Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Συνέδριο μαχόμενων ποινικολόγων με αιχμές κατα ΑΠ απο την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων


Σε έναν καταπληκτικό πολυχώρο στο γραφικό Ναύπλιο, το γνωστό "Φουγάρο", έγινε το προηγούμενο Σάββατο το τρίτο συνέδριο της Ενωσης Ελλήνων Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων, σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο της πόλης.
Περισσότεροι απο 600 δικηγόροι από όλη την Ελλάδα έδωσαν το παρόν, ενώ προσήλθαν επίσης δικαστές και εισαγγελείς.
Τα θέματα καυτά και ενδιαφέροντα, όπως: Σχέσεις Δικαστών, Εισαγγελέων, Δικηγόρων ως ισότιμων λειτουργών της Δικαιοσύνης.
Φυλακές - Σωφρονιστικό Σύστημα.
Επίκαιρες τάσεις της ποινικής νομολογίας και νομοθεσίας.

Την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκπροσώπησε ο γενικός της γραμματέας Νίκος Σαλάτας, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε, κυρίως όταν έκανε "αιχμηρή" τοποθέτηση κατά της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, χαρακτηριζοντας "παραβίαςη του Συντάγματος" την  απόπειρα αύξησης του ορίου ηλικίας των δικαστών, χωρίς συνταγματική αναθεώρηση.
Αναφερόμενος στον σκοπό της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων μίλησε για περιφρούρηση του ελεύθερου φρονήματος του δικαστή και προάσπιση του κύρους και της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.
"Όταν παραβιάζονται  η προσωπική και λειτουργική ελευθερία  του δικαστή και όταν δακυβεύεται  το κύρος της ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, τόνισε ο κ.Σαλάτας, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έχει  υποχρέωςη να παρεμβαίνει δημόσια, οπως έγινε όταν παραβιάστηκαν προσωπικά δεδομένα ανώτατου δικαστή της Ολομέλειας  του Συμβουλίου της Επικρατείας, που επρόκειτο να κρίνει τη συνταγματικότητα η μη των τηλεοπτικών αδειών.
Ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πολυσυζητημένη δεξίωση για τα 182 χρόνια του Αρείου Πάγου, που προκάλεσε αντιδράσεις και σχόλια στο δικαστικό και νομικό κόσμο, κυρίως για την πηγή χρηματοδότησης της.