικρή, για να χωρέσει συνηγόρους, δημοσιογράφους και κοινό.

Η δίκη είχε διακοπεί την περασμένη βδομάδα, λόγω της απολογίας της 34χρονης  στην 35η τακτική ανακρίτρια για τις εγκληματικές, καθως κατηγορείται για εγκληματικές ενέργειες που της καταλογίζονται σε βάρος και των άλλων δύο κοριτσιών της οικογένειας, Ίριδας και Μαλένας.

Μετά την μαραθώνια απολογία της με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα η Ρούλα Πισπιρίγκου είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενη, κατηγορούμενη ότι, δολοφόνησε και τα άλλα δύο παιδιά της.

ΤΟ VIDEO ΤΗΣ "ΔΙΚΗΣ": Οι εξαφανισμένοι απινιδωτές, το πέναλτι του Άμπραμπατ και η παρέμβαση Βουρλιώτη



Τριπλή θεματολογία στην χθεσινοβραδινή "Δίκη στο Open" (https://www.tvopen.gr/watch/155816/hdikhstoopen302f012f2023
):


1. Ο θάνατος του 46χρονου ποδοσφαιριστή στο Ναύπλιο και οι ευθύνες.

2. Οι πέντε επιλεγμένες επίμαχες φάσεις της 20ης αγωνιστικής που εκθέτουν τη διαιτησία.


3. Η αποκάλυψη για την παρέμβαση της Αρχής Ξεπλύματος, ώστε να αντιμετωπιστεί η μάστιγα των χειραγωγημένων ελληνικών αγώνων, που στοιχηματίζονται στην Ασία.

Αλέξης Κούγιας, για επανασύνδεση με Εύη Βατίδου: "Ποτέ ξανά μαζί"!


Απέκλεισε το ενδεχόμενο επανασύνδεσης του με την πρώην σύζυγο του Εύη Βατίδου ο Αλέξης Κούγιας!

Μάλιστα εξέδωσε και ανακοίνωση, γιά του... λόγου το αληθές!

Αναφέρει:

ΑΛΕΞΗΣ ΚΟΥΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΣ ΒΑΤΙΔΟΥ

"Θέλω να παρακαλέσω τους διάφορους δημοσιογράφους –
παρουσιαστές πρωινών, μεσημεριανών και απογευματινών lifestyle
εκπομπών, να μην χρησιμοποιούν στις ερωτήσεις που υποβάλλουν στην πρώην σύζυγο μου (έχουμε χωρίσει από το έτος 2007) ουδεμία αναφορά, που να σχετίζεται μ’ εμένα και την προσωπική μου ζωή.

Δεν έχω καμία διάθεση, μετά τα όσα υπέστην από την πρώην
σύζυγό μου και το περιβάλλον της (δικαστήρια για αποκτήματα επί 12 χρόνια, τα οποία τα έχασε όλα και πρέπει να μου πληρώσει και 200.000 ευρώ δικαστικά έξοδα, καταγγελίες στην εφορία, όπου μου
καταλογίστηκαν εκατομμύρια ευρώ να πληρώσω και τα οποία έχω
εξοφλήσει εργαζόμενος στα δικαστήρια επί 24 ώρες το 24ωρο), να
επανέλθει ένα θέμα στην επικαιρότητα, το οποίο μόνο βλαπτικές
συνέπειες θα έχει στα δυο υπέροχα παιδιά μας, τα οποία από ηλικίας 15 ετών διαμένουν μαζί μου, γιατί αυτή ήταν η επιλογή τους και χωρίς ποτέ εγώ να τα διεκδικήσω μέσω της δικαστικής οδού.

Όσον αφορά κάποιες εικασίες περί δήθεν επανασυνδέσεώς μου με
την πρώην σύζυγό μου και δικές της αναφορές περί τέτοιου ενδεχομένου, θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά ότι όχι μόνο τώρα, που έχω προχωρήσει τη ζωή μου, αλλά και ουδέποτε στο παρελθόν υπήρξε τέτοιο ενδεχόμενο, διότι η απόφασή μου να διαλύσω έναν γάμο, στον οποίον οι ευτυχισμένες στιγμές την τελευταία διετία της επταετούς διάρκειάς του και ειδικά μετά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού μας ήταν ανύπαρκτες και δυστυχώς ο λόγος που αυτός ο γάμος διελύθη, δεν έχει καμία σχέση με την ηθική συμπεριφορά ούτε εμού, ούτε της πρώην συζύγου μου και δεν έχει εκλείψει.

Δεν θα επανέλθω και συμβουλεύω τον οιονδήποτε παρουσιαστή ή
παρουσιάστρια να μην ξαναασχοληθεί, ούτε με τη δική μου ιδιωτική ζωή, ούτε με τη ζωή των παιδιών μου, τα οποία είναι δύο υπέροχα, ταπεινά και με σκληρή προσπάθεια στις σπουδές τους παιδιά, και τα οποία αγαπούν και τους δύο γονείς τους και είναι συγκεντρωμένα καθημερινά στην ολοκλήρωση των νομικών σπουδών τους, στη βελτίωση της υποδομής του γραφείου μας και στην προσπάθεια να τιμήσουν στο μέλλον, τόσο με την προσωπική τους ζωή, όσο και με μία τίμια επαγγελματική τους προσπάθεια το οικογενειακό μας επίθετο".

Τετ α τετ Ρούλα - Μάνος στο δικαστήριο


Τετ α τετ στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο θα βρεθούν σήμερα η Ρούλα Πισπιρίγκου και ο Μάνος Δασκαλάκης, ένα χρόνο μετά το θάνατο της 9χρονης κόρης τους Τζωρτζίνας , που "έσβησε" μέσα στο Νοσοκομείο Παίδων, από κεταμίνη, που φέρεται ότι, της χορήγησε η μητέρα της.

Στο εδώλιο από τη θέση της κατηγορούμενης, για την δολοφονία και την απόπειρα δολοφονίας της 9χρονης κόρης της, η Ρούλα Πισπιρίγκου και απέναντι της ο Μάνος Δασκαλάκης, που θα καταθέσει ως πρώτος μάρτυρας κατηγορίας στην δίκη.

Μιά άλλη εικόνα εμφάνιζαν ένα χρόνο πριν, όπου παρουσιάζονταν στα ΜΜΕ ως το ζευγάρι από Πάτρα που έχασε και τα τρία παιδιά του...

Ο Μάνος Δασκαλάκηςέχει προσφύγει για την λύση του γάμου τους, που εκδικάζεται στις 2 Ιουνίου, ενώ στη δίκη παρίσταται με συνηγόρους για την Υποστήριξη της Κατηγορίας διεκδικώντας ικανοποίηση για την ηθική βλάβη και την ψυχική οδύνη που υπέστη από τις πράξεις της μέχρι πρότινος συζύγου του, όπως αυτές αναφέρονται στο εναντίον της κατηγορητήριο.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου έχει συμπληρώσει 10 μήνες προσωρινής κράτησης, για τον θάνατο της Τζωρτζίνας ενώ σε βάρος της εκδόθηκε και δεύτερο ένταλμα προφυλάκισης, για τους θανάτους των μικρότερων παιδιών της, Μαλένας και Ίριδας.


Μάλιστα ο συνήγορος της Αλέξης Κούγιας έχει προσφύγει ζητώντας να αρθεί.

Ο Μάνος Δασκαλάκης ανοίγει σήμερα τον κύκλο των μαρτυρικών καταθέσεων στην δίκη, ζητώντας, όπως έχει πει «Δικαιοσύνη για την Τζωρτζίνα μου». Το κοριτσάκι, που ο ίδιος έχει πει πως «ένιωσα απίστευτη χαρά και συγκίνηση όταν γεννήθηκε» και πως «εκεί , όταν την είδα στην θερμοκοιτίδα, ερωτεύτηκα για πρώτη φορά… και της είπα “εσένα δεν θα σε αφήσω ποτέ μου”».

Η κατάθεση του αναμένεται να προκαλέσει σωρεία ερωτήσεων, ενώ ο συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου Αλέξης Κούγιας τον έχει χαρακτηρίσει "μάρτυρα άνευ ουσίας", καθώς "δεν ήταν ποτέ παρών στο χρονικό διάστημα που νοσηλευόταν η Τζωρτζίνα".


Το πρώτο παιδί της οικογένειας Δασκαλάκη απεβίωσε στις 29 Ιανουαρίου 2022, έχοντας βιώσει τις απώλειες των δύο μικρότερων αδελφών της. Ο θάνατος της σύμφωνα με την δικογραφία είναι αποτέλεσμα ισχυρής δόσης κεταμίνης που φέρεται να της χορήγησε η μητέρα της μέσα στο Νοσοκομείο «Αγλαϊα Κυριακού» όπου νοσηλευόταν.

Μερικούς μήνες νωρίτερα η Τζωρτζίνα θα βίωνε άλλη μία εγκληματική ενέργεια, καθώς σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στις 11 Απριλίου 2021, ενώ είχε εισαχθεί στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Πάτρας, «χωρίς καμία παθολογική ένδειξη», είχε υποστεί καρδιακή ανακοπή «ως αποτέλεσμα χορήγησης ισχυρής τοξικής ουσίας, πιθανότατα κεταμίνης» σύμφωνα με την δικογραφία.

Το ιατρικό συμβάν αντιμετωπίστηκε με αγωνιώδη προσπάθεια των γιατρών, που απέτρεψαν τότε το μοιραίο. Δεν μπόρεσαν όμως να αποτρέψουν την υποξική-ισχαιμική εγκεφαλοπάθεια που λόγω έλλειψης οξυγόνου στον εγκέφαλο, άφησε την Τζωρτζίνα ολοκληρωτικά ανάπηρη. Όλα όσα έγιναν στο Καραμανδάνειο σύμφωνα με την Δικαιοσύνη, συνιστούν το έγκλημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας για την οποία λογοδοτεί η 34χρονη μητέρα.

