Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Εισαγγελέας: Eνοχοι 56 από τους 59 για τη ΔΕΗ



Να κυρηχθούν ένοχοι, για απιστία και απάτη σε βάρος της ΔΕΗ,  οι  56 από τους 59 κατηγορούμενους, για τις συνδικαλιστικές δαπάνες και για τις συλλογικές συμβάσεις της εταιρίας, κατά τη χρονική περίοδο 1999 – 2010,  πρότεινε ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας Γιώργος Βούλγαρης.
Με τη φράση «αυτά κατέστρεψαν την Ελλάδα», που ήταν και το επιστέγασμα της άποψης του, ο εισαγγελέας πρότεινε να κυρηχθούν ένοχοι 56 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων πρώην πρόεδροι της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και του ΔΣ της ΔΕΗ, όπως ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος,  ο πρώην συνδικαλιστής Ρίζος Ρίζος και άλλα μέλη των διοικητικών συμβουλιων της  ΔΕΗ και της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ,

Η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο μετά την αποκάλυψη τιμολογίων, τα  οποία ξεπερνούσαν το  1.000.000 ευρώ για τις χρονικές περιόδους 2008, 2009, 2010, καθώς όπως επίσης και δάνειο ύψους 500.000 ευρώ της ΔΕΗ προς την ΓΕΝΟΠ, το οποίο φέρεται ότι,  δεν επεστράφη.
Επιπλέον, οι κατηγορίες αφορούν δαπάνη 300.000 ευρώ από τη ΔΕΗ,  που φέρεται ότι,,  προοριζόταν  για μελέτη,  η οποία δεν εκπονήθηκε, ούτε ς επεστράφησαν τα χρήματα, που δόθηκαν,  επίσης μεγάλα χρηματικά ποσά, που είχε λάβει η ΓΕΝΟΠ από τη ΔΕΗ, για να διοργανώσει ταξίδια και συνέδρια, που φέρονται ότι, δεν πραγματοποιήθηκαν.
Η δικαστική έρευνα είχε ξεκινήσει με αφορμή πόρισμα του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή,  ενω είχε διενεργηθεί και φορολογικός έλεγχος από το ΣΔΟΕ επί των τιμολογίων που είχαν εκδοθεί για διάφορες δραστηριότητες. Ο έλεγχος είχε αναδείξει υπερκοστολογήσεις σε δαπάνες για ταξίδια κ.λπ., καθώς επίσης και ποσά ως έξοδα για μελέτες, οι οποίες είχαν ανατεθεί σε συγγενικά πρόσωπα συνδικαλιστών.
Εκ των συνηγόρων υπεράσπισης ο κ. Παναγιώτης Περάκης, ο οποίος εκπροσωπεί τον τέως πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κ.Ν.ίκο Εξαρχο δήλωσε:

“Πιστεύουμε ότι, το δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα προέκυψαν κατά τη μακρά διαδικασία και κυρίως ότι, δεν προέκυψε στοιχείο ευθύνης γιά τους κατηγορούμενους, δεν θα ακολουθήσει τη θέση του κ. Εισαγγελέα. Ειδικά για το κρίσιμο θεσμικό θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, στο οποίο επικεντρώνεται η ευθύνη του κ. Εξαρχου, είμαι βέβαιος ότι, δεν μπορεί να είναι καταδικαστική η θέση του δικαστηρίου».