Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020

Σοφία Νικολάου:"Ελεγχόμενη η κατάσταση στις φυλακές Διαβατών" (σ.σ.: κόλλησαν όλοι δηλαδή;)



 Mετά τις... ευχαριστίες στους κρατούμενους με κορωνοϊό, η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, χαρακτήρισε... "ελεγχόμενη την κατάσταση στις φυλακές Διαβατών", όπου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι τουλάχιστον 66, εκ των οποίων οι 59 ασθενείς είναι κρατούμενοι και 7 σωφρονιστικοί!

Η κ. Νικολάου, η οποία επισκέφτηκε σήμερα τα Διαβατά, ανέφερε ότι,  από τις 20 Οκτωβρίου έως σήμερα εντοπίστηκαν συνολικά 66 κρούσματα (59 σε κρατούμενους και 7 σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους), ενώ όλοι οι «θετικοί» κρατούμενοι είναι ασυμπτωματικοί και μόλις ένας νοσηλεύεται σε νοσοκομείο αλλά για αιτία που δεν συνδέεται με τον κορονοϊό.

«Η κατάσταση είναι, παρόλο που σας φαίνεται παράξενο και παράταιρο, ελεγχόμενη» είπε η κ Νικολάου και ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ θα γίνουν καθολικά τεστ, τόσο στους κρατούμενους όσο και στο προσωπικό, «για να έχουμε πλήρη εικόνα τί γίνεται στη φυλακή». Η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής, η οποία συναντήθηκε με τη διεύθυνση των φυλακών, εργαζόμενους και εκπροσώπους των κρατουμένων, τόνισε ότι από την πρώτη μέρα λαμβάνονται μέτρα εντός του καταστήματος κράτησης και το τελευταίο διάστημα διενεργήθηκαν περισσότερα από 200 τεστ από τον ΕΟΔΥ.

«Γίνονται απολυμάνσεις κάθε μέρα, έχει χορηγηθεί υγειονομικό υλικό (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά) σε κρατούμενους και σωφρονιστικούς υπαλλήλους και ό,τι χρειαστεί θα δοθεί προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω διασπορά του ιού μέσα στη φυλακή», επισήμανε η ίδια. Αναφορικά με τις μεταγωγές κρατουμένων, επισήμανε ότι από τη στιγμή που η φυλακή τίθεται σε καραντίνα, «αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν περιττές μετακινήσεις». «'Αρα θα περιοριστούν οι μεταγωγές στο ελάχιστο, ακόμη κι αν μπαίνουμε στα χωράφια άλλου υπουργείου» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «μέχρι να ελεγχθούν όλοι οι κρατούμενοι θεωρώ για το επόμενο 10ήμερο κανένας δεν πρέπει να βγει από τη φυλακή, παρά μόνο εάν συντρέχουν επείγοντες λόγοι».

Αναφερόμενη στη συνάντηση που είχε με τριμελή αντιπροσωπεία κρατουμένων, είπε ότι της μετέφεραν τον τρόπο που βιώνουν την παρούσα κατάσταση μέσα στη φυλακή και τις ανάγκες τους, με την κ Νικολάου να σημειώνει ότι ήταν «πολύ συνειδητοποιημένοι». «Μου μετέφεραν τί χρειάζονται προκειμένου η καθημερινότητά τους, υπό αυτές τις συνθήκες να γίνει καλύτερη, και δεσμεύτηκα ότι θα τους δοθούν ως αντισταθμιστικά, κατά κάποιον τρόπο, τις μέρες αυτές του εγκλεισμού που δεν θα μπορούν να βγουν έξω».

Σε ερώτηση για τα κρούσματα κορονοϊού στις Δικαστικές Φυλακές Διαβατών, απάντησε ότι « άπαξ και μπει ο κορονοϊός και δεν τον απομονώσεις εγκαίρως θα υπάρξει γρήγορα διασπορά γιατί είναι κλειστή δομή». «Στη φυλακή» συμπλήρωσε «εργάζονται και περίπου 250 άνθρωποι, οι οποίοι είναι από την κοινωνία κι έρχονται να εργαστούν εδώ. Όταν «κοκκινίζει» η Θεσσαλονίκη περιμένεις να σου «κοκκινίσει» το κατάστημα κράτησης στην πόλη αυτή». Τέλος, σε ό,τι αφορά την κατάσταση στις υπόλοιπες φυλακές της χώρας, η κ Νικολάου δήλωσε ότι έχουν εντοπιστεί άλλα δύο κρούσματα, ένα στη Λάρισα κι ένα στην Κέρκυρα, όπου επίσης διεξάγονται έλεγχοι.

Σχολιάζοντας την κατάσταση στις φυλακές της χώρας είπε ότι «είναι υπό έλεγχο». «Σκεφτείτε 34 καταστήματα κράτησης σε όλη την επικράτεια με 11.500 κρατούμενους και 5.000 προσωπικό, αυτή τη στιγμή έχουμε σύνολο κρατουμένων και προσωπικού μόλις 80 άτομα (θετικά στον κορονοϊό)» ανέφερε. Να σημειωθεί ότι οι Δικαστικές φυλακές Διαβατών έχουν χωριστεί τα τελευταία 24ωρα σε τρεις ζώνες με ανακατανομή κρατουμένων. Στην πρώτη ζώνη κρατούνται οι θετικοί στον κορονοϊό, στη δεύτερη όσοι έχουν ελεγχθεί και είναι αρνητικοί και στην τρίτη όλοι οι υπόλοιποι, οι οποίοι δεν έχουν ελεγχθεί αλλά δεν παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα. Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του πριν την επίσκεψη της ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής, ο πρόεδρος της Ένωσης Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Δήμος Παπαθανασίου, περιέγραψε ως «εφιαλτική» την κατάσταση που βιώνουν οι συνάδελφοί του στα Διαβατά. «Οι υπάλληλοι υπερβάλλουν εαυτόν. Ζουν έναν εφιάλτη. Οι κρατούμενοι ναι μεν είναι εγκλωβισμένοι στα κελιά τους αλλά δεν κάνουν διασπορά, ενώ οι υπάλληλοι γυρίζουν στα σπίτια τους και υπάρχει κίνδυνος διασποράς στις οικογένειές τους» σημείωσε.