Ο πατέρας, ανεβαίνοντας στο βήμα σήμερα αναμένεται πως δεν θα διαφοροποιηθεί, από όσα κατέθεσε τον περασμένο Απρίλιο στην Ανακρίτρια που χειρίστηκε την δικογραφία για την Τζωρτζίνα.

Στο ανακριτικό γραφείο ο Μάνος Δασκαλάκης, που δήλωσε αμέσως μετά την προφυλάκιση της 34χρονης ότι στηρίζει την κατηγορία, (Πολιτική Αγωγή) είχε ερωτηθεί από την δικαστική λειτουργό:

«Σε όλη αυτή την περιπέτεια της υγείας της Τζωρτζίνας, σε συνδυασμό με τους θανάτους και των άλλων 2 παιδιών σας που προηγήθηκαν, υποπτευθήκατε μήπως κάτι δεν πάει καλά;».

Ο κ. Δασκαλάκης είχε απαντήσει, πως μέχρι να ανακινηθεί το θέμα του θανάτου της Τζωρτζίνας, δεν είχε περάσει από το μυαλό του ότι θα μπορούσε η μητέρα να βλάψει τα παιδιά του. Όπως είχε πει:

«Καθ’ όλη τη διάρκεια που συμβιώναμε με τη κατηγορουμένη, όπως και μετά κατά τη διάρκεια των προβλημάτων υγείας της Τζωρτζίνας και των άλλων παιδιών μας, δεν υποπτευόμουν κάτι διότι η συμπεριφορά της ήταν όπως έπρεπε να είναι, δηλαδή μιας μητέρας που αγαπάει τα παιδιά της και τα φροντίζει και είναι υπερπροστατευτική. Μάλιστα οποιονδήποτε και αν ρωτήσετε από τους συγγενείς και φίλους μας θα σας πουν τα ίδια. Έτσι ουδέποτε μου πέρασε από το μυαλό ότι θα μπορούσε να βλάψει τα παιδιά μου».

Στη συνέχεια ωστόσο μετακινήθηκε από την αρχική του κατάθεση, αναφέροντας:


«Όταν άρχισε να ανακινείται το θέμα του θανάτου της Τζωρτζίνας, διαπίστωσα ότι είχε μια ανησυχία και βρισκόταν συνεχώς στα τηλεοπτικά μέσα εκθέτοντας τις δικές τις απόψεις και έχοντας συνεχώς στο νου της εάν θα πουν κάτι σχετικά με το θάνατο της Τζωρτζίνας η εάν έχουν ανακαλύψει κάτι. Ο τρόπος αυτός δε μου άρεσε και μάλιστα της έλεγα για ποιο λόγο έχει απορροφηθεί τόσο πολύ και είναι συνεχώς εκτεθειμένη σε τηλεοπτικές εκπομπές μιλώντας για τα αίτια του θανάτου του παιδιού μας».

Ο Μάνος Δασκαλάκης είχε εξηγήσει και γιατί είχε εμφανιστεί δημόσια στο πλευρό της γυναίκας που σήμερα κάθεται στο εδώλιο: «Εκείνη τη περίοδο εγώ τη στήριξα αρχικά, δίνοντας μια κοινή τηλεοπτική συνέντευξη. Αυτό έγινε γιατί πραγματικά την πίστευα και δεν είχα λόγο να την αμφισβητώ και γιατί και οι δύο τότε λέγαμε και πιστεύαμε ότι τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων θα ήταν καθαρά όποτε και δεν υπήρχε λόγος να ανησυχούμε. Η κατηγορούμενη όμως δε σταμάτησε σε αυτή τη τηλεοπτική συνέντευξη αλλά συνέχισε να συνομιλεί με κάθε τρόπο σε κάθε τηλεοπτικό μέσο και σε κάθε δημοσιογράφο.

Μάλιστα επειδή καλούσαν και εμένα συνεχώς τους έλεγα ότι δεν έχω να πω κάτι επιπλέον από αυτά που είπα στη κοινή τηλεοπτική συνέντευξη που δώσαμε και ότι η στάση μου είναι η ίδια. Κράτησα αυτή τη στάση γιατί θεώρησα ότι το σωστό ήταν να στηρίξω τη κατηγορουμένη και να είμαι δίπλα της. Αυτό έγινε μέχρι τη στιγμή που συνελήφθη. Συγκεκριμένα, λίγη ώρα πριν συλληφθεί επικοινώνησε μαζί μου τηλεφωνικά και μου είπε ότι άκουσε από δημοσιογράφο (αναφέρει το όνομα) να λέει ότι στο αίμα της Τζωρτζίνας βρέθηκε η ουσία κεταμίνη και με ρωτούσε τι είναι αυτό. Μετά ενημερώθηκα από την αδελφή της ότι ήρθαν από την αστυνομία και της είπαν να τους ακολουθήσει στη ΓΑΔΑ για να δώσει κατάθεση.

Τα υπόλοιπα είναι γνωστά καθόσον συνελήφθη. Επικοινώνησα μαζί της μετά τη σύλληψή της μόνο δύο φορές, ενώ βρισκόταν στη ΓΑΔΑ και προσπάθησα να την καθησυχάσω μέχρι και εγώ να μάθω τι ακριβώς συμβαίνει. Από εκεί και πέρα δεν επικοινώνησα ξανά μαζί της γιατί ήδη άκουγα ότι βρέθηκε μεγάλη ποσότητα της ουσίας κεταμίνη στο αίμα της Τζωρτζίνας και πλέον το έχω επιβεβαιώσει αφού έλαβα αντίγραφα της δικογραφίας και είδα με τα μάτια μου την τοξικολογική εξέταση, η οποία δεν επιδέχεται αμφισβήτηση».

Ρωτήθηκε επίσης αν θα μπορούσε η κ. Πισπιρίγκου να βρει την ουσία κεταμίνη με κάποιο τρόπο και είχε απαντήσει ότι:
«Δεν θεωρώ ότι θα ήταν κάτι εύκολο για εκείνη να βρει, γιατί δεν υπάρχει στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον κάποιος που να γνωρίζει από τέτοιου είδους ουσίες. Τίποτε άλλο δεν έχω να προσθέσω».

Ο μάρτυρας είχε υποστηρίξει επίσης ότι, πριν από τον πρώτο θάνατο, που βίωσε η οικογένεια, αυτόν της Μαλένας το 2019, ο γάμος του δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα. Όλα πήγαιναν καλά: «Με τη κ. Πισπιρίγκου γνωριστήκαμε σε αγώνα ποδοσφαίρου, στο γήπεδο της Πάτρας το έτος 2013. Δημιουργήσαμε σχέση και αργότερα το ίδιο έτος ήρθε στη ζωή μας η Τζωρτζίνα. Επίσης το ίδιο έτος, στις 20-09-2013, παντρευτήκαμε με πολιτικό γάμο.

Το έτος 2015 ήρθε στη ζωή μας το 2ο παιδί μας η Μαλένα. Μέχρι το έτος 2019 που απεβίωσε η μικρή μας Μαλένα, της οποίας η αιτία θανάτου ήταν η ηπατική ανεπάρκεια, ήμασταν μια χαρά σαν οικογένεια. Ήταν όλα ιδανικά μεταξύ μας.. Από το έτος 2019 και μετά και λόγω του θανάτου της μικρής μας Μαλένας άρχισαν τα μικροπροβλήματα στη σχέση μας χωρίς αυτό όμως να έχει αντίκτυπο στα παιδιά μας» είχε πει.

Επιτροπή Ελέγχου, Διακυβέρνησης και Συμμόρφωσης ΕΠΟ: "Aνυπόστατες οι φήμες..."


Τέλος στις φήμες εκτός και εκτός ΕΠΟ, "περί δήθεν παρατυπιών στην λήψη αποφάσεων της", βάζει η η Επιτροπή Ελέγχου, Διακυβέρνησης και Συμμόρφωσης της ΕΠΟ, .

Σε δελτίο Τύπου αναφέρει:

«Σε απάντηση των όσων φημολογούνται εντός και εκτός Ε.Π.Ο. και γράφονται στον Τύπο περί δήθεν παρατυπιών στην λήψη αποφάσεων της νεοσύστατης Επιτροπής Ελέγχου, Διακυβέρνησης και Συμμόρφωσης, η Πρόεδρος και τα Μέλη της Επιτροπής απαντούν στην Εκτελεστική Επιτροπή αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο, ότι η Επιτροπή συγκαλείται και εκδίδει αποφάσεις νομότυπα και δη σύμφωνα με το τα όσα προβλέπει το Καταστατικό της Ομοσπονδίας αλλά και ο Αστικός Κώδικας. Αιχμές και αμφιβολίες που αιωρούνται κρίνoνται παντελώς ανυπόστατες και σίγουρα θεωρούνται απόρροια της δυσαρέσκειας που αισθάνονται οι ελεγχόμενοι από την Επιτροπή».

Μάλιστα, στη δημοσιότητα δόθηκε και η απάντηση της Επιτροπής Ελέγχου, Διακυβέρνησης και Συμμόρφωσης προς την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ.

Αναλυτικά:

«ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ Ε.Π.Ο.

Δημοσιεύματα στον Τύπο και οργιάζουσες φήμες διαφόρων κύκλων εντός και εκτός Ε.Π.Ο. προσπαθούν να εισάγουν αμφιβολίες ως προς την νομιμότητα έκδοσης των αποφάσεων της Επιτροπής Ελέγχου, Διακυβέρνησης και Συμμόρφωσης, δίχως να λαμβάνουν υπόψη τους το νομικό πλαίσιο, το οποίο εφαρμόζεται απαρέγκλιτα από όλα τα μέλη της Επιτροπής.

