Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Θα υπογράψει ή δεν θα υπογράψει;


Θα υπογράψει ή δεν θα υπογράψει;
Aυτός είναι ο νέος... καημός, γιά την κυβέρνηση και τη νεοπεπιλεγείσα ηγεσία της Δικαιοσύνης, που αφορά το τι θα πράξει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σχετικά με το διάταγμα διορισμού των δύο νέων ανωτάτων δικαστικών λειτουργών της χώρας, Ειρήνη Καλού και Δήμητρα Κοκοτίνη, που επελέγησαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, για τις θέσεις της Προέδρου και της Εισαγγελέα Αρείου Πάγου, αντίστοιχα.
Πληροφορίες εμφανίζουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο απρόθυμο να υπογράψει το διάταγμα διορισμού της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Και υποστηρίζουν ότι, ουσιαστικά ο κ. Παυλόπουλος θα πράξει όπως και το 2016, όταν είχε επιλεγεί προ της 30ης Ιουνίου η απερχόμενη εισαγγελέας ΑΠ Ξένη Δημητρίου, για τη θέση της εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου,  αλλά εκείνος υπέγραψε το διάταγμα του διορισμού της, την 1η Ιουλίου, όταν δηλαδή εξέπνευσε και τυπικά η θητεία της τότε απερχόμενης εισαγγελέα Ευτέρπης Κουτζαμάνη.
Πληροφορίες από άλλες δικαστικές πηγές υποστηρίζουν ότι, ο κ. Παυλόπουλος, ενδεχομένως να περιμένει και το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, προκειμένου να κρίνει, εαν θα υπογράψει το διάταγμα διορισμού Προέδρου και Εισαγγελέα ΑΠ.

Σε ανακοίνωση της, η ΝΔ κάνει λόγο γιά «θεσμικά παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια», στην οποία, οπως υποστηρίζει εμπλέκει και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Αναφέρει:
«Η απερχόμενη κυβέρνηση, παρά την έγκαιρη προειδοποίηση που της απηύθυνε η αντιπολίτευση ότι δεν νομιμοποιείται να λαμβάνει καμία απόφαση πέραν των τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών που η ίδια προκήρυξε, προχώρησε σήμερα στον αντισυνταγματικό διορισμό νέου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
 Πρόκειται για θεσμικά πρωτοφανή απόφαση, η οποία μάλιστα εμπλέκει -κατά τρόπο απαράδεκτο- και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς εκείνος πλέον καλείται να αποφασίσει αν θα εγκρίνει μια θεσμικά παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια, όπως την  έχει χαρακτηρίσει σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας.
 Η Νέα Δημοκρατία προφανώς έχει εμπιστοσύνη στην κρίση του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Η κυβέρνηση απάντησε, υποστηρίζοντας ότι, η ΝΔ  ζητά από τον κ.Παυλόπουλο να παραβεί τις συνταγματικές του υποχρεώσεις:
«Η Νέα Δημοκρατία, αφού έπαιξε αντισυνταγματικά και αντιθεσμικά παιχνίδια, πλήττοντας την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, επιχειρεί τώρα να εμπλέξει στις μεθοδεύσεις της και το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ζητώντας του να παραβεί τις συνταγματικές του υποχρεώσεις. Η στάση της ΝΔ είναι πρωτοφανώς αλαζονική, αντισυνταγματική και επιβεβαιώνει ότι επιχειρεί μία ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς, που όμοιά της δεν έχει υπάρξει ποτέ στο μεταπολιτευτικό παρελθόν».