Ο κορωνοιός δεν πτόησε το νέο πρόεδρο της ΕΠΟ Τάκη Μπαλτάκο, που, αν και νοσεί, τήρησε το λόγο, που είχε δώσει στον Κυριάκο Θωμαίδη και μίλησε στην τελευταία τηλεοπτική «Δίκη στο Open» της σεζόν, συνδεόμενος διαδικτυακά, από το σπίτι του.
O νέος Πρόεδρος της ΕΠΟ, αρχικά ρωτήθηκε, για το αν θα μείνει ή όχι ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ:
«Γιατί έχει τόσο σημασία αν θα φύγει ή θα μείνει ο Κλάτενμπεργκ; Αυτό είναι αντίληψη δεκαετίας του ’90. Με το VAR έχουν καταπέσει όλα αυτά, γιατί τόση μανία και τόσο προσκόλληση στο θέμα της διαιτησίας; Το συμβόλαιό του λήγει στις 30/7. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ πρέπει να προτείνει τον ίδιο ή κάποιον άλλον στην Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου και μετά το θέμα να πάει στην Εκτελεστική. Είναι θέμα της ΕΠΟ και όχι της Λίγκας. Δεν είμαι πρόεδρος της Λίγκας και δεν ξέρω γιατί είναι πρώτο θέμα αυτό στην διάσκεψη της Λίγκας αυτό».
Για τη στάση της Λίγκας στο θέμα αυτό:
«Πέρυσι 4 ομάδες, οι big 4, όπως λέγονται αν και δε μου αρέσει ο όρος αυτός, αποφάσισαν ομονοούσες ότι, θα είναι ο κ. Κλάτενμπεργκ. Τώρα αυτές οι ομάδες δεν ομονοούν, έχουν χωριστεί. Ούτε η Λίγκα ομονοεί. Δε γίνεται να αποφασίζουν οι 4. Η ΕΠΟ θα αναλάβει την ευθύνη, το κατασταστικό της ΕΠΟ το λέει. Αν βέβαια ομονοούσαν οι ομάδες, θα ήταν διαφορετικό. Η ΕΠΟ είναι οι Ενώσεις».
Για το αν είχε συναντηθεί μαζί του:
«Ναι, όταν βρέθηκα με τους εκπροσώπους της FIFA και της UEFA. Μιλήσαμε, μπήκαμε σε διάφορα θέματα, όχι μόνο για τη διαιτησία, ήταν χαλαρή συζήτηση. Κανείς δε μου είπε αν θέλει ή δεν θέλει τον Κλάτενμπεργκ. Εγώ είχα πει στους δύο εκπροσώπους της FIFA και της UEFA και το έχω αναφέρει γενικά, ότι το ποσό που λαμβάνει είναι τεράστιο για τα ελληνικά δεδομένα.
"Ο αρχιδιαιτητής δεν πρέπει να έχει ως σκοπό να ασχοληθεί με το ντέρμπι της Κυριακής, αλλά με τα σεμινάρια, την προαγωγή των διαιτητών, τις εκθέσεις των παρατηρητών. Θα θέσω στον αρχιδιαιτητή, όποιος κι αν είναι αυτός, να βρούμε τον τρόπο ώστε να έχουμε νέους Έλληνες διαιτητές και να επιστρέψει στην Ελλάδα η διαιτησία. Είδατε την ανακοίνωση του Σάββα Δημητριάδη, της ΕΠΣΜ. Έχει 4.500 αγώνες κάθε χρόνο και δεν έχει διαιτητές. Αυτό είναι πρωταρχικό για την ΕΠΟ. Εχω έκθεση της τμηματάρχη της ΕΠΟ, που είναι πολύ καταρτισμένη, αλλά και διαμαρτυρίες από τις ενώσεις. Οι πρόεδροι διαμαρτύρονται για την έλλειψη των διαιτητών, το ποδόσφαιρο δεν είναι άθλημα των επενδυτών μόνο».
Οταν παρενέβη στην εκπομπή ο βοηθός διαιτητή, Κώστας Οικονόμου τονίζοντας πως κόπηκε από τους πίνακες παρ΄ότι δεν συμπλήρωσε καν τα 35 του χρόνια, ο κ. Μπαλτάκος, είπε:
«Εχουμε πολλά τέτοια και είναι ενοχλητικά. Εγκαταλείπουν αρκετοί νέοι διαιτητές βλέποντας τέτοιες περιπτώσεις. Θα πω ότι θα υπάρξει μια καινούργια ΚΕΔ. Μέχρι 15 Ιουλίου θα ανακοινωθεί το όνομα του νέου αρχιδιαιτητή και μέχρι 20 τα ονόματα της ΚΕΔ, που θα είναι μία, δε θα είναι δύο, όπως πέρυσι. Αυτή η νέα ΚΕΔ, είτε είναι ο Κλάτενμπεργκ είτε όχι, θα το δει το θέμα. Δε γίνεται να έχουμε δεκάδες ενώσεις που θα διαμαρτύρονται. Μπορεί και να είναι 7μελης η νέα ΚΕΔ. Θα έχει Ελληνες. Δεν έχουμε κατασταλάξει ακόμη για τα πρόσωπα».