Προς ενημέρωσή Σας, δέον είναι να Σας επισημάνουμε τα ακόλουθα:

Κάθε συλλογικό όργανο διαθέτει έναν Πρόεδρο. Ο ρόλος του Προέδρου μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την εκπροσώπηση του οργάνου εκτός αν ορίζεται άλλως στο Καταστατικό του. Στην προκείμενη περίπτωση, Πρόεδρος της Επιτροπής είναι η κ. Διονυσία Μπιτζούνη, η οποία εξελέγη νομότυπα και κατ’ απαίτηση των UEFA/FIFA και με σκοπό τον έλεγχο Υμών. Δεν υφίσταται δε ζήτημα διαφορετικής εκπροσώπησης της Επιτροπής εφόσον, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση, δεν ορίζεται άλλως.

Ακολούθως κάθε απόφαση που λαμβάνει το όργανο υπογράφεται από τον νόμιμο εκπρόσωπό του. Η υπογραφή του Προέδρου ή του αναπληρωτή του αρκεί για τη νόμιμη υπόσταση κάθε πράξης του συλλογικού οργάνου (ΣτΕ 2970, 3648/2010, 2719/2007, 250, 2974, 3496/2006, 2253/2002). Τα ονόματα των μελών του συλλογικού οργάνου δεν απαιτείται, κατά νόμο, να αναφέρονται στο σώμα της απόφασης του συλλογικού οργάνου (ΣτΕ 2698/2014, 2634/2005 ). Ως εκ τούτων οι αποφάσεις που αφορούν την Επιτροπή Ελέγχου, Διακυβέρνησης και Συμμόρφωσης και γενικότερα όλα τα σχετικά έγγραφα φέρουν την υπογραφή της Προέδρου, κ. Μπιτζούνη, ως εκπροσώπου του οργάνου.

Περαιτέρω, όταν καλείται η Επιτροπή να γνωμοδοτήσει, κατά τα ορισθέντα πραγματοποιείται συνεδρίαση των μελών αυτής, από την οποία προκύπτει η συλλογική απόφαση, η οποία αποτυπώνεται εγγράφως και αρμοδίως. Δεν νοείται η λήψη απόφασης, δίχως την προηγηθείσα αντίστοιχη συνεδρίαση του οργάνου ενώ δεν υφίσταται λόγος δημοσιοποίησης των σχετικών πρακτικών, καθότι η εκφρασθείσα άποψη κάθε μέλους και η συλλογιστική που προηγήθηκε αυτής ουδόλως ενδιαφέρει τρίτους. Οι τρίτοι – ενδιαφερόμενοι έχουν στη διάθεσή τους την νομίμως σχηματισθείσα απόφαση του συλλογικού οργάνου, του οποίου δε ο ρόλος είναι να ελέγχει και όχι να ελέγχεται, όπως επί ματαίω επιχειρείται.

Απορίας άξιον είναι ότι ουδέποτε στο παρελθόν έχει εκφραστεί και δη δια της περιρρέουσας ατμόσφαιρας και διοχετευθεί στον Τύπο αντίστοιχη αμφισβήτηση της εκπροσώπησης οιουδήποτε οργάνου της Ομοσπονδίας, το οποίο δρα συλλογικά (βλ. π.χ. αποφάσεις Ε.Ε. κ.λπ.). Αξιοσημείωτο δε είναι πως από τον πρώτο κιόλας χρόνο θέσπισης της Επιτροπής και λειτουργίας αυτής, ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων, με αποτέλεσμα να εξάγεται το συμπέρασμα πως μάλλον η Επιτροπή ορθά λειτουργεί και οι αποφάσεις της μάλλον ενοχλούν τους ελεγχόμενους.

Αθήνα, 26/01/2023

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ, ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Διονυσία Μπιτζούνη

Νίκος Μπούρμπος

Δημήτρης Βασιλικός

Χρήστος Λάλας

Κωνσταντίνος Στεργίου».

Β.ΣΙΔΕΡΗΣ στη "ΔΙΚΗ": «Αν υπήρχε απινιδωτής στο γήπεδο, ίσως να είχε σωθεί ο ποδοσφαιριστής»

Γιά το θάνατο του 46χρονου ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή από ανακοπή καρδιάς, σε γήπεδο στο Ναύπλιο, μίλησε στη «Δίκη στο Open» ο πρόεδρος της ΕΠΣ Αργολίδας Βασίλης Σιδέρης.Αναλυτικά όσα είπε ο Βασίλης Σιδέρης:

Για το περιστατικό: «Είμαστε πολύ ευαισθητοποιημένοι στην Αργολίδα. Έχουμε πιστοποιήσει 35 γιατρούς, νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές με σεμινάριο BLS και χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή. Κάνουμε πιστοποίηση κάθε τρία χρόνια ώστε να είμαστε επανδρωμένοι και σε περίπτωση που τύχει κάποιο δύσκολο περιστατικό όπως του 46χρονου για να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε. Χθες με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, στο δίλεπτο, ενώ περπατούσε ο ποδοσφαιριστής κατέρρευσε. Υπήρχε γιατρός του αγώνα και άλλος διαπιστευμένος γιατρός αγώνα και στην κερκίδα. Αμέσως έτρεξαν, έκαναν ΚΑΡΠΑ, σε 13 λεπτά ήρθε το ασθενοφόρο, σε 5 λεπτά ήμουν κι εγώ στο γήπεδο. Ανοίξαμε το νοσοκομείο του Ναυπλίου γιατί εφημέρευε του Άργους και η απόσταση ήταν μεγαλύτερη. Έγιναν υπεράνθρωπες προσπάθειες από τους γιατρούς στο γήπεδο και στο νοσοκομείο αλλά δυστυχώς κατέληξε».

Για τις καταγγελίες για τον δήμο Ναυπλιέων ότι οι 8 απινιδωτές για τα αθλητικά κέντρα δεν χρησιμοποιούνται, ότι δηλαδή στο γήπεδο δεν υπήρχε απινιδωτής: «Εγώ τώρα το ακούω. Αν είχαν απινιδωτή και τους είχαν κρυμμένους, κακώς. Με προσωπικές μου ενέργειες με την Περιφέρεια, έχουν πάει απινιδωτές στο ΔΑΚ Άργους και το ΔΑΚ Ναυπλίου. Στο συγκεκριμένο ματς δεν υπήρχε απινιδωτής και εμείς έχουμε απευθυνθεί σε όλους τους φορείς τα 2 τελευταία χρόνια και πραγματικά είναι κάτι που το επιζητούμε. Είναι πολύ σωστή η απόφαση του κ. Μπαλτάκου, συμφωνώ, γιατί έχω κάνει κι εγώ στην υγειονομική επιτροπή αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ και ήμουν από αυτούς που φώναζα ότι θα πρέπει στα γήπεδα βάσει του ΚΑΠ να προβλέπεται στο γήπεδο γιατρός, νοσηλευτής, φυσικοθεραπευτής διαπιστευμένος με σεμινάρια ΚΑΡΠΑ και χρήση εξωτερικού απινιδωτή».

Αν όλοι αυτοί οι θάνατοι ποδοσφαιριστών οφείλονται στην έλλειψη απινιδωτή: «Κάποια περιστατικά μπορεί να συμβούν αλλά όταν συμβαίνει κάτι τόσο αιφνίδιο είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Σας το λέω και από το επάγγελμά μου επειδή μου έχουν τύχει πολλά περιστατικά, είμαι 33 χρονιά φυσικοθεραπευτής και έχω κάνει σε πολλά παιχνίδια γιατρός. Είναι ένα περιστατικό το οποίο συνέβη και όταν είναι τόσο αιφνίδιο βλέπετε ότι δεν αντιμετωπίζεται παρά τις προσπάθειες που έκαναν και οι δύο γιατροί του αγώνα και με τον απινιδωτή που αμέσως εφάρμοσαν οι άνθρωποι του ΕΚΑΒ μόλις ήρθαν και στην πορεία προς το νοσοκομείο. Συμβαίνουν αλλά αν είχαμε εκείνη την ώρα απινιδωτή, υπήρχε μια μικρή πιθανότητα. Όταν πήγα στο γήπεδο οι γιατροί μου είπαν ότι σε 2-3 λεπτά έχασε τον σφυγμό του».

Για το πού βρίσκονταν οι απινιδωτές: «Τώρα από την εκπομπή ακούω ότι υπήρχαν οι απινιδωτές στο Ναύπλιο και δεν είχαν δοθεί στα γήπεδα που χρησιμοποιούμε. Αν είχαν τους απινιδωτές και δεν μας είχαν γνωστοποίηση ότι υπάρχουν για να τους χρησιμοποιήσουμε, γιατί οι γιατροί μας είναι εκπαιδευμένοι στη χρήση εξωτερικού απινιδωτή, δεν ξέρω τι να πω. Υπάρχει πιθανότητα να είχε σωθεί αυτή η ζωή. Περιμένουμε και τη νεκροψία τι θα δείξει. Πρέπει να είναι πιο λεπτομερής ο έλεγχος, θα συνιστούσα και υπέρηχο καρδιάς όχι μόνο ηλεκτροκαρδιογράφημα. Εμείς εδώ έχουμε κάνει συμβάσεις με καρδιολόγους που εξετάζουν και βγαίνει η κάρτα υγείας. Έχουμε δώσει μεγάλη βάση στην κάρτα υγείας του αθλητή και στους αγώνες να υπάρχει παρουσία γιατρού».

Αν ο εκλιπών είχε κάρτα υγείας: «Είχε κάρτα υγείας θεωρημένη στις 6/12.2022 από καρδιολόγο, την είδα με τα μάτια μου. Εκφράζω θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του και ελπίζω με την απόφαση του Μπαλτάκου, να είναι το τελευταίο θύμα που θρηνούμε στα γήπεδα».

ΑΡΧΗ ΞΕΠΛΥΜΑΤΟΣ: Ανοίγουν τραπεζικοί λογαριασμοί για στημένα ματς


Για πρώτη φορά υπογράφεται μνημόνιο συνεργασίας, μεταξύ του Προέδρου της Αρχής Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος Χαράλαμπου Βουρλιώτη και του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Γιώργου Μαυρωτά, που είναι επικεφαλής της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α.)!

