Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Ποιοί έβαλαν τη βόμβα στο Εφετείο της Αθήνας;



Προβληματισμός σε δικαστές και εισαγγελείς, μετα από την ισχυρή έκρηξη βόμβας στο Εφετείο της Αθήνας σημερα στις 3.25 το πρωί, που προκάλεσε εκτεταμένες  ζημιές στο ισόγειο του κτιρίου.
Οι σκέψεις που επικρατούν στο δικαστικό χώρο, για την τρομοκρατική επίθεςη κινούνται προς δυο κατευθύνσεις:


Συμφωνα με την πρώτη εκδοχή, η επίθεση ενδέχεται να συνδέεται με επικείμενες δίκες προσώπων, που βρίσκονται στον αντιεξουσιαστικό χώρο, ή με υποθέσεις μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και αξιολογείται ως "μήνυμα" προς δικαστές και εισαγγελείς.
Λιγότερο πιθανό -  ωστόσο υπάρχει ως σκέψη  - θεωρείται, να συνδέεται η τρομοκρατική ενέργεια με τις αντιδράσεις στο δικαστικό χώρο για πόθεν έσχες κλπ.
Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρου Κοντονή αναστέλλεται η λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών του Εφετείου Αθηνών για σήμερα (22 Δεκεμβριου2017), εξαιτίας των εκτεταμένων ζημιών που προκληθήκαν από ισχυρή έκρηξη μηχανισμού. 
Διευκρινίζεται ωστόσο ότι, τα ποινικά δικαστήρια του Εφετείου Αθηνών, που συνεδριάζουν μετά από διακοπή κατά τη σημερινή ημερομηνία θα συνεδριάσουν κανονικά στις 11 π.μ στις προκαθορισμένες αίθουσες προκειμένου να ανακοινωθεί η νέα ημερομηνία διακοπής της συνεδρίασης. 
O Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής πήγε στο Εφετείο Αθηνών για να ενημερωθεί σχετικά με τις προκληθείσες ζημιές από την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στο κτίριο, στην είσοδο επι της οδού Λουκάρεως.
Λίγο πριν απο την έκρηξη άγνωστος τηλεφώνησε στην "Εφημερίδα των Συντακτών" και στην ιστοσελίδα "Ζούγκλα" και προειδοποίησε,  δίνοντας χρονικό περιθώριο 40 λεπτά.
Η περιοχή αποκλείστηκε από την αστυνομία και στις 03:25, όπως ειχε προαναγγελθεί έγινε η έκρηξη, η οποία προξένησε σοβαρές ζημιές στην είσοδο του Εφετείου, ενώ έσπασαν τζάμια και σε απέναντι κτίρια.
Σύμφωνα με μαρτυρία φύλακα του Εφετείου, ο οποίος μετά το τηλεφώνημα απομακρύνθηκε από την αστυνομία, τη βόμβα άφησαν δύο άγνωστοι μέσα σε μια τσάντα στην είσοδο του Εφετείου και διέφυγαν με μοτοσικλέτα.
Ο άγνωστος που προειδοποίησε με τηλεφώνημα για την έκρηξη, δεν ανέφερε οργάνωση, αλλά είπε: "Δεν είναι φάρσα, δώστε προσοχή. Στην οδό Λουκάρεως, στο Εφετείο Αθηνών, θα εκραγεί βόμβα" και ζήτησε επίμονα να εκκενωθούν και τα δύο κτίρια.
Συνεργεία της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας έχουν ξεκινήσει έρευνα στο σημείο της έκρηξης, ενώ εκεί βρίσκονται αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής, η οποία έχει αναλάβει την υπόθεση.