Για τη συνάντηση που είχε με τον Ινφαντίνο και τους υποψήφιους διαδόχους του Κλάτενμπεργκ:
«Είπα στον κ. Ινφαντίνο τι έχει συμβεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και εκείνος είπε τη γνώμη του. Δε θα πω τι είπα στην συζήτησή μου με τον πρόεδρο της FIFA. Δεν υπάρχει λίστα υποψηφίων αρχιδιαιτητών, γίνονται επαφές. Προσωπικά δεν έχω επαφή με τον κ. Μπορμπαλάν, αν έχει προταθεί από αλλού δεν το ξέρω. Δεν έφτασε το όνομα του Μπορμπαλάν σε μένα. Θα σας πω ποια είναι η δική μου γνώμη. Πρέπει ο επόμενος αρχιδιαιτητής να προέρχεται από τα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα, δηλαδή από την Αγγλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γερμανία. Αυτή είναι η γνώμη μου. Δεν είναι εύκολο να βρεις αρχιδιαιτητή με λιγότερα χρήματα. Δεν έρχονται με λιγότερα από 300.000 ευρώ. Δε μπορεί να έρθει με 3000 ευρώ το μήνα, κανείς δεν θα το δεχτεί».
Για το αν πρέπει να εκπροσωπείται και η Ενωση διαιτητών στην Επιτροπή:
«Δεν είχα χρόνο να ψάξω. Μου είπαν ότι δεν έχουν μπει ακόμη γιατί θεωρούμε ότι δεν έχουν την αντιπροσωπευτικότητα που χρειάζεται».
«Δε βλέπω μπρα ντε φερ. Η ΕΠΟ πρέπει να είναι ενωτική και ο κ. Μαρινάκης στην πρώτη συνάντηση ήταν κι αυτός ενωτικός, κάτι που χαροποίησε τους πάντες. Δεν είναι εύκολο να γίνει ένα τέτοιο μπρα ντε φερ, θα ήταν άνισο να γίνει μεταξύ της ΕΠΟ και της λίγκας. Για το θέμα του αρχιδιαιτητή, την προηγούμενη φορά βγήκε ο κ. Γκαγκάτσης και είπε ότι δεν υπάρχει στην ατζέντα, ίσως το έβαλαν τώρα στην ατζέντα για να εκφράσουν όλοι μια γνώμη θεσμική, αυτό είναι θεμιτό. Ο ΠΑΟΚ δεν μπήκε στη συζήτηση γιατί δεν υπήρχε το θέμα στην ατζέντα. Το έβαλε η Λίγκα για να προκαλέσει και τον ΠΑΟΚ να πάρει θέση».
Για την άποψη ότι , μπορεί η Λίγκα να αυτονομηθεί:
«Το καταστατικό της UEFA και της FIFA τα λέει ξεκάθαρα. Δεν μπορεί να αυτονομηθεί η Λίγκα. Τι θα πει δεν πληρώνω της εισφορές στην ΕΠΟ; Η Λίγκα μπορεί να ζητήσει ό,τι επιθυμεί. Εγώ θα μιλήσω απευθείας με τον κ. Τσέφεριν που είναι πρόεδρος της UEFA. Ο κ. Θεοδωρίδης είναι γ. γραμματέας, οπότε ας μιλήσει ο κ. Φιλιππούσης μαζί του».
Για το ρόλο της ΕΕΑ:
«Εχω σαφή άποψη και την έχω πει από το Φεβρουάριο του ’21, ότι δεν πρέπει α υπάρχει αυτή η επιτροπή για το ποδόσφαιρο. Θα πρέπει η ΕΠΟ να ισχυροποιήσει το τμήμα αδειοδότησης, όπως γίνεται στην υπόλοιπη πολιτισμένη Ευρώπη. Δεν έχει λόγο ύπαρξης η ΕΕΑ για το ποδόσφαιρο.
Για το αν ζήτησε συνάντηση με τον Αυγενάκη και το νόμο για την επαγγελματική διαιτησία:
«Όχι βεβαια, δεν ζήτησα συνάντηση με τον υφυπουργό αθλητισμού. Εχω πει κι άλλη φορά το κράτος έχει εποπτεία και όχι διοίκηση στον αθλητισμό. Η διάταξη για την επαγγελματική διαιτησία είναι πλέον θέμα της FIFA. Εχει πάει στη FIFA κι αυτή θα κάνει αυτό που πρέπει. Ο νόμος μεταφράστηκε και αναφέρει ότι υπερισχύει του καταστατικού της ΕΠΟ και περιμένουμε να δράσει η FIFA. Εγω συμφωνώ με την επαγγελματική διαιτησία, αλλά πρέπει να την κάνει η ΕΠΟ, όχι με μια τροπολογία τη νύχτα. Αν θέλετε επαγγελματική διαιτησία εδώ είμαστε για να δημιουργήσουμε τις σωστές προϋποθέσεις. Ο νόμος δηλαδή τι θα λέει; Ότι θα ορίζει ο υπουργός τους διαιτητές; Στον κ. Μαρινάκη είπα: Δηλαδή θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα στις 21 Αυγούστου με διαιτητές που θα ορίσει ο υπουργός;. Η κυβέρνηση δεν μπορεί αν επηρεάσει κανέναν».