Το αποκάλυψε απόψε η "Δίκη στο Open".Στόχος της συνεργασίας τους είναι τα χειραγωγημένα ματς και το παράνομο στοίχημα, που έχουν αναδειχθεί σε πραγματική μάστιγα στη χώρα μας.

Ο επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου σε συνεργασία με την Ε.Π.ΑΘΛ.Α θα ενημερώνεται για όλους τους φακέλους της Sportradar.

Αναμένεται άμεσα δράση της Αρχής, με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών και συνεργασία με άλλους διεθνείς διωκτικούς οργανισμούς και ομόλογες Αρχές άλλων χωρών, με στόχο τα κυκλώματα στον παράνομο στοιχηματισμό.

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

Στον αέρα το Ειδικό Δικαστήριο Παπαγγελόπουλου - Τουλουπάκη λόγω εκλογών!


Οι επερχόμενες εκλογές επηρεάζουν τη διάρκεια του Ειδικού Δικαστηρίου, με κατηγορούμενους τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνη του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την πρώην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Αυτό προέκυψε από τη σημερινή διαδικασία στο ακροατήριο του Ειδικού Δικαστηρίου, καθώς η Πρόεδρος Μαρία Ηλιοπούλου, στη διάρκεια της απολογίας του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ξαφνικά μίλησε για πίεση στο χρόνο, που δέχεται το δικαστήριο, για να ολοκληρώσει τη δίκη και να βγάλει ετυμηγορία μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Στις αντιδράσεις των συνηγόρων, η Πρόεδρος απάντησε ότι, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει εκδοθεί απόφαση του δικαστηρίου, χωρίς να εξηγεί τους λόγους και τόνισε ότι, εαν χρειαστει, το δικαστήριο θα συνεδριάσει και Σάββατο, για να τελειώσει εγκαίρως η δίκη.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, εάν η δίκη δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 10 Μαρτίου, που αναμένεται να προκηρυχτούν εκλογές, τότε η διαδικασία στο Ειδικό Δικαστήριο θα πρέπει να "παγώσει" και να συνεχιστεί μετά.

Ο κίνδυνος ωστόσο που ελλοχεύει προκύπτει κυρίως από το γεγονός ότι, ορισμένα από τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου θα αποχωρήσουν τέλος Ιουνίου λόγω συνταξιοδότησης, με αποτέλεσμα, εαν έχουμε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, να μην μπορεί να συγκροτηθεί στη συνέχεια το δικαστήριο.
"Κατέστρεψαν τη ζωή μου και τη ζωή της οικογένειας μου. Ενα πανίχυρο και διεφθαρμένο σύστημα προσπάθησε να με εξοντώσει. Απέτυχαν, έμεινα όρθιος και θα παραμείνω. Αγνοούν όμως ότι, ποτέ μα ποτέ δεν ηττήθηκαν από την ύλη και την κτηνωδία, οι ιδέες και το πνεύμα"!

Είναι λόγια του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, που δίνουν το στίγμα της απολογιας του.

Σε δραματικύς τόνους και με εμφανή συγκίνηση ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος χαρακτήρισε "εφιάλτη" το εδώλιο και τόνισε:

"Οποια αποφαση και να πάρετε εγώ θα ειμαι ο νικητής και ακόμη μετά το θάνατο μου, ακόμη και μετά την ενδεχόμενη καταδίκη μου, θα είμαι ο εισαγγελέας που συγκρούστηκε με τη διαπλοκή".

O πρώην υπουργός διακήρρυξε σε όλους τους τόνους την αθωώτητς του και τόνισε ότι, δεν επιθυμει να απαλλαγει για νομικούς λόγους, αλλά επί της ουσίας.

Αναφέρθηκε διεξοδικά στους τρεις ανώτατους εισαγγελείς, Παναγιώτη Αθανασίου, Ελενη Ράικου και Γεωργία Τσατανη, που κατέθεσαν εναντίον του και τόνισε: "Δεν θα τους ακολουθήσω στο βούρκο"!

Μεταξύ άλλων είπε:

"Θα ξεκινήσω καθήμενος στο εδώλιο, γιατί ως εισαγγελέας αντιλαμβάνομαι ότι, οι ρόλοι είναι διακριτοί. θα ξεκινήσω όρθιος, γιατί έτσι απαιτείται. Αλλά για αργότερα, θα σας θυμίσω αυτό που έγραφαν παλιά στα λεωφορεία ότι, "η ορθοστασία για τους νεους είναι άσκηση. Για τους ηλικιωμένους ειναι ταλαιπωρία".

"Κυρία Πρόεδρε, πάντα είχα ένα φόβο, να μην καταρρέυσω στο εδώλιο. Θελω να ευχαριστήσω εσάς και τα μέλη του δικαστηρίου, που εξασφαλίσατε μιά άψογη διαδικασία. Ζητώ συγγνώμη γιατί κάποιες υπερβολές δικές μου και των συνηγόρων μου θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθει. Αλλά να μας αναγνωρισετε το άλλοθι ότι, η αδικία και ο ανελέητος πόλεμος που δέχτηκα, τους έκαναν και με έκαναν να το παρουμε προσωπικά.

Οπως είναι γνωστό στο πανελλήνιο, το βούλευμα του Αρείου Πάγου αποφάσισε και έκρινε ομόφωνα, οριστικά και αμετάκλητα ότι, δεν υπάρχει σκευωρια Novartis, ουτε και Ρασπούτιν. Παρόλα αυτά τις προηγούμενες ημέρες στη Βουλή, κάποιοι έδειξαν παντελή σεβασμό στη Δικαιοσύνη και αγνόησαν το βούλευμα και μίλαγαν για Ρασπούτιν. Δεν θα μιλήσω για το τεκμήριο αθώωτητας, Αυτό που έχει σημασία είναι η έλλειψη σεβασμού στη Δικαιοσύνη. Αυτό ήταν και μια απρόσφορη απόπειρα να χειραγωγηθει η Δικαισύνη. Σήμερα είδα συνέντευξη υπουργού για τη Novartis και τις υποκλοπες και εύχομαι να διαψευσθω ότι, την τύχη μου θα έχει ο κ. Ράμμος και λισως και ο Μενουδάκος. Εαν μπορέσουν θα οδηγήσουν τον κ. Ράμο σε κάποιο εδωλιο. Οσο για τον κ. Μενουδακο θα εξαρτηθεί εάν θα κάνει το καθήκον το. Η μέθοδος είναι δοκιμασμένη. Σπιλώνουν συνειδήσεις!

Και πρόσθεσε:

"Με πληροφορούν έντιμοι άνθρωποι και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ ότι, σχεδιάζουν άλλη μία αθλιότητα σε βάρος μου, όχι σε σχέση με το δικαστήριο σας. Αλλά ελπίζω να μην το επιχειρήσουν".

Κυρία Πρόεδρε, κύριοι δικαστές, το εδωλιο για μένα που υπηρέτησα τη Δικαιοσύνη ως εισαγγελέας, είναι εφιάλτης. Επειδή παραμένω εισαγγελέας, έστω και μετά τη συνταξιοδότηση μου, η διαδικασία είναι εφιάλτης. Πέντε ολόκληρα χρόνια υφίσταμαι τα πανδεινα εγώ κι η οικογένεια μου. θα αναφερθώ στην ανελέητη σκευωρία σε βάρος μου. Υπηρέτησα τη Δικαιοσύνη και την πατρίδα ως ιδεολόγος. Και θελω να πεθανω ως ιδεολόγος.

Ενα πανίσχυρο σύστημα, πολιτικό, οικονομικά, με τεράστια δύναμη μιντιακή, που έχει χρήμα, που του έχουν εξασφαλίσει οι λαμογιές του και πολλές άκρες στη Δικαιοσύνη, με έχει στοχοποιήσει.

Το εδώλιο στο οποίο οδηγήθηκα όχι από τις πράξεις μου, αλλά από τις αθλιότητες τους και τις μεθοδευσεις τους, επειδή ήθελαν να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους, για μενα δεν είναι μόνον εφιάλτης, αλλά και τίτλος τιμής.

Ενα σάπιο σύστημα, με θεώρησε επικίνδυνο και προσπάθησε να με εξουδετερωσει, για να συγκαλυψει τα μεγάλα σκάνδαλα φοροδιαφυγής, το σκάνδαλο Νοvartis, φοροδιαφυγής, με τη λίστα Λαγκάρντ και το σκάνδαλο Βγενόπουλου.

Το εδώλιο όμως για μένα είναι και μία ευκαιρία, για να εκθέσω στο δικαστήριο σας και στην πλειοψηφλια των ελλήνων δικαστών, την αλήθεια. Οχι τη δική μου, αλλά την αληθεια της δικογραφίας.

Το θέμα είναι ότι, πλήττεται η Δικαιοσύνη και η Δημοκρατία, όταν ακούγονται τα προσωνύμια που εφηύρε ο αρρωστημένος νούς τους.

Οπως η παρούσα δίκη δεν είναι πολιτική και πρεπει να ειπωθούν όλα, για να καταγραφούν όχι μόνο στα πρακτικά, αλλά και στην ιστορία.

Μετά την εξαντλητική διαδικασία στο δικαστήριο σας, το κατηγορητήριο εναντίον μου έχει καταρρεύσει. Δεν θα αναφερω νομικούς συλλογισμούς. Αυτά θα σας τα πουν οι δικηγόροι μου. Δεν θέλω να απαλλαγώ για νομικούς λόγους, αλλά επί της ουσίας.

Από όλους τους μάρτυρες τρεις μόνον εισαγγελείς από το σύνολο των χιλιάδων δικαστών και εισαγγελέων, παρά τις προσπάθειες να υπάρξουν πολλοι περισσότεροι, κατέθεσαν απροκάλυπτα ψεύδη, που επινοήθηκαν εκ των υστέρν, για να διαστρεβλώσουν την αλήθεια. Φάσκουν και αντιφάσκουν μεταξύ τους.

