Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

H "ρετσινιά" της παραγραφής, δεν μολύνει τόσο τον κατηγορούμενο όσο την ίδια τη ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!


ΠΗΓΗ: monobala
https://monobala.gr/i-astheneia-tis-paragrafis-talaiporei-to-elliniko-podosfairo/

Στον… κάλαθο της ατιμωρησίας, μέσω παραγραφής, έχουν καταλήξει τα τελευταία χρόνια σημαντικές υποθέσεις, που συγκλόνισαν το ποδόσφαιρο και τους οπαδούς του.

Τη χρόνια και… ανίατη ασθένεια της Δικαιοσύνης, επανέφερε στο προσκήνιο πρόσφατα η υπόθεση της παραγραφής της πρωτοβάθμιας καταδικαστικής απόφασης για 23 οπαδούς του ΠΑΟΚ, που είχαν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης 5 έως 16 μηνών, για τα επεισόδια στο ντέρμπι Κυπέλλου ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός τον Μάρτιο του 2016, αλλά έμειναν τελικά ατιμώρητοι λόγω καθυστέρησης στις διαδικασίες.

Τα νομικά παρατράγουδα, που οδήγησαν την υπόθεση στον νομικό εκτροχιασμό της, δια της παραγραφής των αδικημάτων, δεν έχουν τόση σημασία, ούτε και αφορούν τους φιλάθλους.

Αυτό που έχει σημασία είναι το αποτέλεσμα, που νομικά χαρακτηρίζεται «παραγραφή» των κατηγοριών.

Η υπόθεση της παραγραφής των πρωτόδικων καταδικαστικών αποφάσεων, που «έσβησαν» λόγω παρέλευσης 8ετίας, αφήνοντας ατιμώρητους τους 23 πρωτοδίκως καταδικασθέντες, αφορά, φυσικά, αδικήματα, πάντως όχι με τη βαρύτερη μορφή τους, αφού πρόκειται για πλημμελληματάκια.
Τα μεγαλύτερα… φάουλ της Δικαιοσύνης είναι προγενέστερα

Η «ασθένεια» της παραγραφής έχει χτυπήσει στο παρελθόν σοβαρότερες υποθέσεις, με κατηγορούμενους για κακουργήματα, που έμειναν ατιμώρητοι, καθώς οδηγήθηκαν σε παραγραφή.
Τα μεγαλύτερα… φάουλ της Δικαιοσύνης είναι προγενέστερα. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις η γνωστή υπόθεση ως «μικρό Koriopolis», που πρωτόδικα - τον Δεκέμβριο του 2013 - έφερε τις πρώτες καταδίκες για στημένα ματς με στοιχηματική απάτη, ωστόσο στη συνέχεια παραγράφηκε, με απόφαση του Αρείου Πάγου.

Το ίδιο συνέβη, με την υπόθεση των «ύποπτων» αγώνων της περιόδου 2008-11, γνωστής ως «Koriopolis», όπου ασκήθηκαν περισσότερες από 180 διώξεις(!), στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων βρέθηκαν 84 άτομα, καταδικάστηκαν 56 κατηγορούμενοι, ενώ στην εφετειακή δίκη απαλλάχτηκαν 30 καταδικασθέντες, διότι είχε παραγραφεί το αδίκημα της συμμετοχής σε παράνομο στοίχημα!

Ποιος ξεχνάει την περιβόητη υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης του ποδοσφαίρου», που για τους περισσότερους εκ των κατηγορουμένων οδηγήθηκε σε παραγραφή!

Οπως και δεν ξεχνάει κανείς, τη μεγαλύτερη στοιχηματική απάτη όλων των εποχών, την υπόθεση παράνομου στοιχηματισμού του αγώνα…μύθου, για το Πανιώνιος – Ντιναμό Τιφλίδας, όπου οι «κυανέρυθροι» επικράτησαν με σκορ 5-2, ενώ στο πρώτο ημίχρονο έχαναν με 1:0!

Η δίκη στην Ελλάδα για την υπόθεση αυτή, με κατηγορούμενο τον Κροάτη μάνατζερ Άντε Σάπινα, πέρασε από σαράντα κύματα και τελικά τα εναντίον του αδικήματα, για σύσταση συμμορίας, ξέπλυμα και απάτη παραγράφηκαν, ενώ πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε συνολική ποινή φυλάκισης 16 ετών.

Αντίθετα με τη χώρα μας, ο Σάπινα είχε καταδικαστεί και στη Γερμανία ως εγκέφαλος διεθνούς κυκλώματος παράνομου στοιχηματισμού, το Νοέμβριο του 2005, σε φυλάκιση 2 ετών και 11 μηνών. Τον Νοέμβριο του 2009 συνελήφθη από την Αστυνομία του Μπόχουμ, στη Γερμανία, για στήσιμο αγώνων, ενώ στις 15 Απριλίου 2011 καταδικάστηκε σε 5,5 χρόνια κάθειρξη, μετά την ομολογία του για εμπλοκή σε 20 στημένους αγώνες ανά την Ευρώπη. Η έφεση του εκεί εκδικάστηκε τον Απρίλιο του 2014 και καταδικάστηκε αμετάκλητα σε πενταετή φυλάκιση.

Έχουν υπάρξει κι άλλες υποθέσεις με κατηγορούμενους για υποθέσεις του ελληνικού ποδοσφαίρου, που οδηγήθηκαν σε παραγραφή.

Και μπορεί ορισμένοι -και κυρίως οι κατηγορούμενοι, να χαίρονται και να γλεντάνε, που τελικά κατάφεραν να γλυτώσουν την τιμωρία. Όμως, για να μην τα μπλέκουμε, η παραγραφή των αδικημάτων μπορεί να οδηγεί σε ατιμωρησία, σε καμία περίπτωση όμως δεν θεωρείται και δεν είναι αθώωση.

Και η ρετσινιά που αφήνει, δεν μολύνει τόσο τον κατηγορούμενο όσο την ίδια τη ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!