Για το θέμα των μητρώων από τη ΓΓΑ, τόνισε:
«Και στο θέμα αυτό πρέπει να υπάρχει αντίστοιχο τμήμα από την ΕΠΟ. Δεν μπορούμε να καταδιώξουμε τους δικαστές που εφάρμοσαν το νόμο. Θα επιδιώξουμε να αλλάξει ο νόμος. Κινδυνεύουμε από τις 4.000 ομάδες να μείνουμε με τις μισές».
Για το αν ο Μαρινάκης επιθυμεί τον Κλάτενμπεργκ:
«Πρέπει να ρωτηθεί ο ίδιος. Αντιλαμβάνομαι πως υπάρχει επιθυμία για την παραμονή του κ. Κλάτενμπεργκ και δεν ξέρω τι θα κάνει, μπορεί να στεναχωρθεί. Επίσης, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει κάτι. Δεν ξέρω τι θα κάνει ο κ. Μαρινάκης. Εμείς ως ΕΠΟ γενικά πρέπει να εφαρμόσουμε το καταστατικό. Ανάγκασε κάποιος κάποιον να βάλει τα λεφτά του; Δεν πρέπει να φροντίσουμε αυτούς που έχουν λεφτά, αλλά αυτούς που δεν έχουν».
Για το τι απαντά σε όσους λένε ότι ήταν επιλογή του Μελισσανίδη, αλλά και το ότι δε τον ψήφισαν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός:
«Τι να πω. Πήρε 59 στις 65 ψήφους ο Μελισσανίδης; Ολοι αυτοί είναι του Μελισσανίδη; Τον γνώρισα το 1992 και καθόμασταν δίπλα δίπλα, ήμουν νομικός σύμβουλος στην ΕΠΑΕ κι αυτός ήταν ο νέος πρόεδρος της ΑΕΚ. Ασφαλώς και είχα επαφή μαζί του πριν τις εκλογές. Δεν ήταν ο μόνος. Για το Μελισσανίδη το λέω γιατί ξέρω ότι δεν έχει πρόβλημα. Δε θέλω να μιλήσω για τον Παναθηναϊκό. Θα είχε τους λόγους του ότι ο κ. Αλαφούζος, θα θεωρεί ότι αυτή η απόφαση ευνοεί την ομάδα του. Όλα μέσα στη ζωή είναι. Εγω είμαι οπαδός του Παναθηναϊκού, δεν είμαι διοικητικός παράγοντας. Ο κ. Μαρινάκης ίσως δεν ψήφισε γιατί πιστεύει ότι είμαι πιο κοντά στον Παναθηναϊκό. Δεν ξέρω τι σκέπτεται η κυβέρνηση. Μπορεί να νομίζει ότι εγώ εξυπηρετώ άλλα πρόσωπα της Νέας Δημοκρατίας».
Για το αν έχει συναντήσει τον Ιβάν Σαββίδη:
«Όταν ανέλαβα την υπόθεση της υποτιθέμενης πολυιδιοκτησίας δεν ήταν εδώ, δεν τον έχω συναντήσει, έχω μιλήσει πολλές φορές με τον Μάκη Γκαγκάτση».
Για την πρόταση να γίνει ο τελικός Κυπέλλου στη Ν. Υόρκη:
«Ο κ. Μαρινάκης συμφώνησε για τη Νέα Υόρκη. Υπάρχουν πολλοί ελληνοαμερικανοί γιατί να μην πάμε να παίξουμε μπροστά σε αυτούς με εισιτήρια πολύ ανώτερα και να έχουμε ένα σοβαρό έσοδο και να ανεβάσουμε το προφίλ του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το συμφέρον του ποδοσφαίρου είμαι να υπάρχει ομοσπονδία κυρίαρχη και με κύρος και να παίζεται ποδόσφαιρο και να γίνει ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα. Αποκατάσταση της κυριαρχίας και βάρος στην εθνική ομάδα, αυτές είναι οι προτεραιότητές μου».
Τέλος, ο κ. Μπαλτάκος σημείωσε ότι το θέμα με τους απλήρωτους δικαστές των επιτροπών θα λήξει σύντομα, ενώ για τη σύνθεση των επιτροπών και την απόφαση της ΕΕΑ σημείωσε: «Δεν υπάρχει υποχρεωτική διαιτησία. Εχουμε δικαίωμα να επιλέξουμε όποιον διαιτητή θέλουμε. Δεν έχουν διαβάσει το Σύνταγμα, δεν υπάρχει υποχρεωτική διαιτησία. Η ΕΕΑ είναι μια επιτροπή του κράτους, δεν είναι δικαστήριο, είναι λάθος που αμφισβητούν δικαστικές αποφάσεις.