θα αναφερθώ μόνο στα ψεύδη των τριών εισαγγελέων, που αποτελούν τη βαση των κατηγοριών εναντίον μου. Τα ψεύδη τους είναι τόσα πολλά, που ακομη και χτες το βράδυ, τόσα χρόνια μετά, που έκανα την τελευταια επισκόπηση, εντόπισα κι αλλα.

Ολες οι καταθέσεις τους από την αρχή μέχρι το τέλος, είναι κατασκευασμένες. Θα περιοριστώ σε ενδεικτική και πληρως αποκαλυπτική απαρίθμηση.

Οι πολιτικοί διώκτες μου και οι τρεις αυτοί μάρτυρες προσπάθησαν να εμφανίσουν το σκάνδαλο της Novartis, που είναι σκάνδαλο σε όλο τον κόσμο, ως σκευωριες δικές μου.

Κατέστρεψαν τη ζωή μου και τη ζωή της οικογένειας μου. Ενα πανίχυρο και διεφθαρμένο σύστημα προσπάθησε να με εξοντώσει. Απέτυχαν, έμεινα όρθιος και θα παραμείνω. Αγνοούν όμως ότι, ποτέ μα ποτέ δεν ηττήθηκαν από την ύλη και την κτηνωδία, οι ιδέες και το πνευμα!

Οποια αποφαση και να πάρετε εγώ θα ειμαι ο νικητής και ακόμη μετά το θάνατο μου, ακόμη και μετά την ενδεχόμενη καταδίκη μου, θα είμαι ο εισαγγελέας που συγκρούστηκε με τη διαπλοκή.

Δεν φοβήθηκα τα τέρατα, που πήγαν να με κατασπαράξουν. Γιά μένα ο μαγαλύτερος κίνδυνος είναι να μοιάσεις στα τέρατα. Απέφυγα αυτόν τον κίνδυνο, για σκέφτηκα ότι, εάν γινω σαν κι αυτούς, θα χάσω οριστικά".

H απολογία του κ. Παπαγγελόπουλου είναι σε εξέλιξη.






ΑΠΟΨΕ στη "ΔΙΚΗ": Η παρέμβαση της Δικαιοσύνης για στημένα ελληνικά ματς που στοιχηματίζονται στην Ασία (ΒΙΝΤΕΟ)


 Η "Δίκη στο Open", στη νέα εποχή.

Το μακροβιότερο talk show, σήμερα, στις 9 το βράδυ, ζωντανά, στην υβριδική τηλεόραση του Open.

Η αθλητική εκπομπή των μεγάλων αποκαλύψεων δίνει πάλι τον τόνο, για να μη μείνει τίποτε στο σκοτάδι:

ΕΡΕΥΝΑ: Τα στημένα ματς στην Ελλάδα και ο παράνομος στοιχηματισμός στην Ασία - Η νέα παρέμβαση της Δικαιοσύνης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιατί δεν αξιοποιούνται οι φάκελοι της Sportradar

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες ποινές προβλέπονται για τους χειραγωγημένους αγώνες - Σχολιάζουν: Η νομικός αθλητικού δικαίου Πένυ Κονιτσιώτη, ο στοιχηματικός αναλυτής Νίκος Παναγόπουλος, ο μάνατζερ FIFA Γιάννης Κόντης, ο μάνατζερ UEFA Κώστας Μπότος

Τριάντα πέντε χρόνια "Δίκη", με όλο το αθλητικό παρασκήνιο.

Σήμερα, στις 9 το βράδυ, ζωντανά, στην υβριδική τηλεόραση του Open. Και σε μαγνητοσκόπηση, μετά τα μεσάνυχτα, στο Ανοιχτό Κανάλι.

Ελπίζω ότι δεν ακολουθούν ποτήρια, γροθιές, κλωτσιές!..


Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος*


Θέλω να πιστεύω ότι, ΔΕΝ υπήρξαν πολλοί Έλληνες και Ελληνίδες ψηφοφόροι, που σύντομα θα κληθούμε να επιλέξουμε τα 300 μέλη του Εθνικού μας Κοινοβουλίου, που «χάρηκαν» με τους διαλόγους που ακούστηκαν στον πολιτικά «ιερό χώρο της Βουλής» το τριήμερο της διεξαγωγής της συζήτησης για το θέμα «πρότασης δυσπιστίας» που προκάλεσε ο κ. Τσίπρας ως Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Και είμαι βέβαιος ότι ελάχιστοι Έλληνες και Ελληνίδες επιδοκίμασαν την πρωτοφανούς έντασης αλλά και «απίστευτου» λεκτικού περιεχομένου «λογομαχίες» μεταξύ του Πρωθυπουργού κ Μητσοτάκη και του κ Τσίπρα, τις επιθέσεις κατά της Κυβέρνησης άλλων στελεχών της Αντιπολίτευσης και (για μια ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια) μεταξύ του Υπουργού της Ν. Δ. κ Γεωργιάδη και του πρώην Υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ κ Πολάκη…

Έλλειψε, βέβαια από τις τοποθετήσεις καθώς ΔΕΝ κατέχει έδρα στην Ελληνική Βουλή, αλλά στο Ευρωκοινοβούλιο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ Ανδρουλάκης και κάποιοι σημείωσαν ότι αυτό ανέδειξε για μια ακόμη φορά το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Ότι, κάποιοι τηλεθεατές και ράδιο-ακροατές με χαιρεκακία τις «απήλαυσαν» δεν θα το αμφισβητήσω καθώς σε κάθε ευνομούμενη Πολιτεία υπάρχουν και εκείνοι που «χαίρονται και τρίβουν τα χέρια τους», όταν βλέπουν, ακούνε και διαβάζουν τα «ολισθήματα» Αρχηγών και στελεχών Κομμάτων που οδηγούν σε απαξίωση του Ελληνικής Εμπνεύσεως Πολιτεύματος που είναι διεθνώς γνωστό με τον όρο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (γιατί τόσο εύκολα εμείς οι νέο-Έλληνες λησμονούμε την ιστορία μας;)

Θα με ρωτήσουν κάποιοι καλόπιστοι αναγνώστες και αναγνώστριες:

«Καλά εσύ, κύριε Καθηγητά, ΔΕΝ βλέπετε ότι καθημερινά και με αυξημένη πλέον ταχύτητα εξευτελίζεται ο Κοινοβουλευτικός πολιτικός μας πολιτισμός και όχι μόνο;»

Θα απαντήσω με ειλικρίνεια:

«Τα βλέπω, τα ακούω, τα διαβάζω και, το καταθέτω δημοσίως ότι θλίβομαι!…»

Και θλίβομαι ακόμη περισσότερο με εκφράσεις για «εγκληματικές συσπειρώσεις», για «προσβολές της Δικαιοσύνης», για «Αντισυνταγματικές πράξεις» και «κακουργηματικές συμπεριφορές» που παραμένουν «ατιμώρητες».

Στο τριήμερο της συζήτησης της «πρότασης μομφής» που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ (αλήθεια υπήρξαν συμπατριώτες και συμπατριώτισσές μας που πίστεψαν έστω για ένα δευτερόλεπτο ότι, θα είχε κάποια «τύχη» αυτή η «πρόταση μομφής»;) ειπώθηκαν, ακούστηκαν και
καταγράφηκαν λέξεις, όροι και «κοσμητικά επίθετα» που, εάν τα έλεγαν αυτά μέλη του Εθνικού Κοινοβουλίου σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης ή της Αμερικής, σίγουρα την ίδια στιγμή ΔΕΝ θα τους χωρούσε πια η Πατρίδα τους…

Το απόγευμα της Παρασκευής 27ης Ιανουαρίου με την συμπαγή Κομματική πλειοψηφία 156 μελών του Κυβερνώντος Κόμματος οδηγήθηκε σε ήττα, που εξαρχής κάθε λογικός ψηφοφόρος είχε προβλέψει, το αίτημα του κ Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ!..

Στο χρονικό διάστημα λιγότερο των τριών μηνών, εφόσον γίνουν στις 9 Απριλίου, όπως λέγεται οι Εθνικές μας εκλογές, με τέτοιο κλίμα πόλωσης και προσβολών τι άλλο θα μπορούσαμε να περιμένουμε ως επόμενη «κωμικοτραγική πράξη» στο εξελισσόμενο
Κοινοβουλευτικό μας «σόου»;

Δεδομένου ότι τα έδρανα της Βουλής είναι αδύνατον να αποκολληθούν από τις βάσεις τους λέτε να δούμε να εκσφενδονίζονται ποτήρια ή να «πέφτουν γροθιές και κλωτσιές», όπως έχουμε δει στους τηλεοπτικούς μας δέκτες να συμβαίνει στις αίθουσες Κοινοβουλίων κάποιων άλλων χωρών;

Σίγουρα τέτοιες συμπεριφορές φυσικής βίας ΔΕΝ τις περιμένω ούτε εγώ ούτε εσείς αλλά παίρνω το θάρρος να ζητήσω από τους Πολιτικούς μας τους 300 εκλεγμένους που επιθυμούν, να παραμείνουν στις θέσεις τους και τους υπόλοιπους που ευελπιστούν να εισέλθουν στη Βουλή των Ελλήνων να «φρενάρουν» τις λεκτικές υπερβολές και προσβολές!..

Φοβάμαι ότι ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ οδεύοντας στην πρωτόγνωρη διαδικασία της «απλής αναλογικής» που σίγουρα εγκυμονεί αστάθεια σε καιρούς, μάλιστα, που είναι χαλεποί και βεβαρυμμένοι από τα τερτίπια του γείτονα που έχει ταυτόχρονα με εμάς κρίσιμες για το «καθεστώς» του Εθνικές εκλογές…

Πριν το κάνετε εσείς φίλες και φίλοι, βάζω εγώ «κόκκινο πιπέρι» στη γλώσσα μου και κλείνω ζητώντας από Αρχηγούς, Κόμματα και υποψηφίους να χρησιμοποιήσουν επιχειρήματα και όχι «εμπρηστικά» λόγια αν θέλουν να κερδίσουν την ψήφο μας…

----------------------------------

*O Γιώργος Πιπερόπουλος, Δρ Κοινωνιολογίας - Ψυχολογίας, είναι Επίτιμος Καθηγητής Μάνατζμεντ και Μάρκετινγκ στο Βρετανικό Πανεπιστήμιο Durham, Συνταξιούχος Καθηγητής Μάνατζμεντ, Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων και πρώην Πρόεδρος του
Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Ο τρόπος μετάβασης σε νέο Σύνταγμα με λιγότερες ελευθερίες


Του Χριστόφορου Σεβαστίδη, ΔΝ Εφέτη,

Μέλους του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Με το βάρος του Θεμελιώδους Νόμου της κοινωνίας, έμφορτος ιδεολογικοπολιτικών συγκρούσεων και πολύμορφων αγώνων, φορέας ενός ιστορικού νήματος που κρατάει από την γαλλική αστική επανάσταση, αποτέλεσε πάντα έναν συγκερασμό αντιτιθέμενων συμφερόντων, ένα αποτύπωμα της κοινωνικής και πολιτικής κατάστασης τη στιγμή της σύνταξής του. Το αυξημένο κύρος και η ισχύς του Συντάγματος απαιτούν μια σταθερότητα στην εφαρμογή των κανόνων του και μια διαδικασία αναθεώρησής του αυστηρά τυπική και αργή.

Ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ των Συνταγματικών αναθεωρήσεων δεν είναι κενός. Μικρές ανεπαίσθητες ή μεγάλες αλλαγές, που αποτυπώνονται άλλοτε σε νομοθετικά κείμενα άλλοτε σε δικαστικές αποφάσεις, σε επιστημονικές μελέτες, που καταγράφονται ως κοινωνικές τάσεις, συσσωρεύονται διαρκώς και αποτελούν το υλικό, την μαγιά της επόμενης αναθεώρησης. Τα Κράτη έχουν τους κατάλληλους μηχανισμούς να καναλιζάρουν, να κατευθύνουν τις εξελίξεις, να ωριμάσουν τις συνθήκες όπως αυτά επιθυμούν με τέτοιον τρόπο που η ενσωμάτωση των αλλαγών και η μετουσίωσή τους σε συνταγματικούς κανόνες να φαντάζει μια εντελώς φυσιολογική εξέλιξη.

Ο νικητής υπαγορεύει τους όρους, ο νικημένος τους υφίσταται. Ο πρώτος επιθυμεί ωστόσο η κυριαρχία του να μην προκαλέσει κοινωνικές συγκρούσεις και αναταραχές. Να γίνει με τον περισσότερο ανώδυνο τρόπο ώστε να διασφαλιστεί η κοινωνική ειρήνη. Οι υφιστάμενες συνταγματικές διατάξεις –προϊόν ενός παλαιότερου κοινωνικού συσχετισμού δυνάμεων- διατηρούν την τυπική τους ισχύ και δεν καταργούνται. Διαβρώνονται όμως με συστηματική συνέπεια από δεκάδες νομοθετικές παρεμβάσεις στα πλαίσια της δυνατότητας που παρέχει το ίδιο το Σύνταγμα («όπως νόμος ορίζει»). Σαν τον «διχοτομημένο υποκόμη» του Καλβίνο το μισό καλό, το συντετριμμένο, οι συνταγματικές αρχές που προβλέπουν την ελευθερία έκφρασης και του τύπου, το δικαίωμα της συνάθροισης, της απεργίας, το δικαίωμα στην εργασία, στην κοινωνική ασφάλιση, το απόρρητο των επικοινωνιών– κομβικό ζήτημα στον πολιτικό και επιστημονικό διάλογο που διεξάγεται αυτές τις μέρες, μένουν γράμμα κενό καθώς το μισό κακό, οι νομοθετικές παρεμβάσεις, έχουν εξολοθρεύσει τον γεννήτορά τους.

Οι κοινωνίες που συνήθως μόνο με συγκρούσεις τιθασεύονταν στο παρελθόν έπειτα από συνταγματικές εκτροπές, βαθιά πολιτικοποιημένες, που αξιολογούσαν την προσήλωση στη συνταγματική νομιμότητα με άλλους όρους, δύσκολα διαχειρίσιμους από τις κυβερνήσεις (θα θυμηθεί εύκολα κανείς την γενιά του 1-1-4 και τους αγώνες για την περιφρούρηση του Συντάγματος), επιβεβαιώνουν σήμερα, μετά από 5 αιώνες, τη σκέψη του Ετιέν ντε Λα Μποεσί «Ένας λαός σκλαβώνεται μόνος του, κόβει τον ίδιο του τον λαιμό, όταν έχοντας επιλέξει ανάμεσα στο να είναι υποτελής και στο να είναι ελεύθερος, εγκαταλείπει τις ελευθερίες και μπαίνει στον ζυγό, συναινώντας στην ίδια του την δυστυχία ή μάλλον προφανώς καλωσορίζοντάς την».

Οι διαδοχικές οικονομικές κρίσεις δημιούργησαν αναμφισβήτητα φτώχεια και εξαθλίωση σε σημαντικό κομμάτι του λαού, σίγουρα όμως όχι στον βαθμό που βίωσαν τα αποτελέσματα των κρίσεων οι γενιές της μετανάστευσης πριν την μεταπολίτευση. Η μετατόπιση του επιδίκου αποκλειστικά στα ζητήματα της ακρίβειας και της καθημερινότητας, όπως προκύπτει από διάφορες δημοσκοπήσεις, αποκαλύπτει περισσότερο τις συνέπειες της βαθιάς αποπολιτικοποίησης της κοινωνίας και της έλλειψης ισχυρών αντίβαρων. Τα συνταγματικά δικαιώματα γράφονται ξανά. Ερήμην μας ή με την συμμετοχή μας.

Απολογείται σήμερα ο Παπαγγελόπουλος


Σε κλίμα προεκλογικής τροχιάς, με τον Πρωθυπουργό να καλλιεργεί τη νοσηρότητα στη Βουλή, αναφερόμενος στα δύο εν εξελίξει Ειδικά Δικαστήρια, "με κατηγορούμενους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ", απολογείται σήμερα ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ρίχνοντας αυλαία στην αποδεικτική διαδικασία.

Ο πρώην υπουργός αναμένεται να ξεκινήσει την απολογία του στις 3 το μεσημέρι, κατηγορούμενος, για ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας (κακούργημα) και γιά παράβαση καθήκοντος (πλημμέλημα), που αφορά το ότι, φέρεται να επηρέασε ενέργειες της συγκατηγορούμενης του πρώην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, καθώς επίσης και το ότι, φέρεται να έκανε παρεμβάσεις σε τρεις εισαγγελείς.

Με την απολογία του πρώην υπουργού κλείνει η διαδικασία των απολογιών στη δίκη, που ξεκίνησε την προηγούμενη Δευτέρα με την απολογία της πρώην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, η οποία δήλωσε αθώα!

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το παραπεμπτικό βούλευμα, ο πρώην υπουργός κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός σε κατάχρηση εξουσίας, με φερόμενη ως αυτουργό την εισαγγελική λειτουργό κυρία Τουλουπάκη, η οποία «ενώ ήταν Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς, δεν διαβίβασε εν γνώσει της αμελλητί στη Βουλή το φάκελο δικογραφίας που σχηματίστηκε κατόπιν της από 21-2-2017 μηνυτήριας αναφοράς και συμπληρωματικών στοιχείων που προσκόμισαν στις 8-3-2017 και 13-4-2017 στην Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, Βασίλης Κεγκέρογλου και Έφη Χριστοφιλοπούλου σχετικά με τη μη τιμολόγηση φαρμάκων δυο φορές για το έτος 2015, από τον Υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανδρέα Ξανθό, που αποσκοπούσε στη μείωση των τιμών αυτών, η οποία (τιμολόγηση), κατά το νόμο, έπρεπε να γίνεται μία φορά κάθε εξάμηνο και ειδικότερα για τη μη τιμολόγηση στη διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2015, συνεπεία της οποίας καταγγελλόταν ότι ευνοήθηκαν οι φαρμακευτικές εταιρίες κατά πολλά εκατομμύρια ευρώ, αφήνοντας να αποσβεσθεί η προθεσμία της Βουλής να εφαρμόσει το νόμο περί ευθύνης Υπουργών…”

Ειδικότερα, του αποδίδεται ότι, τη δικογραφία δεν την διαβίβασε η κ. Τουλουπάκη «κατόπιν των δικών του προτροπών, παραινέσεων, συμβουλών, παρακίνησης, πίεσης, πειθούς και φορτικότητας, στις οποίες προέβη εκμεταλλευόμενος την επιρροή που ασκούσε σε αυτήν (σ.σ. Τουλουπάκη), λόγω της ιδιότητάς του ως Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης αλλά και ως πρώην συνάδελφός της και Προϊστάμενός της στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και της θέσης του στη ΕΥΠ».

Ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους την αθωώτητα του, αναφέροντας:


"Δηλώνω αθώος για τις δυο κατηγορίες. Για την πρώτη κατηγορία για τη μη αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή δεν έχω καμία σχέση και ευθύνη. Τα στοιχεία αυτά κατατέθηκαν στην κα. Ράικου πριν αντικαταστήσει την κα. Τουλουπακη κι εκείνη αποφάσισε να συσχετίσει με την υπόθεση Novartis. Εδώ θα μπορούσα να κατηγορηθώ ως ηθικός αυτουργός στην παράβαση της κας. Ράικου αλλά αυτό θα ήταν αστείο. Θα αντικρούσω τα ψεύδη τους όχι με το λόγο μου κόντρα στο δικό τους λόγο, αλλά με το δικό τους λόγο κόντρα στο δικό τους λόγο».

Kαι συμπλήρωσε:

«Οπουδήποτε κατέθεσαν, στους αντεισαγγελείς Ζάχαρη και Σοφουλακη, στη Βουλή, στην ανακρίτρια κα. Αλεβιζοπούλου έπειτα, είπαν διαφορετικά πράγματα. Όπου κατέθεσαν, κατέθεσαν κάθε φορά και διαφορετικά πράγματα, που αγγίζουν τα όρια του παραλογισμού. Όσες φορές κι αν καταθέσει κανείς τα ίδια θα πει. Αν ψεύδεσαι με την πάροδο του χρόνου μπερδεύεσαι και αναγκάζεσαι να επινοήσεις νέα ψέματα για να βγεις από το λαβύρινθο των ψευδών σου».

Eνώ αναφερόμενος στην υπόθεση της δήθεν σκευωρίας για την υπόθεση Novartis, για την οποία, όπως και η κ. Τουλουπάκη έχει αθωωθεί, έχει δηλώσει:

«Έκανα ένα μεγάλο λάθος όταν είπα ότι το σκάνδαλο Novartis είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Είναι το δεύτερο. Το πρώτο είναι η προσπάθεια συγκάλυψης του μεγάλου αυτού σκανδάλου και η προσπάθεια ξεπλύματός του με τη θεωρία της δήθεν σκευωρίας. Σήψη, παρακμή μπόχα και δυσωδία».

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με τον δικαζόμενο υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, η κυρία Τουλουπάκη κατά την απολογία της αρνήθηκε ότι είχε άλλες σχέσεις, πέραν της καθαρά υπηρεσιακής.

Ειδικότερα, αναφερόμενη στο ότι δεν δέχθηκε από κανένα υποδείξεις η προτροπές για τον χειρισμό υποθέσεων και από τον κ. Παπαγγελόπουλο, τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Παπαγγελόπουλος παρουσιάζεται ως ηθικός αυτουργός των πράξεων μου. Θέλω να σας δηλώσω ότι δεν είχα κανένα διάλογο με κανένα πολιτικό. Ήμουν όμως σε ένα διαρκή εσωτερικό διάλογο με την συνείδηση μου και με τον Θεό».

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

Την κατάθεση Παντσέρι περιμένει ο Βουρλιώτης


Την κατάθεση του πρώην ευρωβουλευτή Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι έχει ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Αρχής Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος Χαράλαμπος Βουρλιώτης από τον Βέλγο Εισαγγελέα Μισελ Κλεζ, μέσω της αντίστοιχης ομόλογης Αρχής του Βελγίου.

Ο κ. Βουρλιώτης έχει ζητήσει από τους Βέλγους εισαγγελείς, να του αποστείλουν όλα τα στοιχεία της δικογραφίας γιά το Qatar Gate, από τα οποία προκύπτει, ενδεχομένως οποιαδήποτε ελληνική συμμετοχή, που αφορά είτε την προσωρινά κρατούμενη πρώην Αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, είτε άλλο πρόσωπο.

Μετά την κατάθεση, που έδωσε προ ημερών ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος θεωρείται ο εγκέφαλος του σκανδάλου Qatargate, ο κ. Βουρλιώτης αναμένει τα στοιχεία της δικογραφίας, μεταξύ των οποίων και την κατάθεση Παντσέρι, προκειμένου να συμπεριληφθεί στη δικογραφία, που έχει ήδη ανοίξει η Αρχή για την ίδια υπόθεση.
Ο κ. Βουρλιώτης έχει δεσμεύσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της πρώην Αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και μελών της οικογένειας της, μεταξύ των οποίων και το «χρυσό» οικόπεδο 7 στρεμμάτων στην Πάρο, όπως επίσης και λογαριασμούς των ΜΗΚΥΟ, που διαθέτει η αδελφή της Εύας Καιλή, Μανταλένα, καθώς διενεργεί τη δική του έρευνα στην Ελλάδα, για τα αδικήματα της δωροδοκίας και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Αρχής διαβίβασε στον Βέλγο Εισαγγελέα τον φάκελο με τα στοιχεία της δικής του έρευνας, για τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Καϊλή.

Κι άλλος ποδοσφαιριστής νεκρός στο γήπεδο


Διαστάσεις μάστιγας έχουν αποκτήσει πλέον οι αλλεπάλληλοι θάνατοι ποδοσφαιριστών στα ελληνικά γήπεδα.

Λίγες μέρες μετά το θάνατο του 20χρονου ποδοσφαιριστή στην Καρδίτσα, ένας ακόμη νεκρός ποδοσφαιριστής από ανακοπή καρδιάς μέσα στο γήπεδο, σήμερα στο Ναύπλιο.

Πρόκειται για τον 46χρονο ποδοσφαιριστή Θ.Σ., ο οποίος δεν τα κατάφερε παρά τις προσπάθειες των γιατρών να τον κρατήσουν στη ζωή και κατέληξε βυθίζοντας σε ανείπωτη θλίψη την οικογένειά του και τον αθλητικό κόσμο της Αργολίδας.

Ο άτυχος ποδοσφαιριστής που είναι επαγγελματίας στον χώρο των τουριστικών ειδών με κατάστημα στο παλιό Ναύπλιο, κατέρρευσε αργά το απόγευμα στο γήπεδο του Δρεπάνου, κατά την διάρκεια του αγώνα Προίτος – Εθνικός Τολού.

Ο ποδοσφαιριστής του Προίτου υπέστη ανακοπή και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο του Ναυπλίου, όπου να σημειωθεί ότι δεν εφημέρευε και άνοιξε μόνο και μόνο για να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες στον ασθενή.

Κατεπείγουσα η έρευνα, για τις σχέσεις αξιωματικών, με νονούς!


Κατεπείγουσα θα είναι η έρευνα της Δικαιοσύνης, που παρήγγειλε ο Εισαγγελέας ΑΠ Ισίδωρος Ντογιάκος, μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας “Το Βήμα της Κυριακής”, το οποίο έκανε λόγο για σχέσεις στελεχών της ΕΛΑΣ με νονούς της νύχτας.

Έρευνα για την υπόθεση διέταξε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο κ. Ντογιάκος παρήγγειλε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνο να διερευνηθεί άμεσα η υπόθεση και να ελεγχθεί η διάπραξη αξιόποινων πράξεων από συγκεκριμένα πρόσωπα, ενώ ζήτησε η προκαταρκτική εξέταση να ανατεθεί σε δύο εισαγγελείς τακτικό και επίκουρο προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η έρευνα.

Οι συνομιλίες αποκαλύφτηκαν από παρακολουθήσεις και έρευνες σε εφαρμογές, όπως Viber και WhatsApp, που βρέθηκαν σε κινητά τηλέφωνα δολοφονηθέντων με συμβόλαια θανάτου.

Από την έρευνα προέκυψε ότι, ανώτατοι ενεργεία αξιωματικοί της ΕΛΑΣ υπόσχονταν να βοηθήσουν κυκλώματα λαθρεμπορίου καυσίμων και άλλους σχετιζόμενους με ποινικά αδικήματα και παράνομες δραστηριότητες.

Απώτερος στόχος, όπως μαρτυρούν οι διάλογοι-φωτιά, ήταν οι αστυνομικοί να προχωρούν σε πλημμελείς ελέγχους και να επιτρέπουν στα κυκλώματα να συνεχίσουν ανενόχλητα τη δράση τους.

Μεταξύ άλλων στις συνομιλίες αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. φέρονται, να επικαλούνται πρόσβαση σε πολιτικούς παράγοντες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ώστε να προωθήσουν σε κρίσιμες θέσεις δικούς τους αστυνομικούς, οι οποίοι θα τους εξυπηρετούσαν σε καθημερινή βάση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η υπόθεση γιά τις ύποπτες σχέσεις στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. και προσώπων του υποκόσμου, μπήκε στο στόχαστρο παρακολούθησης, μετά την εν ψυχρώ δολοφονία ιδιοκτήτη πρατηρίων καυσίμων. Μάλιστα έχουν βρεθεί SMS τα οποία αποστέλλονταν σε επιχειρηματίες για επικείμενους ελέγχους από κρατικές υπηρεσίες.

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Επίθεση σε Μητσοτάκη από τους δικηγόρους, που τους αγνοεί


Σε ολομέτωπη επίθεση στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, επιμένουν οι δικηγόροι της χώρας, καθώς ακόμη και την ύστατη, προ εκλογών ώρα, επιμένει να αγνοεί τα σημαντικά προβλήματα του κλάδου τους.

Σε ανακοίνωση της η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, των Δικηγόρων,  εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του δικηγορικού Σώματος, ενώ τονίζει ότι,  θα συνεχίσει, με κάθε τρόπο, τον διεκδικητικό  αγώνα για την ικανοποίηση των αιτημάτων του, όπως έχουν προτεραιοποιηθεί με τις αποφάσεις της Ολομέλειας

Στην ανακοίνωση της Ολομέλειας γίνεται εκτενής αναφορά στα προβλήματα των δικηγόρων, που παραμένουν άλυτα.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 28-1-2023

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία συνεδρίασε στις 28.1.2023, στην Αθήνα, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Θα ανέμενε κανείς ότι ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση, έστω και αυτή την ώρα, θα λάμβαναν μέτρα στήριξης των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων, οι οποίοι επλήγησαν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία εργαζομένων τόσο από την μνημονιακή πολιτική όσο και από τις συνέπειες της πανδημίας και
ταυτόχρονα κλήθηκαν να καλύψουν δημοσιονομικά κενά με την επιβολή επιβαρύνσεων σε βάρος τους, όπως τα αυξημένα φορολογικά βάρη (ΦΠΑ), το τέλος επιτηδεύματος, την επικείμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, κοκ.

Δυστυχώς, ο Πρωθυπουργός, όπως προέκυψε και από την πρόσφατη συνέντευξή του για την οικονομική πολιτική, αγνόησε για μία ακόμη φορά τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες.

Παρέλειψε να αναφερθεί στα οικονομικά προβλήματα του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, τη μεσαία τάξη. Κανένα από τα μέτρα που εξήγγειλε δεν αφορούν στους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες. Συμπεριφέρθηκε σαν να μην
αντιμετωπίζουμε οξυμένα προβλήματα.

Το δικηγορικό σώμα εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του και θα συνεχίσει, με κάθε τρόπο, τον διεκδικητικό του αγώνα για την ικανοποίηση των αιτημάτων του, όπως έχουν προτεραιοποιηθεί με τις αποφάσεις της Ολομέλειας και ιδίως:

α. Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

. β. Την αναστολή αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών για το τρέχον έτος (2023).

γ. Την θεσμοθέτηση υποχρεωτικής παράστασης, άλλως, του πιστοποιητικού ελέγχου συνδρομής νομικών προϋποθέσεων (νομικού ελέγχου) στις εμπράγματες δικαιοπραξίες, καθώς και σε ορισμένες κατηγορίες ενοχικών συμβάσεων σημαντικού
οικονομικού αντικειμένου.

δ. Την επέκταση της απαλλαγής από το ΦΠΑ μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι είναι Η ΜΟΝΗ μνημονιακή υποχρέωση, που δεν έχει υλοποιήσει η ελληνική Πολιτεία

 ε. Την κατάργηση, άλλως, μείωση του ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες.

στ. Την άμεση επαναρτίωση του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας του ΟΑΕΔ του ν. 3986/2011, με την απόδοση των οφειλομένων ποσών από τον eΕΦΚΑ.

ζ. Την επίλυση των θεμάτων των εμμίσθων (ιδίως αύξηση αποδοχών, μισθολογική εξέλιξη, ωριμάνσεις, μεταπτυχιακά, αποζημιώσεις).

2. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ

ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ

Το δικηγορικό σώμα, σε υλοποίηση αποφάσεων των θεσμικών του οργάνων άσκησε παρέμβαση ενώπιον του Αρείου Πάγου υπέρ των δανειοληπτών και κατά των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων για το ζήτημα που έχει ανακύψει σχετικά με την νομιμοποίηση των εταιρειών αυτών, μετά τις αντικρουόμενες αποφάσεις Τμημάτων
του Αρείου Πάγου.

Η παρέμβαση αυτή εντάσσεται στη διαρκή και συνεχή δράση του δικηγορικού σώματος για στήριξη των οικονομικά αδυνάμων και ευάλωτων συμπολιτών μας και μάλιστα σε μια περίοδο έντονης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, όπου η Πολιτεία και Κοινωνία οφείλει να μεριμνήσει για την προστασία της.

Το δικηγορικό σώμα καλεί την Ελληνική Δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να κρίνει με γνώμονα μόνο το νόμο και τα στοιχεία του φακέλου.

Να κλείσει τα αυτιά της στις Σειρήνες των ισχυρών οικονομικών και τραπεζικών παραγόντων και από κατευθυνόμενα δημοσιεύματα μερίδας του τύπου, περί δήθεν κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος σε περίπτωση που η Ολομέλεια του Αρείου
Πάγου αποφασίσει υπέρ των δανειοληπτών.

Να εφαρμόσει το νόμο και τη φωνή της συνείδησής τους.

Υπενθυμίζουμε την ανοίκεια και απαράδεκτη σχετική αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδος στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μηνός Νοεμβρίου 2022, με την οποία προαναγγέλεται, επί της ουσίας «η άρση των περιορισμών» που έθεσαν οι δικαστικές αρχές, όπως η αριθμ. 822/2022 του Αρείου Πάγου, τους επόμενους μήνες, την οποία έχουμε καταδικάσει ρητά σε επανειλημμένες αποφάσεις μας και δημόσιες παρεμβάσεις μας.

3. ΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Οι καθυστερήσεις στην εκκαθάριση και καταβολή των αποζημιώσεων νομικής βοήθειας, που υπερβαίνει τα τρία χρόνια, όπως έχουμε επισημάνει, πλήττουν πρωτίστως τον ίδιο τον θεσμό και το δικαίωμα δικαστικής προστασίας των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας.

Μετά την παταγώδη αποτυχία της τελευταίας νομοθετικής πρωτοβουλίας η Κυβέρνηση θα προβεί σε νέα νομοθετική πρωτοβουλία για την επίλυση του θέματος, για την άμεση εντός 3 μηνών καταβολή των οφειλόμενων αποζημιώσεων και των
σχετικών κρατήσεων υπέρ τρίτων (ΕΦΚΑ, εφορία κλπ).

Η Ολομέλεια εισηγείται στα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας τη συνέχιση της αποχής των δικηγόρων μελών τους από τις υποθέσεις νομικής βοήθειας και τη μη έκδοση γραμματίων προκαταβολής και ενσήμων σε όλες τις
υποθέσεις της Νομικής Βοήθειας, μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος και εξουσιοδοτεί την Συντονιστική Επιτροπή να αποφασίσει για το μέλλον των κινητοποιήσεων ανάλογα με τις εξελίξεις στο ζήτημα αυτό..

4. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Η Ολομέλεια, στο πλαίσιο της αναζήτησης των αναγκαίων παρεμβάσεων για ορθή και ταχεία απονομή της Διοικητικής Δικαιοσύνης, συμμετέχει με εκπρόσωπό της στη σχετική Ομάδα Εργασίας, η οποία έχει συσταθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Η
Ολομέλεια επιβεβαιώνει τις πάγιες θέσεις της:

Είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε κάθε προσπάθεια κατάργησης ή συγχώνευσης των διοικητικών δικαστικών σχηματισμών που λειτουργούν σήμερα. Θεωρεί επιβεβλημένη τη λειτουργία Διοικητικού Πρωτοδικείου στην έδρα κάθε πολιτικού Πρωτοδικείου, όπως επιβάλει άλλωστε και η αρχή της τοπικής εγγύτητας του πολίτη προς τον φυσικό δικαστή.

Είναι απόλυτα αντίθετη στις τηλεματικές δίκες και στη μετατροπή δικαστηρίων σε δικαστήρια τηλεματικής. Η τηλεματική δίκη χωρίς τη φυσική παρουσία των διαδίκων δεν πληροί τα εχέγγυα της δίκαιης δίκης, παραβιάζει τις αρχές της προφορικότητας
και δημοσιότητας της συζήτησης. Θεωρεί ότι η συγκέντρωση της δικαστικής ύλης σε ένα περιορισμένο αριθμό διοικητικών δικαστηρίων επιτείνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, σε αντίθεση με την αποκέντρωσή της, με αναδιάρθρωση της αρμοδιότητας, που επιταχύνει τον προσδιορισμό των υποθέσεων, την εκδίκασή τους
και την έκδοση αποφάσεων.

Η επίλυση των προβλημάτων της Διοικητικής Δικαιοσύνης απαιτούν σφαιρική αντιμετώπιση και συνολική προσέγγιση, εξορθολογισμό και αναμόρφωση του δικονομικού πλαισίου λειτουργίας των Διοικητικών Δικαστηρίων, κάλυψη των κενών θέσεων Δικαστικών υπαλλήλων και σοβαρή υλικοτεχνική υποστήριξη όλων των
διοικητικών σχηματισμών και διαρκή και ουσιαστικό διάλογο όλων των εμπλεκομένων φορέων με την επίκληση στοιχείων τεκμηρίωσης και αποτελεσματικότητας. 

Αποφάσισε την διοργάνωση πανελλαδικής διαδικτυακής εκδήλωσηςν για το συγκεκριμένο ζήτημα.

5. ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Η Ολομέλεια έχει αναδείξει , κατ’ επανάληψη, τα σημαντικά προβλήματα που έχουν ανακύψει κατά τη διαδικασία της κτηματογράφησης και κατά τη λειτουργία των Κτηματολογικών Γραφείων σε πολλές περιοχές της χώρας και ιδίως τον κίνδυνο
απώλειας εμπραγμάτων δικαιωμάτων πολιτών και ανασφάλειας δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κτηματολογίου στον οποίο επισημάνθηκε η ανάγκη άμεσης προώθησης νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία να
ορισθεί επαρκής, καθολική και οριστική προθεσμία διόρθωσης των αρχικών εγγραφών και ταυτόχρονα να τροποποιηθούν οι δυσμενείς έννομες συνέπειες, που επέρχονται από την άπρακτη παρέλευσή της, όπως αυτές περιγράφονται στις διατάξεις του Ν. 2664/1998.

6. ΑΡΘΡΟ 187 ΠΚ

Η Ολομέλεια έχει εκφράσει την απόλυτη και κατηγορηματική αντίθεσή της στην τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 187 ΠΚ, με την προσθήκη της παρ. 6, με την οποία καταλύεται το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου, αμφισβητείται και περιορίζεται η δικαιοδοτική κρίση του δικαστή και παραβιάζεται η αρχή της
αναλογικότητας, δεδομένου ότι ο κατηγορούμενος στερείται δικαιωμάτων, τα οποία δεν στερούνται κατηγορούμενοι για αδικήματα με σημαντικά μεγαλύτερη ποινική ή ηθική απαξία.

Στο πλαίσιο της διεκδίκησης για την κατάργηση, άλλως, τροποποίηση της παρ. 6 του άρθρου αυτού, η Ολομέλεια εισηγείται στα ΔΣ των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας την παράταση της στοχευμένης αποχής των μελών τους από ποινικές δίκες πρώτου βαθμού, στις οποίες υπάρχει κατηγορία για παράβαση του άρθρου 187 ΠΚ, πλημμεληματικού ή κακουργηματικού χαρακτήρα, μέχρι 30.6.2023, με το πλαίσιο αδειών που έχει ήδη αποφασιστεί.-